Specials

Τα πιο “παράξενα” είδη μουσικής που αξίζει να γνωρίσεις

Ήταν το 2021 όταν μαζί ανακαλύψαμε μερικά “άγνωστα” είδη της μουσικής. Φέτος επανερχόμαστε να προσθέσουμε μερικά ακόμη στην ενδιαφέρουσα λίστα μας. Αναμφισβήτητα υπάρχουν τόσα πολλά είδη και υπο- κατηγορίες που είναι δύσκολο να τα ακολουθήσουμε όλα. Παρακάτω θα ακούσετε μερικά “παράξενα” είδη μουσικής που θα θέλαμε να ακούμε περισσότερο στο ραδιόφωνο ή να γνωρίζουμε περισσότερα για αυτά.

Το Math rock ανήκει στο είδος της indie rock. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80, ενώ η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε την επόμενη δεκαετία, του 1990. Οι μελωδίες και τα μέτρα που χρησιμοποιούνται εδώ είναι πολύπλοκα. Με την πάροδο του χρόνου έχουν προσαρμοστεί και στην ποπ μουσική, δίνοντάς μας τη math pop.

Την traditional techno πρεσβεύει η Γεωργία Νταγάκη. Η καλλιτέχνης αφήνει τα αποτυπώματά της στην ελληνική μουσική σκηνή πάνω από 20 χρόνια. Έχοντας μαζί της πάντα την κρητική λύρα, έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες του εξωτερικού όπως τον Goran Bregovic. Μια από τις τελευταίες της επιτυχίες ακούει στο όνομα ”Matala”.

To Pirate metal λογίζεται ως ένα ποιοτικό και διασκεδαστικό είδος. Τα τραγούδια συνοδεύονται από παραδοσιακά όργανα με sea shanties (ένα είδος φολκ ακούσματος) δοσμένα πάντα με το heavy metal ύφος. Πρωτοπόροι αυτού του είδους είναι οι σκωτσέζοι Alestorm.

Το Folktronica είναι ίσως το γνωστότερο είδος από αυτά που θα παραθέσουμε. Όπως λέει και το ίδιο το όνομά του, αυτό το είδος συνδυάζει τη φολκ με την ηλεκτρονική μουσική. Αξιόλογοι καλλιτέχνες αυτής της μουσικής είναι οι Alt- J, Bibio, Caribou και The Books.


Το lowercase ανήκει στους κόλπους της ambient μουσικής. Οι ήχοι του προέρχονται από καθημερινά πράγματα όπως το τέντωμα ενός χαρτιού, δημιουργώντας έτσι ένας είδος ατμοσφαιρικής μουσικής. Ο Steven Roden είναι ένας καλλιτέχνης της lowercase που κέρδισε την προσοχή το 2002.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει σε κάποιον και η techno ηπειρώτικη μουσική. Ένα απόλυτα καινούργιο μουσικό είδος που προέρχεται από τη χώρα μας και τα χέρια της Billie Kark. Τα θέματα της μουσικής της είναι η αναγέννηση, η ελευθερία του πνεύματος και η αθανασία της ψυχής.

Και όμως! Η παραδοσιακή μουσική μπορεί να συνδεθεί και με τη jazz και το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον! Πρωτοπόρος αυτής της σύμπτυξης είναι ο Βασίλης Κώστας, απόφοιτος του Global Jazz Institute του Berklee College of Music της Βοστώνης.

Το Cute metal (ή αλλιώς Kawai Core) είναι ένας συνδυασμός anime, horror tropes και heavy metal. Το μέταλ και το J- Pop συνδυάζονται δίνοντας ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα. Το είδος εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίες του 2010. Το συγκρότημα που ξεχωρίζει στο είδος είναι οι Babymetal από την Ιαπωνία.

Στη μουσική σκηνή της Γερμανίας μπορεί να συναντήσει κανείς πολλά μουσικά είδη, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Ένα από αυτά είναι και η γερμανική ρέγκε που απογειώθηκε τη δεκαετία του ’90. Η γερμανική ρέγκε συνεχίζει να ευδοκιμεί μέχρι και σήμερα.

Μεταπηδώντας στη house μουσική, αξίζει κανείς να γνωρίσει και το Witch house. Χαρακτηρίζεται από αργό ρυθμό με κοφτά τραγούδια σε συνδυασμό goth, shoegaze, hip- hop, drone, noise και industrial ήχους. Καλλιτέχνες αυτού του είδους είναι οι Clams Casino και Holy Other.

Το Skweee είναι ένα μουσικό είδος που προέρχεται από την Σκανδιναβία και κυρίως από τη Σουηδία και τη Φιλανδία. Συνδυάζει synth μελωδίες και μπάσο με funk, R&B και soul ρυθμούς. Το Skweee άσκησε μεγάλη επιρροή στη dubstep του 2008- 2009. Ο ήχος επινοήθηκε από τον Σουηδό Daniel Savio.

Ένα από τα πιο παράξενα είδη μουσικής που μπορεί να ακούσει κάποιος είναι το Black MIDI. O ήχος είναι αδύνατο να παραχθεί από τα χέρια ενός μουσικού, καθώς τα τραγούδια του περιέχουν ως και 93 τρισεκατομμύρια νότες. Συμπερασματικά, φτιάχνονται εισάγοντας όσες περισσότερες νότες γίνεται στο interface του μουσικού οργάνου. Εμπνευστής του είδους είναι ο Shirasagi Yukki.

Ένα από τα πιο “παράξενα” και συνάμα ενδιαφέροντα μουσική είδη προέρχονται από τους PAGAN. Το πολυμελές συγκρότημα μας χαρίζει έναν ηλεκτρονικό παραδοσιακό progressive rock ήχο με σταθερά ανοδική πορεία και πολλές sold- out εμφανίσεις στο ενεργητικό τους.

Ένα νέο είδος γίνεται viral στην εγχώρια μουσική σκηνή. Μιλάμε για το disco trap που ίσως πολλοί να έχετε ακούσει αυτή την περίοδο στα ραδιόφωνα. Αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτού του ήχου αποτελεί η συνεργασία των τράπερ Lava και Ropex στο τραγούδι “Balkan Disco”.

© 2024, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment