Σαν σήμερα

Σαν σήμερα | H Pink κυκλοφορεί το “I’m Not Dead”

Παραμένοντας πιστά στην δεκαετία των 00’s και εστιάζοντας στο 2006 η Pink επιστρέφει δηλώνοντας ότι είναι ακόμα εδώ με το “I’m Not Dead” ξεκινώντας το επόμενο κεφάλαιο στην καριέρα της με πολλές αλλαγές αυτήν την φορά!

Behind of “I’m Not Dead”

Το I’m Not Dead αποτελεί το 4ο άλμπουμ από την Pink και κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου του 2006. Μετά την εμπορική αποτυχία του τρίτου άλμπουμ της Try This (2003), η Pink χώρισε τους δρόμους της με την Arista Records και άρχισε να πειραματίζεται με νέους ήχους και να συνεργάζεται με νέους παραγωγούς. Η καλλιτέχνης περιέγραψε την απόφασή της να ονομάσει το τέταρτο στούντιο άλμπουμ της I’m Not Dead σε πολλές συνεντεύξεις, λέγοντας ότι «έχει σημασία να είσαι ζωντανή και δυναμική και να μην κάθεσαι και να σιωπάς ακόμα κι αν οι άνθρωποι θα το ήθελαν». Σε άλλες συνεντεύξεις, δήλωσε ότι ο τίτλος προήλθε από ένα «ξύπνημα», λέγοντας ότι επηρεάστηκε από τον πατέρα της που έπαθε καρδιακή προσβολή και έκλεισε τα 25, λέγοντας ότι «άρχισε να ενδιαφέρεται λιγότερο για το δράμα της και περισσότερο για τον κόσμο . Συνολικά η Pink έγραψε συνολικά πάνω από 40 τραγούδια για τον δίσκο βάζοντας όλες τις σκέψεις της.

Η Pink είναι υπεύθυνη ως παραγωγός του άλμπουμ και η συνεισφορά στην παραγωγή του άλμπουμ προήλθε από αρκετούς, συμπεριλαμβανομένων των Billy Mann, Butch Walker, Max Martin κ.α. Εμπορικά, το I‘m Not Dead έφτασε στο νούμερο 6 στα Billboard 200 Charts στις Ηνωμένες Πολιτείες και έφτασε στο νούμερο ένα σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία. Άξιο αναφοράς ότι το άλμπουμ έχει βραβευτεί με διπλή πλατίνα στις Η.Π.Α και ως χρυσό σε περιοχές όπως Φινλανδία, Δανία και Σουηδία.

H Pink στο Making Of για το I’m Not Dead

The Singles

Η πρώτη εικόνα για το “I’m Not Dead” διαμορφώθηκε από το Stupid Girls όπου κυκλοφόρησε ως το πρώτο single του άλμπουμ. Το τραγούδι εισάγει μια πιο φεμινιστική και ξεκάθαρη πλευρά της Pink. Στιχουργικά, μιλάει για τον σεξισμό και ενθαρρύνει τη νοημοσύνη στις γυναίκες. Αν και προκάλεσε controversial και σοκ το νόημα του τραγουδιού είναι ξεκάθαρα πολύ μπροστά για την εποχή του όπως και το βίντεο. Ενώ στην αρχή η εταιρία ήταν διστακτική να κυκλοφορήσει το τραγούδι λόγω των στίχων του, τελικά αφού είδαν το βίντεο αποφάσισαν να το κυκλοφορήσουν. Το τραγούδι ήταν επίσης υπεύθυνο για την αναβίωση της δημοτικότητάς της, μετά την πτώση της μεταξύ 2003 και 2005, φτάνοντας στο top 10 σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, του Καναδά και σε όλη την Ευρώπη. To βίντεο για το τραγούδι γυρίστηκε και προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Overdrive του MTV τον Ιανουάριο του 2006. Περιλαμβάνει τον Pink σε διάφορους ρόλους, τόσο ως άγγελος όσο και ως δαίμονας, διάφορες διασημότητες, μια τυχαία γυναίκα που κάνει πλαστική χειρουργική και μια κυρία με διαταραχή κάθαρσης. Το τραγούδι κατόρθωσε μια υποψηφιότητα για την καλύτερη γυναικεία ποπ φωνητική ερμηνεία στα βραβεία Grammy το 2007 καθώς και υποψηφιότητα για το καλύτερο βίντεο στα VMA’S.

Δεύτερο single του ΄άλμπουμ αποτελεί το Who Knew γραμμένο από την Pink και τον Max Martin. Πρόκειται για ένα ποπ τραγούδι το οποίο αναφέρεται σε μία απώλεια ενός πολύ καλού φίλου της καλλιτέχνιδας. Επιπλέον, το τραγούδι είναι το μακροβιότερο σε παραμονή στο Hot 100, ξεπερνώντας τις 36 εβδομάδες. Το “Who Knew” έγινε ένα από τα τραγούδια που βοήθησαν στην προώθηση της Pink στις Η.Π.Α. Το τραγούδι αργότερα πιστοποιήθηκε ως πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ένωση Βιομηχανίας Ηχογράφησης της Αμερικής (RIAA). Αργότερα ερμηνεύτηκε σε περιοδείες της Pink, όπως το I’m Not Dead Tour και το Funhouse Tour. Αποτελεί το αγαπημένο τραγούδι της Pink και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο πρώτο compilation album “Greatest Hits…So Far!!!”.

Eπόμενο και δικό μου αγαπημένο ακολουθεί το επικό, άγριο και έντονο U+Ur Hand κάνοντας παγκόσμιο χαμό και συνεχίζοντας την επιτυχία που άρχισαν τα δύο προηγούμενα singles. Aν και λόγω των στίχων το controversial συνεχίστηκε, το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από άντρες που φλέρταραν την τραγουδίστρια στα clubs και από κάτι τυπάδες οι οποίοι χρησιμοποίησαν την φράση “Looks like it’s just me and my hand tonight”. Το Rolling Stone είπε στην κριτική του για το I’m Not Dead “δίνει έναν περήφανα bitchy τόνο στο τραγούδι”. Εσείς το ξέρατε ότι το βίντεο για το U+Ur Hand πέρα από τον ίδιο σκηνοθέτη είχε γυριστεί ταυτόχρονα με το βίντεο για το Stupid Girls και προοριζόταν ως το πρώτο single μέσα από το άλμπουμ; Να κι ένα fun fact!

Το «Nobody Knows» αποτελεί το 4ο single μέσα από το “I’m Not Dead”. Γράφτηκε από την ίδια την Pink μαζί με τον Billy Mann ως στιχουργό και παραγωγό του κομματιού. Το τραγούδι είναι πιάνο-μπαλάντα και πραγματεύεται τα συναισθήματα της κατάθλιψης. Το IGN’s έγραψε ότι “Το “Nobody Knows” ταιριάζει σε μια λαμπερή μπαλάντα μπλουζ, η Pink λυγίζει τις φωνητικές της χορδές για να αποκαλύψει μια απόλυτη γλυκύτητα στη φωνή της.” Ο Quentin Huff από το PopMatters έγραψε μια εκτενή κριτική για το τραγούδι, δηλώνοντας ότι “Ακόμα και όταν νιώθεις ότι το έχεις ξανακούσει, τα καπνιστά φωνητικά και οι έξυπνες πινελιές της σάς ενημερώνουν ότι δεν είναι το ίδιο παλιό πράγμα.» Ενώ σχολίασε την φωνή της, λέγοντας ότι «τραγουδάει τους στίχους του τραγουδιού σαν πρωταθλήτρια.¨¨

Όταν μιλάμε για επανάσταση μιλάμε ταυτόχρονα και για το 5ο single του άλμπουμ με τίτλο “Dear Mr. President” σε συνεργασία με τις Indigo Girls .Το τραγούδι είναι μια ανοιχτή επιστολή προς τον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους. Το τραγούδι επικρίνει αρκετούς τομείς της διακυβέρνησης και των θητειών του Μπους, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, το No Child Left Behind Act, η αντίθεση στον γάμο των ομοφυλοφίλων και το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, η αντιληπτή έλλειψη ενσυναίσθησης για τους φτωχούς και μεσαίου επιπέδου πολίτες. κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών στο κολέγιο. Η Pink ένιωσε ότι ήταν ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια που είχε γράψει.

Αργότερα κατά την διάρκεια του 2007 κυκλοφόρησαν άλλα δύο singles: το Leave Me Alone(I’m Lonely) και το Cuz I Can συνεχίζοντας την επιτυχία και συνολικά συμπληρώνοντας 7 ολόκληρα singles από το άλμπουμ γιατί είναι η Pink και μπορεί!

The Songs

Το τρίτο τραγούδι , “Long Way to Happy”, βασίζεται σε ένα ποίημα για τη σεξουαλική κακοποίηση που έγραψε η Pink όταν ήταν δεκατριών ετών. “Ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν κακοποιηθεί και παρενοχληθεί από κάποιο κοντινό τους πρόσωπο. Και δεν είμαι εξαίρεση. Και αυτό είναι το τραγούδι”, είπε.

Σύμφωνα με την Pink, το έκτο και ομότιτλο κομμάτι, “I’m Not Dead”, είναι το πρώτο της “λεπτό” και “ποιητικό” αυτογραφικό τραγούδι: “Συνήθως είναι πολύ πιο καρτούν, ο τρόπος που γράφω τραγούδια. Δεν ξέρω πραγματικά τη διπλωματία ή τη λεπτότητα ,το τραγούδι εμπνεύστηκε από το πώς ένιωθαν ο Pink και ο παραγωγός Billy Mann για το τέλος της εργασιακής τους σχέσης: «Φοβόμασταν να φύγουμε ο ένας από τον άλλον, αφού είδαμε πόσο πολύ μας άλλαξε αυτός ο λίγος χρόνος μαζί και πόσο τρομακτική είναι η αλλαγή¨

To Conversations with My 13 Year Old Self χαρακτηρίστηκε ως μια «τεράστια συνεδρία θεραπείας» που απευθύνεται στον «εξοργισμένο, περίπλοκο» νεότερο εαυτό της καλλιτέχνιδας. Είπε σχετικά με τους στίχους του τραγουδιού, «Χρειαζόμουν μια αγκαλιά και το καταλαβαίνω… τώρα . Αν προσπαθούσα να αγκαλιάσω τον 13χρονο εαυτό μου, θα προσπαθούσε να με διώξει και μετά θα κατέρρεε και θα έκλαιγε.”

Το “Fingers” είναι για τη βιντεοσκόπηση του εαυτού της να αυτοικανοποιείται. Είπε ότι μάλλον δεν χρειαζόταν να προσθέσει στον αριθμό των τραγουδιών που σχετίζονται με τον αυνανισμό, αλλά δεν μπορούσε να συγκρατηθεί.

Το τελευταίο και “κρυμμένο” τραγούδι στον δίσκο με τίτλο “I Have Seen the Rain”, γράφτηκε από τον πατέρα της Pink, James T. Moore. Το έγραψε όταν ήταν στρατιώτης στον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά σύμφωνα με την Pink “Είναι επίκαιρο μέχρι σήμερα. Είναι μια κραυγή ενός στρατιώτη”. Πάντα ήθελε να το ηχογραφήσει μαζί του και έμαθε να εναρμονίζεται με αυτό. Είπε για την ηχογράφηση του «Ήταν τόσο νευρικός, που ήταν η πιο αξιολάτρευτη εμπειρία για πατέρα και κόρη να μοιραστούν».

I’m Not Dead Tour

Ύστερα από επίσημη ανακοίνωση της Pink για την περιοδεία την άνοιξη του 2006 η περιοδεία ξεκίνησε στην Βόρεια Αμερική σε μικρούς χώρους. Η Pink εξήγησε λέγοντας ότι “Μικρές συναυλίες, Μπορείτε να νιώσετε τον ιδρώτα όλων, είναι απλά τόσο κοντά και οικεία…” Η Pink συνέχισε την περιοδεία της στην Ευρώπη και την Αυστραλία, παίζοντας κυρίως σε αρένες. Καθώς το άλμπουμ της ανέβαινε και η επιτυχία ενισχύθηκε στις ΗΠΑ, έγινε opening act στην περιοδεία του Justin Timberlake “FutureSex/LoveShow” σε επιλεγμένους χώρους στις ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε την περιοδεία της στη Νότια Αφρική. Η περιοδεία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες περιοδείες τόσο το 2006 όσο και το 2007. Στην Αυστραλία, έγινε η πιο επιτυχημένη γυναίκα καλλιτέχνης εκείνη την περίοδο. Το σκέλος της Αυστραλίας κέρδισε περίπου 42 εκατομμύρια δολάρια και ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία της Pink μέχρι την Funhouse Tour το 2009.

I’m Not Dead-The Conclusion

Η Pink επέστρεψε πιο δυναμικά, πιο επαναστατικά και πιο συνηδητοποιημένη από ποτέ στο I’m Not Dead. Πειραματιζόμενη με στοιχεία όπως rock, folk, acoustic, new wave κτλπ δείχνοντας μας μια πτυχή του εαυτού της η οποία διψάει για ένταση και διασκέδαση καθώς αναφερόμενη στα δύσκολα παιδικά της χρόνια. Κέρδισε την φήμη της και το όνομα της παίζοντας το παιχνίδι με τους δικούς της όρους και κανόνες. Φυσικά άφησε το στίγμα του στην δεκαετία των 00’s. Ο συγκεκριμένος δίσκος γέννησε επιτυχίες καθώς και βαθιά σε νόημα τραγούδια. Δεν τα παράτησε ακόμα και στις δύσκολες στιγμές της καριέρας της. Αντιθέτως συνέχισε δυναμικά χαρίζοντας μας αμέτρητες επιτυχίες! Εν τέλη πως μπορείς να μην λατρέψουμε την Pink; Χρειαζόμαστε την επαναστατικότητα και την δύναμη που κατέχουμε σαν άνθρωποι ώστε να την χρησιμοποιήσουμε συμβάλλοντας για ένα καλύτερο αύριο ειδικά μέσω της τέχνης και της μουσικής! Η Pink από πάντα, πέρα από μια αξιόλογη καλλιτέχνης, είναι και μία ακτιβίστρια όπου σε εποχές που είχαμε θέματα ταμπού και εσωτερικευμένη ομοφοβία, μισογυνισμό και σεξισμό προσπάθησε να πάει τον κόσμο και την κοινωνία ένα βήμα μπροστά. Ας μην ξεχνάμε το σημαντικότερο ότι η τέχνη οφείλει να προχωράει μπροστά και να εξελίσσεται προς το καλύτερο! Κόντρα σε κάθε ταμπού, στερεότυπα και διάκριση! Ναι στην επαναστατικότητα! Thanks for the reminder P!nk!

“I’m not here for your entertainment/You don’t really wanna mess with me tonight/Just stop and take a second/I was fine before you walked into my life/ Cause you know it’s over/Before it began
Keep your drink, just give me the money/ It’s just you and your hand tonight”

© 2022, Music Hunter Crew. All rights reserved.

About the author

Music Hunter Crew

Leave a Comment