Specials

Specials: Video Clips με LGBTQ περιεχόμενο

Η σεξουαλική έκφραση, πέρα από την καθημερινή μας ζωή, αποτελεί και ένα μεγάλο κομμάτι έμπνευσης για την τέχνη.  Ένα μεγάλο μέρος καλλιτεχνών έχει εντάξει μέσα στην δημιουργική διαδικασία την ευαισθησία  προς την  LGBTQ κοινότητα . Μέσω αυτής της έκφρασης, οι μουσικοί έχουν βάλει  τις καθημερινές, και μερικές φορές, οδυνηρές εμπειρίες των queer ατόμων στα μουσικά βίντεο ,δείχνοντας έτσι την υποστήριξη τους προς αυτές τις ομάδες.

Στην παρακάτω λίστα θα δούμε αρκετούς καλλιτέχνες “συμμάχους”, που χρησιμοποίησαν τα μουσικά τους βίντεο ως βάση για να δείξουν τη φερεγγυότητά τους στα  LGBTQ άτομα. Από τους μακροχρόνιους όπως  Madonna  και Christina Aguilera άλλα μέχρι και πιο νέους όπως  Troye Sivan και Hozier .

 

 Carly Rae Jepsen  – “Call Me Maybe”

Το 2012, η Carly Rae Jepsen κυκλοφόρησε το Hit  “Call Me Maybe”, έναν παιχνιδιάρικο “κοριτσίστικο” ύμνο για την κλασική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο…ονειρικά. Στο τέλος του βίντεο, συνειδητοποιεί ότι το αγόρι τελικά μάλλον έχει άλλες προτιμήσεις. Next time Carly

P!nk – “What About Us”

Το βίντεο για το “What About Us”, είναι μια κραυγή διαμαρτυρίας για όσους αισθάνονται να είναι στο “περιθώριο” . Με ένα γκέι ζευγάρι σε πρώτο πλάνο, βλέπουμε  μια εικόνα της LGBTQ ομοφωνίας μέσα από την τέχνη του χορού, ανεξαρτήτως από τη φυλή, την τάξη,  ή τη σεξουαλικότητα.

Troye Sivan – “Heaven (feat. Betty Who)

Η θρησκεία και η ταυτότητα συγκρούονται στο “Heaven, μέσα από ένα βίντεο αφιερωμένο στην έννοια του “Pride”. Εικόνες  αγάπης και ενότητας της LGBTQ κοινωνίας, γκέι εραστές την μέρα του γάμου τους και παρελάσεις περηφάνιας . Το τραγούδι χρησιμοποιεί τον “παράδεισο” τόσο ως θρησκευτική όσο και ως κυριολεκτική μεταφορά των κινδύνων που διατρέχουμε  για να γίνουμε δεκτοί.

Lara Fabian – “Deux ils, deux elles”

Μέσα από το πανέμορφο αυτό βίντεο βλέπουμε το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Την αγάπη του ενός προς τον άλλο, ανεξαρτήτως φύλου και κοινωνικής ομάδας. Η Lara το τραγούδησε live στην προηγούμενη tour της σαν ωδή υπέρ του  γάμου για τα άτομα του ίδιου φύλου.

Avicii – “Silhouettes”

Στο video του DJ Avicii , “Silhouettes”, ο πρωταγωνιστής ξυπνάει σε ένα διαμέρισμα γεμάτο μπουκάλια αλκοόλ  πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου. Αντανακλώντας τα οράματα του παρελθόντος, βρίσκει τελικά την ειρήνη με τον νέο του εαυτό , αλλά και με έναν νέο εραστή. Στο βίντεο του Σουηδού DJ, προβάλλονται  ανάγλυφα  τα συναισθήματα των  trans  ατόμων και των συναισθημάτων που σχετίζονται με αυτές  τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Tove Lo – “Timebomb”

Στο  “Timebomb” της Tove Lo, μια ομάδα ερωτευμένων έρχεται αντιμέτωπη σε μια ερημική παραλία με το άλλο τους μισό. Οι εραστές που παρουσιάζονται  στο βίντεο, συμπεριλαμβανομένου ενός γκέι και λεσβιακού ζευγαριού, έρχονται αντιμέτωποι με τα  ελαττώματα του συντρόφου τους. Στο τέλος, κάθε ζευγάρι,  ενώνει τα χείλη με μια συναισθηματική αγκαλιά καθώς ο ήλιος πέφτει.

Christina Aguilera – “Beautiful”

Το “Beautiful” της  Xtina θεωρήθηκε ως ύμνος  για τη LGBTQ  νεολαία για την ειλικρινή του στάση στην αυτοπεποίθηση και την όρθωση αναστήματος. Όχι μόνο έδειξε μια διαφορετική ματιά για το τι θεωρούμε όμορφο, αλλά επίσης εστιάζει στην ομοφυλοφιλία προβάλλοντας  ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων και ένα άτομο που ντύνεται με γυναικεία ρούχα. Το βίντεο ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την ενδυνάμωση της εικόνας και της ταυτότητάς ως απάντηση σε έναν σκληρό κόσμο.

Hozier – “Take Me to Church”

Η ζοφερή απεικόνιση του “Take Me to Church” του Hozier προβάλει μια σκληρή, αλλά ευρέως διαδεδομένη πραγματικότητα για πολλούς νέους LGBTQ σήμερα. Στο βίντεο βλέπουμε δύο άντρες σε μια ρομαντική σχέση πριν ο ένας πέσει θύμα επίθεσης  από μια ομάδα μασκοφόρων, καθώς ο εραστής τον κοιτάζει αβοήθητος  από απόσταση.

Sia – “The Greatest” (feat. Kendrick Lamar)

Το “The Greatest”  έγινε ένας από τους πιο ενδυναμωτικούς LGBTQ  ύμνους, αφιερωμένο  στους 49 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο Ορλάντο τον Ιούνιο του 2016. Το βίντεο ανοίγει με ένα ουράνιο τόξο στο πρόσωπο της Maddie Ziegler  καθώς απελευθερώνει 48 παιδιά από την αιχμαλωσία. Στο τέλος του βίντεο, όλοι πέφτουν από τις  σφαίρες που διαπερνούν τον τοίχο. Το βίντεο είναι σίγουρα λίγο άγριο και σκοτεινό  αλλά ταυτόχρονα εμπνέει αισιοδοξία. 

Celine Dion – “Ziggy (Un Garçon Pas Comme les Autres)”

Ο Ziggy είναι ένα αγόρι διαφορετικό από τα άλλα, και δυστυχώς η Celine στο βίντεο είναι ερωτευμένη μαζί του. Όπως και η Carly Rae Jepsen παραπάνω , τον ακολουθεί παντού μέχρι να ανακαλύψει το μυστικό του. Ομολογουμένως η γυμνή σκηνή  στο 02:12 στα αποδυτήρια είναι πολύ …μπροστά για κλιπ της Celine. 

Madonna – “Justify My Love”

Η Madonna υπήρξε και συνεχίζει να είναι  ισχυρός υποστηρικτής της κοινότητας των LGBT εδώ και αρκετό καιρό. Με αυτό το βίντεο ήταν η πρώτη φορά  που πρόβαλε τον πειραματισμό της με την αμφιφυλοφιλία και την διαφορετικότητα μέσα από τολμηρές εικόνες στις αρχές των 90s.

Kadie Elder – “First Time He Kissed a Boy”

Υπάρχει μια πρώτη φορά για όλα τα πράγματα , και σε αυτά περιλαμβάνεται και  το πρώτο φιλί  με άτομο του ίδιου φύλου. Το pop duo Kadie Elder, μέσα από το βίντεο προβάλει το πρώτο αυτό ερωτικό ξύπνημα ανάμεσα σε δυο αγόρια.

Hurts – “Beautiful Ones”

Στο βίντεο βλέπουμε με  αντίστροφη χρονολόγηση  την ιστορία ενός άνδρα που δέχθηκε επίθεση  επειδή ήταν ντυμένος γυναίκα σε ένα club. Αφού τον απογυμνώσουν  στη μέση του δρόμου τους ακολουθεί με αυτοκίνητο και τρέχει κατά πάνω τους. Οι Hurts  χαρακτήρισαν το βίντεο ως “πολύχρωμη γιορτή της ρευστότητας των φύλων”.

Zazie – “Un Point C’Est Toi”

Στο video της Γαλλίδας star Zazie βλέπουμε πάλι την περίπτωση της “έκπληξης” στο τέλος.  Η ίδια και οι φίλες της παρακολουθούν και φαντασιώνονται  δυο super sexy αγόρια μέσα στο δάσος μέχρι την ώρα που θα ανακαλύψουν ότι πρόκειται για ζευγάρι…

© 2018 – 2021, Music Hunter Crew. All rights reserved.

About the author

Music Hunter Crew

Leave a Comment