Specials

10+1 τραγούδια με ασυνήθιστη μουσική δομή

Μια τυπική διάταξη τραγουδιού αποτελείται από το σχήμα intro ή/και κουπλέ – ρεφραίν – κουπλέ – ρεφραίν – γέφυρα – outro ή/και επανάληψη του ρεφραίν. Πάνω στην συγκεκριμένη διάταξη έχει γραφτεί η συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιών από το 1940 και μετά. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια που δεν ακολούθησαν την συγκεκριμένη δομή. Αντίθετα, την αψήφησαν τελείως και παρουσίασαν κάτι μοναδικό και σίγουρα ασυνήθιστο ενώ λατρεύτηκαν από εκατομμύρια ακροατών. Παρακάτω θα δούμε 10+1 τέτοια τραγούδια. Ας ξεκινήσουμε!

#1. Lady Gaga, “Bad Romance”

Η μεγάλη επιτυχία της Lady Gaga από το 2009 δεν έχει μια αλλά δύο γέφυρες. Μάλιστα αυτές είναι επάλληλα τοποθετημένες.

#2 Prince, “Batdance”

Η μουσική ιδιοφυΐα του Prince δεν χωράει αμφιβολίες. Το 1989 και για τις ανάγκες του soundrack της ταινίας Batman, ο Prince κυκλοφορεί το “Batdance”. Πέραν του ότι η 6λεπτη δημουργία του είναι ουσιαστικά δύο τραγούδια, με το πρώτο να έχει dance-rock ήχο και το δεύτερο έναν πιο R&B και sensual ρυθμό κανένα από αυτά δεν έχει κάποια συγκεκριμένη δομή. Το πρώτο μέρος επεκτείνεται πάνω στα εξαιρετικά guitar riffs του ιδίου ενώ το δεύτερο σε spoken verses.

#3 Girls Aloud, “Biology” & “Can’t Speak French”

Ένα intro και πολλαπλά verses χρειάζονται για να φτάσουμε στο ρεφραίν της Top 5 επιτυχίας των Girls Aloud από το 2005. Το “Biology”, σε παραγωγή των Xenomania χτίζεται έξυπνα χαρίζοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα δείχνοντας τις πολλές δυνατότητες της pop μουσικής αλλά και της μουσικής γενικότερα.

Και όχι στο 1:32 δεν ακούμε το ρεφραίν. Αυτό έρχεται για πρώτη φορά λίγο αργότερα, στο 1:57 και αφού ήδη έχουμε ξεπεράσει τα μισά του τραγουδιού!

Δύο χρόνια μετά, το 2007 και πάλι οι Xenomania μαζί με τις Girls Aloud χαρίζουν ένα pop tune που δεν ακολούθησε την γνωστή μουσική διάταξη. Στο “Can’t Speak French” μπορεί να ακούμε το ρεφραίν σε αναμενόμενο σημείο ωστόσο δεν ακολουθεί ποτέ ένα δεύτερο κουπλέ. Αυτό αντικαθίσταται από δύο γέφυρες, μια τραγουδιστική και μια instrumental.

#4 Journey, “Don’t Stop Believin’”

Κι αν στο “Biology” των Girls Aloud το ρεφραίν άργησε να κάνει την εμφάνισή του τι θα λέγατε για ένα τραγούδι όπου το ρεφραίν του τοποθετείτε στο τέλος; Το ιδιαίτερα γνωστό και πολυτραγουδησμένο ρεφραίν της μεγάλης 1980’s επιτυχίας των Journey με τίτλο “Don’t Stop Believin’” αποτελεί ταυτόχρονα και outro.

#5 The Beatles, “Love Me Do”

Κυκλοφορώντας το μακρινό 1962 στην Βρετανία το “Love Me Do” είναι το πρώτο τραγούδι που ακούσαμε από τους The Beatles. Από το ντεμπούτο τους καταλαβαίνουμε ότι είχαν έρθει για να ανατρέψουν τα πάντα. Από το τραγούδι ουσιαστικά εκλείπει κουπλέ. Το ρεφραίν επαναλαμβάνεται στην αρχή του “Love Me Do” δύο φορές για να συνεχίσει λίγο αργότερα με την γέφυρα. Το τραγούδι κλείνει και πάλι με το ρεφραίν.

#6 The Cure, “Lullaby”

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές επιτυχίες του Robert Smith και της παρέας του είναι το “Lullaby”. Το τραγούδι με το spooky video clip δεν έχει ρεφραίν! Εκτός αν μπορεί να θεωρηθεί το instrumental σημείο μετά το πρώτο κουπλέ ως ένα είδος… ιδιόμορφου ρεφραίν.

#7 Black Sabbath, “Paranoid”

Το έχεις ακούσει. Το έχεις ξανά ακούσει. Το έχεις τραγουδήσει. Αλλά έχεις συνειδητοποιήσει ότι και αυτό το τραγούδι δεν έχει ρεφραίν;

#8 Daft Punk, “Around the World”

Οι Γάλλοι Daft Punk έχουν πολλά τραγούδια στο κατάλογό τους με ασυνήθιστη μουσική δομή. Ένα από αυτά είναι και το “Around the World” από τον δίσκο Homework (1997). Το τραγούδι δεν έχει ούτε κουπλέ, ούτε ρεφραίν, ούτε γέφυρα. Τουλάχιστον όχι με την κλασσική έννοια τους. Με μοναδικό στίχο τον τίτλο, τα disco-house beats των Punk εκτείνονται πέρα από κάθε μουσική νόρμα!

#9 Kylie Minogue, “Can’t Get You Out of My Head”

Εξαιρετικά φουτουριστικό μετά από 22 χρόνια παραμένει το “Can’t Get You Out of My Head” της Kylie Minogue. Οι Rob Davis και Kathy Dennis έγραψαν το τραγούδι μακριά από κάθε περπατημένη. Κάθε κομμάτι του τραγουδιού ακούγεται ταυτόχρονα σαν κουπλέ, σαν ρεφραίν, σαν γέφυρα. Από την κυκλοφορία του κιόλας το 2001 απέσπασε εξαιρετικές κριτικές με όλους να μιλούν για την ασυνήθιστη μουσική δομή του.

#10 Queen, “Bohemian Rhapsody”

Το κατεξοχήν τραγούδι που δεν μοιάζει με κανένα άλλο και φυσικά δεν ακολουθεί την γνωστή διαδικασία σύνταξης τραγουδιών είναι το “Bohemian Rhapsody” των Queen. Από τα φωνητικά και τους στίχους μέχρι την εκκεντρικότητα και θεατρικότητα του καθιστούν την ακρόαση μια εμπειρία από μόνη της. To τραγούδι ξεκινά με ένα acapella intro για να ακολουθήσουν ένα ballad section, ένα guitar solo για να φτάσουμε στο οπερατικό κομμάτι το οποίο θα δώσει τη θέση του σε hard rock μελωδίες. Το τραγούδι κλείνει και πάλι με πιο toned down ήχους.

Μέσα σε όλες αυτές τις αντιθετικές αλλαγές ρυθμού, ακόμη και διάθεσης, φυσικά δεν εντοπίζεται κάποιο κουμπλέ, κάποιο ρεφραίν, κάποια γέφυρα.

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2023, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment