Σαν σήμερα

#OnThisDay: Ο Michael Jackson κυκλοφορεί το “Invincible”

Music Hunter
Written by George Ioannou

Σαν σήμερα, 16 χρόνια πριν…

Ο Βασιλιάς της ποπ, Michael Jackson κυκλοφορεί το studio album, “Invincible”

#Details: Το “Invincible” είναι το τελευταίο studio album του Michael Jackson, που κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου 2001 μέσω της Epic Records. Το Invincible διερευνά θέματα όπως η αγάπη, το ρομαντισμό, η απομόνωση, η κριτική στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά ζητήματα. Ήταν το έκτο studio album του Jackson που κυκλοφόρησε μέσω της Epic και το 10ο studio album που κυκλοφόρησε πριν από το θάνατό του το 2009.

music hunter

Album cover

Πριν από την κυκλοφορία του Invincible, ο Jackson δεν κυκλοφόρησε κανένα νέο υλικό ύστερα από την συλλογή “Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix” το 1997, ή νέο studio album από το “HIStory” το 1995. Έτσι, το Invincible θεωρήθηκε “comeback”

Το “Invincible” είναι αφιερωμένο στο δεκαπεντάχρονο αγόρι Benjamin “Benny” Hermansen, από την Νορβηγία, που δολοφονήθηκε από ομάδα νεοναζί στο Όσλο της Νορβηγίας τον Ιανουάριο του 2001. Ο λόγος για αυτό το αφιέρωμα οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ένας άλλος νέος από το Όσλο, Ο Omer Bhatti, φίλος του Jackson, ήταν επίσης καλός φίλος του Hermansen. Η αφιέρωση στο album αναφέρει: “Michael Jackson gives ‘special thanks’: This album is dedicated to Benjamin ‘Benny’ Hermansen. May we continue to remember not to judge man by the color of his skin, but the content of his Character. Benjamin … we love you … may you rest in peace.” Το album είναι επίσης αφιερωμένο στην Nicholette Sottile και τους γονείς του Joseph και Katherine Jackson.

music hunter

Invincible photoshoot

#Facts: Ο Jackson άρχισε να γράφει νέο υλικό για το album τον Οκτώβριο του 1997 και τελείωσε με “You Are My Life” ηχογραφώντας το μόλις 8 εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του album τον Οκτώβριο του 2001 – την πιο μακρυπρόθεσμη ηχογράφηση της καριέρας του Michael. Τα κομμάτια με τον Rodney Jerkins καταγράφηκαν στο Hit Factory στο Miami, της Florida. Ο Jackson είχε δείξει ενδιαφέρον να συμπεριλάβει ράπερ σε τουλάχιστον ένα τραγούδι και είχε σημειώσει ότι δεν ήθελε έναν «γνωστό ράπερ». Ο εκπρόσωπος του Jackson πρότεινε τον ράπερ του New Jersey που ονομάζεται Fats. Αφού ο Michael άκουσε την τελική ηχογράφηση του τραγουδιού, οι δύο τους συμφώνησαν να καταγράψουν άλλο ένα τραγούδι μαζί για το album. Ο Rodney Jerkins δήλωσε ότι ο Jackson προσπάθησε να ηχογραφήσει υλικό σε μια διαφορετική μουσική κατεύθυνση από την προηγούμενη δουλειά του, περιγράφοντας τη νέα κατεύθυνση ως “edgier”. Ο Jackson έλαβε credits τόσο για τη συγγραφή όσο και για την παραγωγή της πλειοψηφίας των τραγουδιών στο Invincible. Εκτός από τον Jackson, το album συμπεριλαμβάνει παραγωγές του Jerkins, του Teddy Riley, του Andre Harris, του Andreae “Fanatic”, του Kenneth “Babyface” Edmonds, του R. Kelly και του Dr. Freeze Bill Gray και writing credits από Kelly, Fred Jerkins III, LaShawn Daniels , Nora Payne και Robert Smith. Το album είναι η τρίτη συνεργασία μεταξύ του Jackson και του Riley, ενώ οι άλλες 2 είναι για το  Dangerous και “Blood On The Dance Floor: HIStory στο Mix”. Το “Invincible” αναφέρθηκε ότι κόστισε 30.000.000 δολάρια για να γίνει, καθιστώντας το το πιο ακριβό album που έγινε ποτέ.

music hunter

Invincible era

#Promotion: Αναφέρεται ότι το άλμπουμ έχει προϋπολογισμό 25 εκατομμυρίων δολαρίων εκτός από τα λεφτά για την προώθηση. Για να προωθηθεί το album, τον Σεπτέμβριο του 2001 κυκλοφόρησε το “Michael Jackson: 30th Anniversary Special” από τη Madison Square Garden για τον εορτασμό των 30 χρόνων καριέρας του Michael ως solo καλλιτέχνης. Ο τραγουδιστής εκτέλεσε τραγούδια από το Invincible και εμφανίστηκε στη σκηνή για πρώτη φορά με τα αδέρφια του μετά το Victory Tour με τους The Jacksons το 1984. Επίσης, εμφανίστηκε με τη Britney Spears, τη Mya, τον Usher, τη Whitney Houston, τη Tamia, τους N’Sync, τον Slash και άλλους. Αυτή η συναυλία μεταδόθηκε τον Νοέμβριο του 2001 από το CBS.

Το Invincible έλαβε θετικές και αρνητικές γνώμες από σύγχρονους μουσικούς κριτικούς. Ο Stephen Thomas Erlewine, κριτικός του AllMusic, έδωσε στο album 3 αστέρια από τα 5, δηλώνοντας ότι το Invincible είναι “spark” και “sound better than anything Jackson has done since Dangerous.” Ο Erlewine σημείωσε επίσης ότι:

While the album had good material it was not enough to make Invincible the comeback Jackson needed – he really would have had to have an album that sounded free instead of constrained for that to work – but it does offer a reminder that he can really craft good pop.

#Singles: Το album κυκλοφόρησε 3 singles, το “You Rock My World”, το “Cry” και το “Butterflies”. Το Cry κυκλοφόρησε εκτός ΗΠΑ, καθώς το Butterflies δεν είχε μουσικό βίντεο. Το κύριο single You Rock My World” έφτασε στο top ten στο Billboard Hot 100, και στο #10 μετά από 3 εβδομάδες κυκλοφορίας. Το κομμάτι ήταν πιο επιτυχημένο παγκοσμίως, και έφθασε στο top ten σε 12 περιοχές.  Το You Rock My World” έφτασε στο #1 στη Γαλλία, στο #2 στη Νορβηγία, στη Φινλανδία, στη Δανία, στο Βέλγιο καθώς και στο #3 στην Ιταλία, στο #4 στην Αυστραλία και στο #5 στη Σουηδία και στην Ελβετία.

Το τρίτο single, το Butterflies”, κυκλοφόρησε νωρίς τον Ιανουάριο του 2002. Έφτασε στο top twenty στο #14 στο Billboard Hot 100 και στο #2 για 5 εβδομάδες στο Hot R&B/Hip-Hop Chart. Παγκοσμίως, το “Cry” έφτασε στο top forty – οι πιο επιτυχημένες περιοχές ήταν η Δανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, φθάνοντας στο #16, #30 και #31 αντίστοιχα. Το “Heaven Can Wait” επίσης έφτασε στη βάση του R&B/Hip-Hop Chart, στο #72 χωρίς επίσημη κυκλοφορία – το τραγούδι δεν έλαβε θέση στα παγκόσμια Chart. Το Unbreakable έπρεπε να κυκλοφορήσει ως το τέταρτο single του album, αλλά ακυρώθηκε για άγνωστους λόγους.

#Charts: Το Invincible ήταν το πρώτο studio album που κυκλοφόρησε σε 4 χρόνια, μετά το Blood on the Dance Floor [1997]. Κατά την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του album, με πωλήσεις 363.000 αντίτυπων, το άλμπουμ έφτασε στην 1η θέση του Billboard 200. Το Invincible ήταν το 5o album που πήγε αμέσως στην 1η θέση στο Billboard 200, και το 4ο που έφθασε στην 1η θέση αμέσως ως solo καλλιτέχνης. Το Invincible επίσης έφτασε στην 1η θέση στο R&B/Hip-Hop Album Chart για 4 εβδομάδες. Στις 25 Ιανουαρίου 2002, το Invincible έγινε  δύο φορές πλατινένιο για πωλήσεις 2 εκατομμυρίων αντίτυπων.

Παγκοσμίως, το Invincible ήταν εμπορική επιτυχία. Το album έφτασε έως την 1η θέση σε 12 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανόμενου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Δανίας, των Κάτων Χωρών, της Γερμανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας. Έφθασε στο top ten σε αρκετές χώρες, όπως στην Αυστρία, στον Καναδά, στη Φινλανδία, στην Ιταλία, στη Νέα Ζηλανδία και στη Νορβηγία. Το Μεξικό ήταν η λιγότερη επιτυχημένη περιοχή για το album, το οποίο έφθασε στη 29η θέση στο τοπικό chart. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άλμπουμ πούλησε 13 εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως. Ωστόσο, οι πωλήσεις του Invincible ήταν λιγότερες από τις πωλήσεις των προηγούμενων album, χάρη στην έλλειψη προώθησης και χωρίς υποστήριξη για παγκόσμια περιοδεία.

music hunter

Invincible era

#Awards: Παγκοσμίως, το album έλαβε αρκετά βραβεία. Το Invincible έγινε πλατινένιο από τη Βρετανική Φωνογραφική Βιομηχανία, για πωλήσεις 300.000 αντίτυπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το album έγινε πλατινένιο από τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI) για πωλήσεις 40.000 αντίτυπων στην Ελβετία. Η IFPI έκανε το album χρυσό στην Αυστρία για πωλήσεις 15.000 αντίτυπων. Η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ηχογραφικής Βιομηχανίας έκανε το Invincible δύο φορές πλατινένιο για πωλήσεις 140.000 αντίτυπων στην Αυστραλία. Το album έγινε χρυσό στην Αργεντινή για πωλήσεις 20.000 αντίτυπων.

και τέλος ένα #FanFact: Το 2004, το Invincible ξαναμπήκε στα chart του Billboard. Έφθασε στο #154 στο Billboard 200. Το album επίσης έφθασε στο #48 στο Billboard R&B/Hip Hop Albums Chart, καθώς μετά τον θάνατο του Jackson το 2009, αυξήθηκε η διασημότητα της μουσικής του. Το Invincible έφτασε στο #12 στο Billboard Digital Albums Chart. Έφτασε επίσης στο top ten, φτάνοντας στο #9, στο Billboard Catalog Albums Chart.  Στην εβδομάδα της 19ης Ιουλίου 2009, το Invincible έφτασε στο #18 στην Ιταλία. Το Invincible έφτασε στο #64 στο European Albums Chart. Το album έφτασε στο #29, στο Μεξικό και στο #84, στο Swiss Albums Chart στις 19 Ιουλίου 2009.

Χρόνια πολλά Invincible!

© 2017, George Ioannou. All rights reserved.

About the author

George Ioannou

* Addicted to music. Addicted to Art. Addicted to feelings *
Interior Designer | Photographer etc...
Αισιόδοξος, χαρούμενος και πάντα γελαστός κι ευγενικός.
Μπορεί να τον δείτε να χορεύει pop μουσικές απ' την μια, κι απ' την αλλη να χτυπιέται και να τρελαίνεται με rock ήχους.
Άβυσσος η ψυχή του... μα.. μια είναι η ουσία!
music is his drug!

Leave a Comment