Σαν σήμερα

Σαν Σήμερα: Madonna “Vogue” | Όσα δεν ξέρεις για τον pop ύμνο

madonna_vogue MUSIC HUNTER

Στις 19/05/1990, 30 χρόνια πριν, η Βασίλισσα της Pop Madonna ανέβαινε στο #1 στις ΗΠΑ με το Vogue, ένα τραγούδι που αποτέλεσε το 1ο single μέσα απο το “Music from and inspired by the film Dick tracy” OST.

Madonna,_Vogue_cover

Chart Facts: το τραγούδι κυκλοφόρησε 27 Μαρτίου 1990, μπήκε κατευθείαν στη θέση #39 και ανέβηκε στην κορυφή του Hot100 του Billboard 5 εβδομάδες αργότερα, το ίδιο διάστημα που χρειάστηκε για να ανέβει στο #1 και το Like A Prayer. Αποτέλεσε το 8ο #1  single της στις ΗΠΑ, όπου και παρέμεινε για 3 ολόκληρες εβδομάδες.

For the record, η Madonna ήθελε να ηχογραφήσει ενα καινούργιο τραγούδι για να το χρησιμοποιήσει ως b-side στο Keep It Together, το 5ο single της στις ΗΠΑ απο το Like A Prayer LP. Το προηγούμενο single Oh Father είχε φτάσει ως τη θέση #20 σταματώντας τη σειρά των 17 συνεχόμενων top10 singles της Βασιλισσας της  Pop, ένα ρεκόρ που κατέχει ως και σήμερα. Κάλεσε λοιπόν τον Shep Pettibone, ο οποίος ήταν περισσότερο γνωστός απο τα remixes που είχε κάνει στο Into The Groove, Like A Prayer και Express Yourself. Ο ίδιος θυμάται την έκπληξη του, όταν η Madonna του είπε την θεματολογία του τραγουδιού που θα ηχογραφούσανε. Το Vogueing ήταν ένα χορευτικό κίνημα των uderground clubs που προυπήρχε αρκετό διάστημα και ήδη θεωρούνταν semi passe. Όταν όμως το παρουσίασαν στην εταιρεία της, οι υπεύθυνοι τρελάθηκαν και της είπαν οτι θα το συμπεριλάβουν στο soundtrack  της επερχόμενης ταινίας της τραγουδίστριας και οτι μάλιστα θα το κυκλοφορήσουν ως single.

Το Vogue ανέβηκε στο #1 σε 30 συνολικά χώρες, κάνοντας το – τότε – την μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα της Madonna. Μάλιστα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της χρονιάς εκείνης, πουλώντας 2εκ αντιτυπα, ενώ μέχρι σήμερα οι συνολικές του πωλήσεις ξεπερνούν τα 6εκ. αντίτυπα παγκοσμίως.

Το video clip του, σκηνοθετημένο απο τον David Fincher, θεωρήθηκε το 2ο καλύτερο video clip στη λίστα “100 Greatest Music Videos Ever Made” που έφτιαξε το MTV το 1999, ενώ η performance στα βραβεία του ίδιου μουσικού καναλιού θεωρείται μία απο τις καλύτερες που έχουν γίνει ποτε στα βραβεία αυτά.

Το τραγούδι αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην πετυχημένη και βραβευμένη σειρά Pose.

© 2016 – 2020, Music Hunter Crew. All rights reserved.

Leave a Comment