Σαν σήμερα

Σαν Σήμερα: Η Janet Jackson κυκλοφορεί το Rhythm Nation

Σαν σήμερα, 34 χρόνια πριν…

Η Janet Jackson κυκλοφόρησε το 4ο studio album της, “Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814”.

#Details: Αν και τα στελέχη της εταιρείας ήθελαν υλικό παρόμοιο με το προηγούμενο album της, το “Control” (1986),Μάλιστα, φημολογήθηκε ότι της πρότειναν ένα album με τίτλο Scandal, το οποίο θα επικεντρώνεται στην προσωπική και οικογενειακή της ζωή.η Janet Jackson επέμεινε να δημιουργήσει ένα concept album με κοινωνικά θέματα.

music hunter

Το εξώφυλλο του album!

Συνεργαζόμενη με τους songwriters και τους παραγωγούς δίσκων Jimmy Jam και Terry Lewis, έρχεται με έμπνευση από διάφορες τραγωδίες που αναφέρθηκαν μέσω των ειδησεογραφικών μέσων, διερευνώντας τον ρατσισμό, τη φτώχεια και την κατάχρηση ουσιών, εκτός από θέματα ρομαντισμού. Συγκεκριμένα, η αντίδρασή της στις δολοφονίες του παιδικού χώρου Stockton οδήγησε στην καταγραφή του “Livin’ In A World (They Didn’t Make)”, “Rhythm Nation” και “State of the World”


Η Janet θεωρήθηκε πρότυπο για τη νεολαία λόγω των κοινωνικά συνειδητών στίχων της. 

#Facts:  Το Rhythm Nation 1814 ηχογραφήθηκε σε περίοδο 7 μηνών. Η παραγωγή της πραγματοποιήθηκε στα στούντιο Flyte Tyme στη Minneapolis της Minnesota, με την πλειοψηφία του δίσκου να ηχογραφείται το χειμώνα του 1988. Σύμφωνα με τον Jam, ο Lewis και η Janet αποφάσισαν να απομονωθούν για να συνθέσουν το album.

music hunter

Rhythm Nation era

#Concept: Κατά τη συζήτηση για την προέλευση του τίτλου “Rhythm Nation”, η Janet δήλωσε ότι ξεκίνησε πρώτα τη φράση κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τους παραγωγούς της. “Νόμιζα ότι θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας “έθνος”, προσθέτοντας ότι θα ήταν, “κάτι που θα είχε ένα θετικό μήνυμα και ότι όλοι θα ήταν ελεύθεροι να ενταχθούν.”

Ο πρωταρχικός στόχος της Janet για το album ήταν να φτάσει σε ένα νεότερο κοινό που μπορεί να αγνοούσε τι σημαίνει να είναι κοινωνικά συνειδητοποιημένοι. “Ήθελα να τραβήξω την προσοχή τους μέσα από τη μουσική μου”. Επίσης, δήλωσε: “Δεν είμαι αφελής – ξέρω ότι ένα άλμπουμ ή ένα τραγούδι δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Θέλω μόνο η μουσική και ο χορός μου να προσελκύσουν την προσοχή του” ελπίζοντας ότι θα παρακινήσει τους ανθρώπους να “κάνουν κάποιου είδους διαφορά”.

Το Rhythm Nation 1814 έλαβε γενικά θετικές κριτικές. Γράφοντας για την New York Times, ο Jon Pareles συνέκρινε την ιδέα του άλμπουμ με το The Dark Side of the Moon (1973) των Pink Floyd και το Appetite for Destruction (1987) των Guns n’ Roses, αναφέροντας το ως “αιτία χωρίς εξέγερση”. Ωστόσο, ο Pareles επικροτεί τη μουσικότητα και τα φωνητικά του, δηλώνοντας ότι:

[t]he tone of the music is airless, sealing out imprecision and reveling in crisp, machine-generated rhythms; Ms. Jackson’s piping voice, layered upon itself in punchy unisons or lavish harmonies, never cracks or falters.
music hunter

Rhythm Nation music video

#Charts: Το album έφτασε στο #1 και στο Billboard 200  για 4 συνεχόμενες εβδομάδες, πουλώντας 3.000.000 αντίτυπα μέσα στους πρώτους 4 μήνες από την κυκλοφορία του. Τον Νοέμβριο του 1989, ο Σύνδεσμος Βιομηχανίας Καταγραφής της Αμερικής (RIAA) πιστοποίησε το album χρυσό καθώς ως το τέλος της era έγινε 6 φορές πλατινένιο από την RIAA, καθιστώντας το ως το πιο πετυχημένο album για το 1990.

Σε διεθνές επίπεδο, το album έφτασε στο #1 στην Αυστραλία, όπου πιστοποιήθηκε 2 φορές πλατινένιο και τη Νότια Αφρική. Στον Καναδά, έφτασε στην πρώτη πεντάδα και πιστοποιήθηκε πλατινένιο. Το album έφτασε στο #4 στο Ηνωμένο Βασίλειο και έλαβε πιστοποίηση πλατίνας. Επίσης εισήλθε στην πρώτη δεκάδα της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας, όπου πιστοποιήθηκε 2 φορές πλατινένιο και ο χρυσό αντίστοιχα. Έφτασε τα κορυφαία 25 της Σουηδίας, καθώς και τα κορυφαία 30 στην Ολλανδία και τη Γερμανία. Έλαβε επίσης πιστοποιήσεις χρυσού στην Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ. Ως το 2014, πουλήθηκαν 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

#Singles: Μέσα από το Rhythm Nation 1814 κυκλοφόρησαν 7 Top 5 singles στο Billboard Hot 100.

Με τα single “Miss You Much”, “Escapade”“Black Cat” και το τελικό single “Love Will Never Do (Without You)”, να γίνονται #1 hits.

  • Το “Miss You Much”, όπου έγινε πλατινένιο, έφτασε στο #1 του Billboard Hot 100, όπου παρέμεινε 4 εβδομάδες. Έφτασε στην κορυφή, επίσης, στα Hot Dance Club και Hot R&B/Hip-Hop Songs Chart. Σύμφωνα με το Radio & Records, το “Miss You Much” ήταν το μεγαλύτερο hit της χρονιάς και έγινε το 2ο best-selling single πίσω από το “Another Day In Paradise” του Phill Collins.
  • Το “Rhythm Nation” έφτασε στο #2 του Billboard Hot 100 και έγινε χρυσό.
  • Το “Escapade” έφτασε στο #1 των chart Billboard Hot 100, Hot R&B/Hip-Hop Songs και Hot Dance Club Songs, το οποίο έγινε χρυσό τον Μάϊο του 1990.
  • Το “Alright” έφτασε στο #4 στο Hot 100 και στο Hot Dance Club Songs και στο #2 στο Hot R&B/Hip-Hop Songs, όπου και έγινε χρυσό τον Ιούνιο του 1990.
  • Το “Come Back To Me” έφτασε στο #2 του Hot 100.
  • Το “Black Cat” έφτασε στο #1 στο Hot 100 και έγινε χρυσό.
 • Το “Love Will Never Do (Without You)” κυκλοφόρησε ως 7o και τελικό εμπορικό single. Έφτασε #1 και έμεινε (γενικά) στο chart για 12 εβδομάδες και έγινε χρυσό.

 #Promo: Για να προωθήσει το album της, το MTV έδειξε το μουσικό βίντεο Rhythm Nation, 30-λεπτών, (the first visual album, sorry Bey!) καθώς η ιστορία ενσωματώνει 3 ξεχωριστά μουσικά video, τα οποία είναι: “Miss You Much”, “The Knowledge” και “Rhythm Nation”. Την ίδια χρονιά, διοργάνωσε την πρώτη της παγκόσμια περιοδία με τίτλο “Rhythm Nation World Tour”.

#Nominations: Η Janet έλαβε 9 υποψηφιότητες στα Grammy Awards, καθιστώντας την, την πρώτη καλλιτέχνιδα που ήταν υποψήφια ως Producer Of The Year, και κέρδισε το βραβείο Best Long Form Video για το Rhythm Nation 1814. Επίσης, έλαβε το βραβείο MTV Video Vanguard και το αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Και τέλος… μερικά #FanFacts:

 • Η περιοδεία της Rhythm Nation World Tour 1990 έγινε η πιο επιτυχημένη debut περιοδεία, μέχρι σήμερα.
 • η χρήση του αριθμού “1814” αντιπροσωπεύει το έτος που γράφτηκε ο εθνικός ύμνος “The Star-Spangled Banner”
 • Το album έχει αναφερθεί ως επιρροή σε διάφορες μουσικές τάσεις, εμπνέοντας πολλούς καλλιτέχνες.

Χρόνια πολλά … RHYTHM NATION!

© 2017 – 2023, George Ioannou. All rights reserved.

About the author

George Ioannou

* Addicted to music. Addicted to Art. Addicted to feelings *
Interior Designer | Photographer etc...
Αισιόδοξος, χαρούμενος και πάντα γελαστός κι ευγενικός.
Μπορεί να τον δείτε να χορεύει pop μουσικές απ' την μια, κι απ' την αλλη να χτυπιέται και να τρελαίνεται με rock ήχους.
Άβυσσος η ψυχή του... μα.. μια είναι η ουσία!
music is his drug!

Leave a Comment