Specials

10 Εμβληματικά εξώφυλλα δίσκων και η ιστορία τους | Part 1

Η μουσική δεν είναι μόνο ο ήχος. Ένα μουσικό άλμπουμ για να μπορέσει να ολοκληρωθεί καλλιτεχνικά, απαραίτητο συμπλήρωμα είναι το λεγόμενο “Artwork”. Αυτό είναι που θα δώσει το πρώτο στίγμα για το περιεχόμενο, θα κινήσει την περιέργεια μας και θα καταλήξουμε να συνδέσουμε οπτικά τα τραγούδια με μια συγκεκριμένη εικόνα. Τα χρόνια σίγουρα έχουν περάσει, από το μεγάλο εξώφυλλο στους δίσκους βινυλίου, στο digital booklet. Ένα όμως παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Το εξώφυλλο ενός άλμπουμ μπορεί μερικές φόρες να είναι ένα μικρο έργο τέχνης, ικανό να ταυτιστεί με τον καλλιτέχνη και να βοηθήσει, όπως θα δούμε παρακάτω, σε μεγαλύτερες πωλήσεις. Στο πρώτο μέρος θα δούμε 10 από τα πιο σημαντικά εξώφυλλα Pop καλλιτεχνών  και ιστορίες πίσω από αυτά.

10. Lady Gaga, “The Fame Monster” (2009)

Όταν μιλάμε για εμβληματική εικόνα, σίγουρα η Lady Gaga έχει μια ξεχωριστή θέση μιας και είναι “ειδικός” στο να πλάθει περσόνες και να τις συνοδεύει με την εκάστοτε μουσική era που βρίσκεται. Για την επανέκδοση του ” The Fame”, η  Mother Monster,  ήταν πλαισιωμένη από μια λευκή περούκα, σε ασπρόμαυρο πορτραίτο,  φορώντας  ένα γυαλιστερό, γωνιακό παλτό που κρύβει το κάτω μισό του προσώπου της. Άπλα υπέροχο και άριστο καλλιτεχνικά.

09. Grace Jones, “Island Life” (1985)

Φωτογραφημένη από τον Jean-Paul Goude, η Grace Jones με αυτή τη φωτογραφία  κατάφερε να  δημιουργήσει ένα από τα πιο αξέχαστα εξώφυλλα της δεκαετίας του 80′ για το “Island Life”. Βλέπουμε  μια σχεδόν γυμνή Jones σε μια φαινομενικά υπεράνθρωπη στάση, που στην ουσία ήταν κομμάτια κολάζ από διαφορετικές πόζες, κομμένες και ραμμένες  μαζί για να βγει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το 2001 η Kylie Minogue θα κάνει αναφορά στο εξώφυλλο αυτό με  το “Fever”. Λίγο πιο ντυμένη όμως…

08. Michael Jackson, “Dangerous” (1991)

Ο δημιουργός του εξωφύλλου του “Dangerous” ήταν ο καλλιτέχνης Mark Ryden και χρειάστηκαν έξι μήνες για να τελειώσει την δημιουργία του. Μεγάλο μέρος της ζωής του Michael Jackson αντικατοπτρίζεται τόσο σε εικόνες όσο και με συμβολισμούς.  Ο Jackson προσέλαβε τον Mark επειδή ήταν fan των έργων του και είχε τη τεχνοτροπία ώστε να ερμηνεύσει τις εικόνες που είχε στο μυαλό του. Του ζήτησε το σχέδιο να είναι μυστηριώδες και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να το ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο. Μάλλον το κατάφερε.

Υ.Γ. Κάπου μέσα υπάρχει και η Janet. Την βλέπετε;

07. George Michael, “Faith” (1987)

Με το συγκεκριμένο εξώφυλλο ο George Michael μίλησε στο κοινό με δυο διαφορετικούς τρόπους. Από την μια κάποιοι είδαν μια ζωντανή φιγούρα του Tom Of Filand και άλλοι, (περισσότερο γυναίκες), ένα αρσενικό φουλ στην τεστοστερόνη σε μια σέξι πόζα. Το μυστήριο της σεξουαλικότητας του καλά κρατούσε εκείνα τα χρονιά και ο ίδιος ήξερε να “παίζει” με αυτό. Το σκουλαρίκι με τον σταυρό έγινε συνώνυμο με το “Faith” όπως και το δερμάτινο μπουφάν που φορούσε και στο Video clip.

06. Madonna, “Like A Prayer” (1989)

Φωτογραφημένη για άλλη μια φορά από τον αγαπημένο της Herb Ritts, μετά από το εξώφυλλο του “True Blue”, η Madonna έκανε άλλη μια φορά την διαφορά για το “Like a prayer” του 1989. Χωρίς να βλέπουμε το πρόσωπο της, παρά μόνο το μισάνοιχτο τζιν παντελόνι, τόνισε εμμέσως ότι δεν έχει ανάγκη την αναγνωρισιμότητα ,μιας και το όνομα της τότε ήταν πρώτο θέμα παντού.  Μια λεπτομέρεια που πιθανόν να ξέρουν οι hardcore fans είναι ότι το χαρτί στο εξώφυλλο του βινυλίου ήταν εμποτισμένο με άρωμα  πατσουλί  κάνοντας ακόμη πιο ξεχωριστό το artwork. Το 2016 η Tove Lo στο εξώφυλλο του “Lady Wood” τόλμησε μια νέα εκδοχή της θρυλικής φωτογραφίας.

05.Pet Shop Boys, “Introspective” (1988)

Ο Mark Farrow ήταν ο άνθρωπος πίσω από τα εξώφυλλα των Pet Shop Boys  για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους, με μια απίστευτη καλλιτεχνική διάθεση συμπληρώνοντας  την εικόνα και το στυλ τους. Το εξώφυλλο του “Introspective” είναι ίσως  το πιο “cool” από όλα αυτά. Ενώ τα εξώφυλλα των “Please” και  “Actually” ήταν έντονα μινιμαλιστικά, για το “Introspective”, δεδομένου του τίτλου, επέλεξαν  ένα τολμηρό και πολύχρωμο φόντο, που σε “αρπάζει” άμεσα. Φανταστείτε το σε ένα δισκάδικο της εποχής ανάμεσα σε άλλους δίσκους…

04. Janet Jackson‘s “Rhythm Nation 1814” (1989)

Εντελώς διαφορετικό  από το “fun” και “stylish”  εξώφυλλο του “Control” για την Janet στο “Rhythm Nation” του 1989. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία υιοθέτησε ένα πιο μιλιταριστικό τόνο που ήταν απόλυτα συνδεδεμένος με το ύφος και το concept του άλμπουμ τότε. Με το πρόσωπο της να αναδύεται μερικώς από τις σκιές  και φορώντας την στρατιωτική στολή που είδαμε και στο ομώνυμο Video clip, έκανε την τότε εταιρία της A&M, να έχει σκέψεις αν πρέπει να κυκλοφορήσει έτσι. Τελικά έγινε η πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία της Janet ,αναπόσπαστο κομμάτι στη κοινωνική συνείδηση που πρόβαλε μέσω του άλμπουμ.

03. Taylor Swift, “1989” (2014)

Το πέμπτο άλμπουμ της  Taylor Swift ήταν μια αναχώρηση από τις γνώστες μουσικές φόρμες της , οπότε έπρεπε και το  εξώφυλλο να συνεχίσει σε αυτή την γραμμή. Μια απλή  φωτογραφία Polaroid με  το πρόσωπο της  Swift μισό και ένα μπλουζάκι της δεκαετίας του ’80 που φέρνει αναμνήσεις παιδικής ηλικίας . Το εξώφυλλο  έγινε  viral αμέσως σε όλο το διαδίκτυο, με χιλιάδες φάνς  να τραβούν αντίστοιχες φωτογραφίες  κάνοντας το εξώφυλλο του “1989”  ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της καριέρας της.

02. Nicki Minaj, ‘The Pinkprint’ (2014)

Η Nicki Minaj μετά το χρωματιστό  εξώφυλλο του ντεμπούτο άλμπουμ “Pink Friday” και το πιτσίλισμα στο πρόσωπό της με χρώματα, για το “Pinkprint” αποφάσισε μια πιο “μίνιμαλ” ματιά. Έχοντας απαλλαγεί από την υποχρεωτική έκθεση του εαυτού της και θέλοντας να την πάρουμε “στα σοβαρά” ,στο εξώφυλλο βλέπουμε ένα δακτυλικό αποτύπωμα συνθλιμμένο σε ροζ σκόνη. Τόσο απλό και ουσιώδες ταυτόχρονα, κέρδισε πολύ καλές κριτικές από αυτή την εικόνα και μόνο.

01. Björk, “Homogenic” (1997 )

Ο Alexander McQueen σχεδίασε το απίστευτο εξώφυλλο του “Homogenic” της Björk το 1997, απεικονίζοντας την καλλιτέχνιδα ως “πολεμίστρια” που έπρεπε να αγωνιστεί όχι με όπλα, αλλά με αγάπη. Η Björk είναι γνωστή για την επιμέλεια της στο σχεδιαστικό κομμάτι των άλμπουμ ,αλλά με το συγκεκριμένο έφτασε σε άλλο level θυμίζοντας ότι ένα  απλό εξώφυλλο μπορεί να είναι και έργο τέχνης.

 

© 2018 – 2024, Music Hunter Crew. All rights reserved.

Leave a Comment