Specials

Η μέταλ μουσική σκηνή στην Ελλάδα

Η μέταλ μουσική έχει τις απαρχές τις στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με αρχές της δεκαετίας του ’70. Είναι ένα είδος της ροκ μουσικής με ρίζες στο blues ροκ, στο ψυχεδελικό αλλά και στην acid ροκ. Ως διάσημοι πρωτοπόροι αυτού του μουσικού είδους χαρακτηρίζονται οι Led Zeppelin, oι Deep Purple και οι Black Sabbath που δημιουργήθηκαν το 1968. Κάποια από τα υποείδη του μέταλ που μπορούμε να σημειώσουμε είναι το power metal, το avant- garde metal, το black metal, το speed metal, το glam metal και το συμφωνικό μέταλ.

Στην Ελλάδα παρόλο που δεν είναι τόσο δημοφιλής, αρκετά συγκροτήματα μας δίνουν αξιόλογα δείγματα αυτής με εκατομμύρια -πολλές φορές- προβολές σε μουσικές πλατφόρμες όπως το YouTube.

Οι “Enelixi” είναι ένα μουσικό συγκρότημα από την Αθήνα. Το όνομά τους στα νέα Ελληνικά σημαίνει η πορεία προς τον σωματικό, ψυχικό και ψυχολογικό θάνατο, την παρακμή και τη διάλυση της ψυχής. Το γκρουπ πρεσβεύει τον αρνητισμό, τη μοίρα, τη διάλυση, τη φύση, τον θάνατο και το μηδενισμό με το ατμοσφαιρικό τους καταθλιπτικό black μέταλ.

Aπό την Αθήνα προέρχονται και οι “Abyssus“. Τα death μέταλ τραγούδια τους αφορούν τον θάνατο, τον πόλεμο, την κοινωνία και την διαφθορά της και την οικολογία. Το όνομα του συγκροτήματος είναι εμπνευσμένο από τη λατινική φράση “Abyssus Abyssum Invocat (Deep calls to deep)”. Το πενταμελές γκρουπ αποτελείται από τον Κώστα Αναλυτή, τον Πάνο Γκουρμπαλιώτη, τον Χρήστο Λιάκο, τον Γιαν Βέστερμαν και τον Βαγγέλη Δεληγιώργη.

Οι “Aetherian” αποτελούνται από τον Πάνο Λεάκο, τον Νίκο Παρωτίδη, τον Άγγελο Μανιάτακο, τον Κώστα Μέξη, τον Σωκράτη Αλεξίου και τον John Reaper. Το μελωδικό death μέταλ τους σκιαγραφεί τις εσωτερικές συγκρούσεις, τη διαφθορά της ανθρώπινης ψυχής, τη θλίψη και τη φύση. Πρόσφατα στην ομάδα των Aetherian προστέθηκε και ο Ιωάννης Κανέρης.

Το 4μελές συγκρότημα των “Decipher” κυκλοφόρησε πρόσφατα το πολυ- αναμενόμενο άλμπουμ του ”Arcane Paths To Resurrection“, περιλαμβάνοντας τραγούδια από πιο γρήγορα και ξεσηκωτικά έως συγκινητικά και υποβλητικά σόλο. Το black/ death μέταλ τους υμνεί την ανθρωπότητα, την αποκάλυψη και την καταστροφή. Ο Νόδας Χατζόπουλος, ο Κώστας Χατζής, ο Κώστας Γεροχρήστος και ο Κώστας Ραγιαδάκος μας συστήνονται από την Αθήνα.

Oι “Fyrecross” ξεκίνησαν την καριέρα τους στα τέλη του 2013 από την Αθήνα. Το heavy/ speed metal των Γρηγόρη Σερέλη, Γιώργο Σκουρτανιώτη και Θεό Καραγεώργο έχει ως θέματα τις μάγισσες και τον αποκρυφισμό. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1 EP, το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ:

Πριν τους Abyssus, o Κώστας Αναλυτής και ο Γιαν Βέστερμαν ανήκαν στην ομάδα των “Soulskinner“. Το συγκρότημα υπήρχε στη μέταλ μουσική σκηνή από το 1997 ως το 2000 με το όνομα “Terra Tenebrae” και αργότερα ως Soulskinner. Tην ομάδα σήμερα συμπληρώνουν ο Σπύρος Τριανταφύλλου, ο Κώστας Σαββίδης και ο Μπιλ Ζόμπολας και μας τραγουδάνε για τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, τον πόλεμο, τον θάνατο και για τους αρχαίους μύθους.

Μια από τις καλύτερες ελληνικές μέταλ μπάντες ορίζεται το σχήμα των “Rotting Christ“. To γκρουπ σχηματίστηκε τη δεκαετία του ’80 με το αρχικό όνομα “Μαύρη Εκκλησία“. Το 1987 ο Σάκης Τόλης και ο Θέμης Τόλης προστέθηκαν στο συγκρότημα αλλάζοντας το όνομα σε Rotting Christ. Από το grindcore (1987- 89) μεταπήδησαν στο μελωδικό black/ gothic μέταλ με θέματα όπως ο αντιχριστιανισμός, ο αποκρυφισμός, ο θάνατος, η μυθολογία και ο σατανισμός.

Στα κορυφαία ελληνικά μέταλ συγκροτήματα ανήκαν και οι “Necromantia” που δημιουργήθηκαν το 1990. Η black μέταλ μουσική τους έπαψε να υπάρχει το 2021 όταν τα μέλη του γκρουπ πήραν χωριστούς δρόμους. Στην πορεία του, το συγκρότημα είχε ως θέματά του τον βαμπιρισμό, τη μυθολογία, τη μαγεία, τον θάνατο, τον σατανισμό και τον αποκρυφισμό.

Οι “Varathron” είναι ένα από τα πρώτα black μέταλ σχήματα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1988 από τον Σπύρο Παπαναστασάτο και παραμένουν ενεργοί μέχρι και σήμερα. Τα θέματά τους για τους μύθους, το κακό, το σκοτάδι, τους θρύλους και το μυστήριο τους κατατάσσουν στα κορυφαία ελληνικά μέταλ συγκροτήματα στην ιστορία.

Το Metal Hammer της Αγγλίας πρόσθεσε τους “Septic Flesh” ανάμεσα στα καλύτερα μέταλ συγκροτήματα της Ελλάδας. Δημιουργήθηκαν το 1990 αλλά είχαν διαλυθεί το 2003 για προσωπικά ζητήματα. Το 2007 επαν- ενώθηκαν ξανά. Ο Σπύρος και ο Χρήστος Αντωνίου, ο Σωτήρης Βαγενάς, ο Kerim Lechner και ο Psychon μας συστήνονται με τα ατμοσφαιρικά/ συμφωνικά death μέταλ τραγούδια τους.

Οι “Suicidal Angels” δημιουργήθηκαν το 2001 και πρεσβεύουν το thrash metal στη χώρα μας. Ο Νίκος Μελισσουργός βρίσκεται στα φωνητικά και τις κιθάρες, ο Ορφέας Τζωρτζόπουλος στα ντραμς, ο Άγγελος Λελικάκης στο μπάσο και ο Γκας Ντραξ στις κιθάρες, σε ένα γκρουπ που μας μιλά για το μίσος, τις θρησκευτικές διαμάχες, τον θάνατο και τη μισανθρωπία.

Οι “Macabre Omen” είναι ένα συγκρότημα της μέταλ μουσικής που έλαβε εξαιρετικές κριτικές από κοινό και ειδικούς. Η μουσική τους περιλαμβάνει σκανδιναβικά black μέταλ στοιχεία που συνδυάζονται με τον ελληνικό black ήχο τους. To γκρουπ δημιουργήθηκε το 1994 στην Ιαλυσό της Ρόδου. Ο epic pagan/ black μέταλ ήχος τους μας ταξιδεύει στη Ροδιακή αρχαιότητα και παραδόσεις. Επίσης, αναφέρεται στην Ελληνική υπερηφάνεια, τον πόλεμο και τον θάνατο.

Σύμφωνα με το Metal Hammer, oι “Firewind” συγκαταλέγονται, επίσης, στη λίστα με τα καλύτερα ελληνικά μέταλ συγκροτήματα. To γκρουπ του Κώστα Καραμητρούδη (GUS G), του κιθαρίστα του Ozzy Osbourne, δημιουργεί ένα εξαιρετικό δείγμα old school- heavy classic μέταλ. Το power μέταλ τους μας μιλά για την εσωτερική δύναμη, την ευθύνη, τη δόξα και τον πόλεμο. Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος δίνει τις υπηρεσίες του σε αρκετές μπάντες όπως οι Rotting Christ, οι Σουηδοί Dream Evil και οι Ελληνο- Σουηδοί Nightrage.

Στη λίστα του Metal Hammer συναντάμε και τους Kawir. Το 4μελές συγκρότημα προσφέρει κάτι διαφορετικό στην ελληνική μέταλ μουσική σκηνή, αφού η πλειονότητα των τραγουδιών τους αποτελούν ύμνους προς τους αρχαίους Θεούς των Ελλήνων. Το όνομά τους αλλά και οι τίτλοι των των κομματιών παραπέμπουν σε αρχαία ονόματα και λέξεις. Οι Kawir έχουν δώσει συναυλίες σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Ρωσία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία.

Oι “Sacral Rage” φέρνουν μια πρωτοτυπία και μια ιδιαιτερότητα με το hi- tech μέταλ που μας προσφέρουν. Δημιουργήθηκαν το 2011 και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους δίσκο ”Illusions in Infinite Void” το 2015. Το progressive μέταλ τους συνδυάζει το power με την κατάλληλη sci- fi αισθητική. Στα φωνητικά συναντάμε τον Δημήτρη Κ., στις κιθάρες τον Μάριο Π., στα ντραμς τον Βαγγέλη Φ. και στο μπάσο τον Κρις Ζ. (από το 2020).

Οι “Zemial” δημιουργήθηκαν το 1989 με το όνομα “Νυχτερινός Θάνατος“, κάτι που από το 1992 άλλαξε. Η αφετηρία τους ήταν η Αθήνα, αργότερα μετακόμισαν στη μακρινή Αδελαΐδα, στη συνέχεια στη Γερμανία και επί του παρόντος επέστρεψαν πίσω στην Ελλάδα. Από τη black μέταλ μεταπήδησαν στο progressive/ black/ heavy/ thrash μέταλ. Τα τραγούδια τους έχουν ως θέμα τα όνειρα, τη μυθοπλασία, τη μυθολογία και τη φιλοσοφία.

Στο ίδιο περίπου μοτίβο με τους Zemial κινούνται και οι “Agatus“. Ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1992 από την Αθήνα, μετακόμισαν στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας και στη Γερμανία, επέστρεψαν στην Αθήνα και τώρα δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δαιμονολογία, ο μυστικισμός και το σκοτάδι είναι μερικά από τα θέματα των τραγουδιών τους.

Στην Ελλάδα, τα πρώτα δείγματα της μέταλ μουσικής έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με αρχές της δεκαετίας του ’90, παραμένοντας ενεργά μέχρι και σήμερα με σημαντικές αξιώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

© 2023, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

2 Comments

Leave a Comment