Fresh

Comeback | Νέες κυκλοφορίες από all-time classic καλλιτέχνες

Written by Tasos P.

Νέοι δίσκοι και επανακυκλοφορίες από τους θρυλικούς New Order, Uriah Heep και Marianne Faithful

To album Low-Life των New Order είναι ο τρίτος δίσκος που καθιέρωσε τον ήχο του new wave του group. Κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1985 και ανέβηκε στο #7 των άλμπουμ chart της Αγγλίας. H νέα έκδοση συμπεριλαμβάνει 14 bonus  κομμάτια. Η bonus κυκλοφορία του demo “Skullcrusher”, ακούγεται σαν τραγούδι της εποχής των Joy Division ενώ από τα πρώτα demo των επιτυχημένων σινγκλ “The Perfect Kiss” και “Love Vigilantes” και τις εναλλακτικές εκδόσεις των “Sooner Than You Think” και “Elegia”, μαθαίνουμε το πώς εξελίχθηκε κάθε κομμάτι από την αρχή έως την τελική του μορφή. Το box set περιλαμβάνει μια παράσταση που δεν είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν στο Manhattan Club στο Βέλγιο, μια συνεδρία του BBC στο Hacienda στο Μάντσεστερ και ένα βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο που περιέχει σπάνιες φωτογραφίες και συνεντεύξεις.

Το “Perfect Kiss” είναι η ιστορία μιας ταραγμένης ψυχής που έχει κολλήσει σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στον θάνατο προς την αυτοκαταστροφή (που πιστεύεται ότι αφορά τον Curtis) και το “Love Vigilantes” (με μια αναφορά στη φυσαρμόνικα “Love Me Do”) είναι ο απολογισμός ενός άνδρα που θέλει να ξαναδεί την οικογένειά του, για να συνειδητοποιήσει ότι δεν ζει πια. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ποπ ευαισθησίες του Low-Life και τον μακάβριο λυρισμό είναι η πεμπτουσία του New Order, καθιστώντας αυτόν τον δίσκο απαραίτητο.

Το Chaos & Colour, αποτελεί το δυναμικό και θριαμβευτικό 25ο στούντιο άλμπουμ από τους βρετανούς θρύλους της σκληρής ροκ των Uriah Heep που είναι στη δισκογραφία από το 1970, γεμάτη εκρηκτικές κλασικές ροκ κιθάρες, υπέρτατες αρμονίες και το περίφημο πληκτρολόγιο των Heep. Με επικεφαλής το ιδρυτικό μέλος Mick Box, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα θέματα του φωτός, της αγάπης και, τελικά, της θετικότητας αποτελούν τη θεματογραφία των 11 tracks. Το “Save Me Tonight” δείχνει τα βαριά αλλά και εντυπωσιακά κομμάτια του συγκροτήματος, ενώ το “One Nation, One Sun” είναι απίστευτη μπαλάντα βαθιάς περισυλλογής. Το “Fly Like An Eagle” εκπέμπει μαγεία και μυστήριο και το “Closer To Your Dreams” είναι μια κραυγή μάχης για όλους τους rockers.

Το Chaos & Coloυr είναι ένα υπέροχο άλμπουμ υψηλής ποιότητας hard rock από τους πρωτοπόρους του είδους που συνεχίζουν να δημιουργούν κορυφαίο υλικό. Οι παλιοί θαυμαστές θα αναζωογονηθούν, ενώ οι νέοι θαυμαστές σίγουρα θα βρουν το Chaos & Coloυr μια εξαιρετική ανακάλυψη.

Μέχρι το 2002, η Marianne Faithful ήταν πρόθυμη να επιστρέψει σε έναν πιο σύγχρονο ήχο. Ήταν σαφές από τη λίστα των καλεσμένων στο Kisssin’ Time ότι η Faithfull έψαχνε να συνεργαστεί με καλλιτέχνες οι οποίοι θα της επέτρεπαν να πειραματιστεί με χορευτική μουσική, σύγχρονο ήχο και εναλλακτική ροκ.

Αλλά ο Kissin’ Time δεν ήταν εκείνος που περίμεναν οι θαυμαστές του άλμπουμ εκείνη την εποχή. Ούτε κέρδισε τους νέους της θαυμαστές. Το άλμπουμ απέτυχε να μπει στα chart στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μερικές από τις συνεργασίες φαίνονταν περίεργες στα χαρτιά, αλλά λειτούργησαν πολύ καλά, όπως το “I’m On Fire”, ένα τραγούδι που έγραψε και ερμηνεύει με τον Billy Corgan (Smashing Pumpkins).Ενώ το “Wherever I Go”, που γράφτηκε από τον Corgan μόνο, φαίνεται πιο συμβατικό και ακούγεται σαν ένα απόσπασμα από το κλασικό άλμπουμ της Broken English. Το “Song For Nico”, ένα αφιέρωμα που έγραψε για τον παλιό της φίλο Nico μαζί με τον Dave Stewart όπου ο Stewart φέρνει τον ήχο των Eurythmics στο κομμάτι, αλλά η Faithfull αλλάζει το τραγούδι και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας εγκάρδιος φόρος τιμής. Το ομότιτλο κομμάτι, γραμμένο και ερμηνευμένο με τους Blur, είναι καλό, το ίδιο και το τραγούδι της με τους Pulp, το “Sliding Through Life On Charm”.

Σε άλλο σημείο του άλμπουμ, συνεργάζεται με τον Beck και τους Les Valentins και περιλαμβάνει μια εξαιρετική διασκευή του “Something Good” της Carole King, στο οποίο συμμετέχει ο Billy Corgan. Καθώς το άλμπουμ γιορτάζει τα 20 χρόνια, υπάρχουν πολλά bonus κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός φανταστικού remix του “Sex With Strangers” καθώς και ενός ενδιαφέροντος remix του ομότιτλου κομματιού, που κάνει το τραγούδι πολύ πιο ενδιαφέρον από το κομμάτι του άλμπουμ. Η επανέκδοση περιλαμβάνει, επίσης, δύο ακυκλοφόρητα τραγούδια, το “The World Between” και το “If You Don’t Touch Yourself”.© 2023, Tasos P.. All rights reserved.

About the author

Tasos P.

Από μικρός λάτρης των νέων κυκλοφοριών και των charts. Δικηγόρος, συνθέτης και μέλος της κριτικής επιτροπής των Grammy Awards στην Αμερική.

Leave a Comment