Σαν σήμερα

Το ντεμπούτο των Bathory γιορτάζει 39 χρόνια!

40 χρόνια πριν, στις αρχές των 80’s το είδος της black metal άρχισε να διαμορφώνεται από μπάντες οι οποίες “έφεραν” το πρώτο κύμα όπως: Venom, Mercyful Fate, Hellhammer, Celtic Frost και φυσικά οι Bathory.

Οι Bathory σχηματίστηκαν σαν συγκρότημα το 1983 στο Vallingby της Σουηδίας, όπου εκεί ηχογράφησαν το πρώτο τους ομότιτλο άλμπουμ. Είναι ευρέως γνωστοί ως ένα από τα σημαντικότερα black-metal συγκροτήματα παρόλο που στην πορεία πειραματίστηκαν με είδη όπως Viking metal και thrash metal. Το συγκρότημα αποτελούνταν από τα μέλη: Freddan, Vans McBurger, Ribban, Stefan Larsson, Adde, Paul Palle Lundburg, Kothaar, Vvornth οι οποίοι σταδιακά έφυγαν από το συγκρότημα. Ο Quorthon ιδρυτής και υπεύθυνος για όλα τα μουσικά όργανα παρέμεινε ενεργά στο συγκρότημα από το ξεκίνημα του συγκροτήματος και μέχρι το τέλος του (1983 έως και το 2004). Πριν διαμορφωθεί το όνομα του συγκροτήματος οι αρχικές ιδέες για το όνομα ήταν: Nosferatu, Natas, Mephisto κ.α. Το συγκρότημα ονομάστηκε “Bathory” μετά την Ουγγρική Κόμισσα Elizabeth Bathory . Υπάρχουν πολλές φήμες ότι το όνομα προήλθε από την επίσκεψη του Quorthon στο London Dungeon (ένα τουριστικό και στοιχειωμένο μέρος στο Λονδίνο). Ταυτόχρονα υπάρχει και η θεωρία πως το όνομα τους είναι εμπνευσμένο από το τραγούδι “Countess Bathory” των Venom.

Πριν το επίσημο ντεμπούτο τους το συγκρότημα είχε κυκλοφορήσει έναν άλλον δίσκο ονόματι “Scandinavian Metal Attack” τον Μάρτιο του 1984 κάνοντας την πρώτη τους εμφάνιση ως συγκρότημα. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά είχε θετική ανταπόκριση με τον Tyfon να ζητάει από το συγκρότημα να ηχογραφήσει το πρώτο τους full-length δίσκο. Κάπως έτσι “γεννήθηκε” το ομότιτλο ντεμπούτο του συγκροτήματος. Μέχρι την ημέρα κυκλοφορίας του ντεμπούτου τους όμως, υπήρξαν προβλήματα και εμπόδια όπως η μετακόμιση δύο μελών του συγκροτήματος στο Λονδίνο αφήνοντας τον Quorthor μόνο του με το ρίσκο το συγκρότημα να διαλυθεί. Για να λυθεί το πρόβλημα ο ίδιος απόφασισε να φέρει τον μπασίστα Ribban και ως ντράμερ τον Stefan Larrson.

O Quorthon(ιδρυτής και πιστό μέλος των Bathory από το ξεκίνημα του συγκροτήματος μέχρι και την διάλυση του)

Ο δίσκος όπως και το εξώφυλλο του δίσκου εμβληματικά για την εποχή τους θα έλεγε κανείς. Ως αρχικός τίτλος του δίσκου υποψήφια επιλογή ήταν το “Pentagrammaton”, το οποίο μετονομάστηκε στο όνομα του συγκροτήματος επειδή όλοι το διάβαζαν ως “Pentagon”. Η αρχική ιδέα για το εξώφυλλο ήταν μια πεντάλφα ως εξώφυλλο η οποία κατέληξε στο back-cover του δίσκου. Το τελικό και γνωστό σε όλους εξώφυλλο όμως πήρε έμπνευση από ένα σχέδιο του Joseph Smith όπου ήθελαν να το εκτυπώσουν σε χρυσή εκδοχή.
Άξιο αναφοράς είναι ότι ο τράγος που απεικονίζεται στο εξώφυλλο του δίσκου δίσκο είναι δημιουργία του συγκροτήματος που ένωσαν κομμένες φωτογραφίες από horror comics, με τον τράγο να αφήνει το στίγμα του στην ιστορία της black-metal . Εν τέλη λόγω του ότι ήταν ακριβό, κατέληξαν να εκτυπώσουν το εξώφυλλο σε μια ανοιχτή-κίτρινη απόχρωση με τον Quorthon να θεωρεί πως είναι απαίσιο και μετά από λίγο διάστημα το εξώφυλλο άλλαξε σε ασπρόμαυρο χρώμα.

Ο ήχος του άλμπουμ είναι σίγουρα thrashy και πρόκειται για έναν δίσκο με αρκετές “σκοτεινές” αναφορές και βαριές θεματολογίες ως προς τα κομμάτια του. Επιρροές για την δημιουργία του δίσκου είναι συγκροτήματα όπως: Black Sabbath, Motorhead, Sex Pistols και GBH. Λόγω μιας άσχημης οικονομικά περιόδου, το συγκρότημα αναγκάστηκε να ηχογραφήσει εξ ολόκληρου το άλμπουμ σε μια κασέτα δύο ιντσών που τρέχει στη μισή ταχύτητα με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύς θόρυβος από εξωτερικούς παράγοντες και αυτό μπορεί εύκολα να εντοπιστεί και να ακουστεί. Ο δίσκος προσκαλεί τον ακροατή σε μια σχεδόν-30λεπτη μουσική τελετή όπου κυριαρχεί η ένταση, το σκότος και τα απίστευτα vocals του Quorthon. Ένα άξιο παράδειγμα ευφυΐας είναι το intro του δίσκου ονόματι Storm of Damnation που είναι ένας φόρος τιμής στο ντεμπούτο των Black Sabbath και το ομότιτλο κομμάτι τους, το κουδούνι που ακούγεται κατά την διάρκεια του intro είναι η γνωστή καμπάνα του Big Ben σε slow down. Μέσα σε 56 ώρες το συγκρότημα ολοκλήρωσε την ηχογράφηση για το ντεμπούτο του.

Οι Bathory με το ντεμπούτο τους και σαν συγκρότημα άσκησαν μεγάλη επιρροή σε επερχόμενες μπάντες στον χώρο της black metal και αργότερα στo είδος της Viking Metal. Σημείο τέλους του συγκροτήματος όρισε ο θάνατος του Quorthon τον Ιούνιο του 2004 στην ηλικία των 38 ετών όπου αργότερα πολλές Νορβηγικές μπάντες ενώθηκαν και έκαναν εμφανίσεις ως φόρο τιμής στους Bathory και στον Quorthon. Παρά τον θάνατο του Quorthon και την επακόλουθη διάλυση του συγκροήματος 22 χρόνια πορείας και μουσικής δεν μπορούν να διαγραφτούν. Αφού οι Bathory είναι ένας πυρήνας στην metal σκηνή και χωρίς αυτούς σίγουρα η ιστορία και η σκηνή της black metal δεν θα ήταν η ίδια.

Άλλωστε οι θρύλοι ποτέ δεν πεθαίνουν αντιθέτως αναγνωρίζονται, τιμούνται και πάντοτε με τον έναν η με τον άλλον τρόπο επιβραβεύονται.

Ακούστε το ντεμπούτο το εκπληκτικό ντεμπούτο των Bathory εδώ.

© 2023, Music Hunter Crew. All rights reserved.

About the author

Music Hunter Crew

Leave a Comment