Greek

Αφιέρωμα στα ελληνικά singles της δεκαετίας | Μέρος Γ’

Είμαστε στην τελική ευθεία για την δεκαετία που μας αποχαιρετά και εμείς εδώ στο Music Hunter κάνουμε ανασκόπηση αυτής της δεκαετίας για τα ελληνικά τραγούδια που κυκλοφόρησαν μέσα σε αυτήν.

Το εν λόγω αφιέρωμα έχει να κάνει με τα πιο δημοφιλή ελληνικά τραγούδια ( ή αγγλόφωνα από Έλληνες καλλιτέχνες ) αυτής της δεκαετίας και θα γίνει σε τρία μέρη. Ήδη είδαμε το πρώτο αφιέρωμα τα singles για τις χρονιές 2010, 2011 και 2012 ( δείτε ΕΔΩ ) και το δεύτερο αφιέρωμα με τα singles για τις χρονιές 2013,2014 και 2015 ( δείτε ΕΔΩ ).

Το τρίτο αφιέρωμα καταλήγει με τις χρονιές 2016, 2017, 2018 και 2019.  Επειδή σε αυτό το αφιέρωμα έχουμε να θυμηθούμε τέσσερις χρονιές τα singles ανεβαίνουν σε πέντε ανά χρόνια.

Αφορά τα singles/videoclip που κυκλοφορήσαν μέσα στις χρονιές που αναφέρω παραπάνω και όχι στις δισκογραφικές κυκλοφορίες που μπορεί να κυκλοφορήσαν με διάφορα ενός χρόνου. Για κάθε καλλιτέχνη που είχε πάνω από μια επιτυχία μια συγκεκριμένη χρονιά ή και στα τέσσερα έτη, έχει γίνει επιλογή από ένα από αυτά τα single. Επίσης έγινε μια προσπάθεια ώστε να επιλεχθούν καλλιτέχνες που δεν συμπεριλήφθηκαν στο πρώτο ή δεύτερο αφιέρωμα, για περισσότερη ποικιλία. Στην ερεύνα των τραγουδιών πάντως αξίζει κανείς να προσθέσει ότι η χρονιά του 2016 είχε τις λιγότερες κυκλοφορίες και ότι μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια κάποιοι κάθε χρόνια είχαν πάνω από μια ή δυο επιτυχίες.

Όμως πριν δούμε τα single της συγκεκριμένης τετραετίας, χρειαζόμαστε την βοήθεια σου για την τελική δεκάδα των singles της δεκαετίας 2010-19. Διάβασε ξανά τα τρία άρθρα, επέλεξε ένα single από κάθε άρθρο συν δυο δικιάς σου επιλογή που πιστεύεις ότι δεν αναφέρθηκαν ή δεν χώρεσαν στην τελική καταταξη και στείλε τις επιλογές στα σχόλια κάτω από το άρθρο ή στην σελίδα στο fb. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 6/12.

Ήρθε η ώρα όμως για το Top 20:

20. Κωνσταντίνος Κουφός – Μετρώ Αντίστροφα ( 5,4,3,2,1 )

Το 2016 είναι η στιγμή του Κουφού και όλοι τραγουδούσαν αυτό το ανεβαστικό single. Τα 40 εκ. views στο youtube είναι η απόδειξη ότι εκείνο το single, εκείνη την χρονιά στιγμάτισε όσο κανένα την διασκέδαση στην Ελλάδα.

19. Josephine – Μάγια

Η Josephine υπήρχε για καιρό στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας αλλά ήταν ο Λεωνίδας Σώζος και αυτό το τραγούδι την προηγούμενη χρονιά που ήταν αφετηρία για μια εντυπωσιακή άνοδο στην καριέρα της. Τα ‘Μάγια’ του 2018 ήταν μια ανέλπιστη επιτυχία από τις λίγες που κυκλοφόρησαν εκείνο το έτος.

18. 719 – Δεν Θα Μπορέσω

Μια ερωτική μπαλάντα που κυκλοφόρησε τους πρώτους μήνες του 2019 και αργά και σταθερά βρήκε το κοινό τους. Μια πληροφορία που κάνει την διαφορά είναι ότι ενώ το single κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, μόλις πριν από ένα μήνα ο τραγουδιστής κυκλοφόρησε το πρώτο του solo single.

17. Μιχάλης Χατζηγιάννης feat. Δήμητρα Γαλάνη – Σε ποιον να το πω το Σ΄Αγαπώ

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στην αυγή της δεκαετίας που τελειώνει σε λίγες μέρες, δυσκολεύτηκε να βρει το βήμα του και να αντεπεξέλθει στον ”μύθο” της δεκαετίας του ’00. Τα τελευταία χρόνια επανακάμπτει σταθερά με καλές δισκογραφικές δουλειές και μια από αυτές είναι το συγκεκριμένο single. Για την Δήμητρα Γαλάνη δεν χρειάζονται να ειπωθούν πολλά. Όλα αυτά το 2017.

16. Νίκος Μακρόπουλος – Η πιο όμορφη μέρα

Ο Μακρόπουλος της άλλοτε…κρίσης, φέτος έκανε την διάφορα με ένα τρυφερό, καλοκαιρινό single. Από τα πιο όμορφα τραγούδια του 2019.

15. Αναστάσιος Ράμμος – Τα Καλά Παιδιά

Από τα new entry της ελληνικής δισκογραφίας είναι και ο Αναστάσιος Ράμμος. Ο ποπ ”ροκάς” της αθηναϊκής νύχτας ως και σήμερα δεν έχει κάνει ούτε ένα λάθος στα single που κυκλοφορεί και όλα μέχρι και σήμερα γίνονται επιτυχίες. Η αρχή ήταν το 2018 με αυτό το single.

14. Δημήτρης Καραδήμος – Σε Θέλω

Μια σταθερά καλή φωνή με αξιόλογα τραγούδια αλλά ένα από αυτά ”έσπασε” το φράγμα και έγινε το απόλυτα αγαπημένο με πάνω από 10 εκ. views στο youtube. Σε ένα δύσκολο ραδιοφωνικό τοπίο, το συγκεκριμένο τραγούδι επιβιώνει ακόμα και σήμερα τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

13. Μαρίνα Σάττι – Μάντισσα

Το viral τραγούδι του 2017 δεν θέλει συστάσεις. Το music video έγινε insta classic από την στιγμή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και πλέον ξεπερνά τα 40 εκ. views στο youtube. 

12. Πέτρος Ιακωβίδης – Κοριτσάκι Μου

Ο προπομπός του άλμπουμ ‘Αποτυπώματα’, που κυκλοφόρησε το 2017, ήταν το single ‘Κοριτσάκι Μου’. Το single και το music video κυκλοφόρησαν το 2016 και είναι από εκείνα που είναι στο μυαλό πολλών όταν θέλουν να κάνουν πια μια ερωτική αφιέρωση.

11. Ανδρομάχη – Δε Σε Διάλεξα

Η Ανδρομάχη είναι από τις πιο φρέσκες ανερχόμενες τραγουδιστριες της χρονιάς. Με κάθε single ανεβάζει ταχύτητες και μπορεί το ‘Δεν Μπορώ’ να ήταν το πρώτο single που την γνωρίσαμε αλλά την διάφορα την έκανε με το παρακάτω που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2019.

10. Ρένα Μόρφη a.k.a Σούλη Ανατολή – Όταν Σου Χορεύω

Η φωνή των Imam Baildi, το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της solo album. Το ‘Όταν Σου Χορεύω’ επηρέασε την ελληνική δισκογραφία όσα ελάχιστα τραγούδια τα τελευταία χρόνια. Ξανά ακούστε το παρακάτω:

09. Ελεωνόρα Ζουγανέλη – Δεύτερα Κλειδιά

Η δεκαετία του 2010 ήταν καθοριστική για την καριέρα της Ζουγανέλη αλλά και για την παρακαταθήκη των τραγουδιών που επέλεξε να ερμηνεύσει. Κάθε της τραγούδι είναι μια νίκη του καλού ελληνικού τραγουδιού και τα ‘Δευτέρα Κλειδιά’ του 2018, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά.

08. Θοδωρής Βουτσικάκης – Όμορφη Ζωή

Ο Βουτσικάκης είναι ακόμα μια φωνή που μας χάρισε η δεκαετία που φεύγει. Ο πιο λυρικός ανάμεσα στους καινούργιους ερμηνευτές με μια πραγματικά εξαιρετική φωνή. Η σύμπραξη του Nicola Piovani και της Νικολακόπουλου στο συγκεκριμένο single, μαζί με την ερμηνεία του Βουτσικάκη, ήταν καταδικασμένη για επιτυχία.

07. Στέλιος Ρόκκος – Θάλασσα

Χαρακτηριστική φωνή, αξεπέραστες ερμηνείες, σταθερά καλές δισκογραφικές δουλειές. Το 2016, το single ‘Θάλασσα’ μας συγκίνησε και μας ταξίδεψε όσο κανένα άλλο.

06. Δέσποινα Βανδή – Έστω Λίγο Ακόμα

Η δεκαετία του ’10, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη για την Δέσποινα Βανδή. Η ίδια όμως μας έδειξε ότι έχει τις αντοχές να γυρίσει το παιχνίδι, να δοκιμαστεί σε διάφορα project, να επιστρέψει με καλές δισκογραφικές δουλειές διαφορετικές από το παρελθόν. Στο τέλος του 2019 όμως η Βανδή δείχνει ότι μπορεί να τα φέρει όλα ανάποδα και να που ακούμε να ερμηνεύει τραγούδι του Κορκολή. 

05. Νατάσα Θεοδωρίδου – Δε Με Αφορά

Η Θεοδωρίδου είναι η – γνήσια – λαϊκή φωνή της γενιάς μας. Μπορεί να έχει στηρίξει την καριέρα της σε ζεϊμπέκικα και χασάπικα αλλά κάθε φορά που κυκλοφορεί μια μπαλάντα ή ένα ποπ τραγούδι στα μέτρα της, μας υπενθυμίζει ότι μπορεί να κάνει επιτυχία τα πάντα. Το “Δεν με Αφορά’ ήταν τεράστια επιτυχία του 2018.

04. Έλενα Παπαρίζου feat. Αναστάσιος Ράμμος – Αν με Δεις να Κλαίω

Το ‘Αν Με Δεις Να Κλαίω’ ήταν επιτυχία αλλά έγινε μεγαλύτερη επιτυχία μετά την εμφάνιση της Παπαρίζου στα Mad Music Awards, εκεί που σταθερά η Έλενα παρουσιάζει ή κυκλοφορεί για πρώτη φορά τα single της χρονιάς. Σταθερά στις πρώτες θέσεις του ifpi, συνέχεια στα ραδιόφωνα αυτό το single ακόμα και σήμερα το ακοής λες και κυκλοφόρησε χθες. Παράδειγμα άρτιας ποπ μπαλάντας.

03. Άννα Βίσση – Ξανά Μανά

Με καριέρα πάνω από σαράντα χρόνια και αρκετά σκαμπανεβάσματα στην δισκογραφία της, αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή, η Βίσση παραδίδει συχνά πυκνά singles που ξεφεύγουν από τα όρια των fan της και γίνονται καθολικές επιτυχίες. Το single ‘Ξανά Μανά’ κυκλοφόρησε ως επίσημο single, ένα χρόνο μετά το album που το εμπεριείχε, το 2016 και ήταν insta σουξέ.

02. Κωνσταντίνος Αργυρός – Ξημερώματα

Το 2010 ήταν η δεκαετία του, τον γνωρίσαμε και έγινε πρώτο όνομα μέσα σε αυτήν. Ο Αργυρός το καλοκαίρι του 2017 ήταν συνεχόμενα στα αυτιά μας με αυτό το single και δεν μπορούσες με τίποτα να ξεφύγεις από αυτό.

01. Ελένη Φουρέιρα – Fuego

Συνολικά τα views αυτού του το single ξεπερνούν τα 50 εκ. views. Η Φουρέιρα στιγμάτισε όσο καμιά άλλη την Eurovision, με μια σπουδαία εμφάνιση και ένα υποδειγματικό ποπ single. Εαν και σε αγγλικό στίχο δεν γίνεται κάποιος να αγνοήσει αυτό το single όταν κάνει ανάδρομη μέσα σε αυτή την τετραετία.

© 2019, Christos Vasilakopoulos. All rights reserved.

About the author

Christos Vasilakopoulos

Ισχυρογνώμων αλλά συζητήσιμος, αρκεί να έχεις επιχειρήματα.
Η μουσική είναι για όλους, η pop για κάποιους.
Ερωτευμένος με την Μαίρη Συνατσακη μέχρι να το ανακαλύψει η ίδια.
Τελος, μην μπερδεύεις την Coca Cola με την Pepsi, είπαμε..

Leave a Comment