Σαν σήμερα

Σαν σήμερα: 17 Χρόνια από το “Confessions on a Dance Floor” της Madonna

Written by George Michail

Το Confessions on a Dance Floor είναι το δέκατο album της Madonna. Κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου 2005 από την Warner Bros Records και ήταν μια τελείως διαφορετική δουλειά από το προηγούμενο project της American Life (2003).

Έχει επιρροές απ’ την 70’s και 80’s ντίσκο, καθώς και απ’ την σύγχρονη μουσική των clubs. Αρχικά, εργάστηκε με τον Mirwais Ahmadzai αλλά αργότερα ένιωσε ότι η συνεργασία τους δεν πήγαινε προς την κατεύθυνση που ήθελε. Έτσι, ξεκίνησε απ’ την αρχή την προετοιμασία του άλμπουμ με τον Stuart Price.

Μουσικά το άλμπουμ είναι δομημένο σαν ένα σετ DJ. Τα τραγούδια είναι αναμειγμένα και συνδέονται έτσι, ώστε να παίζονται χωρίς να υπάρχει κανένα κενό.

Τον τίτλο τον πήρε γιατί το tracklisting του άλμπουμ αποτελείται από ξέγνοιαστα και χαρούμενα τραγούδια στην αρχή, ενώ στην συνέχεια εξελίσσονται σε πιο σκοτεινές μελωδίες και στίχους. Σε διάφορα τραγούδια του άλμπουμ χρησιμοποιεί samples από καλλιτέχνες όπως οι ABBA, Donna Summer, Pet Shop Boys, Bee Gees και Depeche Mode. Ένα κομμάτι του άλμπουμ, το “Isaac”, δεν έγινε αποδεκτό από ορισμένους ισραηλινούς ραβίνους γιατί ισχυρίστηκαν ότι απευθύνεται στον Yitzhak Luria (λόγιο της Καμπάλα τον 16ο αιώνα).

Σύγχρονοι κριτικοί επαίνεσαν το άλμπουμ χαρακτηρίζοντάς το, ως την επιστροφή της κλασσικής Madonna και το κατέταξαν ως ένα από τα καλύτερα της. Το 2007 τιμήθηκε με βραβείο GRAMMY στην κατηγορία Best Electronic/Dance Album, καθώς και μ’ ένα βραβείο από τα BRIT Awards το 2006, στην κατηγορία International Female Solo Artist. Μετά την κυκλοφορία του, το άλμπουμ έφτασε την κορυφή των charts σε 40 χώρες, κερδίζοντας μια θέση στο βιβλίο του Ρεκόρ Γκίνες. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε προς το τέλος του 2005 κατατάχθηκε ως το έκτο άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις εκείνης της χρονιάς. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα!

Προσωπικά, το συγκεκριμένο album θα είναι ένα από τα αγαπημένα μου για πάντα. Την περίοδο της κυκλοφορίας του ήμουν φαντάρος και μου κρατούσε συντροφιά! Άσε δε που το αγόρασα τουλάχιστον τρεις φορές – σε διαφορετικές εκδόσεις!

Επίσης, οφείλω να παραδεχθώ ότι η Madonna ήταν από τις πρώτες που πήρε χαρακτηριστικά samples, συνδυάζοντας έξυπνα  disco με ηλεκτρονικούς ήχους και το αποτέλεσμα είναι κάτι που μέχρι και σήμερα βρίσκει μιμητές βλέπε Dua Lipa.

SINGLES

“Hung Up”
Κυκλοφόρησε: 17 Οκτωβρίου 2005

“Sorry”
Κυκλοφόρησε: 28 Φεβρουαρίου 2006

“Get Together”
Κυκλοφόρησε: 6 Ιουνίου 2006

“Jump”
Κυκλοφόρησε: 31 Οκτωβρίου 2006

Spotify Link:

© 2020 – 2022, George Michail. All rights reserved.

About the author

George Michail

Eurovisioνικός μέχρι θανάτου και λάτρης του κινηματογράφου και του καλού φαγητού. Λείπει μόνο 20 ώρες την μέρα από το σπίτι του και τις άλλες σίγουρα δεν κοιμάται. Οι μεγάλες του αδυναμίες είναι η pop μουσική και τα ταξίδια.

Leave a Comment