Σαν σήμερα

Σαν σήμερα: Ο Michael Jackson κυκλοφορεί το “Dangerous”

Written by George Ioannou

Σαν σήμερα, 32 χρόνια πριν

Ο Michael Jackson κυκλοφορεί το “Dangerous”

Ο Βασιλιάς της ποπ, Michael Jackson κυκλοφόρησε το Dangerous και οι fans του, έχουμε κάθε λόγο να γιορτάσουμε την επέτειο αυτού του album – θησαυρό -, που κατά τη γνώμη μου, δεν θα έπρεπε να λείπει από τις συλλογές του κάθε Pop ακροατή.

Γι’αυτό, πάμε να θυμηθούμε την Dangerous era!

music hunter

In The Closet photoshoot

#Details: Οι ηχογραφήσεις για το Dangerous άρχισαν στο Los Angeles, στην California, στο Ocean Way/Record One Studio 2 στις 25 Ιουνίου 1990 και έληξαν στο Carradge North and Ocean Way Studio στις 29 Οκτωβρίου 1991, καθώς αποτέλεσαν τις πιο πολύχρονες ηχογραφήσεις στην καριέρα του Michael Jackson. – τουλάχιστον, μέχρι τότε. Τον Μάρτιο του 1991, ο Michael Jackson υπέγραψε συμβόλαιο 15 ετών και συμβόλαιο για 6 album με τη Sony Music. Οι παραγωγοί του Dangerous ήταν οι Teddy Riley και ο νικητής του Grammy Bill Bottrell, τους οποίους πρότεινε ο Quincy Jones για να εξελιχθεί ο ήχος του Michael, όπως και ο ίδιος επιθυμούσε, καθώς ήταν εμπνευσμένος από την αδερφή του, Janet και το album της “Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814”. Πριν από την συνεργασία του με τον Riley, ο Michael Jackson επιθυμούσε να συνεργαστεί με τους παραγωγούς Kenneth “Babyface” Edmonds και Antonio “L.A.” Reeid. Περίπου την ίδια χρονική περίοδο, ο αδερφός του Jermaine, ο οποίος είχε υπογράψει με τη La Face Records, συνεργαζόταν με αυτούς τους παραγωγούς, και δεδομένου ότι ο Jackson δεν είχε πει στον αδερφό του γι’αυτό πριν, ο ίδιος το θεώρησε ως πράξη προδοσίας, αν και αργότερα απέρριψε την ιδέα.

music hunter

Dangerous era

Τραγούδια που ηχογραφήθηκαν για το Dangerous αλλά δεν μπήκαν στην tracklist ήταν τα “Monkey Bussiness”, “She Got It”, “Work That Body”, “Serious Effect” (όπου ήταν σε συνεργασία με τον rapper LL Cool J), “If You Don’t Love Me”, η μπαλάντα “For All Time”, “Earth Song” (το οποίο ηχογραφήθηκε για το album αλλά μετά μπήκε στο επόμενο album του Michael, “HIStory: Past, Present and Future, Book 1”), “Superfly Sister”, και το “Blood On The Dance Floor” (όπου μπήκε μετά στην remix συλλογή του Michael, “Blood On The Dance Floor: HIStory in the mix”). Άλλο ένα τραγούδι που δεν μπήκε στο Dangerous ήταν το “Joy” σε παραγωγή του Riley, το οποίο ηχογραφήθηκε μετά για το self-titled album των Blackstreet, το οποίο κυκλοφόρησε το 1994.


music hunter

Dangerous Photoshoot

#Facts: Το προηγούμενο album, το Bad, ήταν το τελευταίο album του Michael για τη βιομηχανία των LP, το οποίο είχε διάρκεια 50 λεπτών με 10 τραγούδια, σε αντίθεση με το Dangerous που είχε διάρκεια 77 λεπτά με 14 τραγούδια.

Το Dangerous ήταν πολυαναμενόμενο album, όπως φαίνεται από ένα συμβάν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Los Angeles, όπου μια ομάδα ληστών έκλεψε 30.000 αντίτυπα πριν την επίσημη κυκλοφορία του album. Εξαιτίας αυτού, σε μερικές χώρες το album κυκλοφόρησε στις 26 Νοεμβρίου, ενώ η επίσημη κυκλοφορία του ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Νοεμβρίου.


#AlbumCover: Το album είναι γνωστό για το εξώφυλλό του. Μια ειδική περιορισμένη έκδοση του album είχε αρχικά κυκλοφορήσει σε ένα μεγάλο box με την εικόνα των ματιών του Michael, την οποία ζωγράφισε ο Mark Ryden, με το CD και το booklet στο κάτω μέρος.


music hunter

In The Closet photoshoot

#Charts: Μετά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, έκανε το ντεμπούτο του στο #1 του Billboard 200, όπου παρέμεινε στη κορυφή για 4 εβδομάδες, που εκτείνονται σε 2 διαφορετικά ημερολογιακά έτη. Οι πωλήσεις του album έφτασαν τα 7 εκατομμύρια αντίτυπα σε 2 μήνες, κάνοντας το Dangerous να έχει τις πιο γρήγορες πωλήσεις όλων των εποχών για τον Michael, στις ΗΠΑ, σπάζοντας το ρεκόρ του προηγούμενου album του, “Bad”, το οποίο πούλησε 7 εκατομμύρια σε 4 μήνες.

music hunter

Black or White photoshoot

Το Dangerous έγινε 7 φορές πλατινένιο για πωλήσεις 7 εκατομμυρίων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Recording Industry Association Of America (RIAA).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Dangerous, κυριάρχησε στο #1 στα charts, στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έφτασε στο #1 σε 7 άλλες περιοχές όπως την Αυστραλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Ήταν επίσης τεράστια επιτυχία σε χώρες της Ασίας. Οι πωλήσεις του album έχουν ξεπεράσει τα 32 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο το κόσμο.


#Singles: 9 singles κυκλοφόρησαν από το Dangerous από τα οποία τα 4 ήταν στο Top 10 στις Ηνωμένες Πολιτείες!

music hunter

Black or White

Το single “Black or White” όπου έφτασε στο #1 και έμεινε εκεί για 7 εβδομάδες. Το “Remember The Time”, το οποίο έφτασε στο #3, αλλά έφτασε στο #1 στο R&B Chart, το 1ο του R&B #1 από το “Another Part of Me” σχεδόν 4 χρόνια μετά. Το “In The Closet”, το οποίο έφτασε στο #6 στο Hot 100, αλλά μετά έφτασε στο #1. Το single “Will You Be There”, το οποίο έφτασε στο #7 και ενισχύθηκε από μια εμφάνιση στο soundtrack Free Willy, συμβάλλοντας για περισσότερες πωλήσεις από το Dangerous.

music hunter

Dangerous

Τα υπόλοιπα singles ήταν “Who Is It”, το οποίο έφτασε στο #14, ενώ το “Jam” και το “Heal The World”  έφτασαν και τα δυο στο top 30 στο Hot 100. Το “Gοne Too Soon”, όπου έφτασε στο #40 και το “Give In To Me” όπου έφτασε στο #5 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ΟλλανδίαΑυστραλία, καθώς και στη Νέα Ζηλανδία ήταν στο #1 των charts.


music hunter

Dangerous era

#Videos: Για την οπτικοποίηση των τραγουδιών του, ο Michael συνεργάστηκε με αρκετούς σκηνοθέτες και διασημότητες, όπως ο Michael Jordan στο “Jam” σε σκηνοθεσία David Kellogg, ενώ στο “Remember The Time” συμμετείχαν οι Eddie Murphy, Iman, Magic Johnson, The Pharcyde και Tom “Tiny” Lister, JR, σε σκηνοθεσία John Singleton. Στο “In The Closet” συμμετείχε το supermodel Naomi Campbell, ενώ το σκηνοθέτησε ο Herb Ritts. Στο video για το “Give In To Me” συμμετείχαν οι κιθαρίστες των Guns N’ Roses, Slash και Gilby Clarke, ενώ το σκηνοθέτησε ο Andy Moharan. Το video για το “Black or White” ήταν σε σκηνοθεσία John Landis, ενώ συμμετείχαν οι Macaulay Culkin, Tess Harper και ο George Wendt.


music hunter

MJ @ AMAs 1993

#Nominations: Το album έλαβε πολλές υποψηφιότητες σε αρκετά μουσικά βραβεία, καθώς κέρδισε επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο. Για παράδειγμα, στα American Music Awards κέρδισε 4 βραβεία για τις κατηγορίες “Favorite Soul/R&B Single” για το “Remember The Time” και “Favorite Pop/Rock Album” για το “Dangerous”, “Favorite Pop/Rock Male Artist” και “Favorite Soul/R&B Male Artist”. Ήταν υποψήφιο σε 4 κατηγορίες στα Grammy, όπου κέρδισε 1 βραβείο για την κατηγορία “Best Engineered-Non Classical”, ενώ στα Soul Train Awards κέρδισε 2 βραβεία για τις κατηγορίες “Best R&B/Soul Single” για το “Remember The Time” και “Best R&B/Soul Album” για το “Dangerous”. Στα Billboard Music Awards κέρδισε 2 βραβεία για τις κατηγορίες “#1 World Album” και “#1 World Single”.


#Promotion: Για την προώθηση του album, ο Michael έδωσε μια συνέντευξη στην Oprah, καθώς έκανε και μια iconic & classic εμφάνιση στο Superbowl XXVII Halftime Show, τραγουδώντας τα κομμάτια “Jam”, “Billie Jean” και “Black or White”, ενώ στο τέλος έδωσε το δικό του μήνυμα, ερμηνεύοντας το “Heal The World”.


#WorldTour: Ο Michael διοργάνωσε παγκόσμια περιοδεία για την προώθηση του album του, με χορηγό την Pepsi-Cola, συμπεριλαμβάνοντας 69 shows. Η περιοδεία ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου 1992 και έληξε στις 11 Νοεμβρίου 1993. Με την Dangerous World Tour, θα είχαν την ευκαιρία οι Έλληνες fans να δούνε από κοντά τον θρυλικό Michael στις 10 Οκτωβρίου, καθώς είχε ξεκινήσει ήδη προπώληση εισιτηρίων αλλά η συναυλία ακυρώθηκε τελευταία στιγμή για λόγους που ποτέ δεν διασαφηνίστηκαν.


και τέλος, ένα #FanFact:  Το video για το “Black or White”έχει διάρκεια 10 λεπτών. Στα τελευταία 4 λεπτά ο Michael άρχιζε να σπάει παράθυρα και αυτοκίνητα, καθώς δήλωσε με αυτό το τρόπο πως προσπαθεί να περάσει το μήνυμα του αντιρατσισμού. Μάλιστα, προστέθηκαν ρατσιστικά graffiti στις επόμενες εκδοχές για να γίνει η βία πιο κατανοητή. Το MTV και άλλα μουσικά κανάλια αποφάσισαν να μην δείξουν τα τελευταία 4 λεπτά του video, και ο Michael αναγκάστηκε να απολογηθεί σε όσους είχε επιτεθεί, και εξήγησε ότι προσπάθησε να μεταφέρει το ζωικό ένστικτο των πανθήρων σε χορό.


Προσωπικά, δεν έχω να σχολιάσω κάτι για το συγκεκριμένο album. Για μένα είναι ένα διαμάντι που κάθε μουσικόφιλος ΠΡΕΠΕΙ να έχει στη συλλογή του. #Highlights: η υπέροχη μπαλάντα “Heal The World” με τις στιχάρες που μόνο ο Michael θα μπορούσε να γράψει/τραγουδήσει “Heal The World / Make it a better place /For you and for me and the entire human race / There are people dying / If you care enough for the living / Make a better place for you and for me”, η pop/rock κομματάρα “Give In To Me” καθώς και τα λατρεμένα “Dangerous”, “Black or White” και “In The Closet”.

Χρόνια πολλά Dangerous!

© 2016 – 2023, George Ioannou. All rights reserved.

About the author

George Ioannou

* Addicted to music. Addicted to Art. Addicted to feelings *
Interior Designer | Photographer etc...
Αισιόδοξος, χαρούμενος και πάντα γελαστός κι ευγενικός.
Μπορεί να τον δείτε να χορεύει pop μουσικές απ' την μια, κι απ' την αλλη να χτυπιέται και να τρελαίνεται με rock ήχους.
Άβυσσος η ψυχή του... μα.. μια είναι η ουσία!
music is his drug!

Leave a Comment