Σαν σήμερα

Σαν σήμερα | Mariah Carey “Anytime You Need A Friend” – 29th Anniversary

Σαν σήμερα 29 χρόνια πριν – 31/05/1994 – η Mariah Carey κυκλοφόρησε το πέμπτο και τελευταίο single ‘Anytime You Need A Friend’ από τον τρίτο της δίσκο με τίτλο Music Box(1993) μέσω της Columbia Records. Το κομμάτι το έγραψε η Mariah Carey μαζί με τον Walter Afanasieff. Την παραγωγή του κομματιού ανέλαβαν Mariah Carey και ο Walter Afanassieff. Το κομμάτι έχει στοιχεία και επιρροές από Gospel,Pop και R&B.

Το νόημα των στίχων αλλά και στου τραγουδιού βασίζεται στο ότι η πρωταγωνίστρια του τραγουδιού λέει στο ερωτικό της ενδιαφέρον πως αν χρειαστεί μια φίλη θα είναι εκεί άνευ όρων. Η ίδια η Mariah είχε πει στο βιβλίο και αυτοβιογραφία της με τίτλο “The Meaning of Mariah Carey”, το οποίο κυκλοφόρησε το 2020, ότι το “Anytime You Need A Friend” προήλθε από την απελπισία που ένιωθε λόγω της σχέσης της και του γάμου της με τον Tommy Mottola τον Ιουλίου του 1993 , που αργότερα κατέληξε σε διαζύγιο το 1997.

Ανάμεσα σε όλα τα τραγούδια μου αυτό ήταν από τα πιο σημαντικά γιατί αισθανόμουν απελπισμένη και μόνη μου, απομακρυσμένη από φίλους και πολύ φοβισμένη. Η πίστη μου στον Θεό με κράτησε ζωντανή, έγραψα αυτό το τραγούδι σκεπτόμενη τι θα μας έλεγε ο Θεός σε στιγμές φόβου”.

Mariah Carey-2020

Άρα το Anytime You Need A Friend φαίνεται να έχει ένα ακόμα πιο βαθύ νόημα από αυτό που πιστεύαμε και ξέραμε. Μερικές φορές ένα τραγούδι μπορεί να σημαίνει πολλά παραπάνω για έναν καλλιτέχνη και να έχει ένα διαφορετικό και πιο βαθύ νόημα για τον καλλιτέχνη απ’ ότι βλέπουμε σε πρώτη ανάγνωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το τραγούδι το έχουμε αγαπήσει και εμένα προσωπικά με βοήθησε πράγματι σε στιγμές φόβου και μοναξιάς κάνοντας την Carey αυτήν την φίλη που είναι εδώ όταν την χρειαστούμε. Το τραγούδι φαίνεται να αγκάλιασε πολλούς θαυμαστές και ανθρώπους. Για άλλη μια φορά οι θαυμαστές και οι κριτικές παραδέχτηκαν την Mariah για την φωνή της και τις υψηλές νότες που είναι το σημείο που όλοι αναγνωρίζουμε και επιβραβεύουμε.

Το τραγούδι ανέβηκε στην 12η θέση των US Billboard Hot 100 Charts. Επιπλέον το τραγούδι έφτασε στην 5η θέση στον Καναδά αλλά και έφτασε ψηλά σε χώρες όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία. Σε άλλες χώρες όπως Γαλλία, Αγγλία και Σουηδία έφτασε στην 20η θέση. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε και το dance remix του τραγουδιού δια χειρός David Cole και Robert Clivillés των C+C Music Factory.

Η Mariah ερμηνεύει μέχρι και σήμερα το “Anytime You Need A Friend” σε περιοδείες της και εμφανίσεις της και περιλαμβάνεται σε compilation albums που έχει κυκλοφορήσει η Mariah με το πέρασμα των χρόνων. Το κομμάτι έλαβε προώθηση μέσω εμφανίσεων σε τηλεοπτικά σόου και στην περιοδεία για την τρίτη της δουλειά/δίσκο “Music Box” με τίτλο “Music Box Tour”.

Αν χρειάζεστε μια φίλη η Mariah Carey είναι εδώ για εσάς και αυτό το κομμάτι είναι μια αγκαλιά σε όλους εσάς που περνάτε δύσκολα και νιώθετε φόβο. Όλα θα πάνε καλά και “Just remember you’re not alone and love will be there to guide you home”.

© 2022 – 2023, Music Hunter Crew. All rights reserved.

Leave a Comment