Specials

Special: 10 Εμβληματικά εξώφυλλα δίσκων και η ιστορία τους | Part 2

Σε συνέχεια του προηγούμενου post “10 Εμβληματικά εξώφυλλα δίσκων και η ιστορία τους | Part 1” , έφτασε η στιγμή για το δεύτερο μέρος ! Εδώ θα δούμε μερικά από τα σημαντικότερα εξώφυλλα Rock-Alternative-Indie δίσκων και πως επηρέασαν σημαντικά την φήμη των καλλιτεχνών αλλά και προκάλεσαν την κοινή γνώμη με διάφορους τρόπους.  Φωτογραφικά πορτραίτα, πίνακες ζωγραφικής, κολάζ – όλα αυτά και πολλά άλλα, βρίσκονται στον κατάλογο των πιο σημαντικών εξώφυλλων που θα δούμε παρακάτω.

10. Scorpions, “Lovedrive” (1979)

Οι Scorpions το 1979 προκάλεσαν τους συντηρητικούς  κύκλους με το εξώφυλλο του “Lovedrive”, με αποτέλεσμα μετά από πιέσεις, κυρίως στις ΗΠΑ, να το αποσύρουν και στην θέση του να κυκλοφορήσουν ένα απλό σχέδιο με ένα  σκορπιό σε μαύρο φόντο. Σε μια συνέντευξη του 2010, ο τραγουδιστής Klaus Meine σχολίασε το εξώφυλλο του άλμπουμ, δηλώνοντας: “Δεν γνωρίζαμε ότι θα ξεσπούσε τόση κατακραυγή  στην Αμερική. Στη δεκαετία του 80, όταν ήμασταν σε περιοδεία εκεί, είχαμε πάντοτε εκτεθειμένα στήθη από το κοινό από κάτω, πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπήρξε τόσο μεγάλο πρόβλημα…”

09. Patti Smith, “Horses” (1975)

Εκτός από την κριτική αναγνώριση για τους στίχους της Smith , όπου συνδύασε την ποίηση με τους punk-rock ήχους, το εξώφυλλο του “Horses” είναι και  ένα οπτικό αριστούργημα. Φωτογραφημένη από τον στενό της  φίλο και συνάδελφο Robert Mapplethorpe, η φωτογραφία της Smith θεωρήθηκε από τον κριτικό Camille Paglia ως μία από τις καλύτερες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ για γυναίκα. Με την Smith να θυμίζει λίγο κάτι από Frank Sinatra, όλα αυτά τα  στοιχεία συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξώφυλλα της rock.

08. The Velvet Underground and Nico, “The Velvet Underground & Nico” (1967)

Αυτή η εμβληματική εικόνα με την μπανάνα του Andy Warhol και με οδηγίες όπως : “ξεφλουδίστε αργά για να δείτε” είναι ίσως το πιο “ευφυές” εξώφυλλο από μόνο του, με την  αρχική έκδοση να  περιλαμβάνει πράγματι ένα αποσπώμενο αυτοκόλλητο που αποκάλυπτε  τη σάρκα κάτω από την μπανάνα. Ένας τέλειος συνδυασμός τέχνης, μουσικής και χιούμορ.

07. The Beatles, “Abbey Road” (1969)

Μπορεί ένα και μόνο εξώφυλλο δίσκου να προκαλέσει διακοπή της κυκλοφορίας; Και όμως ,εκατοντάδες fans των Beatles και όχι μόνο,  συρρέουν κάθε μέρα έξω από το Abbey Road Studios στο Λονδίνο για να τραβήξουν την δικιά τους εκδοχή. Υπάρχει  όμως και ένα  άλλο αξιοσημείωτο γεγονός: Είναι το πρώτο εξώφυλλο των Beatles που δεν περιλαμβάνει το όνομα του συγκροτήματος η κάποια άλλη πληροφορία για το όνομα του άλμπουμ.

06. Pink Floyd, “Dark Side of the Moon” (1973)

Καμιά φορά ακόμη και η πιο απλή μορφή τέχνης μπορεί να  λέει τόσα πολλά. Το φως που διέρχεται από ένα πρίσμα και βγαίνει σαν ουράνιο τόξο είχε ως στόχο να μεταδώσει τον φωτισμό του σκηνικού της μπάντας και τους στίχους του άλμπουμ. Και, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των t-shirt  που έχουν αυτήν την εικόνα σήμερα, το πρίσμα έχει γίνει συνώνυμο με τους  ίδιους τους Pink Floyd. Απλά αξεπέραστο.

05. Nirvana, “Nevermind” (1991)

Σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών βλέπουμε ένα γυμνό μωρό κάτω από το νερό που προσπαθεί να πιάσει ένα δολάριο σε ένα αγκίστρι. Ήταν μια θλιβερή αποτύπωση σχετικά με τις αξίες που η κοινωνία περνάει στους νέους. Το μωράκι από τους Nirvana σήμερα θα είναι πλέον 27 ετών…

04. Hole, “Live Through This” (1994)

Ίσως το πιο εικονικό grunge άλμπουμ μετά το “Nevermind” των Nirvana, είναι το “Live Through This” από τους  Hole με την front woman Courtney Love.  Στο εξώφυλλο, μια Beauty Queen με μάσκαρα που τρέχει στο πρόσωπό της και με την χαρά της να αποκαλύπτει την τραγική ματαιοδοξία της βιομηχανίας της ομορφιάς. Ειρωνικό και καυστικό, γροθιά στο star system και την εμπορευματοποίηση.

03. Metallica, “Master of Puppets” (1986)

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα metal συγκροτήματα  που ασχολούνται με τον Σατανά και τον αποκρυφισμό, οι Metallica μιλούν για το κακό της πραγματικής ζωής στο κλασικό τους άλμπουμ “Master of Puppets”. Φαινομενικά ατελείωτες σειρές νεκρών στρατιωτών εκτείνονται στον ορίζοντα του κόκκινου αίματος, με κάθε τάφο να συνδέεται με μια κλωστή που τραβιέται από έναν απρόσωπο Θεό στον ουρανό. Εξώφυλλο έργο τέχνης κανονικό, συμφωνείτε;

02. Green Day, “American Idiot” (2004)

Όπως και στο ίδιο το άλμπουμ, το artwork  για το “American Idiot” του 2004 είναι άμεσα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο των στίχων. Μια χειροβομβίδα σε σχήμα καρδιάς που αιμορραγεί ,σχεδιάστηκε για να προβάλει την κομμουνιστική προπαγάνδα και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του μουσικού μανιφέστο των Green Day για την πολιτική αναταραχή του έθνους μετά την 9/11.

01. The Clash, “London Calling” (1979)

Το εξώφυλλο του “London Calling” αποτελεί φόρο τιμής στον Elvis Presley, ενώ ταυτόχρονα τάραξε τα νερά του  rock n ‘roll με ένα εντελώς νέο ήχο για τα τότε δεδομένα από τους Clash. Τα ροζ-πράσινα γράμματα του  τίτλου μιμούνται το άλμπουμ του Presley, αν και  ο βασιλιάς πιθανώς ποτέ δεν έσπαγε ένα μπάσο στη σκηνή…

© 2018 – 2020, Music Hunter Crew. All rights reserved.

About the author

Music Hunter Crew

Leave a Comment