Σαν σήμερα

#OnThisDay: Η Mariah Carey κυκλοφορεί το 5ο album της “Daydream”

Music Hunter
Written by George Ioannou

Σαν σήμερα, 27 χρόνια πριν...

Η Mariah Carey κυκλοφορεί το 50 album της με τίτλο “Daydream”

#Detals: Το “Daydream” είναι το 5ο album της Mariah που κυκλοφόρησε το 1995 από την Columbia Records. Το “Daydream” διέφερε από τα δύο προηγούμενα album της και κλίνει όλο και περισσότερο προς την hip-hop και urban μουσική. Σε όλο το project, η Mariah συνεργάστηκε με τον Walter Afanasief, με τον οποίο έγραψε και παρήγαγε περισσότερα από δύο προηγούμενα album της. Με το “Daydream”, η Mariah, είπε πως ήταν η αρχή της μουσικής και φωνητικής μεταμόρφωσής της, μια αλλαγή που έγινε περισσότερο εμφανής στο 6ο album της “Butterfly” (1997). Για το “Daydream”, συνεργάστηκε με τον Jermaine Dupri για πρώτη φορά, και συν-έγραψε και παρήγαγε ένα τραγούδι με τον Kenneth “Babyface” Edmonds, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο Music Box (1993).

music hunter

 Daydream era


Το “Daydream” έλαβε πολύ καλές κριτικές και έγινε το best-reviewed album της καριέρας της μέχρι τότε.


#Charts: Το album έκανε νέα είσοδο κατευθείαν στο #1 του Billboard 200. Έφτασε επίσης στο #1 του R&B/Hip-Hop Albums Chart. Το album ήταν το 2ο καλύτερο σε πωλήσεις album του 1996, και το 18ο best seller album της δεκαετίας του ’90 στις ΗΠΑ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Daydream έγινε best selling album, το οποίο έγινε diamond, για τις πωλήσεις 10.000.000 αντιτύπων. Το album γνώρισε επιτυχία στην Ευρώπη, όπου έφτασε στο #1 στην Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Daydream έγινε 3 φορές πλατινένιο από την Διεθνή Ομοσπονδία Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI), για τις πωλήσεις 3.000.000 σε όλη την Ευρώπη το 1996.

#Singles: 6 singles κυκλοφόρησαν από το Daydream.

music hunter

Daydream Promo Shooting


Το “Fantasy” ήταν το lead single του album. Το τραγούδι έφτασε στο #1 του Billboard Hot 100. Πέρασε 8 εβδομάδες στη κορυφή του chart, καθώς και στη κορυφή των charts σε Αυστραλία, Καναδά και Νέα Ζηλανδεία. Στην Ευρώπη, έφτασε στην πρώτη πεντάδα στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το “Fantasy” ήταν το 2ο best selling single του ’95 στις ΗΠΑ, με πωλήσεις 1.5 εκατομμυρίων για το ’95 μόνο.


Το “One Sweet Day” επιλέχθηκε ως 2o follow-up single, επιτυγχάνοντας παρόμοια επιτυχία. Το τραγούδι έκανε το ντεμπούτο του για μια ακόμα φορά στη κορυφή των charts των ΗΠΑ και έμεινε εκεί για 16 εβδομάδες! Το τραγούδι έγινε επιτυχία και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς πήγε στη κορυφή των charts σε Καναδά και Νέα Ζηλανδεία. Επίσης, πήγε στη πρώτη πεντάδα σε Αυστραλία, Γαλλία, Ιρλανδία και Ολλανδία.


music hunter

Daydream Promo Shooting

Το 3ο single ήταν το “Open Arms” σε επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης. Το τραγούδι έκανε επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδεία, όπου έφτασε στο #4, #7 και #8.


Το “Always Be My Baby” ήταν το 4ο single. Έφτασε στο #2 του Billboard Hot 100, όπου και απέτυχε να γίνει το 3ο #1 debut single της Mariah. Το τραγούδι έμεινε στη κορυφή των charts για 2 εβδομάδες, και στη συνέχεια έμεινε σταθερά στο #2 για 9 εβδομάδες.


music hunter

Daydream Promo Shooting

Το “Forever” επιλέχθηκε ως 5ο single από το Daydream. Το τραγούδι κατάφερε να γίνει top ten στο Hot 100 Airplay Chart, καθώς τα πήγε καλά στα charts του Καναδά, όπου έφτασε στο #13.


Το “Underneath The Stars” επιλέχθηκε ως το 6ο και τελευταίο single από το album. Περιγράφεται από την Mariah ως ένα από τα αγαπημένα της τραγούδια. Το τραγούδι, ωστόσο, δε κατάφερε να έχει σημαντική πορεία στα charts.


#Promotion: Με σκοπό την προώθηση του album, η Mariah Carey ξεκίνησε τη 2η περιοδεία της. Αρχικά, δεν είχε προγραμματίσει να κάνει περιοδεία. Ωστόσο, μετά από πολλά αιτήματα από fans, η Mariah συμφώνησε να κάνει περιοδεία. Η περιοδεία προγραμματίστηκε για Ιαπωνία και επιλεγμένες Ευρωπαϊκές χώρες. Τα show είχαν απόσταση μεταξύ τους, δίνοντας χρόνο στην Mariah να ξεκουράσει την φωνή της.


#Nominations: Η Mariah κέρδισε 2 βραβεία το ’96 στα American Music Awards για τις κατηγορίες “Favorite Pop/Rock Female Artist” και “Favorite Soul/R&B Female Artist”. Στη διάρκεια του ’95 και ’96, η Mariah είχε απονεμηθεί διάφορα βραβεία στα World Music Awards, συμπεριλαμβανομένων των “World’s Best Selling R&B Female Artist”, “World’s Best Selling Overall Female Recording Artist”, “World’s Best Selling Pop Artist” και “World’s Best Selling Overall Recording Artist”.

Επιπλέον, το “Fantasy” ονομάστηκε “Song Of The Year” στα BMI Awards και “Favorite Song” στα Blockbuster Entertainment Awards, όπου η Mariah Carey κέρδισε επίσης το βραβείο για την κατηγορία “Top Pop Female”. Το ’96 κέρδισε πολλά βραβεία στα Billboard Music Awards, συμπεριλαμβανομένων των “Hot 100 Singles Artist Of The Year”, “Hot 100 Airplay” για το Always Be My Baby, και “Hot Adult Contemporary Artist Of The Year”.

Happy Anniversary Daydream!

© 2016 – 2022, George Ioannou. All rights reserved.

About the author

George Ioannou

* Addicted to music. Addicted to Art. Addicted to feelings *
Interior Designer | Photographer etc...
Αισιόδοξος, χαρούμενος και πάντα γελαστός κι ευγενικός.
Μπορεί να τον δείτε να χορεύει pop μουσικές απ' την μια, κι απ' την αλλη να χτυπιέται και να τρελαίνεται με rock ήχους.
Άβυσσος η ψυχή του... μα.. μια είναι η ουσία!
music is his drug!

Leave a Comment