Specials

Φινλανδία, η… μητέρα της Ευρωπαϊκής μέταλ μουσικής

Η ιδιαίτερα παρεξηγήσιμη μέταλ μουσική είναι ένα υποείδος της ροκ που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Το 1980 άρχισε να εισχωρεί για τα καλά στο φάσμα των δημοφιλέστερων ειδών της μουσικής, διαιρούμενη σε επιμέρους είδη (trash μέταλ, death μέταλ, glam μέταλ κλπ). Αυτό έπαψε να ισχύει από την επόμενη δεκαετία, όπου παραγκωνίστηκε από την άνοδο και τη δημοφιλία της grunge μουσικής. Ερχόμενη ξανά στο προσκήνιο, από τη δεκαετία του ’00 και μετά, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα όσον αφορά την εμπορική της επιτυχία, την επανένωση παλιότερων συγκροτημάτων και την αναβίωση του κλασσικού μέταλ ήχου.

Σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλές άκουσμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρωπαϊκή αγορά, η Φινλανδία είναι αυτή που κρατά την παράδοση της μέταλ μουσικής στην κορυφή. Τα παρακάτω δεδομένα απορρέουν από τον αριθμό των μέταλ συγκροτημάτων σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων της χώρας (μπάντες της μέταλ μουσικής ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους).

Στη χώρα της Σκανδιναβίας, λοιπόν, υπάρχουν 905 μέταλ συγκροτήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Ανάμεσα στα συγκροτήματα αυτά συναντάμε και μπάντες που είναι δημοφιλείς σε παγκόσμια κλίμακα όπως οι Nightwish και oι Apocalyptica του συμφωνικού μέταλ και οι HIM της gothic μέταλ.

Στη χώρα των χιλίων λιμνών συναντάμε και επιμέρους μουσικά είδη της μέταλ. Οι Ensiferum προωθούν τη φολκ μέταλ μουσική τους από το 2001, οι Beherit έχουν αναπτύξει το δικό τους κοινό με τις black/ war μέταλ μελωδίες τους, οι Turisas διανύουν το δρόμο του συμφωνικού power/ viking μέταλ, ενώ οι Turmion Kätilöt διακρίνονται στο industrial μέταλ.

Άλλα συγκροτήματα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι οι Teräsbetoni, οι Lordi, oι Impaled Nazarene, οι Misery Inc., οι Arthemesia, οι Kilpi, οι Βeast in Black, oι Hanoi Rocks και οι Agonizer.

Ο γεωγραφικός χάρτης με τα περισσότερα μέταλ συγκροτήματα

Εκτός, όμως, από τη χώρα της Φινλανδίας σημαντική παράδοση στα μέταλ συγκροτήματα έχουν και οι υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες. Η Σουηδία έρχεται δεύτερη στον σχετικό πίνακα, ενώ την ακολουθεί η χώρα της Ισλανδίας. Τη χώρα του πάγου, του ηφαιστείων και των ξωτικών ακολουθεί το κρατίδιο του Λίχτενσταϊν, ενώ σε μια θέση παρακάτω συναντάμε τη Νορβηγία, η οποία κλείνει την πεντάδα. Με μεγάλη διαφορά ακολουθεί η Ελλάδα και αμέσως μετά η Δανία και η Εσθονία μαζί με τη Μάλτα.

Σε χαμηλότερες θέσεις συναντάμε την Αυστρία, την Τσεχία, τη Σλοβενία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και την Ελβετία. Στις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα βρίσκεται η Αλβανία, η Τουρκία, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Κροατία και η Λευκορωσία. Σύμφωνα με τα δεδομένα, στην Κυπριακή δημοκρατία υπολογίζονται 70 μέταλ συγκροτήματα.

© 2024, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment