Σαν σήμερα

Evanescence, 20 χρόνια “Fallen”

Μετά τη Cher και οι Evanescence διανύουν ένα επετειακό έτος με το ντεμπούτο τους, “Fallen” να γιορτάζει τα 20 του χρόνια. Θεωρείται σίγουρα το πιο επιτυχημένο τους άλμπουμ τόσο σε πωλήσεις όσο και στα τσαρτ. Μπορεί να ιδρύθηκαν το 1995, αλλά ως ντουέτο η Amy Lee και ο Ben Moody, είχαν κυκλοφορήσει διάφορα ανεξάρτητα EP προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2003, ακολουθούμενο από 4 CD- Single, το “Bring Me To Life“, το “Going Under”, το “My Immortal” και το “Everybody’s Fool“.

Η επιτυχία του “Fallen”

Το ντεμπούτο των Evanescence έμελλε να είναι και το πιο καθοριστικό για τη μετέπειτα καριέρα τους. Το “Fallen” έχει καταχωρηθεί ως το 6ο κατά σειρά άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις του 21ου αιώνα. Για χάρη του, το συγκρότημα έλαβε πέντε υποψηφιότητες στα 46α βραβεία Grammy κερδίζοντας εν τέλει τα δύο: ” Καλύτερη Hard Rock ερμηνεία” και “Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης“. Μέχρι και το Νοέμβριο του 2022, το άλμπουμ βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των τσαρτ δέκα χωρών (RIAA). Κατέγραψε 17 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως εκ των οποίων οι 10 προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι 3 από την Ευρώπη. Βρέθηκε στην πρώτη 5αδα των τσαρτ σε περισσότερες από 20 χώρες και στο US Billboard 200. Έγινε 7 φορές Πλατινένιο στον Καναδά, 7 φορές Χρυσό στη Γερμανία και 6 φορές Πλατινένιο στην Αυστραλία.

Οι κύριοι στιχουργοί του άλμπουμ, η Amy Lee και ο Ben Moody, έγραψαν μερικά από τα τραγούδια του Fallen όταν βρισκόταν στην ηλικία των 15 και 16 αντίστοιχα. Το “Imaginary“, το “My immortal” και το “Whisper” ήταν αρχικά κάποιες από τις ηχογραφήσεις του ντουέτου της δεκαετίας του ’90. Τα περισσότερα τραγούδια τα εμπνεύστηκε από τα βιώματά της όπως το “Going Under” που μιλά για τη σχέση της με έναν καταχρηστικό άνδρα και το “Hello” που το συνέθεσε λόγω του θανάτου της μικρής της αδερφής.

Η επετειακή κυκλοφορία του “Fallen”

Κατά καιρούς, το “Fallen” έχει ξανα- κυκλοφορήσει το 2009 σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία ως CD reissue, το 2011 στην Ιαπωνία ως limited edition CD reissue και το 2013 στις Ηνωμένες Πολιτείες ως remastered LP. Φέτος, γιορτάζει τα 20 του χρόνια και θα επανα-κυκλοφορήσει στις 17 Νοεμβρίου. Αφού γιόρτασαν και οι ίδιοι την 20η επέτειό τους νωρίτερα το 2023, οι Evanescence ανακοίνωσαν μια τεράστια επανέκδοση του άλμπουμ. Αυτή θα περιλαμβάνει ακυκλοφόρητα demo, παλιότερες ζωντανές ηχογραφήσεις, σπάνιες φωτογραφίες, ένα βιβλίο track-by-track και έναν χειρόγραφο πρόλογο από την Amy Lee στη super deluxe έκδοση.

  • Tracklist:

1. Going Under
2. Bring Me To Life
3. Everybody’s Fool
4. My Immortal
5. Haunted
6. Tourniquet
7. Imaginary
8. Taking Over Me
9. Hello
10. My Last Breath
11. Whisper
12. My Immortal (Band Version)
13. Breathe No More
14. Farther Away
15. Missing
16. My Immortal (strings version)*
17. Bring Me To Life (demo 2002)*
18. Bring Me To Life (AOL session 4/15/2003)*
19. Going Under (live Madrid 40 PP)*
20. Bring Me To Life (live MMM acoustic 2020)*
21. My Immortal (live 2022)*

© 2023, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment