Σαν σήμερα

11 Χρόνια Electra Heart | Η αμερικανική εφηβεία εφάπτεται στην Αρχαία Τραγωδία

Written by Tasos Mpanos

Στην εποχή που κυριαρχούσε το tumblr και το Twitter κι ενώ όλοι μιλούσαν για το Twilight, την Lana Del Rey και το Gagnam Style, θα λάβει την πρώτη της παγκόσμια αναγνώριση η ελληνο-ουαλή Marina Diamandis, με τον καθοριστικό για την εναλλακτική ποπ κουλτούρα δεύτερο δίσκο της, συμβάλλοντας στην θέση μιας νέας μουσικής εποχής. 

Marina and the Diamonds: Electra Heart – review | Marina and the Diamonds |  The Guardian

Η Marina είναι γνωστή για τους γλαφυρούς στίχους της και την οπερετική, θεατρική φωνή της. μια απρόσμενη μετάβαση από την new wave και synth pop του ‘The Family Jewels παρουσιάζει το θεματικό Electra Heart, ένα άλμπουμ που μοιράζεται το ίδιο όνομα με την ηρωίδα alter ego που πρωταγωνιστεί σε αυτόν, θίγοντας θέματα ταυτότητας, ανασφαλειών και ψυχικών ασθενειών, με την εσάνς μιας ελληνικής τραγωδίας, μύθων και πλατινέ ξανθών μαλλιών. Ο δίσκος, πέρα από το ημερολόγιο της Ηλέκτρας που κρατάει φυλαγμένο σε ένα προσωπικό blog, αποτελεί μια απεικόνιση της σύγχρονης αμερικανίδας γυναίκας στην ποπ κουλτούρα σε τέσσερα αρχέτυπα – Housewife (Power & Control) , Beauty Queen (Primadonna) , Homewrecker (Homewrecker) και Idle Teen (Teen Idle, How To Be a Heartbreaker).  

Electra Heart: Amazon.co.uk: CDs & Vinyl

To εξώφυλλο του δίσκου σε μια φωτογράφιση του Casper Balslev

μια πιο μαζικά εμπορική διάθεση, ο δίσκος είναι προφανώς πιο εύπεπτος ηχητικά σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά της Marina. Με τον αρχικό τίτλο “die Life”, το project διακατέχεται από electropop, pop punk, dubstep και rock επιρροές, και στην παραγωγή του συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Diplο, Liam Howe (Lana Del Rey, Marilyn Manson), Greg Kurstin (Kylie Minogue, Katy Perry) και Dr. Luke 

Σημεία αναφοράς για την περσόνα υπήρξαν οι Joan Crawford ως μητρική φιγούρα, o Draco Malfoy του Harry Potter ως πρότυπο πατέρα, όπως και οι Joan Rivers και Marilyn Monroe για τον χαρακτήρα της. Εξάλλου, για την Marina το παλιό Hollywood είναι η σύγχρονη μυθολογία. Στην περσόνα υπάρχουν και αναφορές σε στιγμές της ποπ κουλτούρας όπως οι ταινίες Mean Girls, Mullholand Drive και Fear And Loathing in Las Vegas. Όλα αυτά συνυφαίνουν ένα ρηχό, καταθλιπτικό και δυσμορφικό sad girl, με το Σύμπλεγμα της Ηλέκτρας να είναι ορατό από το όνομά της ως τους στίχους της.  

Welcome to the life of Electra Heart 

Το άλμπουμ αποτελεί μια διττή οπτικοακουστική εμπειρία. Σαν αυτόνομο σώμα μουσικής, ο δίσκος περιγράφει με έναν ποιητικά δραματικό τρόπο τους προβληματισμούς μιας ανασφαλούς έφηβης, πρόθυμης να κάνει τα πάντα προκειμένου να κατακτήσει το Αμερικανικό όνειρο, με αρκετές ευαίσθητες στιγμές. Στην ηλεκτρονική, dubstep μπαλάντα Lies – που έγραψε στο σπίτι του Bruce Springsteen – μιλάει για την δειλία για την διατήρηση μιας σχέσης, ενώ στο Starring Role εκφράζει τον πόνο του να είσαι η δεύτερη επιλογή. Από τον δίσκο δε λείπουν και κοικωνικοπολιτικές στιγμές, όπως το Sex Yeah που θίγει το πώς η πατριαρχία επιβάρυνε τις γυναίκες από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας.

Ως μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές του δίσκου, τοTeen Idle αναφέρεται στην καταδίκη ειδωλοποίησης της πραγματικότητας με αυτοκτονικές τάσεις, ενώ το στοιχειωτικό Valley Of The Dolls αναφέρεται στο σύνδρομο διαχωριστικής ταυτότητας και την κενή έλλειψη προσωπικότητας που έχει η Ηλέκτρα. Ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές του φιλοσοφικού άλμπουμ βρίσκεται το απελευθερωτικό Fear And Loathing, ένα τραγούδι για το σπάσιμο των δεσμών του φόβου και της ανασφάλειας εν όψει μιας ελεύθερης ζωής.  

Primadonna Life: The Rise And Fall

Στη βιντεογραφία παρακολουθούμε μια ιστορία γέννησης και θανάτου σε 11 πράξεις. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν (μεταξύ των τριών singles “Primadonna”, “Power & Control” και “How To Be a Heartbreaker”) αφορούν διάφορα κομμάτια του άλμπουμ, ενώ διαδοχικά αποτελούν την αρχή και το τραγικό τέλος της Ηλέκτρας. Στο “FEAR & LOATHING” η Marina κόβει τα μαλλιά της έτοιμη να κυνηγήσει το αμερικανικό όνειρο, στο ιντερλουδικό “THE ARCHETYPES” γίνεται Ηλέκτρα και παρουσιάζει τα τέσσερα αρχέτυπα του δίσκου και στο “HOW TO BE A HEARTBREAKER” γίνεται πιο επιφανειακή από ποτέ, παίζοντας με τις καρδιές όλων.

Ο τρίπτυχος επίλογος της τοξικής έφηβης ξεκινά με το “STATE OF DREAMING” και το τέλος των ασημένιων μαλλιών της. Η χαρακτηριστική μαύρη καρδιά στο μάγουλό της έχει συρρικνωθεί, με την ίδια να παραδέχεται ότι ζούσε σε ένα ψέμα κυνηγώντας το άπιαστο και το LIES συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, καταλήγοντας στο ότι η Ηλέκτρα πρέπει να φύγει. Τελευταίο βίντεο είναι το “ELECTRA HEART” όπου η χαρακτήρας αναλογίζεται όλα όσα έπαθε από την μανία της, χάνεται σε ένα δάσος και σβήνει την καρδιά από το μάγουλό της, σηματοδοτώντας και το τέλος της ζωής της. Αργότερα, η Marina θα αποκαλύψει ότι η Ηλέκτρα αυτοκτόνησε από υπερβολική δόση υπνωτικών.  

Το tumblr-core LP είναι ένα έξυπνο και πλούσιο πρότζεκτ μιας νεοεμφανιζόμενης, τολμηρής καλλιτέχνιδας. Ακόμα και σήμερα πολλοί έφηβοι παλεύουν να ανακαλύψουν ποιοι είναι, καταπιεσμένοι από μια κοινωνία που τους θέλει να έχουν μια μονόπλευρη θέση σε αυτήν, κρατώντας μια συγκεκριμένη ταμπέλα. Μπορεί για την Marina ο δίσκος να αποτελεί την σκοτεινότερη στιγμή της καριέρας της, όμως η πιστοποίησή του ως Χρυσό στην Αμερική 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του και η αλλεπάλληλη επιτυχία στο TikTok δείχνει την αντοχή του στο χρόνο, και την ταύτιση που πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να νιώθουν με αυτόν. 

Θυμηθείτε την ιστορία της Ηλέκτρας εδώ: 

Παρά τις αδυναμίες μελωδικά και στιχουργικά, η ‘Electra Heart’ κατάφερε, πλάι στην Lana και τους Arctic Monkeys, να δώσει μια ψυχή στην ποπ κουλτούρα των early 10s και να γίνει μια φωνή κατανόησης για τους έφηβους που δυσκολεύονταν να χωρέσουν σε έναν κόσμο που υπερτροχάζει, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου. Όπως λέει και η ίδια, “deep down all you want is love, the pure kind we all dream of”. 


© 2023 – 2024, Tasos Mpanos. All rights reserved.

About the author

Tasos Mpanos

Πολλές φορές μιλάει η τέχνη όταν τα λόγια δεν μπορούν να εξηγήσουν, και αυτό με συναρπάζει. Η ανάλυση της μουσικής ως τέχνη και τρόπος ζωής με χαρακτηρίζει, και είναι αυτό που ανέκαθεν με βοηθούσε να συνεχίσω, ενώ χαίρομαι που μπορώ να το εκφράσω αυτό μέσω του Music Hunter. Έξαλλου, όπως είπε κάποτε και ο Πλάτωνας, "η μουσική δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στον νου, ανύψωση στην φαντασία και ζωή στα πάντα".

Leave a Comment