Review

Review | Πως ένας χωρισμός μετατρέπεται σε ”αιώνια λιακάδα” στο νέο album της Ariana Grande

Πριν από λίγα εικοσιτεράωρα κυκλοφόρησε ο ολοκαίνουργιος δίσκος της Ariana Grande. Αυτός κυκλοφορεί από την Rebublic Records και στην Ελλάδα από την MINOS EMI.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια χρειάστηκε να περιμένουμε για μια νέα ολοκληρωμένη δουλειά από την Ariana Grande. Ο τελευταίος δίσκος της κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2020 και είχε τον τίτλο Positions. Αυτός σηματοδότησε και το τέλος μιας ιδιαίτερα παραγωγικής περιόδου της καριέρας της Grande αφού ήταν ο τρίτος νέος δίσκος που κυκλοφορούσε στο διάστημα των μόλις 2 χρόνων. Εκτός των δικών της, προσωπικών, δίσκων μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια βρέθηκε και σε πολλές συνεργασίες (Lady Gaga, Miley Cyrus & Lana Del Rey, The Weeknd κ.α.)

Ίσως να ήταν και βήματα απαραίτητα για να βρεθεί η αμερικανίδα pop star στην πρώτη γραμμή του pop στερεώματος, να έχει μόνιμη παρουσία στις πρώτες θέσεις των charts και να συνεχίσει να έχει τα πρωτία στις streaming υπηρεσίες. Δεν είναι τυχαίο ότι αριθμεί περίπου στους 75-80 εκατομμύρια μηνιαίους ακροατές στο Spotify αποτελώντας την κορυφαία pop star της γενιάς της.

O νέος δίσκος της αμερικανίδας pop star τιτλοφορείται ως Eternal Sunshine, επηρεασμένη από την ταινία με πρωταγωνιστές τους Jim Carey και Kate Winslet, Eternal Sunshine of a Spotless Mind (στην Ελλάδα γνωστό ως ”Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού”). Στη ταινία οι αναμνήσεις των δύο πρωταγωνιστών θα διαγραφούν, θα ξεχαστούν από τους ίδιους. Το πεπρωμένο όμως θα τους ξαναενώσει και οι ίδιοι θα ξαναερωτευτούν.

Ένα από τα επίσημα covers του δίσκου.

Να ξεχάσει. Αφού δε μπορεί να ξεπεράσει όλες αυτές τις αλλαγές που συνέβησαν στην προσωπική της ζωή. Η στιγμή που κυκλοφορεί ένα τέτοιο project από την Ariana Grande δεν είναι τυχαίο. Λίγοι μήνες μετά το διαζύγιο της από τον Dalton Gomez και τις φημολογίες ότι αποτέλεσε το τρίτο πρόσωπο στον γάμο του ηθοποιού Ethan Slater με την Lilly Jay, η Ariana έρχεται να πάρει θέση σε όλα αυτά. Παίρνει θέση μιλώντας όσο πιο ειλικρινά μπορεί, μέσα από την τέχνη της, μέσα από την μουσική της. Όχι με διάθεση απολογίας προς τον πρώην συντρόφό της ή την Lilly Jay ή τα media. Γιατί άλλωστε να το κάνει; Γιατί να απολογηθεί για τα συναισθήματά της; Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έρχεται αντιμέτωπη με τις πράξεις της και τις συνέπειες τους. Στον δίσκο πολλές φορές θα την δούμε να καθησυχάζει τον ίδιο της τον εαυτό.

Το πρώτο δείγμα από τον δίσκο το ακούσαμε τον Ιανουάριο. Το ανεβαστικό “yes, and?” βρέθηκε στο #1 των charts από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του ενώ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Λίγο, ως καθόλου ακούγεται ολόκληρος ο δίσκος με το lead single. Το Eternal Sunshine δεν είναι ένας dance/house δίσκος που πολλοί ίσως περιμένουν να ακούσουν. Κάτι που καταλαβαίνουμε αμέσως αφού η Ariana Grande μας ετοιμάζει για αυτό από το πρώτο τραγούδι στην tracklist, το “intro (end of the world)” αλλά και στα επόμενα που αμέσως ακολουθούν. Σε αυτά τα πρώτα τραγούδια πιο εσωτερική και ενδοσκοπική αφηγείται την παραδοχή του τέλους του γάμου της και το αντίο σε αυτόν. Οι soft R&B ήχοι είναι αυτοί που ντύνουν με το πιο κατάλληλο τρόπο όλα αυτά που μοιράζεται μαζί μας. Το τραγούδι “bye” θυμίζει έντονα τραγούδια του δίσκου Dangerous Woman (2016) ενώ αξιέπαινα είναι τα harmonies στο “don’t wanna break up again”.

Ακολουθεί το “Saturn Returns Interlude” και φτάνουμε στο album title track, “eternal sunshine”. Σε 2000’s R&B ήχους θα αποκαλύψει τον λόγο του χωρισμού της. ”Now, now she’s in my bed, mm-mm, layin’ on your chest, Now I’m in my head, wonderin’ how it ends” και λίγο πιο μετά ”Hope you feel alright when you’re in her”. Η φωνητική απόδοση εδώ είναι και αυτή που κάνει το κομμάτι να ξεχωρίζει. Η Grande, παρόλο που τραγουδάει τους συγκεκριμένους – και σκληρούς – στίχους, ακούγεται ανακουφισμένη και επιτέλους ελεύθερη. Χωρίς το βίωμα της απιστίας η σχέση δε θα είχε τελειώσει. Και δε θα είχε ανοίξει ένα άλλο, πιο φωτεινό κεφάλαιο της ζωής της.

Δε θα αναλωθεί περισσότερο στην προηγούμενο σύντροφό της αφού ήδη από το επόμενο τραγούδι με τίτλο “Supernatural” θα ξεκινήσει να αφηγείται μια νέα σελίδα της προσωπικής της ζωής. Τώρα σε πιο pop ήχους.

Κια φτάνουμε στο peak του δίσκου. Τα τέσσερα κομμάτια που ακολουθούν είναι και αυτά που κάνουν το Eternal Sunshine ξεχωριστό. Τα τραγούδια “true story” και “the boy is mine” είναι γραμμένα σε easy flow 1990’s R&B ήχους. Το πρώτο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πιο ώριμο και καλοδουλεμένο track από τον debut δίσκο της, Yours Truly (2013) ενώ το δεύτερο συνδυάζει ήχους που ακούσαμε στα albums Sweetener (2018) και Positions (2020). Ένατο track του Eternal Sunshine το ήδη γνωστό “yes, and?” ενώ ακολουθεί το δεύτερο single “we can’t be friends (wait for your love)”, αμφότερα σε πιο ανεβαστικούς ήχους.

Για τα τρία τελευταία tracks η Ariana δε θα δώσει κάτι καινούργιο μουσικά αφού τα “i wish i hated you”, “imperfect for you”, “ordinary things” κινούνται επίσης σε pop/R&B ήχους. Οι στίχοι και πάλι απόλυτα προσωπικοί και βιωματικοί.

Τέσσερα διαφορετικά covers που ντύνουν physical και vinyl releases.

Για πρώτη φορά όλα τα τραγούδια του δίσκου υπογράφονται από την ίδια την Ariana Grande. Την παραγωγή ανέβαλε ο μετρ πολλών επιτυχιών και long time collaborator της Ari, Max Martin.

Ολόκληρος ο δίσκος και το νόημα του αποτυπώνεται ακέραια στο πρόφατο video clip της Ariana Grande για το “we can’t be friends (wait for your love)”, το δεύτερο επίσημο single του Eternal Sunshine. Εκεί, η ίδια υποβάλλεται σε μια διαδικασία διαγραφής της μνήμης της με ότι κι αν έχει ως συνέπεια μια τέτοια πράξη της.

Το Eternal Sunshine είναι η απόδειξη του ”κάθε εμπόδιο για καλό”. Όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίσουμε, το παρελθόν πάντα μας συνοδεύει και μας συντροφεύει άλλοτε πιο γλυκά, άλλοτε πιο αυστηρά. Όσο σκληρό κι αν είναι πάντα το αφήνουμε πίσω μας, ζούμε με αυτό και εν τέλει… προχωράμε…

Ακούστε το Eternal Sunshine παρακάτω:

© 2024, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment