Specials

Χριστούγεννα με… ροκ διάθεση

Μπορεί η ροκ να είναι μια από τις δημοφιλέστερες μουσικές, ωστόσο δύσκολα τη συναντάμε στα τραγούδια των Χριστουγέννων. Tα τραγούδια των ημερών χαρακτηρίζονται από ποπ ήχους μέχρι και Χριστιανικούς παραδοσιακούς ύμνους.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αξιόλογα κομμάτια και θα ήταν ενδιαφέρον να τα γνωρίσουμε.

Θα ξεκινήσουμε με μια σύνθεση χωρίς στίχους από τους Άγγλους ”Jethro Tull”. Το ”Greensleeves” σε folk rock ήχους κυκλοφόρησε το 2003 με το άλμπουμ ”The Jethro Tull Christmas Album”. Ο δίσκος είναι αμιγώς Χριστουγεννιάτικος. Σε αυτόν περιλαμβάνονται κομμάτια όπως το ”Birthday Card at Christmas”, το ”First Snow at Brooklyn” και το ”A Christmas Song”. Το άλμπουμ κατάφερε να βρεθεί στην 51η θέση των Γερμανικών charts.

To 1978, το αμερικάνικο συγκρότημα της ροκ ”Eagles” κυκλοφόρησε τη δικιά του εκδοχή σε μια από τις γνωστότερες Χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Το CD single ”Please Come Home For Christmas” κινείται σε ρυθμούς της blues και  της κλασσικής ροκ. Ένα δημοφιλές τραγούδι που ηχογραφήθηκε από πληθώρα καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών η Kelly Clarkson (2013), o Charles Brown (1960) και οι Bon Jovi (1994).

Το ”Merry Christmas (War Is Over)” των John Lennon και Yoko Ono αποτελεί ίσως το γνωστότερο ροκ Χριστουγεννιάτικο κομμάτι όλων των εποχών.  Κυκλοφόρησε το 1971 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις 24 Νοεμβρίου του 1972 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα κομμάτι ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ που έγινε σήμα κατατεθέν για πολλές γενιές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πούλησε σχεδόν 1 εκατομμύριο αντίτυπα. Στο τραγούδι συμμετέχει και η χορωδία Harlem Community.

Ο κιθαρίστας των Deep Purple Steve Morse συνθέτει το εορταστικό ”Joy to the World”. Το κομμάτι κυκλοφορεί το 1997 και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο ”Merry Axemas: A Guitar Christmas”. To άλμπουμ περιλαμβάνει γνωστά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε διασκευές από τους Joe Satriani, Eric Johnson και Brian Setzer.

To ”The Works” είναι το ενδέκατο άλμπουμ των Queen. Στο Bonus EP συμπεριλαμβάνεται και το τραγούδι ”Thank God It’s Christmas”. Ως CD single κυκλοφόρησε το 1984 και πούλησε πάνω από 45 χιλιάδες αντίτυπα στη Δανία. Βρέθηκε στην 8η θέση του Ιρλανδικού Single Chart και στην 11η θέση των charts της Σλοβενίας.

Το αμερικάνικο μουσικό συγκρότημα της ροκ ”Chicago” κυκλοφορεί το δικό του Χριστουγεννιάτικο άλμπουμ το 1998. Ο δίσκος αποτελείται από δύο μέρη. Το ”Chicago XXV: The Christmas Album κυκλοφόρησε  στις 25 Αυγούστου του 1998 και το ”What’s It’s Gonna Be, Santa?” το 2003. Σε αυτό το δεύτερο μέρος περιλαμβάνεται και το ”Jolly Old Saint Nicholas”. Ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι που ξεκίνησε με ένα ποίημα της Emily Huntington Miller (1833- 1913). H πρώτη δημοσίευση της μουσικής έγινε το 1874.

To ”Sleigh Ride” είναι ένα ορχηστικό κομμάτι σε σύνθεση του Leroy Anderson. Δημοσιεύτηκε το 1948 και το τραγούδησαν πολλοί και σημαντικοί καλλιτέχνες. Ανάμεσα σε αυτούς μπορούμε να διακρίνουμε την Gwen Stefani (2020), την Ella Fitzgerald (1960) και τους America (2002). Οι τελευταίοι συμπεριέλαβαν το τραγούδι στο δίσκο τους ”Holiday Harmony”.

Το διάσημο συγκρότημα ”Guns N’ Roses” διασκευάζει σε hard rock ήχους το δημοφιλές πλέον ”White Christmas”. Το τραγούδι πρωτο- κυκλοφόρησε το 1942 από τον Irving Berlin (συνθέτης). Αποτελεί ένα από τα εμπορικότερα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, πουλώντας πάνω από 50 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως (αρχική εκτέλεση). Οι υπόλοιπες εκδόσεις του τραγουδιού ξεπερνούν τις 100 εκατομμύρια πωλήσεις.

To ”Merry Xmas Everybody” είναι ένα πρωτότυπο τραγούδι των Βρετανών ”Slade”. Ηχογραφήθηκε τον Ιούλιο του 1973 και κυκλοφόρησε σε CD single τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος που πούλησε συνολικά πάνω από 1.3 εκατομμύρια αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διασκευή του κομματιού, μεταξύ άλλων, έχουν κάνει οι Spice Girls (1998), οι Oasis (2002) και οι Sloan (2012).

To “Christmas Must Be Tonight” κυκλοφόρησε το 1975 από το Καναδικό- Αμερικάνικο συγκρότημα ”The Band”. Συμπεριλήφθηκε στον country/ folk/ roots rock δίσκο του group ”Nothern Lights- Southern Cross”. O δίσκος ”σκαρφάλωσε” στην 26η θέση του US Billboard 200 (1976).

Oι ”Emerson, Lake and Palmer” ήταν ένα βρετανικό συγκρότημα της hard rock μουσικής. Το 1977 κυκλοφόρησαν τον 8ο δίσκο τους ” Works Volume 2”. Σε αυτόν συμπεριέλαβαν το τραγούδι τους ”I Believe in Father Christmas”. Το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει αρχικά το 1975 σε CD single. Την ίδια χρονιά βρέθηκε στη δεύτερη θέση του UK Singles Chart.

To 1987, o John Cougar Mellencamp μας τραγουδά το ”I Saw Mummy Kissing Santa Claus”. To τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ ”A Very Special Christmas”, στο οποίο μπορούμε να ακούσουμε μεγάλες Χριστουγεννιάτικες επιτυχίες σε διασκευή από τους Madonna, Bon Jovi, Whitney Houston και U2.

To 1977 οι Βρετανοί ”The Kinks” μας παρουσιάζουν το ”Father Christmas” . Έναν χρόνο αργότερα, ακούμε το τραγούδι στο 17ο άλμπουμ τους ”Misfits”. Σε punk rock ήχους, το κομμάτι γράφτηκε από το μέλος του συγκροτήματος Ray Davies. Το τραγούδι διασκευάστηκε από τους Green Day, Cary Brothers, Warrant και Smash Mouth.

© 2020 – 2021, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment