Σαν σήμερα

#OnThisDay: Η Beyoncé κυκλοφόρησε το BEYONCÉ!

music hunter
Written by George Ioannou

Σαν σήμερα, 8 χρόνια πριν…

Η Beyoncé κυκλοφόρησε το BEYONCÉ!

#Details: Το Beyoncé είναι το 5o στούντιο άλμπουμ της Beyoncé, που κυκλοφόρησε στις 13 Δεκεμβρίου 2013 από τις εταιρείες Parkwood Entertainment και Columbia Records. Αναπτύχθηκε ως “visual album” με τα τραγούδια της Beyoncé να συνοδεύονται από μικρού μήκους ταινίες που απεικονίζουν τις μουσικές έννοιες που σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Το σκοτεινό, οικείο θέμα του περιλαμβάνει φεμινιστικά θέματα του σεξ, μονογαμική αγάπη, και θέματα σχέσης, εμπνευσμένα από την επιθυμία της Beyoncé να διεκδικήσει την πλήρη δημιουργική της ελευθερία.

music hunter

Το εξώφυλλο του album

Η αρχική ηχογράφηση του άλμπουμ ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, όπου η Beyoncé κάλεσε παραγωγούς και τραγουδοποιούς να ζήσουν μαζί της για ένα μήνα. Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης περιοδείας το επόμενο έτος, το άλμπουμ άλλαξε καθώς σχεδίαζε να δημιουργήσει μια οπτική συνοδεία στα τραγούδια της και συνέχισε τις ηχογραφήσεις με τον electronic producer και rock μουσικό Boots. Η συνεργασία τους οδήγησε σε πιο ηχητικό πειραματικό υλικό, το οποίο συνέδεσε το σύγχρονο R & B με ηλεκτρονική και soul μουσική. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα τραγούδια και τα βίντεο του άλμπουμ αποτελούσαν αυστηρή μυστικότητα, καθώς η Beyoncé επινόησε μια απρόσμενη κυκλοφορία.

#Recordings: Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2012 στο The Hamptons της Νέας Υόρκης όπου ζούσαν οι Beyoncé και ο σύζυγός της Jay-Z. Προσκάλεσε παραγωγούς και τραγουδοποιούς να τους συνοδεύσουν, συμπεριλαμβανομένης της Sia, του Timbaland, του Justin Timberlake και του The-Dream. Η Beyoncé χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα ως μη συμβατική, λέγοντας ότι “we had dinners with the producers every day, like a family… it was like a camp. Weekends off. You could go and jump in the pool and ride bikes… the ocean and grass and sunshine… it was really a safe place.” Το opening track του άλμπουμ είναι το “Pretty Hurts”, το οποίο, γράφτηκε από τη Sia και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών. Το project αναβλήθηκε μέχρι το 2013 και μεταφέρθηκε στο Jungle City και Oven studio της Νέας Υόρκης όπου ηχογραφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ. Στα μέσα του 2013, ένας σχετικά άγνωστος καλλιτέχνης, ο Boots, υπέγραψε μια συμφωνία με το Roc Nation του Jay-Z. Τον Ιούνιο του 2013, συναντήθηκαν για πρώτη φορά προσωπικά και της παρουσίασε το υλικό που είχε φτιάξει για εκείνη. Ωστόσο, η Beyoncé ενδιαφέρθηκε περισσότερο για το πειραματικό του υλικό και απρόθυμα έπαιξε το τραγούδι του “Haunted” στο κινητό του. Σε μια μεταγενέστερη συνάντηση, της έπαιξε ένα τραγούδι που ονομάζεται “Ghost”, το οποίο έγραψε μετά από μια εξευτελιστική συνάντηση με πιθανή δισκογραφική εταιρεία. Στη συνέχεια, το “Ghost” έγινε το πρώτο μισό του “Haunted”. Ο Boots περιέγραψε αργότερα τη Beyoncé ως “the only visionary in the room” για την ικανότητά της να βρει δυναμικό σε κομμάτια τραγουδιών. Μετά από αυτές τις συνεδρίες, ο Boots θα συνέχιζε να εργάζεται στο 80% του άλμπουμ της Beyoncé. Κατά την ηχογράφηση στην πόλη της Νέας Υόρκης, το previously released “Bow Down” ενσωματώθηκε σε ένα κομμάτι που έγινε “Flawless”. Κατά τη διάρκεια της σύνθεσής του, η Beyoncé επέλεξε να παρεμβάλλει μέρος της ομιλίας TED της Chimamanda Ngozi Adichie,”We Should All Be Feminists”, μέσα στο τραγούδι, καθώς ταυτίζεται με τις ερμηνείες του φεμινισμού.  Όταν συνεργάστηκε με τους Detail και Timbaland σε ένα beat που έγινε “Drunk in Love”, εμπνεύστηκε από αυτό που χαρακτήρισε ως καθαρή απόλαυση, καθώς τόσο η ίδια όσο και ο Jay-Z έγραψαν τους στίχους τους για το κομμάτι στο στούντιο. Κατά τη σύνθεση του “Partition” χρησιμοποιήθηκε ένα ραπ γνωστό ως “Yoncé” ως το opening track του “Partition”, το ρυθμό του οποίου χτίστηκε από τον Justin Timberlake που χτύπησε τους κάδους στο στούντιο. Μόνο τέσσερα τραγούδια δεν ηχογραφήθηκαν εξ ολοκλήρου στα στούντιο της Νέας Υόρκης:  τα “Superpower” και “Heaven” που ηχογραφήθηκαν εν μέρει στην Καλιφόρνια, καθώς και το “No Angel” που συντάχθηκε στο Λονδίνο και το “XO” στο Βερολίνο και το Σίδνεϊ. Τον Οκτώβριο, το άλμπουμ άρχισε να παίρνει μορφή και τα “Standing on the Sun” και “Grown Woman” αφαιρέθηκαν από το “Beyoncé” για να ταιριάζει με την μινιμαλιστική προσέγγισή του. Συνολικά, για το άλμπουμ ηχογραφήθηκαν 80 τραγούδια.

music hunter

από το video shoot του “XO”

#Visuals: Η Beyoncé εξέτασε για πρώτη φορά την ιδέα της δημιουργίας ενός “visual album” τον Ιούνιο του 2013, όταν είχαν ολοκληρωθεί μόνο τρία ή τέσσερα τραγούδια. Εξηγώντας τα κίνητρά της, είπε ότι συχνά θα συνδέει εικόνες, παιδικές αναμνήσεις, συναισθήματα και φαντασιώσεις σε τραγούδια που βρισκόταν στη μέση της σύνθεσης και ότι “ήθελε τους ανθρώπους να ακούσουν τα τραγούδια με την ιστορία που είναι στο μυαλό της“. Τόνισε την εμπειρία του Thriller (1982) του Michael Jackson ως κύρια επιρροή για τη δημιουργία ενός έργου που “άνθρωποι θα ακούσουν πράγματα ‘διαφορετικά’ και θα μπορούν να δουν το όραμα του άλμπουμ”.

Τα βίντεο κινηματογραφήθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2013 σε διάφορες χώρες, καθώς η τραγουδίστρια ταξίδεψε στην παγκόσμια περιοδεία της. Ο Todd Tourso, ο οποίος σκηνοθέτησε τα βίντεο για τα “Jealous” και “Heaven”, ήταν ο creative director για ολόκληρο το project.

#Promotion: Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, η Beyoncé παρουσίασε το “XO” κατά τη διάρκεια των εναπομείναντων στάσεων του βορειοαμερικανικού σκέλους της Mrs. Carter Show World Tour τον Δεκέμβριο του 2013. Στις αρχές του 2014, παρουσίασε για πρώτη φορά το “Drunk in Love” στα 56α ετήσια βραβεία Grammy στις 26 Ιανουαρίου. Η πρώτη τηλεοπτική παρουσίαση για το “XO” πραγματοποιήθηκε στα Βραβεία BRIT του 2014 στις 19 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την πρώτη της εμφάνιση στην τελετή από εκείνη που πραγματοποιήθηκε το 2004. Αργότερα εκείνο το μήνα, τραγούδια από το άλμπουμ προστέθηκαν στη λίστα του δεύτερου ευρωπαϊκου σκέλους της Mrs. Carter Show World Tour. Όλα τα μουσικά βίντεο από το άλμπουμ προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες στις 13 Ιουνίου. Για να προωθήσει περαιτέρω το άλμπουμ, η Beyoncé ξεκίνησε την πρώτη της συναυλία με τον Jay-Z. Η On the Run Tour ξεκίνησε στο Μαϊάμι στις 25 Ιουνίου 2014 και τελείωσε στο Παρίσι στις 13 Σεπτεμβρίου 2014. Μια προ-καταγεγραμμένη version του “Partition” από την περιοδεία μεταδόθηκε στα Βραβεία BET 2014 στις 29 Ιουνίου. Η Beyoncé πραγματοποίησε ένα δεκαεξάλεπτο mix των τραγουδιών του άλμπουμ στα MTV Video Music Awards στις 24 Αυγούστου.


Το “Beyoncé” έλαβε ευρεία θετική ανταπόκριση από τους κριτικούς.

Ο music journalist, Robert Christgau δήλωσε πως:
“admire the album’s “sex sequence” of songs, where for “over seven well-differentiated tracks”, Beyoncé performs the unlikely feat of conveying an open-ended eroticism that varies because [she] knows eroticism does, for each of us in our individual responses as well as for her”.

φδφδφ

Από το video shoot του “Flawless”

#Singles: Δύο lead singles κυκλοφόρησαν από το “Beyoncé”. Το “XO” έκανε είσοδο στο Contemporary hit radio (CHR) στην Ιταλία και το hot adult contemporary radio στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Δεκεμβρίου 2013. Την επόμενη ημέρα, κυριάρχησε τους US Urban, rhythmic και CHR stations. Το “XO” έφτασε στο#45 στο  Billboard Hot 100 και στο #20 σε charts σε όλο τον κόσμο. Συνοδεύοντας την κυκλοφορία του “XO”, το άλλο single “Drunk in Love” κυκλοφόρησε στα US urban radio stations στις 17 Δεκεμβρίου 2013. Έφτασε στο #2 στο Billboard Hot 100 και στο #1 στα US Hot R&B/Hip-Hop Songs και Rhythmic charts. Το “Drunk in Love” έφτασε επίσης στο #7 στη Νέα Ζηλανδία και το #9 στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το τραγούδι έγινε πλατινένιο από την Recording Industry Association of America, για digital πωλήσεις ενός εκατομμυρίου.

Το “Partition” κυκλοφόρησε στις 25 Φεβρουαρίου 2014 ως το τρίτο single του άλμπουμ. Έφτασε στο #23 στο Billboard Hot 100 και το #1 στο Hot Dance Club Songs chart.

Στις 24 Απριλίου 2014, το μουσικό βίντεο για το τέταρτο single “Pretty Hurts” ήταν διαθέσιμο για streaming μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του περιοδικού Time, για να συνοδεύσει το χαρακτηριστικό της Beyoncé ως έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στα US CHR και rhythmic radio στις 10 Ιουνίου 2014, καθώς στο UK mainstream radio κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου 2014.

Το “Flawless” κυκλοφόρησε ως το πέμπτο και τελευταίο single από το άλμπουμ. Ένα remix του τραγουδιού “*** Flawless” με την Nicki Minaj κυκλοφόρησε στις 12 Αυγούστου.

#Charts: Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας της στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Beyoncé πούλησε 80.000 σε τρεις ώρες και συνολικά 430.000 ψηφιακά αντίτυπα εντός 24 ωρών. Τη δεύτερη ημέρα, το άλμπουμ πούλησε 120.000 αντίτυπα, οι οποίες έφεραν τις πωλήσεις διήμερων πωλήσεων σε 550.000. Το Billboard προέβλεψε ότι θα πουλήσει περίπου 600.000 ψηφιακά αντίτυπα μέχρι το τέλος της εβδομάδας παρακολούθησης στις 15 Δεκεμβρίου 2013. Το “Beyoncé” έκανε το ντεμπούτο του στο #1 στο Billboard 200, με πωλήσεις 617.213 ψηφιακών αντιγράφων. Αυτό έδωσε στην Beyoncé το πέμπτο της συνεχόμενο #1 άλμπουμ, καθιστώντας τη, την πρώτη καλλιτέχνιδα που έχει τα πρώτα της πέντε άλμπουμ στην κορυφή του chart. Έγινε επίσης το μεγαλύτερο debut sales week για μια γυναίκα καλλιτέχνη το 2013, και highest debut sales week της σόλο καριέρας της. Το άλμπουμ της έδωσε επίσης τις τρεις μεγαλύτερες εβδομάδες πωλήσεων από οποιαδήποτε γυναίκα και έγινε η μόνη γυναίκα που πουλησε 300.000 αντίτυπα μέσα σε μια εβδομάδα το 2013 και έγινε ο πρώτος άνθρωπος αυτή τη δεκαετία που έφτασε 300.000 αντίτυπα σε κάθε μία από τις πρώτες 3 εβδομάδες. Το “Beyoncé” σηματοδοτεί την τέταρτη μεγαλύτερη εβδομάδα πωλήσεων ενός άλμπουμ το 2013, πίσω από τ0 “20/20 the Experience” του Justin Timberlake, το “The Marshall Mathers LP 2” του Eminem και το “Nothing Was the Same” του Drake. Τη δεύτερη εβδομάδα, το άλμπουμ παρέμεινε στο #1, και πούλησε επιπλέον 374.000 αντίτυπα. Δέκα ημέρες μετά την κυκλοφορία του, το “Beyoncé” είχε πουλήσει 991.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ, καθιστώντας το, το πιο δημοφιλές άλμπουμ από μια γυναίκα καλλιτέχνη το 2013.  Ως τον Νοέμβριο του 2016, το Beyoncé έχει πουλήσει 2,4 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ και είναι διπλά πλατινένιο από την Recording Industry Association of America (RIAA). Τον Ιούλιο του 2017, το άλμπουμ έγινε το πιο μακροχρόνιο άλμπουμ από μια μαύρη γυναίκα καλλιτέχνη στην ιστορία του Billboard 200, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε προηγουμένως κρατήσει το self-titled άλμπουμ της Whitney Houston.

Το “Beyoncé” έκανε το ντεμπούτο του στο #5 στο  UK Albums Chart του Ηνωμένου Βασιλείου στις 15 Δεκεμβρίου, με πωλήσεις 67,858 ψηφιακών αντιγράφων διάρκειας δύο ημερών. Την πέμπτη εβδομάδα το άλμπουμ ανέβηκε στο #2. Έχει γίνει πλατινένιο από την British Phonographic Industry (BPI) και ως τον Απρίλιο του 2016, το “Beyoncé” πούλησε 505.000 αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άλμπουμ έκανε νέα είσοδο στο Canadian Albums Chart στο #1, με 35.000 αντίτυπα. Έκανε το ντεμπούτο του στο #24 στο French Albums Chart με πωλήσεις 12.100 ψηφιακών αντιγράφων και έφτασε στο#13 την πέμπτη εβδομάδα. Στη Νέα Ζηλανδία, το Beyoncé έκανε το ντεμπούτο του στο #2 και πιστοποιήθηκε χρυσό από την Recorded Music NZ για πωλήσεις 7.500 αντιτύπων και αργότερα έγινε πλατινένιο. Το άλμπουμ έκανε το ντεμπούτο του στο Netherlands’ Dutch Albums Chart, δίνοντας στην Beyoncé το πρώτο της #1 άλμπουμ σε όλη τη χώρα. Στην Αυστραλία, το “Beyoncé” στο ARIA Albums Chart έφτασε στο #2, με πωλήσεις 31.102 ψηφιακών αντιγράφων την πρώτη εβδομάδα. Το άλμπουμ έφτασε στο #1 την τρίτη εβδομάδα και έγινε το πρώτο #1 άλμπουμ της Beyoncé στην Αυστραλία. Έχει περάσει τρεις συνεχείς εβδομάδες στο #1 και έχει πιστοποιηθεί πλατινένιο από την Australian Recording Industry Association (ARIA). Σύμφωνα με το International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), τις τελευταίες 19 ημέρες του 2013, το άλμπουμ πούλησε 2,3 εκατομμύρια παγκοσμίως, καθιστώντας το, το δέκατο μεγαλύτερο άλμπουμ του 2013. Το άλμπουμ έγινε το 20ο best-selling άλμπουμ του 2014. Ως τον Νοέμβριο του 2016, το “Beyoncé” είχε πουλήσει πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και πάνω από 1 δισεκατομμύριο streams, ως τον Μάρτιο του 2015.

#Awards: Το άλμπουμ ήταν υποψήφιο για πέντε βραβεία Grammy στην τελετή του 2015, όπως Album of the Year, Best Urban Contemporary Album, Best Surround Sound Album και Best R&B Song και Best R&B Performance για το “Drunk in Love”, κερδίζοντας τα 3 τελευταία.

Στα βραβεία μουσικής MTV Video 2014, η Beyoncé παρουσιάστηκε με το βραβείο Video Vanguard για την δουλειά της στο visual album, ερμηνεύοντας δεκαέξι λεπτά από τα τραγούδια της. Ο Van Tofler, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Viacom, σημείωσε ότι η επιλογή τους για το βραβείο Vanguard επηρεάστηκε από αυτό το έργο, λέγοντας ότι “when [she] put out the record and the way she did it in such a visual way, she was the most obvious choice”. Έχει κερδίσει 3 επιπλέον βραβεία, Best Collaboration για το “Drunk in Love” και Best Cinematography και Best Video με ένα κοινωνικό μήνυμα για το “Pretty Hurts”.

Το άλμπουμ ήταν υποψήφιο για το καλύτερο άλμπουμ του κόσμου στα παγκόσμια μουσικά βραβεία του 2014 και το άλμπουμ της χρονιάς στο MTV Video Music Awards Japan το 2014.

Έλαβε επίσης δύο υποψηφιότητες στα βραβεία Billboard Music Awards του 2014 για  Top Billboard 200 Album και το Top R&B Album, ενώ το “Drunk in Love” υποδείχθηκε για το Top R&B Song.


και τέλος ένα #FanFact: Η Beyoncé έκανε τη στρατηγική μάρκετινγκ της κυκλοφορίας με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση μια σημαντική τάση μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ. Αυτό έχει συζητηθεί ευρέως και είναι ακόμη και το επίκεντρο μιας μελέτης στη Σχολή Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ.

και το καλύτερο; Με αφορμή την κυκλοφορία αυτού του άλμπουμ βγήκε μπύρα επηρεασμένη από το άλμπουμ!

 

Χρόνια πολλά BEYONCÉ! <3

 

© 2017 – 2021, George Ioannou. All rights reserved.

About the author

George Ioannou

* Addicted to music. Addicted to Art. Addicted to feelings *
Interior Designer | Photographer etc...
Αισιόδοξος, χαρούμενος και πάντα γελαστός κι ευγενικός.
Μπορεί να τον δείτε να χορεύει pop μουσικές απ' την μια, κι απ' την αλλη να χτυπιέται και να τρελαίνεται με rock ήχους.
Άβυσσος η ψυχή του... μα.. μια είναι η ουσία!
music is his drug!

Leave a Comment