Review

Gloria | Το self-love και empowering queer album τ@ Sam Smith

Μετά από τον προηγούμενο δίσκο με τίτλο “Love Goes” και στην συνέχεια την επιτυχία του “αμαρτωλού” “Unholy” σε συνεργασία με την Kim Petras που κυκλοφόρησε πέρσι και μας έβαλε στην πίστα του χορού, τ@ Sam Smith επιστρέφει με νέα εμφάνιση, νέα διάθεση και πιο ανοιχτ@ από ποτέ την νέα και τέταρτη δουλειά που ακούει στο όνομα “Gloria” και κυκλοφόρησε σήμερα.

Σύμφωνα με τ@ ίδι@ και την ανακοίνωση του δίσκου πίσω στον Οκτώβρη του 2022: «Αισθάνομαι συγκλονισμέν@ και συγκινημέν@ καθώς αρχίζω να αφήνω την Gloria και σας παραδίδω αυτό το έργο. Ήταν μαγικό από κάθε άποψη να κάνω αυτό το μουσικό κομμάτι και δίνοντας αυτό το δίσκο σε εσάς, σας δίνω μέρος της καρδιάς και της ψυχής μου». Ο δίσκος σύμφωνα με τ@ Sam Smith χαρακτηρίζεται ως μία συναισθηματική, σεξουαλική και πνευματική απελευθέρωση. Να επισημάνω κάπου εδώ πως το Gloria δεν είναι κάποιο υπαρκτό πρόσωπο αλλά μία εσωτερική και ενδυναμωτική φωνή που έδωσε δύναμη, αυτοπεποίθηση και θάρρος στ@ Sam.

Το επίσημο cover για το “Gloria”

O δίσκος ανοίγει με το μελαγχολικό μα εμψυχωτικό “Love Me More” όπου έκανε την αρχή για την Gloria era. Πρόκειται για ένα self-love anthem που γράφτηκε από τ@ Sam βάση προσωπικών βιωμάτων και εμπειρίας, αφού μας λέει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να είμαστε πιο ευγενικοί μαζί του, αυτό το κομμάτι φαίνεται σαν μία σταδιακή πρόοδο ξεκινώντας από την χαμηλή αυτοεκτίμηση-αυτοπεποίθηση και ύστερα στην πορεία του τραγουδιού, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση να ανεβαίνουν επίπεδο με τα φωνητικά στο τέλος να διακοσμούν υπέροχα το τραγούδι!

Το βίντεοκλιπ για το πρώτο single του άλμπουμ Love Me More!

Στην συνέχεια, ακολουθεί το “No God” όπου αναφέρεται στο god complex που έχουν πολλοί άνθρωποι καθώς και στο πως πολλές φορές μας λένε που πρέπει να πιστεύουμε και πως να ζήσουμε την ζωή μας. Όταν η πίστη δεν εξαρτάται από την θρησκεία. Στο ρεφρέν τ@ Sam Smith τραγουδάει “Δεν είσαι ο Θεός, δεν είσαι ο αρχηγός. δεν είσαι άγιος, δεν είσαι δάσκαλος“. Τα λόγια περιττά…

Ο πόνος της μοναξιάς, απόρριψης και καταπίεσης που δέχεται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μπορεί να γίνει αισθητός σε 18 δευτερόλεπτα μέσω του “Hurting Interlude” ένα απόσπασμα από παρουσιαστή ειδήσεων αναφερόμενος στο πρώτο Pride που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη την δεκαετία των 70’s.

Με μία πιο χορευτική διάθεση και ταυτόχρονα συνεχίζοντας με έναν μελαγχολικό τόνο και βγάζοντας μία νοσταλγία, το “Lose You” πλησιάζει σε πιο euro ρυθμούς και φυσικά αποτελώντας ένα από τα queer anthems εντός του άλμπουμ. Θα χόρευα ξεκάθαρα αν το άκουγα σε κάποιο club για πρώτη φορά! Ούτε εμείς δεν θέλουμε να σε χάσουμε βρε Sam!

Στο 5ο κομμάτι με τίτλο “Perfect”, τ@ Sam Smith συνεργάζεται με την Jessie Reyez και μας τραγουδάνε ότι δεν είναι τέλειοι, αλλά ότι σταδιακά βελτιώνονται προς το καλύτερο, περνώντας ένα πανέμορφο μήνυμα όπως ο συμβιβασμός με τις ατέλειες που έχουμε σαν άνθρωποι. Άλλωστε κανείς από εμάς δεν είναι τέλειος, όμως αξίζουμε τα καλύτερα! Τι σημασία θα είχε αν ζούσαμε σε έναν τέλειο και ιδανικό κόσμο όπου η τελειότητα θα κυριαρχούσε και η προσπάθεια θα ήταν αχρείαστη; (P.S Το σόλο της κιθάρας στην μέση του τραγουδιού και το outro απογειώνουν το τραγούδι).

Unholy….Ένα τραγούδι, χίλιες λέξεις! Τώρα από που να αρχίσω και που να τελειώσω για αυτό το τραγούδι; Μία τεράστια έκπληξη του κοινού από τ@ Sam Smith σε συνεργασία με την επική και ταλαντούχα Kim Petras να δίνει πόνο στο verse της, χαρίζοντας μας απλόχερα το απόλυτο queer pop dance/gay anthem όπου θα λάβει τεράστια αγάπη και επιτυχία και ύστερα θα παιχτεί σε κάθε ραδιοφωνικό σταθμό, bar/club και όλοι θα κουνηθούμε και υποταχτούμε στον ρυθμό της μουσικής; Το βίντεο άνετα ονομάζεται το “The Unholy Show” με πρωταγωνιστή έναν άπιστο άνδρα που στο τέλος η γυναίκα του ανακαλύπτει την διπλή-κρυφή ζωή που είχε και το τέλος; Θα το δείτε εσείς! Κάπου εδώ να δώσω τα συγχαρητήρια μου στ@ Sam Smith και την Kim Petras για την υποψηφιότητα τους στα βραβεία GRAMMY’S στην κατηγορία Best Pop Duo/Group Performance!

Στο “How To Cry” το οποίο συνδέεται έμμεσα με το Unholy τα πράγματα χαλαρώνουν και πάμε σε ένα πιο acoustic & stripped τραγούδι όπου είναι ένα confessional self-love letter προς τ@ Sam καθώς και το πόσο όμορφο είναι να είσαι ευαίσθητος σαν άνθρωπος και σύμφωνα με τ@ ίδι@ να πιστεύει ΄ότι είναι ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό και μία υπερδύναμη.

Μετά από το How To Cry τα φώτα χαμηλώνουν, η ατμόσφαιρα γίνεται πιο sensual, η αυταγάπη κυριαρχεί και η παράγραφος αλλάζει στο “Six Shots” όπου αποτελεί το πρώτο sex song που έγραψε νιώθοντας ελεύθερος και taken από τ@ εαυτ@ του. Νομίζω άνετα θα το περιέγραφα ως ένα late-night song που ακούγεται στο μπάνιο με ένα ποτήρι κρασί! Μην πω ότι και μία sassy-sensual χορογραφία θα ταίριαζε στο κομμάτι!

Επόμενο στην σειρά είναι το Gimme άλλο ένα κομμάτι σε συνεργασία με την Jessie Reyez και με την Koffee που το ρεφρέν μου βγάζει ένα big twerking energy! Το βίτεοκλιπ εκπροσωπεί υπέροχα το κομμάτι όπως του αρμόζει! Μόδα, Στυλ, Πάρτι, χορός, διασκέδαση, ποτά και το αισθησιακό στοιχείο δεν θα μπορούσε να λείψει!

Ύστερα ακολουθεί το “Dorothy’s Interlude” ένας ολίγων δευτερολέπτων συνδυασμός από σημαντικές στιγμές για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα όπου κλείνει λέγοντας “Believe in gay power”. Gay rights served Sam!

Τ@ Sam Smith μας φωνάζει ότι δεν ήρθε για να βρει φίλους αλλά να εκφράσει την επιθυμία του για έναν εραστή στο “I’m Not Here To Make Friends” με επικό intro από RuPaul και Jessie Reyez! Είναι μία δήλωση ότι δεν θες όλοι να σου φέρονται σαν φίλοι ή να θέλουν να σε συναντήσουν εξαιτίας της καριέρας και της δημοσιότητας που έχεις σαν άτομο. Κάπως έτσι τ@ Sam σταμάτησε να ικανοποιεί τους άλλους. Αυτό το attitude και το πνεύμα που μεταδίδει το τραγούδι ειλικρινά με κάνει να θέλω να βγω έξω στους δρόμους φωνάζοντας τους στίχους δυνατά και καθαρά!

Πριν το φινάλε το ομότιτλο “Gloria” θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως τον γκέι ύμνο της εκκλησίας όπου vocals, gospel και εκκλησία ενώνονται σε ένα μέρος και γίνεται ένα πάντρεμα όλων αυτών των στοιχείων! Εξ’ αρχής μίλησε στην καρδιά μου και με άγγιξε όσο δεν πάει. Ίσως το πνεύμα “Gloria” απελευθερώθηκε μέσω αυτού του τραγουδιού θα μπορούσε να πει κανείς. Οπότε αν το Gloria είχε φωνή θα ήταν σίγουρα αυτό το κομμάτι!

Το φινάλε του δίσκου γίνεται με το “Who We Love” σε συνεργασία με τον Ed Sheeran όπου μιλάμε για άλλη μία υπέροχη μπαλάντα με δυνατό νόημα και συγκινητικούς στίχους αγγίζοντας την ψυχή μας για άλλη μια φορά και κλείνοντας τον κύκλο του δίσκου όμορφα και ελπιδοφόρα Μία μπαλάντα που προωθεί την αγάπη, την ένωση και την ισότητα. Hallelujah!

Φαίνεται λοιπόν πως η ανυπομονησία για το “Gloria” άξιζε και η στιγμή της απόλαυσης έφτασε. Ο δίσκος αντιπροσωπεύει πολλά πράγματα και έχει πολλές πτυχές οι οποίες φαίνονται σε κάθε κομμάτι ξεχωριστά καθώς τ@ Sam Smith εξελίσσεται προς το καλύτερο και πλέον πιο απελευθερωμέν@ από ποτέ, με μία φωνή που τ@ εμπνέει και κινητοποιεί, να μάχεται και να βοηθάει κόσμο μέσω της μουσικής τ@ και του ακτιβισμού τ@. Το πνεύμα της Gloria μεταδίδεται όχι μόνο στ@ Sam αλλά και στους ακροατές βοηθώντας μας να πιστεύουμε και να χτίσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κάθε κοινότητα, μειονότητα αλλά και εμείς οι ίδιοι με τον εαυτό μας. Κατ’ εμε, ο δίσκος θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως ένα queer-self love empowering μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους έχοντας τα up’s and downs moments όπως και στην ζωή άλλωστε!

Ακούστε και απολαύστε εδώ το “Gloria”!

© 2023, Music Hunter Crew. All rights reserved.

About the author

Music Hunter Crew

Leave a Comment