Specials

“Άγνωστα” είδη μουσικής που αξίζει να ανακαλύψεις

Η μουσική είναι μια τέχνη που δεν μπορούμε να ταξινομήσουμε με ακριβή τρόπο. Τα δημοφιλέστερα μουσικά είδη όπως η pop, η rock, η jazz «γεννούν» υποομάδες. Αυτά τα είδη μπορεί να εξελιχθούν και να μεταλλαχθούν σε πληθώρα μουσικών επιλογών που μπορεί να μην τα γνωρίζουμε και εμείς οι ίδιοι. Πάμε, λοιπόν, να ανακαλύψουμε μερικά από αυτά!

Το Sovietwave εμφανίστηκε στα μετα-σοβιετικά κράτη (κυρίως στη Ρωσία) και είναι υπογενές της synthwave. Xαρακτηρίζεται από θέματα που έχουν να κάνουν με τη Σοβιετική ένωση και αποτελεί μέρος της νοσταλγίας της. Το Sovietwave έγινε γνωστό στις αρχές του 2010. Ο ήχος του μοιάζει πολύ με το chillwave και το dreamwave και έχει αργό ρυθμό. Οι επιρροές του είδους είναι οι σοβιετικοί συνθέτες: Eduard Artemyev και Aleksandr Zatsepin.

Το avant garde Metal είναι μια υποκατηγορία της heavy metal που χαρακτηρίζεται από πρωτοποριακά και καινοτόμα μουσικά στοιχεία. Το μουσικό είδος σχετίζεται με την death metal και ήρθε στο προσκήνιο στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Μερικοί εκπρόσωποι της avant garde metal μουσικής είναι οι Helmet, οι Boris και οι Mr. Bunge. Εμφανίστηκε κυρίως στη Σκανδιναβία, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνική jazz είναι μια υποομάδα του είδους που προσεγγίζει τον ήχο εισάγοντας παραδοσιακά όργανα. Έτσι «γεννάται» μια πνευματική αναλογία του μουσικού ρεύματος που ανέκαθεν χαρακτηριζόταν ως η μουσική της ψυχής. Ένας μεγάλος εκπρόσωπος της ιαπωνικής jazz είναι ο πιανίστας και συνθέτης Masahiko Satoh.

Το Lo-fi χαρακτηρίζεται ως μια μουσική που τα στοιχεία της θεωρούνται ατέλειες μιας ηχογράφησης. Ως μουσικό υποείδος άρχισε να αναγνωρίζεται τη δεκαετία του 1990. Ο ήχος της σχετίζεται με τη διαδικασία μιας εγγραφής. Κύριοι εκπρόσωποί του είναι οι Sebadoh, οι Guides by Voices και οι Pavement.

To Vaporwave είμαι μια σχετικά καινούργια μουσική υποομάδα της ηλεκτρονικής μουσικής. Δημιουργήθηκε μέσω του διαδικτύου τη δεκαετία του 2010 και θα την χαρακτηρίζαμε ως μία παραλλαγή του chillwave μουσικού ρεύματος. Είναι ένα από τα microgenres που δημιουργήθηκαν με τη δύναμη του διαδικτύου. Ανάμεσα σε αυτά μπορούμε να διακρίνουμε το cloud rap, το seapunk και το witch house. Πρωτοπόροι αυτού του ρεύματος: James Ferraro και ο Ariel Pink.

Το Motorik είναι μια μουσική υποκατηγορία που πηγάζει από το γερμανικό μουσικό ρεύμα της Krautrock. Η μουσική αυτήν εξελίχθηκε από το γερμανικό συγκρότημα Neu!. Έγινε ευρέως γνωστή από το τραγούδι «Autobahn» των Kraftwerk το 1974. Χαρακτηριστικό του Motorik είναι ο επαναλαμβανόμενος μινιμαλιστικός ρυθμός με ελάχιστες ή και καθόλου αλλαγές. Τον ήχο motoric μπορεί κανείς να το βρει στις μουσικές του David Bowie και των Stereolab.

H Son Cubano «γεννήθηκε» στην Ανατολική Κούβα. Ενσωματώνει μέσα της μουσικά στοιχεία που κατάγονται από την Ισπανία και την Αφρική. Περιλαμβάνει τον αφρικανικό ρυθμό clave με το παραδοσιακό ισπανικό φωνητικό στυλ. Αναδύθηκε τον 19ο αιώνα και η εξέλιξη του είδους είναι πλούσια. Οι τραγουδιστές αυτού του μουσικού ρεύματος αποκαλούνται χαρακτηριστικά soneros. Μερικοί εμπνευστές της son Cubano υπήρξαν ο Arsenio Rodriguez, o Juan de la Cruz και η Maria Teresa Vera.

H Coupé-décalé είναι μια δημοφιλής αφρικάνικη μουσική που προέρχεται από την Ακτή του Ελεφαντοστού. Το είδος αυτό έχει επιρροές από τους χορούς zouglou και ndombolo. Χαρακτηριστικά της Coupé-décalé είναι το βαθύ μπάσο με τις επαναλαμβανόμενες μινιμαλιστικές ρυθμίσεις. Προήλθε από την ρέγκε στις αρχές του 2000. Εκπρόσωποί της είναι ο DJ String, ο Oxxy Norgy, o Abou Nidal και ο DJ Arafat.

© 2021, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment