Σαν σήμερα

Michael Jackson | Αφιέρωμα στο “Billie Jean”

Στις 2 Ιανουαρίου 1983 ο Βασιλιάς της Ποπ Michael Jackson κυκλοφόρησε ένα από τα signature hits όπου σημάδεψαν την ιστορία της μουσικής και αυτό δεν είναι άλλο από το θρυλικό “Billie Jean” το οποίο γιορτάζουμε σήμερα!

Πρόκειται για μία all time-classic επιτυχία η οποία δεν σταμάτησε ποτέ να είναι στις καρδιές όλων και ειδικά όταν μιλάμε για τον άνθρωπο θρύλο aka Michael Jackson, με την απίστευτη ερμηνεία του, χορευτικά αλλά και φωνητικά!

Το Billie Jean επιλέχθηκε ως το δεύτερο single από το άλμπουμ Thriller το οποίο κατέχει τον τίτλο του Εμπορικότερου Δίσκου Όλων των Εποχών. Στιχουργικά και συνθετικά ο Michael Jackson παίρνει τα εύσημα στο τραγούδι ενώ την παραγωγή ανέλαβαν ο Michael Jackson και Quincy Jones. Το τραγούδι συνδυάζει post-disco, rhythm, blues, funk και dance-pop. Ο καλλιτέχνης ανέφερε ότι οι στίχοι βασίστηκαν σε φανατικές θαυμάστριες aka groupies που ακολουθούσαν τα μεγαλύτερα αδέρφια του όταν έκανε περιοδεία μαζί με τους Jackson 5.

“Υπάρχει ένα κορίτσι που λέγεται Billie Jean, αλλά δεν είναι για εκείνη την Billie Jean. Η Billie Jean είναι κάπως ανώνυμη. Αντιπροσωπεύει πολλά κορίτσια. Τους έλεγαν groupies τη δεκαετία του ’60. Θα τριγυρνούσαν στις πόρτες των παρασκηνίων και με όποιο συγκρότημα ερχόταν στην πόλη θα είχαν σχέση, και νομίζω ότι το έγραψα από εμπειρία με τα αδέρφια μου όταν ήμουν μικρός. Υπήρχαν πολλές Billie Jean εκεί έξω. Κάθε κορίτσι ισχυρίστηκε ότι ο γιος τους είχε συγγένεια με έναν από τους αδελφούς μου.”- Michael Jackson

Ο Jackson είπε ότι ένιωθε πως το “Billie Jean” θα έκανε επιτυχία καθώς το έγραφε: “Ένας μουσικός γνωρίζει το υλικό της επιτυχίας. Όλα πρέπει να νιώθουν στη θέση τους. Σε εκπληρώνει και σε κάνει να νιώθεις καλά. Έτσι ένιωσα για το “Billie Jean . Ήξερα ότι θα ήταν μεγάλη επιτυχία όταν το έγραφα.”

Μάλιστα υπήρξε και διαφωνία με τον παραγωγό Quincy Jones. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές και φήμες, ο Jones θεώρησε ότι ήταν πολύ αδύναμο για να συμπεριληφθεί στο Thriller. Ο Jones αντιπαθούσε το demo και δεν νοιαζόταν για το μπάσο, και ήθελε να κόψει την εισαγωγή 29 δευτερολέπτων. Ο Michael Jackson, ωστόσο, επέμεινε να διατηρηθεί. Σύμφωνα με τον Jones, δέχτηκε να κρατήσει την γέφυρα όταν ο Michael είπε ότι τον έκανε να χορέψει: «Και όταν ο Μάικλ Τζάκσον σου λέει, «Αυτό είναι που με κάνει να θέλω να χορέψω», οι υπόλοιποι από εμάς πρέπει απλώς να σωπάσουν» και έτσι έγινε εν τέλη. Γιατί όταν μιλάμε για μία επιτυχία σαν το Billie Jean και τον Βασιλιά της Ποπ εκεί δεν μπορεί κανείς να επέμβει στην καλλιτεχνικότητα του ή να αρνηθεί να τον ακούσει γιατί αλλιώς δεν θα είχαμε μία διαχρονική επιτυχία όπως την ξέρουμε και αγαπάμε!

Για την γέννηση μίας αγαπημένης επιτυχίας όπως είναι το Billie Jean χρειάστηκε μόνο μία φορά ενώ 91 φορές χρειάστηκαν για την μίξη του τραγουδιού! Οι μίξεις χειροτέρευαν σταδιακά και ο Jones ζήτησε από τον Swedien – όπου ανέλαβε την μίξη του τραγουδιού – να ακούσει ξανά τη δεύτερη μίξη, η οποία ήταν πολύ καλύτερη. Η δεύτερη μίξη ήταν η τελική έκδοση. Έχοντας εντολή από τον Jones να δημιουργήσει έναν ήχο ντραμς με «ηχητική προσωπικότητα» που κανείς δεν είχε ακούσει πριν, ο Σουηδός μηχανικός κατασκεύασε μια πλατφόρμα για το drum kit με ειδικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός επίπεδου κομματιού ξύλου. Είπε: “Δεν υπάρχουν πολλά μουσικά κομμάτια όπου μπορείτε να ακούσετε τις πρώτες τρεις ή τέσσερις νότες των ντραμς και να πείτε αμέσως ποιο είναι το μουσικό κομμάτι. Αλλά νομίζω ότι αυτό συμβαίνει με το “Billie Jean” και που αποδίδω στην ηχητική προσωπικότητα».

Όταν μιλάμε για Billie Jean δεν μιλάμε για τύχη η σύμπτωση καθώς το βίντεο το οποίο σκηνοθέτησε ο Steve Barron, έγραψε ιστορία ως το πρώτο βίντεο από μαύρο καλλιτέχνη που έλαβε μεγάλη αναγνώριση από το MTV και αργότερα κατατάχθηκε ως ένα από τα 100 καλύτερα μουσικά βίντεο όλων των εποχών. Άξιο αναφοράς το γεγονός ΄ότι έχει το τραγούδι έχει πουλήσει πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθιστώντας το ένα από τα σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Ήταν επίσης ένα νούμερο ένα επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο και έφτασε στην πρώτη δεκάδα σε πολλές άλλες χώρες. Η επιβράβευση, αναγνώριση και η αποθέωση του τραγουδιού συνεχίζεται για το “Billie Jean” αφού τιμήθηκε με δύο βραβεία Grammy και ένα βραβείο American Music Award. Σε μια λίστα που συντάχθηκε από τους Rolling Stone και το MTV το 2000, το τραγούδι κατατάχθηκε ως το έκτο καλύτερο ποπ τραγούδι από το 1963. Το Rolling Stone το έβαλε στο νούμερο 58 στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών το 2004 και στο νούμερο 44 στην ενημέρωση της λίστας για το 2021. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε επίσης στο Rock and Roll Hall of Fame 500 Songs That Shaped Rock and Roll. Το “Billie Jean” αναφέρεται συχνά σε δημοσκοπήσεις περιοδικών με τα καλύτερα τραγούδια που έγιναν ποτέ, ονομάστηκε ο καλύτερος dance δίσκος όλων των εποχών από τους ακροατές του BBC Radio 2.

Εδώ και δεκαετίες συνεχίζοντας πιστά φυσικά αυτοί οι στίχοι μας έχουν χαραχτεί στην μνήμη μας και στις καρδιές όλων μας. Για να μην μιλήσω για τις υπέροχες και μοναδικές κινήσεις όπου κανείς δεν μπορεί να μιμηθεί εύκολα μέχρι και σήμερα…Σε ευχαριστούμε Michael Jackson!

Billie Jean is not my lover/She’s just a girl who claims that I am the one…

Κείμενο: Κώστας Κοντογιάννης

© 2023 – 2024, Music Hunter Crew. All rights reserved.

About the author

Music Hunter Crew

Leave a Comment