Greek

Αφιέρωμα στα ελληνικά singles της δεκαετίας | Μέρος Β’

Σε ένα μήνα και κάτι μέρες η δεκαετία μας αποχαιρετά και εμείς εδώ στο Music Hunter κάνουμε ανασκόπηση αυτής της δεκαετίας για τα ελληνικά τραγούδια που κυκλοφόρησαν μέσα σε αυτήν.

Το εν λόγω αφιέρωμα έχει να κάνει με τα πιο δημοφιλή ελληνικά τραγούδια ( ή αγγλόφωνα από Έλληνες καλλιτέχνες ) αυτής της δεκαετίας και θα γίνει σε τρία μέρη. Ήδη είδαμε στο πρώτο αφιέρωμα τα singles για τις χρονιές 2010, 2011 και 2012 ( δεύτε ΕΔΩ ). 

Στο δεύτερο αφιέρωμα, συνεχίζουμε με τις χρονιές 2013, 2014 και 2015 με τρία singles από κάθε χρονιά συν ένα που κυκλοφόρησε στην εκπνοή του προηγούμενου έτους αλλά έκανε τεράστια επιτυχία στο επόμενο έτος. 

Αφορά τα singles/videoclip που κυκλοφορήσαν μέσα στις χρονιές που έκανα αναφορά παραπάνω και όχι στις δισκογραφικές κυκλοφορίες που μπορεί να κυκλοφορήσαν με διάφορα ενός χρόνου. Για κάθε καλλιτέχνη που είχε πάνω από μια επιτυχία μια συγκεκριμένη χρονιά ή και στα τρία έτη, έχει γίνει επιλογή από ένα από αυτά τα single. Επίσης έγινε μια προσπάθεια ώστε να επιλεχθούν καλλιτέχνες που δεν συμπεριλήφθηκαν στο πρώτο αφιέρωμα, για περισσότερη ποικιλία. Στην ερεύνα των τραγουδιών πάντως αξίζει κανείς να προσθέσει ότι η χρονιά του 2015 είχε τις περισσότερες κυκλοφορίες και ότι μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια κάποιοι έβαλαν τις βάσεις για την επιτυχία που τους ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Ήρθε η ώρα όμως για το δεύτερο Top 10:

10. Μόνο εξ Επαφής – Γιώργος Σαμπάνης 

Το ομότιτλο single του album κυκλοφόρησε σε music video στις 14/10/14. Ο Γιώργος Σαμπάνης είναι ένας από τους πιο πετυχημένους τραγουδοποιούς της δεκαετίας που μας αποχαιρετά. Γράφει τραγούδια τόσο για τον εαυτό του όσο και για συναδέλφους του. Σε στίχους της Ελεάνας Βραχάλη, το single είναι από τα πιο ξεχωριστά στην δισκογραφία του.

09. Κράτα Με – Πάολα

Τυπικά το τραγούδι κυκλοφόρησε σε cd του 2019 αλλά ως single στις 24/4/2013. Οι συντελεστές του τραγουδιού είναι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στην μουσική και ο Ηλίας Φιλίππου. Μια από τις κλασσικές επιτυχίες της Πάολα που την βοήθησαν να γίνει ίσως η πιο δημοφιλής τραγουδιστρια της δεκαετίας.

08. Με Στεναχωρεί – STAN

Η πρώτη πενταετία της δεκαετίας ήταν ιδιαιτέρως πετυχημένη για τον STAN. Ο σταρ της εποχής κυκλοφορούσε την μια επιτυχία μετά την άλλη και στις 23/3/15 μας δίνει ακόμα. Μπορεί το album να κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά αλλά το ‘Με Στεναχωρεί’ ήταν από τα πιο δημοφιλή singles 2015.

07. Άνεμος Αγάπης – Ελένη Φουρέιρα

Πριν την αγαπήσει όλη η Ευρώπη, η Ελένη Φουρέιρα κέρδισε τις δικές μας καρδιές με τα τραγούδια της. Ενώ όλοι την ξεχωρίζουμε για την σκηνική της παρουσία και τα ρυθμικά της κομμάτια, τον Φεβρουάριο του 2014 η Φουρέιρα μας παρέδωσε κάτι διαφορετικό. Σε μουσική του Γιώργου Παπαδόπουλου και στίχους της Ν. Παπαθεοχάρη, το single συνοδεύεται από ένα εξίσου άρτιο και όμορφο music video.

06. Δεν Με Παίρνει – Γιάννης Πλούταρχος 

Ήδη καταξιωμένος και αγαπητός από το κοινό για πάνω από μια δεκαετία, ο Γιάννης Πλούταρχος συνεχίζει μέσα από την δεύτερη δισκογραφική του εταιρία Heaven να κυκλοφορεί επιτυχίες. Μια από αυτές κυκλοφόρησε στις αρχές του 2013 και ήταν μέρος του album ‘Κάτω απ’ τον ίδιο Ήλιο’.

05. Αν Πονάς – Νίκος Οικονομόπουλος

Ο βασιλιάς της νύχτας εν έτη 2019, ετοίμαζε την κυριαρχία του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κάθε χρονιά ο Οικονομόπουλος κυκλοφορεί τραγούδια που συγκινούν και παρακινούν τους θαυμαστές να τον ακολουθούν με λατρεία. Ο Νότης Σφακιανάκης της νέας γενιάς, εμπιστεύεται για ακόμα μια φορά τον Γιώργο Μουκίδη και κυκλοφορεί ένα από τα κλασσικά του πλέον τραγούδια. Η μέρα ήταν 25/11/15.

04. Τα Σάββατα – Αντώνης Ρέμος 

Ίσως το μεγαλύτερο όνομα της ελληνικής δισκογραφίας τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες του 2012 ένα από το πιο viral τραγούδια της καριέρας του. Αυτή η μεγάλη επιτυχία του 2013 είναι και το single που προλόγισα ότι ακροβατεί ανάμεσα σε δυο χρόνιες αλλά και η επιλογή αυτής της λίστας που συμπληρώνει την δεκάδα.

03. Η Επιμονή Σου – Ελεωνόρα Ζουγανέλη feat. Κώστας Λειβαδάς

10 Απριλίου 2014 κυκλοφορεί το music video για ένα από τα πιο πετυχημένα singles της Ζουγανέλη. Η συνεργασία της με τον Κ. Λειβαδά συγκαταλεγεται μέχρι και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ως ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια της δεκαετίας του ’10. Η Ζουγανέλη άλλωστε μέσα σε αυτή την δεκαετία έζησε το απόγειο της φήμη της.

02. Τους Είπες Πως – Μαλού

Στην δεύτερη θέση ( εύκολα θα μπορούσε να είναι στην πρώτη ) βρίσκουμε την Μαλού. Είναι η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση της ελληνικής δισκογραφίας για αυτή την δεκαετία. Η Μαλού κάνει την αρχή στην youtube εποχή και γίνεται viral πριν από όλους. Το συγκεκριμένο single έχει φθάσει πλέον σχεδόν στα 40 εκ. views και το πρώτο της album κυκλοφόρησε μόλις…φέτος. Από τις πιο δυναμικές τραγουδίστριες της νέας εποχής κυκλοφόρησε το πρώτο της single, 29/7/15.

01. Έλεγες – Μέλισσες

Οι Μέλισσες μέσα σε αυτή την δεκαετία εκθρόνισαν τους Onirama από την κορυφή και έγιναν το σήμα κατατεθέν για πολλά νέα συγκροτήματα που πλέον ακολουθούν τα βήματα τους βλ. Alcatrash. Ο Χρήστος Μάστορας και η μπάντα του συνδυάζουν την ποιότητα στον ήχο και στίχους τους με την εμπορική επιτυχία όσο κανένας άλλος. Το συγκεκριμένο single κυκλοφόρησε πριν έξι χρόνια αλλά είναι τόσο φρέσκο λες και είναι πρόσφατη επιτυχία.

 

© 2019, Christos Vasilakopoulos. All rights reserved.

About the author

Christos Vasilakopoulos

Ισχυρογνώμων αλλά συζητήσιμος, αρκεί να έχεις επιχειρήματα.
Η μουσική είναι για όλους, η pop για κάποιους.
Ερωτευμένος με την Μαίρη Συνατσακη μέχρι να το ανακαλύψει η ίδια.
Τελος, μην μπερδεύεις την Coca Cola με την Pepsi, είπαμε..

Leave a Comment