Greek

Αφιέρωμα στα ελληνικά singles της δεκαετίας | Μέρος Α’

Σε δυο μήνες μας αποχαιρετά η χρονιά και μαζί της ολοκληρωνεται ακόμα μια δεκαετία. Σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η δεκαετία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 2010 και τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Το εν λόγω αφιέρωμα έχει να κάνει με τα πιο δημοφιλή ελληνικά τραγούδια ( ή αγγλόφωνα από Έλληνες καλλιτέχνες ) αυτής της δεκαετίας και θα γίνει σε τρία μέρη. Στο πρώτο θα δούμε το top10 από τις χρονιές 2010,2011 και 2012.

Αφορά τα singles που κυκλοφορήσαν μέσα στις χρονιές που έκανα αναφορά παραπάνω και όχι στις δισκογραφικές κυκλοφορίες που μπορεί να κυκλοφορήσαν με διάφορα ενός χρόνου. Από κάθε χρονιά έχουν επιλεχθεί τρία single συν ένα που ήταν στο μεταίχμιο μιας διετίας. Για κάθε καλλιτέχνη που είχε πάνω από μια επιτυχία μια συγκεκριμένη χρονιά ή και στα τρία έτη, έχει γίνει επιλογή από ένα από αυτά τα single.

Είναι δύσκολο να καταλήξεις σε δέκα τραγούδια που να αποτυπώνουν καλύτερα εκείνη την εποχή αλλά ορίστε το πρώτο top10:

10. Ρώτησα – Πέγκυ Ζήνα

Από το album ‘Ευαίσθητη..Η Λογική’ που κυκλοφόρησε το 2010. Το ‘Ρώτησα’  θεωρείται πλέον ένα από τα κλασσικά κομμάτια της τραγουδίστριας. Σε στίχους Ελεάνας Βραχάλη και μουσική του Γιώργου Χριστοδουλόπουλου.

09. Πιο Ψηλά – Vegas

Η αρχή της δεκαετίας του ’10, βρίσκει το συγκρότημα των Vegas στο απόγειο της επιτυχίας τους. Το ‘Πιο Ψηλά’ είναι ένα από τα πιο εμπορικά singles της δεκαετίας και από τα πιο αναγνωρίσιμα του συγκροτήματος. Κυκλοφόρησε το 2012 με το album ‘The Story So Far’. Στίχοι των Zeraw και Kristian Efremidis ενώ η μουσική των Kristian Efremidis, Apostolos Vidos, DJ Airth

08. Φίλα Με Ακόμα – Πάνος Μουζουράκης &  Μαραβέγιας

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2011 και έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό τον Κωστή Μαραβέγια. Από τότε το τραγούδι έχει γίνει ο ύμνος αγάπης πολλών ζευγαριών, ειδικά την ήμερα του γάμου τους. Σε μουσική του Jovanotti Lorenzο και στίχους των Μουζουράκη & Μαραβέγια.

07. Εξαιρέσεις – Ρους

Ήταν το τραγούδι/φαινόμενο του 2010. Ο Γιώργος Ρους, για πολλούς, ήρθε από το πουθενά και το τραγούδι του έγινε ο στίχος ατάκα της χρονιάς. Ακόμα και σήμερα το single είναι αρκετά δημοφιλές.

06. Πηδάω τα Κύματα – Stavento

Οι Stavento το 2012 κυκλοφορούν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Το single κυκλοφόρησε το 2012 αλλά ανήκει δισκογραφικά στο album του 2013, ‘Στην Άκρη του Κόσμου’. Η συνεργασία με την Πάολα για χάρη των Mad Music Awards, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο single και μια viral στιγμή για εκείνη την χρόνια.

05. Baby It’s Over – Έλενα Παπαρίζου

Στο album ‘Greatest Hits & More’ του 2011, η Έλενα Παπαρίζου μας θυμίζει γιατί αγαπάμε τόσο πολύ την dance πλευρά της. Εάν κάποια ξέρει να μας κάνει να χορεύουμε με αγγλικό στίχο, αυτή είναι η Έλενα.

04. Δεν Ταιριάζετε Σου Λέω – Παντελής Παντελίδης

Η επίσημη κυκλοφορία του single που μας σύστησε το φαινόμενο Παντελίδη, ήταν το 2012. Είχε προηγηθεί όμως όλη η μανία του youtube και ήδη το τραγούδι ήταν επιτυχία από την προηγούμενη χρονιά. Μπορεί τα επόμενα χρόνια ο τραγουδιστής να είχε μεγαλύτερες επιτυχίες αλλά αυτό το single ήταν η γνωριμία μας μαζί του.

03. Στη Πυρά – Άννα Βίσση

Είναι από τα μεγάλα hit single της Βίσση, το τραγούδι ‘Στη Πύρα’, το οποίο ήταν στο album ‘Απαγορευμένο’ του 2009 αλλά σαν single κυκλοφόρησε το 2010. Ακόμα και εάν δεν έχεις παρακολουθήσει την καριέρα της μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, αυτό το single σίγουρα το έχεις τραγουδήσει κάποια στιγμή.

02. Αν Είσαι Ένα Αστέρι – Νίκος Βέρτης

Πρόκειται για το τραγούδι που όπως είπα ήταν στο μεταίχμιο του 2011 προς 2012. Μια από τις μεγάλες επιτυχίες του Νίκου Βέρτη και πλέον κλασσικές, σε μουσική του Κυριάκου Παπαδόπουλου και στίχους του  Γιώργου Τσοπάνη.

01. Μια Ζωγραφιά – Demy

Το single που μας σύστησε την Demy και μαζί με αυτήν μια ολόκληρη εταιρία που στηρίχθηκε επάνω της και κατέληξε να είναι η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρία της Ελλάδας, αυτή την στιγμή. Το πουλέν της Panik Records είχε καταρρίψει κάθε ρεκόρ το 2011 και όλοι μιλούσαν για το επόμενο μεγάλο αστέρι. 

 

© 2019, Christos Vasilakopoulos. All rights reserved.

About the author

Christos Vasilakopoulos

Ισχυρογνώμων αλλά συζητήσιμος, αρκεί να έχεις επιχειρήματα.
Η μουσική είναι για όλους, η pop για κάποιους.
Ερωτευμένος με την Μαίρη Συνατσακη μέχρι να το ανακαλύψει η ίδια.
Τελος, μην μπερδεύεις την Coca Cola με την Pepsi, είπαμε..

Leave a Comment