Eurovision Specials

50 χρόνια η Ελλάδα στην Eurovision | Τα τραγούδια από το 2000 και μετά Μέρος B’

Πέρασαν δυο μήνες από το πρώτο μέρος και ήρθε η ώρα για να κλείσουμε την αναδρομή μας στα πενήντα χρόνια παρουσίας μας στον θεσμό της Eurovision, με το δεύτερο μέρος και τις συμμετοχές μας στον 21ο αιώνα.

Όπως είδαμε και στο πρώτο μέρος, η χώρα μας τα πρώτα 25 χρόνια απείχε τρεις φορές (για διαφορετικούς λόγους την κάθε φορά), κατάφερε να βρεθεί μέσα στην δεκάδα οχτώ φορές και οι δυο από αυτές ήταν μέσα και στην πεντάδα. Μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’90, το τραγούδι που είχε την υψηλότερη βαθμολογία στο θεσμό από μεριάς της χώρας μας, ήταν το ‘Όλου του Κόσμου η Ελπίδα‘, το 1992 με 94 πόντους.

Προχωράμε όμως στο δεύτερο μέρος και βρίσκουμε την Ελλάδα μετά τον αποκλεισμό της λόγω βαθμολογίας το 1999, να μην επιστρέφει ούτε το 2000 μιας και η Ραδιοτηλεόραση αποφάσισε να απέχει για οικονομικούς λόγους.

Ποδαρικό στην θεσμό για την νέα δεκαετία (και αιώνα) κάνουμε το 2001, με τους Antique. Το ελληνικό-σουηδικό ντουέτο της Έλενας Παπαρίζου και του Νίκου Παναγιωτίδη, κέρδισε τον εθνικό τελικό και εκπροσώπησε την χώρας μας με το μετέπειτα θρυλικό ‘(I Would) Die for You’. Για πρώτη φορά ελληνική συμμετοχή σκαρφαλώνει στην τρίτη θέση του διαγωνισμού με 147 πόντους, ανάμεσα σε 23 χώρες. Δείτε εδώ το επίσημο music video.

Το ρεκόρ του συγκροτήματος αναθερμαίνει την σχέση μας με τον θεσμό αλλά οι επόμενες δυο χρονιές, δεν είναι ενδεικτικές και δεν μπορούν να ανταποκριθούν το ίδιο. Ο διαγωνισμός του 2002 διοργανώνεται στην Εσθονία και η Ελλάδα στέλνει μέσω της διαδικασίας εθνικού τελικού, τον Μιχάλη Ρακιντζή και το τραγούδι ‘S.A.G.A.P.O.‘. Ανάμεσα σε 24 χώρες, καταλήγουμε στην 17η θέση με μόλις 27 πόντους. Είχαμε να βρεθούμε σε αυτή την θέση από το 1988. Δείτε εδώ το επίσημο music video.

Το 2003, την χρονιά που κάνει το ντεμπούτο της στον διαγωνισμό η Ουκρανία, η Λετονία είναι η χώρα που φιλοξενεί το διαγωνισμό. Είναι η χρονιά που η Sertab Erener σαρώνει με 167 πόντους και το ‘Everyway That I Can‘ κερδίζει το διαγωνισμό. Εμείς για ακόμα μια χρονιά παραμένουμε στην 17η θέση σε σύνολο 26 χωρών. Το ‘Never Let You Go‘ με ερμηνεύτρια την Μαντώ εξασφάλισε μόλις 25 πόντους. Δείτε εδώ το music video.

Με την νίκη της Sertab, ο διαγωνισμός έρχεται στην γειτονιά μας και είναι η πόλη της Κωνσταντινούπολης που φιλοξενεί την διοργάνωση. Μετά από τρεις χρονιές που το κοινό αποφάσιζε ποιος θα μας εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό, η ΕΡΤ στέλνει με απευθείας ανάθεση τον Σάκη Ρουβά με το ‘Shake It‘. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στους ημιτελικούς, κάτι που θεσπίζει η EBU για να μπορέσει να διαχειριστεί το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό χωρών που συμμετέχουν. Σε σύνολο 36 χωρών, η Ελλάδα καταφέρνει και επιστρέφει στην 3η θέση με 252 βαθμούς, η υψηλότερη βαθμολογία μέχρι εκείνη την στιγμή στην πορεία της χώρας μας στο θεσμό. Δείτε εδώ το music video.

Τριάντα ένα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της χώρας μας στον μουσικό θεσμό της Eurovision, κατακτούμε την πρωτιά με την Έλενα Παπαρίζου και το ‘My Number One‘. Στην Ουκρανία, όπου ο θεσμός ταξίδεψε μετά την νίκη της Ruslana, η Έλενα Παπαρίζου συγκεντρώνει 230 πόντους και ισοφαρίζει το ρεκόρ που έκανε η Katrina and the Waves το 1997 με το τραγούδι ‘Love Shine a Light’, ως η χώρα που κέρδισε τα περισσότερα δωδεκάρια (δέκα στο σύνολο). Αργότερα, στον εορτασμό των 50 χρόνων της Eurovision, το τραγούδι ψηφίστηκε στην 4η θέση ως προς την δημοφιλία του. Δείτε εδώ το music video.

Η 51η διοργάνωση της Eurovision γίνεται στην Αθήνα, με παρουσιαστές τον Σάκη Ρουβάς και την Μαρία Μενούνος, το 2006. Συμμετέχουν 37 χώρες, με την Αρμενία να κάνει την πρώτη της εμφάνιση. Στο απόγειο του ενδιαφέροντος του ελληνικού κοινού για τον θεσμό, η ΕΡΤ με απευθείας ανάθεση διαλέγει την Άννα Βίσση για να βρεθεί στην σκηνή του τελικού. Το ‘Everything‘ επιλέχθηκε από το κοινό μέσω ελληνικού τελικού και κατέληξε στην 9η θέση, με 128 βαθμούς. Η Άννα Βίσση, που επιστρέφει στον διαγωνισμό μετά από είκοσι έξι χρόνια, μας κρατά μέσα στην 10αδα, σε μια χρονιά που οι Lordi σαρώνουν τα πάντα. Δείτε το music video εδώ.

Το ‘Hard Rock Hallelujah‘ ταξιδεύει το διαγωνισμό μέχρι την Φινλανδία, όπου το 2007 ο διαγωνισμός διεξάγεται στο Ελσίνκι. Οι χώρες αυξάνονται στις 42 και εμείς έπειτα από τρία χρόνια ανάθεσης μεγάλων ονομάτων, περνάμε σε μια φάση εθνικού τελικού που ψάχνουμε και τον τραγουδιστή. Επιλέγουμε τον Σαρμπέλ και το τραγούδι ‘Yassou Maria‘. Με 139 βαθμούς, παραμένουμε μέσα στην τελική δεκάδα και στην 7η θέση. Δείτε εδώ το music video.

Το 2008, η διοργάνωση ταξιδεύει στην Σερβία, με τις χώρες που συμμετέχουν να ανεβαίνουν στις 43. Με την ίδια διαδικασία εθνικού τελικού που ψάχνει την φωνή που θα μας εκπροσωπήσει, ο κλήρος πέφτει στην Καλομοίρα. Το ‘My Secret Combination‘ με 218 βαθμούς, μας επιστρέφει στην 3η θέση του διαγωνισμού για τρίτη φορά στην ιστορία μας στην διοργάνωση. Δείτε εδώ το music video.

Η δεκαετία του ’00, κλείνει με την Ελλάδα να εκπροσωπείται δεύτερη φορά από τον Σάκη Ρουβά με απευθείας ανάθεση από την ΕΡΤ και με το κοινό να επιλέγει το τραγούδι που θέλει να ακούσει στην Eurovision. Το ‘This Ιs Our Night‘ καταφέρνει και μας εξασφαλίζει την 7η θέση, με 120 βαθμούς. Δείτε εδώ το music video.

Συνολικά, η δεκαετία του ’00 είναι υπερ-επιτυχημένη για την χώρα μας με τις εφτά από τις εννιά συμμετοχές να βρίσκονται μέσα στην δεκάδα και τις δυο μέσα στην πεντάδα. Φυσικά μια εκ των δυο, ήταν η πρώτη μας νίκη στον θεσμό.

Η αυγή της νέας δεκαετίας βρίσκει τον διαγωνισμό στην Νορβηγία, μετά την νίκη του Alexander Rybak την προηγούμενη χρονιά. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι 39 και εμείς μέσω εθνικού τελικού καταλήγουμε να μας εκπροσωπεί ο Γιώργος Αλκαίος και Friends, με το ‘OPA‘. Με 140 βαθμούς, η συμμετοχή του Αλκαίου μας συγκρατεί μέσα στην δεκάδα και στην 8η θέση. Δείτε εδώ το music video.

Το 2011, μεταφερόμαστε στην Γερμανία και ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν επιστρέφει στις 43. Ξανά μέσω εθνικού τελικού γίνεται η επιλογή του Λούκα Γιώρκα feat. Stereo Mike. Το ‘Watch My Dance‘ πετυχαίνει να ανέβει μια θέση από την περυσινή κατάταξη και τερματίζει στην 7η θέση, με 120 βαθμούς.

Το 2012, η Loreen, σαρώνει στην 57η διοργάνωση με το ‘Euphoria‘ και με σύνολο 372 βαθμών. Εμείς εκείνη την χρονιά στέλνουμε την Ελευθερία Ελευθερίου με το ‘Aphrodisiac‘ όπου με μόλις 64 βαθμούς, πέφτουμε στην 17η θέση. Μια θέση που είχαμε να βρεθούμε από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και την συμμετοχή από την Μαντώ. Δείτε εδώ το music video.

Το 2013 είναι η χρονιά όπου η χώρα μας καταφέρνει να βρεθεί για δέκατη φορά μέσα στον 21ο αιώνα στην δεκάδα του τελικού και η 18η φορά συνολικά στην παρουσία της στο θεσμό. Οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης με το τραγούδι ‘Alcohol is Free‘ επαναφέρουν την χώρας μας στην 6η θέση με 152 βαθμούς. Δείτε εδώ το music video.

Αυτή ήταν και η τελευταία συμμετοχή που κατάφερε να μας κρατήσει μέσα στην δεκάδα και να συγκρατήσει ένα σερί καλών εμφανίσεων και προκρίσεων από τους ημιτελικούς. Από εδώ και πέρα και για αρκετά χρόνια η ελληνική συμμετοχή βιώνει αναταράξεις και μια καθίζηση τόσο στις βαθμολογίες όσο και στο ενδιαφέρον από το κοινό.

Το 2014, είναι η χρονιά που το ‘Rise Like a Phoenix‘ της Conchita Wurst κατακτά την κορυφή. Είναι η χρονιά που βρισκόμαστε έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια στην χειρότερη θέση μέχρι εκείνη την στιγμή. Το ‘Rise Up‘ των Freaky Fortune feat. Riskykidd καταλήγει στην 20η θέση, μια θέση που είχαμε τελευταία φορά το ’98. Η Ευρώπη τους χάρισε, μόλις, τριάντα πέντε βαθμούς. Δείτε εδώ το music video.

Το 2015, ο διαγωνισμός βρίσκεται στην Αυστρία με σαράντα χώρες να παίρνουν μέρος. Η Μαρία Έλενα Κυριάκου, καταφέρνει και σταματάει την κατρακύλα της χώρας με το να καταλήγει μόλις μια θέση πιο ψηλά από την προηγούμενη χρονιά. Το ‘One Last Breath‘ με μόλις 23 βαθμούς, τερματίζει 19ο στην τελική κατάταξη. Δείτε εδώ το music video.

Η 61η διοργάνωση του διαγωνισμού γίνεται στην Σουηδία, το 2016. Για πρώτη φορά έπειτα από την εισαγωγή των ημιτελικών το 2004, η χώρα μας αποκλείεται και δεν συμμετέχει στον τελικό. Η ΕΡΤ, που έπειτα από τρία χρόνια προβλημάτων με το κλείσιμο της από την τότε κυβέρνηση, επιστρέφει και αναλαμβάνει ξανά την Eurovision από το ιδιωτικό κανάλι του MAD. Γίνεται η εσωτερική επιλογή του συγκροτήματος Argo με το τραγούδι ‘Utopian Land‘. Στον ημιτελικό που εμφανισθήκαμε καταλήξαμε στην 16η θέση. Δείτε εδώ το music video.

Το 2017, στο Κίεβο της Ουκρανίας, παίρνουν μέρος σαράντα δύο χώρες και η νίκη καταλήγει στην Πορτογαλία και στο ιδιαίτερο ‘Amar Pelos Dois‘ του Salvador Sobral. Η ΕΡΤ αναθέτει στον Δημήτρη Κοντόπουλο και Φωκά Ευαγγελινό να φτιάξουν την ελληνική συμμετοχή. Εκείνοι επιλέγουν την Demy και μέσω εθνικού τελικού καταλήγουμε στο τραγούδι ‘This is Love‘. Μετά το σοκ του περυσινού αποκλεισμού, η συμμετοχή της Demy καταφέρνει να μας επαναφέρει στην 19η θέση, που είχαμε το 2015, με 77 βαθμούς. Δείτε εδώ το music video.

Ακόμα ένα ιστορικό πισωγύρισμα είχαμε το 2018, με την συμμετοχή μας στην 63η διοργάνωση της Eurovision. Την χρονιά που η Κύπρος μαζί με την Ελένη Φουρέιρα αφήνει ιστορία στον διαγωνισμό με το ‘Fuego‘, η Ελλάδα μετά από έναν προβληματικό εθνικό τελικό, στέλνει την Γιάννα Τερζή και το ‘Όνειρο Μου‘. Για δεύτερη χρονιά στην ιστορία μας στον θεσμό δεν καταφέρνουμε να προκριθούμε από το ημιτελικό μας.

Η τελευταία χρονιά της δεκαετία του ’10, βρίσκει την Eurovision στο Ισραήλ. Η ΕΡΤ κάνει εσωτερική επιλογή και δίνει το χρίσμα της εκπροσώπησης στην Katerine Duska με το ‘Better Love’. Παρόλο που στον ημιτελικό της βγήκε πέμπτη, η Duska με μόλις 74βαθμούς στον τελικό καταφέρνει να φτάσει μέχρι την 21η θέση. Αυτή η θέση είναι και η χειρότερη μέχρι στιγμής στην ιστορίας μας στον θεσμό. Δείτε εδώ το music video.

Στην δεκαετία του ’10 που ολοκληρώνεται, η Ελλάδα έχει μόλις τρεις συμμετοχές που κατάφεραν να βρεθούν μέσα στην δεκάδα με υψηλότερη την 6η θέση. Καταγράφει δυο αποκλεισμούς και αρκετές χαμηλές θέσεις στο σύνολο της δεκαετίας.

Η νέα δεκαετία ξεκινάει στραβά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αφού η εξάπλωση της πανδημίας και στην Γηραιά Ήπειρο, κάνει αδύνατη την διεξαγωγή του διαγωνισμού στην Ολλανδία. Έτσι προσπερνάμε το 2020 και βρισκόμαστε το 2021 στην 65η διοργάνωση της Eurovision. Είχε δοθεί η επιλογή στις χώρες να κρατήσουν τους ίδιους καλλιτέχνες που είχαν επιλέξει να τους εκπροσωπήσουν το ’20 αλλά με άλλα τραγούδια. Η Stefania που είχε επιλεχθεί την προηγούμενη χρονιά, παραμένει εκπρόσωπος της χώρας με την ίδια ομάδα να την περιβάλει. Από το ‘Supergirl‘ όμως φτάνουμε στο ‘Last Dance‘. Μετά από οχτώ χρόνια και με ανανεωμένο αέρα, η Stefania καταφέρνει και επαναφέρει την χώρα μας στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού και με 170 βαθμούς τερματίζει στην δέκατη θέση. Δείτε εδώ το music video.

Στην γειτονική Ιταλία φιλοξενείται η 66η διοργάνωση της Eurovision, μετά την νίκη των Maneskin το ’21. Για πρώτη φορά η ΕΡΤ στέλνει ανοιχτή πρόσκληση σε όποιον θέλει καταθέσει την πρόταση του και μια επιτροπή θα επιλέξει ποιος/α θα μας εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό. Από την Νορβηγία με ελληνικές ρίζες μας έρχεται η Amanda Georgiadi Tenfjord με το ‘Die Together‘. Από τις ελληνικές συμμετοχές που ξεφεύγουν από το στυλ τραγουδιών που είχαμε συνηθίσει να στέλνουμε και αυτό είχε θετικό πρόσημο μιας και βρισκόμαστε στον τελικό στην 8η θέση, με 215 βαθμούς. Δείτε εδώ το music video.

Από την καλύτερη μας θέση από το 2013, φτάνουμε δέκα χρόνια μετά στην διοργάνωση του 2023, να εκπροσωπούμαστε από τον Victor Vernicos και το ‘What They Say‘. Για τρίτη φορά στην ιστορία μας στον θεσμό, δεν καταφέρνουμε να προκριθούμε και μένουμε εκτός τελικού. Δείτε εδώ το music video.

Στα πενήντα χρόνια μας στην Eurovision, έχουμε βρεθεί είκοσι φορές μέσα στην δεκάδα. Έξι φορές έχουμε αποσυρθεί ή αποκλειστεί ενώ τέσσερις φορές δεν έχουμε συμμετάσχει για διαφορετικούς λόγους. Έξι φορές έχουμε βρεθεί μέσα στην πεντάδα και μια φορά έχουμε κερδίσει.

Η δεκαετία του ’70 ήταν αρκετή καλή για εμάς, με την δεκαετία του ’80 να μας βρίσκει σε μια σύγχυση και σε μια μεγάλη αδιαφορία την δεκαετία του ’90. Σίγουρα στα 00’s διανύσαμε την καλύτερη μας περίοδο με τα 10’s να μας ”χτυπούν” αλύπητα και να χάνουμε τον όποιο προσανατολισμό.

Σήμερα, σε αυτή την δεκαετία που διανύουμε παίρνουμε ρίσκα που μέχρι στιγμής μας έχουν βγει και μοιάζει να μην ακολουθούμε συνταγές από το παρελθόν μας. Με μεγαλύτερη απόδειξη την απευθείας ανάθεση της φετινής συμμετοχής στην Μαρίνα Σάττι και στην εμπιστοσύνη της ΕΡΤ και όλον μας, στο καλλιτεχνικό της εκτόπισμα.

Τα πρώτα πενήντα χρόνια μας στον θεσμό ξεκίνησαν με την Μαρινέλλα και κλείνουν με την Μαρίνα Σάττι. Δυο γυναίκες που η κάθε μια στην εποχή της είχαν και έχουν το στίγμα τους.

© 2024, Christos Vasilakopoulos. All rights reserved.

About the author

Christos Vasilakopoulos

Ισχυρογνώμων αλλά συζητήσιμος, αρκεί να έχεις επιχειρήματα.
Η μουσική είναι για όλους, η pop για κάποιους.
Ερωτευμένος με την Μαίρη Συνατσακη μέχρι να το ανακαλύψει η ίδια.
Τελος, μην μπερδεύεις την Coca Cola με την Pepsi, είπαμε..

Leave a Comment