Review

#Review: H Anohni κυκλοφόρησε το νέο της ΕΡ “Paradise”

music hunter
Written by Dimitris Grivas

H Anohni (ή ANOHNI), στους περισσότερους γνωστή ως Antony Hegarty frontman των Antony and the Johnsons, κυκλοφόρησε πέρυσι το πρώτο της solo album Hopelessness σαν transgender καλλιτέχνιδα και άφησε κοινό και κριτικούς να παραληρούν. Ένα από τα καλύτερα album της περασμένης χρονιάς που άγγιξε θέματα που κανείς δεν ήξερε ότι στους επόμενους μήνες θα μας συγκλόνιζαν – πολιτική, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και γενικά κοινωνική συνείδηδη – βγάζοντας στην επιφάνεια την ευαίσθητη και άκρως ακτιβιστική πλευρά της. Το album αυτό της χάρισε μία υποψηφιότητα για Mercury Prize – έχει ήδη κερδίσει αυτό το βραβείο το 2005 με την τότε μπάντα της. Φέτος λοιπόν, η Anohni κυκλοφορεί ένα συνοδευτικό EP, έξι κομματιών, συνεχίζοντας αυτό το επιτυχημένο project που καταπιάνεται με όλα τα επίκαιρα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα. Ένα soulful-electronica ταξίδι προβληματισμού.

Το Paradise μας βρίσκει ακρίβως εκεί που μας άφησε το Hopelessness. Όλη της η θεματική περιστρέφεται γύρω από το φύλο, την οικολογική συνείδηση, την πολιτική, τον καπιταλισμό και τον φεμινισμό. Η βασική τους διαφορά είναι πως το Hopelessness είχε μία πιο catchy electropop διάθεση, ενώ στο Paradise παρατηρείται μία πιο σκληρή προοπτική. Για παράδειγμα, στο χαοτικά ντελικάτο “Jesus Will Kill You”, το beat ακούγεται σαν πολεμικά τύμπανα που παραβγαίνουν τα γεμάτα πόνο φωνητικά της. Στο lead single “Paradise” και στο “You Are My Enemy” παρουσιάζει την γη σαν μία μάνα (θηλυκού γένους) και αυτούς που θέλουν να την βλάψουν, τους γιούς της (αρσενικού γένους), συνθέτοντας ένα ακόμη φεμινιστικό-οικολογικό τραγούδι, όπως μόνο η Anohni ξέρει! Τα βάζει ακόμα και με την θρησκεία, στο “Ricochet”, ένα από τα highlights του EP – που φωνάζει house remix – “If this keeps going / I’m gonna curse you, my god / I’m gonna hate you, my god”. Το τελευταίο κομμάτι του EP είναι η ακουστική μπαλάντα “She Doesn’t Mourn Her Loss”, σχετικά με το πως η γη συγκρατεί τα δάκρυά της, τα μόνα που της έχουν απομείνει από τους πλεονέκτες ανθρώπους, και αποδέχεται τις αλλαγές. “Who will remember her? If not her children”, διερωτάται η Anohni στο τραγούδι που ολοκληρώνεται με ένα τύπου ξόρκι από την Αβορίγινη Ngalangka Nola Taylor. Υπάρχει όμως και ένα έβδομο κομμάτι, το “I Never Stopped Loving You”, το οποίο είναι διαθέσιμο με ένα μικρό αντίτιμο. Η Anohni ζητά από εμάς ένα κομμάτι του εαυτού μας, μία “ανώνυμη ευαίσθητη χειρονομία”. Ένα κομμάτι από εμάς, δύο τρείς φράσεις ειλικρινούς εξομολόγησης, για ένα κομμάτι από αυτήν.

Πρέπει να σημειωθεί πως αυτό το project ξεκίνησε πολύ πριν τις περσινές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, λες και η Anohni γνώριζε εκ των προτέρων το φρικτό αποτέλεσμα. Μία ευαίσθητη alt-pop καλλιτέχνιδα, με ένα σημαντικό μήνυμα για εμάς, “δεν πρόκειται να κερδίσουμε τη μάχη αν δεν έχουμε ανοιχτή καρδιά”. Αδράξε τη μέρα, μην εθελοτυφλείς και ανέλαβε δράση.

© 2017, Dimitris Grivas. All rights reserved.

About the author

Dimitris Grivas

Αν μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε με πέντε λέξεις θα ήταν, χαρούμενος, χορευταράς, ξινός (ώρες ώρες), ξεροκέφαλος (όλες τις ώρες) και πεισματάρης. Ακούει τα πάντα και το motto του είναι "It's all pop to me"!

Leave a Comment