Specials

Τα είκοσι καλύτερα albums για το δεύτερο μισό του 2023!

Έχοντας διανύσει και τους τελευταίους έξι μήνες του έτους, εδώ στο Music Hunter κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις κυκλοφορίες που μας απασχόλησαν περισσότερο στο δεύτερο μισό του 2023.

Για το αντίστοιχο αφιέρωμα για το πρώτο μισό του 2023 πατήστε ΕΔΩ.

20. Maisie Peters, The Good Witch

Οι κάτω των 25 ετών θα ταυτιστούν με πολλά από τα τραγούδια του The Good Witch. Οι άνω των 25 θα θυμηθούν παλαιότερους έρωτες των μαθητικών και πανεπιστημιακών τους χρόνων. Η εφηβική ανεμελειά και ο παρορμητισμός είναι κατεξοχήν στοιχεία του νεότερου δίσκου της Maisie Peters ο οποίος ηχεί σε pop-rock και dance-pop ήχους.

Best tracks: “Run”, “Lost the Breakup”

19. Troye Sivan, Something To Give Each Other

Χωρίς τον φόβο της λογοκρισίας και υπερσεξουαλισμού των τραγουδιών του (κάτι που πολλοί κριτικοί μουσικής ακόμη και fans της pop μουσικής έκαναν σε παλαιότερες δουλειές του) ο Αυστραλός pop star θα μιλήσει, αφοπλιστικά, ανοιχτά για τις εμπειρίες του ως queer άτομο. Και μπορεί στο νέο του εγχείρημα ο ηδονισμός να είναι εύκολα διακριτός, ωστόσο ο πυρήνας του Something To Give Each Other είναι μια καταγραφή των συναισθημάτων του έπειτα από τη λήξη μιας μακροχρόνιας σχέσης του.

Best tracks: “Rush”, “One of Your Girls”

18. The Hives, The Death of Randy Fitzsimmons

Η θριαμβευτική επιστροφή της σουηδικής ροκ μπάντας μετά από 11 χρόνια στέφθηκε με απόλυτη – και ίσως απροσδόκητη – επιτυχία. Το The Death of Randy Fitzsimmons είναι, πλέον, ο highest charting δίσκος τους σε Βρετανία, Γερμανία και Ελβετία ενώ τους επέστρεψε στη κορυφή του σουηδικού chart για πρώτη φορά μετά το 2004. Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα τύχης και συγκυρίας αλλά έρχονται ως αποτέλεσμα των καλοδουλεμένων garage-rock και punk μελωδιών αλλά και των δυνατών φωνητικών του Per Almqvist.

Best tracks: “Bogus Operandi”, “Rigor Mortis Radio”

17. Idina Menzel, Drama Queen

Αν απολαμβάνεις τις νεότερες δουλειές της Jessie Ware και το Disco της Kylie Minogue τότε το Drama Queen της Idina Menzel είναι ένας δίσκος για σένα! Οι up-tempo disco-pop μελωδίες κάνουν τη νεότερη δουλειά της αμερικανίδας τραγουδίστριας ως τον απόλυτα ανεβαστικό, ως τον απόλυτα feel good δίσκο για το δεύτερο μισό του 2023!

Best tracks: “Dramatic”, “Move”

16. Tate McRae, Think Later

Διανύοντας την πιο επιτυχημένη χρονιά της καριέρας της, η εκ του Καναδά Tate McRae κυκλοφόρησε έναν δίσκο που χρειαζόταν η pop μουσική. Χωρίς την έντονη επιρροή άλλων genres (όπως η synth, η disco και η electro), όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των δίσκων του συγκεκριμένου είδους τα τελευταία έτη, το Think Later είναι ένα ”καθαρό” pop δημιούργημα.

Best tracks: “Greedy”, “Run for the Hills”

15. Sampha, Lahai

Επτά χρόνια χρειάστηκαν για να ακούσουμε το follow up του critical acclaim debut δίσκου του τραγουδιστή της R&B, Sampha. Στη δεύτερη δουλειά του η πατρότητα τον οδήγησε σε έναν κόσμο περισσότερο αισιόδοξο έχοντας όμως την ίδια ματιά για μια σειρά ζητημάτων που τον απασχολούν όπως οι συναισθηματικοί δεσμοί, η ”ταυτότητα” του και το αίσθημα της απώλειας. Το Lahai είναι ένας R&B/electronica δίσκος.

Best tracks: “Suspended”, “Stereo Colour Cloud (Shaman’s Dream)”

14. Laura Misch, Sample the Sky

Ο συνδυασμός των electronic beats με τους ήχους του σαξοφώνου και άλλων μουσικών οργάνων σίγουρα δε μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Πόσο μάλλον όταν αυτά βρίσκονται και συνδυάζονται σε έναν one-of-a-kind debut δίσκο. Στο Sample the Sky, τον πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο, η Λονδρέζα Laura Misch ανοίγει τους ορίζοντές της, μουσικούς και μη, και προσπαθεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον, τη φύση.

Best tracks: “Hide to Seek”, “Widening Circles”

13. Blur, The Ballad of Darren

Στον όγδοο δίσκο της καριέρας τους και τον πρώτο μετά από 8 ολόκληρα χρόνια ο Damon Albarn και η παρέα του εμφανίζονται πιο μελωδικοί και πιο κατασταλαγμένοι από ποτέ. Στο The Ballad of Darren δεν συναντούμε τραγούδια σαν το “Song 2” ή το “Parklife” αφού κάτι τέτοιο θα ακούγονταν, πια, εντελώς παρωχημένο. Οι Blur είναι μια rock μπάντα που δεν αναλώνεται σε ρουμπρίκες του παρελθόντος, αναγνωρίζει το σημερινό μουσικό γίγνεσθαι και ωριμάζει μαζί με αυτό.

Best tracks: “Barbaric”, “St. Charles Square”

12. Corinne Bailey Rae, Black Rainbows

Το Black Rainbows είναι ένας δίσκος για την ελπίδα, την πνευματικότητα, την επιβίωση, την ομορφιά. Βασισμένη σε σκέψεις και μελέτες της στην Αφρο-αμερικανική ιστορία η Bailey Rae θα αναμείξει πολλά και αντιθετικά μουσικά είδη όπως η jazz, η electro, η R&B ακόμη και η rock σε έναν δίσκο – ύμνο στην ελευθερία.

Best tracks: “New York Transit Queen”, “Red Horse”

11. Victoria Monét, Jaguar ||

Η στιχουργός πίσω από πολλές επιτυχίες του Bruno Mars, της Ariana Grande κ.α. έκανε το 2023 το άλμα και βρέθηκε η ίδια να τραγουδάει πολλούς από τους στίχους της. To Jaguar || είναι ένας R&B δίσκος στα πρότυπα δουλειών της Keri Hilson και της Ciara απόλυτα εναρμονισμένες στο σήμερα. Με κύριο άξονα των στίχων της προσωπικές και ερωτικές της εμπειρίες αλλά και τις σχέσεις με την οικογένειά της καθιστούν τον δίσκο ως απόλυτα προσωπικό, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι το πρώτο ολοκληρωμένο εγχείρημα μιας τόσο επιτυχημένης στιχουργού.

Best tracks: “On My Mama”, “Alright”

10. Olivia Rodrigo, Guts

Για τον sophomore δίσκο της η νεαρή αμερικανίδα συνέχισε να δημιουργεί σε γνώριμους ήχους. Από το Guts δε λείπουν τα pop-rock & pop-punk τραγούδια αλλά και οι μπαλάντες, όπως δηλαδή και στο πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο album της, Sour (2021). Σε αυτή, όμως, τη δεύτερη δουλειά της η Olivia φαίνεται ότι απολαμβάνει την πιο… άγρια και rock πλευρά της. Στιχουργικά η ίδια δείχνει ότι αφήνει μια για πάντα την εφηβική της ηλικία και είναι έτοιμη (;) να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ενήλικης ζωής.

Best tracks: “Bad Idea Right?”, “Ballad of a Homeschooled Girl”

9. The Rolling Stones, Hackney Diamonds

Μετρώντας περισσότερα από 60 χρόνια ως μπάντα και 7 χρόνια από την προγούμενη δουλειά τους με πρωτότυπο υλικό, οι θρυλικοί ροκάδες επέστρεψαν και σίγουρα ταράζουν τα… νερά της rock μουσικής. Από τις πρώτες νότες του δίσκου, ο οποίος ανοίγει με το εξαιρετικό “Angry”, μπορούμε να νιώσουμε την ενέργεια, το πάθος που ακόμη κουβαλούν οι Stones. Κι αν το Hackney Diamonds αποτελέσει την τελευταία τους δουλειά με νέο υλικό τότε σίγουρα αποχωρούν με το κεφάλι ψηλά.

Best tracks: “Angry”, “Mess It Up”

8. Chappell Roan, The Rise & Fall of a Midwest Princess

Ο δίσκος του δεύτερου μισού της χρονιάς με την καλύτερη δομή στην tracklist. Αυτή ακολουθεί απόλυτα τον ίδιο τον τίτλο του δίσκου χαρίζοντας ένα ποικιλόμορφο και σίγουρα ενδιαφέρον ταξίδι. Στο Rise & Fall… συναντούμε από synth-pop και electro-pop κομμάτια μέχρι country inspired τραγούδια αλα Shania Twain ενώ δεν απουσιάζουν και οι μπαλάντες.

Best tracks: “Red Wine Supernova”, “My Kink Is Karma”

7. Dominic Fike, Sunburn

Ορμόμενος από την μεγάλη επιτυχία της σειράς Euphoria στην οποία συμμετέχει, ο Dominic Fike κυκλοφορεί τον δεύτερο δίσκο του. Κατα βάση είναι ένας rock δίσκος με πολλά στοιχεία pop και rap μουσικής. Στο Sunburn μπορούμε να ακούσουμε τραγούδια εμπνευσμένα από τους Good Charlotte και τους Weezer (οι οποίοι συμμετέχουν και στο δίσκο) μέχρι τον Post Malone, τον Nelly και τον Bruno Mars.

Best tracks: “Dancing In the Courthouse”, “Ant Pile”

6. Poppy, Zig

Από punk μέχρι bubblegum pop και από metal μέχρι industrial μουσική μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε ότι η Poppy έχει δοκιμαστεί με τόσους πολλούς ήχους που μόνο λίγοι καλλιτέχνες έχουν καταφέρει κάτι παρόμοιο. Στο Zig, τον πέμπτο δίσκο της, η αμερικανίδα καλλιτέχνης θα αναπτύξει τις ιδέες της σε ένα electro περιβάλλον με δυνατά και μεγαλεπίβολα beats. Το γεμάτο και πλούσιο μουσικό παρελθόν της είναι παρών αφού εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε ήχους προγενέστερων δουλειών της.

Best tracks: “Church Outfit”, “Knockoff”

5. Mitski, The Land Is Inhospitable and So Are We

Μόλις ένα χρόνο μετά το critical acclaim Laurel Hell, η Mitski επιστρέφει με μια ακόμη σπουδαία δουλειά. Σε αυτό το νέο εγχείρημα η μετά θάνατον ζωή, ο παράδεισος και η κόλαση, η μοναξιά και η διαχείρηση της και φυσικά ο έρωτας αποτελούν τους στιχουργικούς πυλώνες. Κι αν νομίζουμε ότι το “My Love Mine All Mine”, η μεγάλη επιτυχία από το album αντικατοπτίζει ολόκληρο τον δίσκο τότε με απόλυτη βεβαιότητα εγγυούμαστε ότι το ταξίδι που προσφέρει το The Land Is Inhospitable and So Are We είναι πολύ πιο γεμάτο, πολύ πιο πλούσιο.

Best tracks: “My Love Mine All Mine”, “Heaven”

4. Sufjan Stevens, Javelin

Το ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα του Stevens επικρατούν στο νέο του δίσκο ο οποίος δείχνει και ακούγενται σαν να μην έχει κάποιο κεντρικό άξονα. Η ακρόαση του Javelin δίνει την εντύπωση ότι τα τραγούδια δημιουργήθηκαν ως κάτι το μη-επιτηδευμένο, ως ένα φυσικό αποτέλεσμα μιας άκρως δημιουργικής ενδοσκόπισης και διαδικασίας αφού κάθε τραγούδι ”γεννήθηκε” μέσα από κάποιο άλλο του δίσκου. Μουσικά ο δίσκος κινείται σε γνώριμα του folk, indie και electronica μονοπάτια.

Best tracks: “Goodbye Evergreen”, “So You Are Tired”

3. Queens of the Stone Age, In Times New Roman…

Μετά την αμφιλεγόμενη και ίσως απογοητευτική προηγούμενη δουλειά τους, ο δίσκος Villains από το 2017, οι Queens επιστρέφουν σε ήχους των πρώτων τους δουλειών. Το In Times New Roman… έχει έναν νοσταλγικό χαρακτήρα, είναι ένα ανθολόγιο της δισκογραφίας τους που σίγουρα μπορεί να αποτελέσει και τον κατάλληλο πρόλογο για ολόκληρη τη δισκογραφίας τους. Ο δίσκος έχει κυρίως alternative rock ήχο με στοιχεία pop-punk και britpop μουσικής. Όπως ίσως μαρτυρά και ο τίτλος, Νέα Ρωμαϊκή Εποχή, ο δίσκος είναι γεμάτος πολιτικά και κοινωνικά σχόλια. Είναι η σημαντικότερη δουλειά τους μετά το εμβληματικό Era Vulgaris του 2007.

Best tracks: “Emotion Sickness”, “Paper Machete”, “Negative Space”

2. Kylie Minogue, Tension

Με μια καριέρα που πλέον αγγίζει τις τέσσερις δεκαετίες η Kylie Minogue δείχνει να μην έχει χάσει καθόλου από τη ζωντάνια, την ευφορία και την unapologetic pop διάθεση στον ήχο της. Το Tension είναι ένας δίσκος με πολύ συμπαγές περιεχόμενο, ο πιο cohesive δίσκος της Minogue εδώ και αρκετά χρόνια. Μνεία πρέπει να γίνει και στην άριστη παραγωγή του δίσκου την οποία έχουν αναλάβει κατά κύριο λόγο ο Richard “Biff” Stannard και ο Duck Blackwell. Το Tension ήδη έχει αγαπηθεί από μεγάλη μερίδα των fans της pop μουσικής ενώ η επιτυχία του “Padam Padam” χαρίζει στην Αυστραλή καλλιτέχνη ένα re-peak στη καριέρα της.

Best tracks: “Padam Padam”, “Things We Do for Love”, “Tension”

Προτού φτάσουμε στο #1 ακολουθούν μερικά honourable mentions σε δίσκους που επίσης έκαναν αίσθηση για το δεύτερο μισό του 2023 αλλά δε συμπεριλήφθηκαν πιο αναλυτικά στο countdown μας.

1. Róisín Murphy, Hit Parade

Η μουσική και στιχουργική ιδιοφυία της ιρλανδής καλλιτέχνιδας και πάλαι πότε ήμισυ των Moloko είναι στοιχεία παρόντα και στην έκτη solo κυκλοφορίας της. Αφήνοντας πίσω τους disco ήχους της προηγούμενης δουλειάς της, η Murphy θα καταπιαστεί αυτή τη φορά με art-pop και πειραματικούς pop και rock ήχους. Στο Hit Parade η ίδια θα εμφανιστεί στιβαρή, απόλυτη και βαθυστόχαστη χωρίς όμως να πάρει και στα πολύ σοβαρά τον εαυτό της.

Best tracks: “The Universe”, “You Knew”, “CooCool”

Παρακάτω δείτε το απολαυστικό βίντεο του Γιάννη και της Αναϊτ aka Project με τις δικές τους αγαπημένες album κυκλοφορίες της χρονιάς!

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2023, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment