Specials

Η ”γέννηση” των ειδών της μουσικής: Από τη gospel και τη reggaeton ως τη heavy metal

Αν κάποιος θελήσει να αναζητήσει τα είδη της μουσικής σίγουρα θα βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη λίστα, που δεν είναι δυνατόν να χωρέσει σε ένα και μοναδικό άρθρο. Παρόλα αυτά, θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε στα σημαντικότερα και σε κάποιες υποομάδες αυτών.

Από που ξεκίνησε η country μουσική; Ποιοι είναι οι εκπρόσωποι της Rock n Roll; Πότε «γεννήθηκε» η punk; Αυτά και άλλα πολλά θα απαντηθούν στο άρθρο μας.

Η heavy metal έγινε ευρύτερα γνωστή και απέκτησε εκατομμύρια οπαδούς τη δεκαετία του ’80. Οι απαρχές της χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’60 και του ’70 στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τα πρώτα συγκροτήματα του είδους θεωρούνται οι Black Sabbath. Κάποια υποείδη της heavy metal μουσικής θεωρούνται το Glam και το Thrash Metal. Μερικοί εκπρόσωποι της είναι οι Νevermore, οι Iron Maiden, Slipknot, οι Μetallica, οι Cannibal Corpse, Pantera και οι Judas Priest.

Η Rock and Roll είναι ένα είδος μουσικής που αναπτύχθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του ’40 και γνώρισε μεγαλύτερη αποδοχή τη δεκαετία του ’50. Ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρείται ο πρόγονος της ροκ μουσικής. Σημαντικοί εκπρόσωποί της είναι ο Elvis Presley, o Carl Perkins, ο Chuck Berry και ο Bill HaleyΘεωρείται ένα μείγμα της blues και της country μουσικής. Κάποια υποείδη που μπορούμε να διακρίνουμε είναι: Instrumental rock, Latin rock, Garage rock, Funk rock και Krautrock.

Η κλασσική αναφέρεται στη δυτικοευρωπαϊκή μουσική και εκτείνεται από το 470 μ.Χ μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Έχει προταθεί ότι οι ρίζες της προέρχονται από την αρχαία αιγυπτιακή μουσική. Ο Carlo Gesualdo, o Orlando Gibbons, ο Olivier Messiaen, o Richard Strauss, o Karlheinz Stockhausen και ο δικός μας Νικόλαος Αστρινίδης είναι μερικοί μόνο από τους εκπροσώπους της.

Όταν αναφερόμαστε στο tango εννοούμε ένα είδος μουσικής αλλά και τον αντίστοιχο χορό. «Γεννήθηκε» στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη και γρήγορα επεκτάθηκε παγκοσμίως. Οι πρώτες μαρτυρίες του τανγκό μας έρχονται από πριν το 1900. Από την Αφρική ως την Ανδαλουσία της Ισπανίας, οι ρίζες του τα τανγκό είναι πολλές και διαφορετικές. Ως συγγενή είδη της μουσικής μπορούμε να αναφέρουμε τη μιλόγκα και το Αργεντίνικο βαλς. Τα πρώτα τανγκό ακούστηκαν από τους μετανάστες του Μπουένος Άϊρες και του Μοντεβιδέο. Ο Angel Villoldo, ο Carlos Gardel και η Susana Rinaldi είναι κάποιοι από τους εκπροσώπους της μουσικής αυτής.

Η soul συνδυάζει την R&B, το gospel και τα spirituals (αφρο-αμερικάνικο τραγούδι με θρησκευτικά στοιχεία). Κατάγεται από τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες της δεκαετίας του ’60. Το neo- soul και το urban- soul αποτελούν τις δύο βασικές υποομάδες της μουσικής. Προάγγελος αυτού του μουσικού είδους είναι ο Ray Charles Robinson. Σημαντικοί μουσικοί αποτελούν η Amy Winehouse, η Αretha Franklin, ο Otis Ray Redding και ο James Brown.

Η country είναι ένα είδος αμερικάνικης λαϊκής μουσικής. Ξεκίνησε από τις αγροτικές περιοχές των Νότιων Ηνωμένων Πολιτειών της δεκαετίας του ’20. Οι ρίζες της βρίσκονται στην παραδοσιακή μουσική της Σκωτίας, της Αγγλίας και της Ιρλανδίας. Συναφή είδη που μπορούμε να διακρίνουμε είναι η blues, η rhythm n’ blues και η bluegrass. Τα Western Swing και η Χόνκι Τονκ είναι δύο υποομάδες της country μουσικής. Από τους σημαντικότερες εκπροσώπους της είναι οι Johnny Cash, Bob Wills και Jimmie Rodgers.

Η R&B (Rhythm and Blues) είναι ένα είδος αφρο- αμερικάνικης μουσικής της δεκαετίας του ’40. Το 1930 αντικατέστησε τον ρατσιστικό όρο race music (φυλετική μουσική). Τα neo- soul, smooth jazz, alternative R&B και contemporary R&B μπορούν να χαρακτηριστούν ως υποομάδες του είδους. Συναφή είδη είναι η ska, η reggae, η funk και η soul. Ανάμεσα στους R&B καλλιτέχνες μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους Aaron Neville, Stevie Wonder, Frankie Smith και Janet Jackson.

To blues «γεννήθηκε» στις αφρο- αμερικάνικες κοινότητες των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναμιγνύει τις αφρικάνικες ρίζες με την εκκλησιαστική μουσική και τα μουσικά ιδιώματα με τους ύμνους του εμφυλίου πολέμου. Η country και η jazz blues αποτελούν υποομάδες του είδους, όπως επίσης και η jump blues. Θρύλοι της blues θεωρούνται οι Charlie Patton, ‘’Blind’’ Lemon Jefferson και Robert Johnson.

H jazz «γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του 1920. Βασίζεται στον ολικό και μερικό αυτοσχεδιασμό πολλών μουσικών ειδών. Ως υποομάδες μπορούμε να διακρίνουμε την latin jazz, την ska jazz, την cool jazz και το swing. Οι Miles Dewey Davis, John Coltrane, Dizzy Gillespie και Charlie Parker αποτελούν εκπροσώπους της jazz.

H reggaeton είναι ένα είδος μουσικής που δημιουργήθηκε στο Πουέρτο Ρίκο στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Έχει εξελιχθεί από το dancehall. Η alternative reggaeton, το Bachaton, το Cubaton και το Neoperreo αποτελούν υποείδη της reggaeton. Η Lali Esposito από την Αργεντινή, η Paloma Mami από τη Χιλή, ο Maluma και ο J Balvin από την Κολομβία και η Sofia Reyes από το Μεξικό αποτελούν εκπροσώπους τους είδους.

Η pop είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μουσικές παγκοσμίως. «Γεννήθηκε» στα μέσα της δεκαετίας του ’50 στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορούμε να αναφέρουμε πολλές υποκατηγορίες. Μερικές από αυτές είναι η power pop, η sunshine pop, η art pop, η teen pop, η synth pop και η bubblegum. Καλλιτέχνες της pop σκηνής είναι η Ariana Grande, η Madonna, η Lady Gaga, ο Michael Jackson, οι ABBA και ο Justin Timberlake.

Η punk ή punk rock ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες (Νέα Υόρκη) τη δεκαετία του ’60. Την επόμενη δεκαετία έγινε πιο γνωστή στο ευρύ κοινό. Οι ρίζες της βρίσκονται στο garage rock. Μεγάλοι εκπρόσωποί της είναι ο Patti Smith, οι Ramones, οι Sex Pistols, οι Clash και οι New York Dolls. Άλλα είδη της punk είναι το Celtic Punk και το Chaos Punk. Στην Ελλάδα οι Panx Romana, oι Ξεχασμένη Προφητεία και οι Γενιά του Χάους αποτελούν συγκροτήματα του είδους.

Η ηλεκτρονική μουσική εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου. Η trance, η EDM, η electroacoustic και η glitch αποτελούν υποκατηγορίες της ηλεκτρονικής μουσικής. O Tiesto, o Calvin Harris, o Zedd, o David Guetta, o Alesso και ο Afrojack είναι μερικοί μόνο από τους εκπροσώπους του είδους.

Το hiphop σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 από τους Αφρο- αμερικανούς και τους Πουερτορικανούς στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έγινε γνωστό το 1980 και το 2000 αποτέλεσε το πιο δημοφιλές είδος στον κόσμο. O Drake, o Eminem, o Snoop Dogg, η Nicki Minaj, o 50 Cent και o Post Malone είναι μερικοί από τους εκπροσώπους της ξένης hip- hop. Στην Ελλάδα το hip- hop ακούγεται μέσα από τους Active Member, τους Terror X Crew, τον Iratus και τις Ρόδες. Υποκατηγορίες αποτελούν το freestyle rap, το snap, το trap, το gangsta rap και το Christian hiphop.

Το disco είναι ένα είδος χορευτικής μουσικής που άνθισε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80. «Γεννήθηκε» στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του ’60 με αρχές του ’70. Περιέχει στοιχεία pop, soul, funk και salsa. To αρχικό της κοινό προερχόταν από τις κοινότητες των Ιταλοαμερικάνων, των Αφροαμερικάνων και των ομοφυλόφιλων. Σημαντικά υποείδη του είναι τα: spacedisco, nudisco και HiNRG. Εκπρόσωποί της είναι η Fern Kinney, o Jay Black, η Donna Summer, η Thelma Houston και ο Eddie Kendricks.

Προς το τέλος αφήσαμε ένα από τα παλιότερα μουσικά είδη και αυτό δεν είναι άλλο από το gospel. Χρονολογείται γύρω στο 1870 και προήλθε από την εκκλησιαστική παράδοση των προτεσταντικών της Αμερικής. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο αυτοσχεδιασμός σε στυλ recitativo (είδος μουσικής απαγγελίας). To black gospel αποτελεί μια υποκατηγορία του είδους.  Η Lynda Randle, o Bonny B., ο Jake Hess και oι Harvest αποτελούν καλλιτέχνες της γκόσπελ μουσικής.

H παραδοσιακή μουσική ή αλλιώς folk περιλαμβάνει τη μουσική επένδυση των παραδοσιακών χορών. Η «γέννησή» της είναι δύσκολο να αποτυπωθεί χρονολογικά. Οι περισσότερες -αν όχι- χώρες διαθέτουν τη δικιά τους μουσική παράδοση. Στην Ελλάδα, αυτό το είδος διακρίνεται στην Κρητική μουσική, στην Ποντιακή, τη Νησιώτικη, την Ηπειρώτικη και πολλές άλλες. Η folk rock και η folk metal μπορούν να χαρακτηριστούν ως υποκατηγορίες του είδους.

© 2020, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

1 Comment

Leave a Comment