Specials

Τα είκοσι καλύτερα albums για το πρώτο μισό του 2023!

Έχοντας διανύσει τους πρώτους έξι μήνες του έτους, εδώ στο Music Hunter κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις κυκλοφορίες που μας απασχόλησαν περισσότερο για το πρώτο μισό του 2023.

20. Kali Uchis, Red Moon In Venus

Η αμερικανo-κολομβή ερμηνεύτρια στον νεότερο δίσκο της εξετάζει όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα όταν αυτά φτάσουν στο ζενίθ τους. Μέσα από αστρικά, ακόμη και αστρολογικά, σχήματα και παρομοιώσεις η Uchis μας μιλά για τον ερωτισμό, την ρομαντικότητα, την συντροφικότητα εντός ενός urban μουσικού περιβάλλοντος σε αγγλικό και ισπανικό στίχο.

Best tracks: “Moonlight”, “I Wish You Roses”

19. Gorillaz, Cracker Island

Κάθε δίσκος των Gorillaz είναι ένα σύμπαν μόνο του. Έτσι περιγράφεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πλούσια πλέον δισκογραφία τους. Από αυτή τη περιγραφή δε θα ξεφύγει και το Cracker Island αφού οι τέσσερις… γορίλες παρουσιάζουν έναν καινούργιο μουσικό κόσμο. Ο αισίως 8ος δίσκος τους αποτελεί και τον πιο pop της καριέρας τους ενώ τα υπέροχα synths και οι shoegaze μελωδίες δημιουργούν ένα μουσικό αποτέλεσμα εμπνευσμένο από ένα όνειρο, μια παλιά όμορφη ανάμνηση.

Best tracks: “Cracker Island (ft. Thundercat)”, “Baby Queen”

18. Miley Cyrus, Endless Summer Vacation

Επίσης στον όγδοο δίσκο της καριέρας της βρίσκεται η Miley Cyrus στον οποίο μας τραγουδά για ένα ατελείωτο και έντονο συναισθηματικά καλοκαίρι. Στο πρώτο μέρος του LP η η συνειδητοποίηση του τέλους μια σχέσης, ο πόνος ενός χωρισμού και η νοσταλγία μιας παλαιότερης σχέσης φαίνονται ότι ξεπερνιούνται στο δεύτερο μέρος όπου εκεί πιο ελεύθερη και ανανεωμένη από ποτέ η Miley δηλώνει έτοιμη να ξαναζήσει κάτι νέο και έντονο. Το Endless Summer Vacation δίνει την εντύπωση ότι αποτελεί τον προάγγελο ενός ακόμη δυνατότερου δίσκου αυτού που ίσως αποτελέσει και την λαμπροτέρη στιγμή στη καριέρα της Cyrus.

Best tracks: “Jaded”, “Flowers”

17. Gracie Abrams, Good Riddance

Μια βίαιη συναισθηματική ωρίμανση περιγράφεται στον long awaited νέο δίσκο της Abrams. Η ωρίμανση αυτή είναι φυσικά της ίδιας της ερμηνεύτριας καθιστώντας τον δίσκο απόλυτα προσωπικό. Και μπορεί να μην αποφεύγονται τα στιχουργικά κλισέ, η δυναμική και το συναίσθημα στα φωνητικά της Gracie Abrams έχουν τη δύναμη να σε παρασύρουν. Μουσικά εντοπίζονται πολλές ομοιότητες με το Folklore της Taylor Swift αλλά και δουλειών της Phoebe Bridgers.

Best tracks: “I Know It Won’t Work”, “This Is What the Drugs Are For”

16. RAYE, My 21st Century Blues

Τι κι αν η ίδια μετρά 8 χρόνια παρουσίας στα μουσικά πράγματα, το 2023 ήταν η χρονιά για τη κυκλοφορία του debut δίσκου της RAYE. Οι συνεχείς διαμάχες με την δισκογραφική της εταιρία και η έντονη επιθυμία να μοιραστεί με το κοινό τις σκέψεις και προβληματισμούς της αποτελούν τις βασικές ιδέες στις οποίες στηρίχθηκε το 21st Century Blues. Κερδίζοντας την καλλιτεχνική της ελευθερία η RAYE δίνει δύναμη σε όσους ακολουθούν το όνειρό τους και προτρέπει να μένουμε πάντα πιστοί στη ταυτότητα και το ”είναι” μας.

Best tracks: “Escapism (ft. 070 Shake)”, “Flip a Switch”

15. Ava Max, Diamonds & Dancefloors

Εμπνευσμένη από την ευρωπαική pop μουσική προηγούμενων δεκαετιών η Ava Max ξεπερνά έναν χωρισμό, ξαναβρίσκει τον εαυτό της και αποκτά εκ νέου την αυτοπεποίθησή της. Το Diamonds & Dancefloors είναι μια συλλογή από pop τραγούδια στους ήχους των ABBA, Ace of Base και Alcazar. Είναι μια γιορτή αφού κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί με μουσική, χορό και καλή διάθεση.

Best tracks: “Million Dollar Baby”, “Dancing’s Done”

14. Joesef, Permanent Damage

Ο πρώτος δίσκος του σκωτσέζου Joesef μαρτυρά το προσωπικό του ταξίδι προς την πραγματική ενηλικίωση. Πολλά συναισθήματα τα οποία δε μπόρεσε να διαχειριστεί, λέξεις – σκέψεις – φαντασιώσεις που βρέθηκαν στο μυαλό του σε άσχετες στιγμές αλλά τον προβλημάτισαν αρκετά και φυσικά η ερωτική επιθυμία και οι προσωπικές σχέσεις συνθέτουν το στιχουργικό μωσαϊκό του Permanent Damage. Οι synth και οι indie ήχοι του δίσκου βγάζουν μια ζεστασιά, μια οικειότητα, μια αφάνταστη ηρεμία και ψυχραιμία που σίγουρα καθιστούν ολόκληρη την εμπειρία της ακρόασης απόλυτα χαλαρωτική.

Best tracks: “Didn’t Know How (To Love You)”, “It’s Been a Little Heavy Lately”

13. Kelela, Raven

Το εξώφυλλο του δίσκου μπορεί να αναγνωστεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με την Kalela να αναγεννάται μέσα από το νερό, ο δεύτερος είναι να εξαφανίζεται μέσα σε αυτό και με τον φακό να την απαθανατά λίγες στιγμές πριν την καταπιεί ολοκληρωτικά. Είναι το σημείο στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία έτη η Kalela. Το κίνημα Black Lives Matter, η πανδημία και η γενικότερη ανασφάλεια για το μέλλον έκαναν την Kalela πιο εσωστρεφή από ποτέ. Η ίδια επέλεξε με καλλιτεχνικό και δημιουργικό τρόπο να βγει από αυτή την εσωστρέφεια και να μοιραστεί μαζί μας όλα αυτά που την απασχολούν.

Best tracks: “Enough for Love”, “Contact”

12. Kesha, Gag Order

Με ωμή ειλικρίνεια, θάρρος, αυθεντικότητα και συναισθηματικό αφοπλισμό η Kesha διηγείται πολλές από τις σκέψεις της που την απασχόλησαν στην πολύχρονη, πια, δικαστική της διαμάχη με τον παραγωγό Dr. Luke. Εντός μιας πολύ καλά τοποθετημένης tracklist βλέπουμε την Kesha αργά και σταθερά να ανακτά την αισιοδοξία της, να αποκτά μια νέα ματιά για την ανθρωπότητα και ένας πιο φωτεινός κόσμος παρουσιάζεται ευθύς μπροστά της.

Best tracks: “Only Love Can Save Us Now”, “Something to Believe In”

11. Fever Ray, Radical Romantics

Παίζοντας ανάμεσα στον τρόμο και τον έρωτα το Fever Ray μας καλεί σε ένα μουσικό ταξίδι της queer αγάπης. Μέσα στα συνολικά 44 λεπτά του δίσκου προσπαθεί να βρει την χαμένη αυτοπεποίθησή του, την διάθεση να αγαπήσει ξανά αλλά και να δείξει το πως μοιάζει η queer αγάπη στην μέση ηλικία. Σε αυτό το ταξίδι έχει να αντιμετωπίσει ολόκληρη τη κοινωνία, μια κατάσταση που σίγουρα δυσκολεύει το ταξίδι του. Για αυτό και στους στίχους του Radical Romantics συναντούμε και πολιτικά σχόλια. Άραγε υπάρχει κάτι πιο ριζοσπαστικό από την ίδια την αγάπη;

Best tracks: “Carbon Dioxide”, “What They Call Us”

10. Jessie Ware, That! Feels Good!

Η επιτυχία του προηγούμενου δίσκου της, What’s Your Pleasure? (2020) και η ευρεία αποδοχή του αποτέλεσαν τους βασικούς οδηγούς της νέας δουλειάς της Ware. Η ζωντάνια, η κίνηση και η ελευθερία είναι στοιχεία που δίνουν και πάλι το παρόν. Η Jessie έχει πλέον μεταμορφωθεί σε μια βασίλισσα της πίστας βρίσκοντας το μουσικό πεδίο πάνω στο οποίο θέλει να δημιουργεί. Dance-pop, disco-pop και electro-funk ήχοι καθιστούν το That! Feels Good! στον απόλυτα ανεβαστικό δίσκο για το πρώτο μισό του 2023!

Best tracks: “Free Yourself”, “Pearls”

9. Labrinth, Ends & Begins

Μέσα σε λιγότερα από 30 λεπτά ο Labrinth καταφέρνει να εξωτερικεύσει όλα αυτά που αισθάνεται κάνοντας τους ακροατές να συμπνεύσουν μαζί του. Μαζί του συμπνέουν η Zendaya αλλά και η Billie Eilish ως uncredited featured artists. Το Ends & Begins είναι ένας δίσκος για την μοναξιά. Σε κάθε κουπλέ, σε κάθε ρεφραίν ο Labrinth ακούγεται εξαιρετικά εύθραυστος και έτοιμος να διαλυθεί ψυχολογικά. Η ακρόαση του δίσκου και η απόλαυσή του ίσως να απαιτούν από τον ακροατή μια συγκεκριμένη ψυχολογική και συναισθηματική συγκυρία.

Best tracks: “Never Felt so Alone”, “The Feels”

8. Christine and the Queens, Paranoia, Angels, True Love

Ο δίσκος χωρίζεται σε 3 μέρη όπως μαρτυρά και ο τίτλος του. Κάθε μέρος είναι και ένα στάδιο όπου ο απόλυτα ευρηματικός Christine and the Queens οδηγείται από το σκοτάδι και την απαισιοδοξία στην λύτρωση και την απελευθέρωση. Θα χαρακτήριζε κανείς τον δίσκο ως μια σύγχρονη pop όπερα η οποία μουσικά δεν περιορίζεται σε μουσικά είδη. Pop, experimental-pop, R&B, soul μελωδίες όλες αναμειγνύονται με έναν ευφάνταστο τρόπο χαρίζοντας μια γεμάτη μουσική εμπειρία.

Best tracks: “To Be Honest”, “Tears Can Be So Soft”

7. Metallica, 72 Seasons

Το θυελλώδες μακρινό αλλά και κοντινό παρελθόν του τραγουδιστή James Hetfield και οι προσωπικοί του δαίμονες αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του νέου δίσκου των Metallica. Οι στίχοι, η μουσική και τα 3 υπόλοιπα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος έρχονται να αγκαλιάσουν τον τραγουδιστή τους και να χαρίσουν τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους για αυτόν. Μετά από δεκαετίες στην μουσική βιομηχανία οι 4 των Metallica είναι πιο ενωμένοι από ποτέ και μαζί βρίσκονται υπερήφανα στην πρώτη γραμμή του rock και metal μουσικού στερεώματος.

Best tracks: “If Darkness Had a Son”, “Too Far Gone?”

6. Ellie Goulding, Higher Than Heaven

Με μια διάθεση πολύ διαφορετική από τον προηγούμενο δίσκο της και με έντονη ορμή αισιοδοξίας, η Ellie Goulding κυκλοφορεί μια από τις σπουδαιότερες δουλειές της. Στον δίσκο περιγράφεται το τέλος μιας εξαιρετικά τοξικής σχέσης, η αυτοβελτίωση της ίδιας και η ελπίδα για να ζήσει κάτι καλύτερο. Στο Higher Than Heaven τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα έχοντας… synth-pop και disco-pop ήχους χωρίς να λείπουν και οι R&B πινελιές.

Best tracks: “Easy Lover (ft. Big Sean)”, “Like a Saviour”

5. Boygenius, The Record

Το super-group των Boygenius αποτελούμενο από τις Phoebe Bridgers, Julien Barker και Lucy Dacus μας χάρισε, όπως ήταν αναμενόμενο, έναν εξαιρετικό δίσκο. Η μοντέρνα indie μουσική βρίσκει στο The Record έναν δίσκο για να την εκπροσωπεί υπερήφανα. Η προσεκτική μελέτη και εργασία στο επίπεδο της παραγωγής αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα atú του δίσκου. Το μεγαλύτερο, όμως, είναι η ευδιάκριτη και δυναμική καλλιτεχνική παρουσία κάθε μιας και στα συνολικά 12 κομμάτια του The Record.

Best tracks: “Emily I’m Sorry”, “$20”

4. Everything But the Girl, Fuse

Μετά από απουσία μεγαλύτερη των δύο δεκαετιών το duo των Everything But the Girl επέστρεψε για να παντρέψει την τεχνολογία και την ψηφιακή εποχή με την μελαγχολία. Το Fuse είναι μια συλλογή από ηλεκτρονικές μπαλάντες οι οποίες εξιστορούν αυτοτελής, θα λέγαμε, ιστορίες. Κύριες θεματικές η μοναξιά, η αποξένωση αλλά και σκέψεις και απορίες του duo σχετικές με τον μοντέρνο κόσμο.

Best tracks: “Nothing Left to Lose”, “Time and Time Again”

3. Lana Del Rey, Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd

Έχοντας ως κύρια πηγή στιχουργικής και κυρίως μουσικής δημιουργίας παλαιότερες δουλειές της (και κυρίως τον δίσκο Honeymoon από το 2015) η Lana Del Rey επιστρέφει στις μουσικές επάλξεις για να δηλώσει υπερήφανα την καλλιτεχνική της υπόσταση. Αυτή τέθηκε υπό αμφισβήτηση μετά την διπλή κυκλοφορία δίσκων το 2021. Κι ενώ πολλοί επιζητούσαν μια… διαφορετική Lana η ίδια συνέχισε στο γνώριμο νωχελικό και retro ύφος της. Alternative, soft-rock και folk συνθέσεις μας παρασύρουν για άλλη μια φορά στο μελαγχολικό σύμπαν της Lana ενώ οι trap πινελιές είναι σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη.

Όλα δείχνουν ότι το Ocean Blvd θα αποτελέσει μια από τις εξέχουσες στιγμές της δισκογραφίας της Del Rey μαζί με τα Born to Die (2012) και Norman Fucking Rockwell! (2019).

Best tracks: “A&W”, “Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd”, “Paris, Texas”

2. Glüme, Main Character

Κουβαλώντας μπόλικη από τη μελαγχολία του παλιού Hollywood και συνεχίζοντας την προσπάθειά της να αναμίξει το ”παλιό” με το ”νέο” αισθητικά και μουσικά η Glüme γίνεται επιτέλους η πρωταγωνίστρια. Για πρώτη φορά και χωρίς περιορισμούς αλλά και προσωπικούς φραγμούς θα μιλήσει για πολλά από τα βιώματά της. Θα παρουσιάσει ένα ιδιόμορφο μιούζικαλ με κύριο θέμα τη ζωή της, από την ενασχόλησή της με τα μέσα από την παιδική ηλικία και να προχωρήσει αργότερα σε ερωτικές εξιστορήσεις και βαθύτερες σκέψεις της.

Η συνολική ακρόαση του album αφήνει την αίσθηση ότι η Glüme δεν είναι ο Main Character στη ζωή της αλλά λειτουργεί περισσότερο ως ο Anti-protagonist.

Best tracks: “Do Me a Favor”, “Garden of Allah”, “Child Actor”

Προτού φτάσουμε στο #1 ακολουθούν μερικά honourable mentions σε δίσκους που επίσης έκαναν αίσθηση για το πρώτο μισό του 2023 αλλά δε συμπεριλήφθηκαν στο countdown μας.

1 . Caroline Polachek, Desire, I Want to Turn Into You

Μετά το πολύ δυνατό ντεμπούτο της το 2019 με το album Pang η νεαρή Caroline Polachek συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να δείχνει τις απεριόριστες δυνατότητες της pop μουσικής. Τα έξυπνα beats και η λεπτομερής δουλειά στη παραγωγή αγκαλιάζουν ιδανικά την λυρικότητα, την ειλικρίνεια και μιας μορφής εκκεντρικότητας των στίχων. Που μπορεί να μας οδηγήσει η επιθυμία για κάτι – για κάποιον; Τι μπορούμε να κάνουμε στο όνομα της; Είναι η επιθυμία η κινητήριος δύναμη για το οτιδήποτε στον κόσμο; Απομακρυνόμενη από ένα λεωφορείο και έτοιμη να διασχίσει μια έρημο (όπως μαρτυρά το εξώφυλλο του δίσκου) η ίδια θα οδηγηθεί σε έναν καινούργιο – εντελώς σουρεαλιστικό – κόσμο για να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματά της.

Και μπορεί να μην έχει ακόμη γευτεί την mainstream επιτυχία, ωστόσο η ίδια με μόλις δύο πρώτα βήματα στην μουσική βιομηχανία έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να παίζει με τους δικούς της όρους. Η συνεισφορά της Polachek στο pop στερέωμα και την εξέλιξή του είναι μεγάλη. Και αργά ή γρήγορα αυτό θα αναγνωρισθεί.

Best tracks: “Bunny Is a Rider”, “Fly to You (feat. Grimes & Dido)”, “Welcome to My Island”

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2023, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

1 Comment

Leave a Comment