Specials

Τα μεγαλύτερα pop icons όλων των εποχών

Αναμφισβήτητα, η ποπ αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα είδη μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι καλλιτέχνες που την υπηρετούν έχουν επηρεάσει τους ακροατές τόσο μουσικά όσο και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Παρακάτω θα δούμε τα μεγαλύτερα ποπ icons της παγκόσμιας μουσικής σκηνής που ασκούσαν ή ασκούν ακόμη την επιρροή τους στα μουσικά, κοινωνικά και πολιτισμικά πράγματα.

Δεν θα μπορούσαμε να μην δε ξεκινήσουμε το άρθρο μας με τη Madonna. Για την τραγουδίστρια δεν χωράνε πλέον πολλές συστάσεις. Η επονομαζόμενη “Βασίλισσα της Ποπ” κατέχει πάνω από 20 ρεκόρ στο βιβλίο Guinness, όπως η καλλιτέχνης με τις περισσότερες νούμερο 1 επιτυχίες στα τσαρτ όλου του κόσμου. Η κληρονομιά της πλέον είναι βαρυσήμαντη καθώς θεωρείται μια από τις ισχυρότερες γυναίκες στο χώρο της μουσικής, αλλά και το μεγαλύτερο -ίσως- εμβληματικό icon για την LGBTQ κοινότητα.

foxbusiness.com
foxbusiness.com

“Άνοιξε” τον δρόμο της μουσικής για πολλές γυναίκες όπως η Britney Sprears. Tέλος, η εικόνα της έθεσε το ζήτημα του φεμινισμού πολλές φορές στην καριέρα της.

H Lady Gaga ξεκίνησε την καριέρα της το 2008 και τότε πολλοί μιλούσαν για μια… δεύτερη Madonna. Απέσπασε το προσωνύμιο “Bασίλισσα της Ποπ” το 2011. Θεωρείται ένας από τους εμπορικότερους μουσικούς όλων των εποχών. Μέσω των τραγουδιών της έχει ασχοληθεί με κοινωνικά ζητήματα όπως με το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης στη μπαλάντα της “Till It Happens to You”. Πολλές φορές, έχει ταχθεί υπέρ του αγώνα για τον HIV/ AIDS, ενώ έγινε και σημαντική αρωγός για θύματα που άφησαν πίσω τους ακραία καιρικά φαινόμενα (σεισμός και τσουνάμι το 2011 στην Ιαπωνία).

Από τις “Βασίλισσες της Ποπ” πάμε στον “Βασιλιά της Ποπ” και στον αείμνηστο Michael Jackson. Έχει επηρεάσει πολλά είδη μουσικής και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής. Υπήρξε πρωτοπόρος για άλλους καλλιτέχνες σε θέματα φιλανθρωπίας και το 1992 ίδρυσε το δικό του ίδρυμα ονόματι “Heal The World”. Oι φιλανθρωπικές του δραστηριότητες δεν ήταν μόνο χρηματικές.

forbes.com
forbes.com

Επισκεπτόταν άρρωστα παιδιά σε νοσοκομεία όλου του κόσμου, “άνοιγε” το σπίτι του και δημιουργούσε ειδικές εγκαταστάσεις για άρρωστα παιδιά και παρείχε φροντίδα. Τέλος, δώριζε εισιτήρια σε συναυλίες του σε ομάδες που στέκονταν ως αρωγή δίπλα σε άρρωστα παιδιά.

Σύμφωνα με το Rolling Stone, η Taylor Swift είναι μια από τις ”Καλύτερες συνθέτριες όλων των εποχών”. Mέσω της σύνθεσης των τραγουδιών της έχει επηρεάσει τόσο τη μουσική βιομηχανία, τη λαϊκή κουλτούρα όσο και την πολιτική. Αρχικά ως είδωλο των εφήβων και στη συνέχεια ως pop icon, πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά και πολιτικά πράγματα. Καλλιτέχνες όπως η Madonna, ο Stevie Wonder έχουν επαινέσει τη μουσικότητά της και πολλοί την χαρακτηρίζουν ως ο “Bob Dylan της εποχής μας”.

H Britney Spears αποτελεί ακόμη ένα pop icon με όλη τη σημασία της λέξης. Πέρα από τη μουσικής της, η τραγουδίστρια έχει δείξει πολλές φορές τον ανθρωπισμό της. Μαζί με τη Madonna και τον Michael Jackson, θεωρείται -από τους θαυμαστές της ποπ- η τρίαδα του Pop Royality. Από το 2001 ως και το 2011 διατηρούσε το “The Britney Spears Camp for the Performing Arts”, βοηθώντας παιδιά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μουσική και χορό. Έχει σταθεί αρωγός σε θύματα ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ο τυφώνας Κατρίνα. Έχει αγωνιστεί κατά του AIDS και αποτελεί σημαντικό icon για την LGBTQ κοινότητα. Tα μίντια την χαρακτηρίζουν ως “Πριγκίπισσα της Ποπ”.

grammy.com
grammy.com

Γνωρίσαμε τον Justin Bieber το 2009. Γρήγορα αγαπήθηκε από την νεολαία, η οποία του χάρισε το προσωνύμιο “Βασιλιάς της Teen Pop”. Έπειτα από λίγο καιρό τον αποκάλεσαν “Πρίγκιπα της Ποπ μουσικής” και η αναγνωρισιμότητά του έγινε παγκόσμια. Ο τραγουδιστής και η δουλειά του έχουν επηρεάσει καλλιτέχνες όπως ο Shawn Mendes και ο Niall Horan. Τραγουδιστές όπως η Dua Lipa και ο Charlie Puth έχουν δηλώσει πως επηρεάστηκαν από την ανακάλυψη του Justin από το YouTube και πως και οι ίδιοι πέτυχαν το ίδιο.

O David Bowie δεν εκπροσωπεί μόνο το art/ glam rock αλλά και την ποπ μουσική. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του 20ου αιώνα. Το Rolling Stone τον κατατάσσει στους “Καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών”. Η σκηνική του παρουσία αλλά και τα τραγούδια του έφεραν μια νέα διάσταση στη μουσική στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Το τεράστιο έργο του έχει επίδραση στη λαϊκή κουλτούρα τόσο της ποπ μουσικής όσο και της ροκ.

people.com
people.com

Ένας ακόμη καλλιτέχνης ονόματι Prince δεν έμεινε μόνο στην ποπ αλλά ασχολήθηκε και με άλλα μουσικά είδη όπως τη funk, τη rock, τη progressive soul. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους καλλιτέχνες της γενιά του. Ως ερμηνευτής έφτασε να θεωρείται σύμβολο του σεξ λόγω της σεξουαλικότητάς του. Εξαιτίας της “ιδιότυπης” μόδας του άφησε εποχή στις μουσικές σκηνές των περασμένων δεκαετιών. Ο Prince είναι γνωστός για την στήριξή του στο γυναικείο φύλο της μουσικής βιομηχανίας καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Γνωρίζουμε τη Beyonce και ως “Queen Bey”. Η παγκόσμια επιτυχία της τραγουδίστριας την οδήγησε να χαρακτηριστεί ως ένα πολιτιστικό σύμβολο αρχής γενομένης από το 2013, μέσα από το ομώνυμο δίσκο της αλλά και μετέπειτα με το Lemonade. Βρέθηκε στην κορυφή του NPR με τις “μουσικές με τη μεγαλύτερη επιρροή του 21ου αιώνα”. Η Beyonce δείχνει την επιρροή της στη μόδα από το 2005, όταν με τη μητέρα της δημιούργησαν το House of Dereon, μια σειρά γυναικείας μόδας εμπνευσμένη από τις τρεις γενιές γυναικών της οικογένειάς της. Τέλος, η φιλανθρωπία της στα θύματα που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα υπήρξε μεγάλη.

H Kylie Minogue λογίζεται ως μια ”Πριγκίπισσα της Ποπ” που με τη μουσική της επηρέασε τραγουδιστές/ στριες όπως οι Olly Alexander, Melanie C, Kim Petras, Dua Lipa και Pabllo Vittar. Η εικόνα και το είδωλό της έχει συνδεθεί με φιλανθρωπικές δραστηριότητες προς πληγέντες ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ο σεισμός και το τσουνάμι το 2004 στον Ινδικό ωκεανό και το σεισμό της Ταϊτής το 2010. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις της για λογαριασμό του “More Than Just a Residency”.

O Harry Styles χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα ακόμη pop icon της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Με ιδιαίτερη επιρροή στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και στο χώρο της μόδας, θεωρείται από τους πιο πετυχημένους σόλο καλλιτέχνες που προέκυψαν από κάποιο συγκρότημα. Ακόμη και συγγραφείς έχουν επηρεαστεί από τη μουσική και την καριέρα του τραγουδιστή. Κάποιοι από αυτούς τους είναι η Anna Todd στο έργο της “After” και η Robinne Lee στο “The Idea Of You”.

Πάμε σε μια μεγάλη φωνή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. H Whithey Houston έχει χαρακτηριστεί ως το “The Voice”, η “Ποπ Πριγκίπισσα” ή η “Βασίλισσα της Ποπ”. Το 2009 εισήχθη στο βιβλίο Guinness ως η “πιο πολυ- βραβευμένη γυναίκα τραγουδίστρια όλων των εποχών”. Ξεκινώντας από τη gospel μουσική διέπρεψε στην ποπ, στην R&B, στη soul και στην urban contemporary. Η δημοτικότητά της επηρέασε πολλές τραγουδίστριες να ακολουθήσουν τα βήματά της.

imdb.com
imdb.com

Άλλη μια “Bασίλισσα της Ποπ” της παγκόσμιας μουσικής σκηνής είναι η Mariah Carey. Στην τραγουδίστρια έχουν δοθεί και άλλα προσωνύμια όπως “Βασίλισσα των Χριστουγέννων”, ”Υπέρτατο Αηδόνι”, “Ντίβα της Ποπ” και “Βασίλισσα της R&B”. Είναι η εμπορικότερη τραγουδίστρια στις Ηνωμένες Πολιτείες με πολυάριθμα βραβεία στο ενεργητικό της. Η Mariah Carey έχει αναγνωριστεί, επίσης, ως fashion και gay icon. Το τραγούδι της “Hero” έγινε ύμνος μεταξύ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

O George Michael αποτελεί ένα ποπ icon ακόμη και μετ’ θάνατον. Από το 2023 συμπεριλαμβάνεται στο Rock & Roll Hall Of Fame. Υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αφού άνηκε σε αυτήν. Το Radio Academy τον ονόμασε ως τον άνδρα καλλιτέχνη που “παίχτηκε” περισσότερο από τα ραδιόφωνα της Βρετανίας κατά την περίοδο 1984- 2004. Ο George Michael βοήθησε σημαντικά στην εξάλειψη του AIDS/ HIV.

Από την παρούσα λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Cher με τον τίτλο “Θεά της Pop”. Η Cher υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα είδωλα της μόδας και σύμβολα του σεξ όλων των εποχών. Η επιρροή της υπήρξε μεγάλη για τραγουδιστές ακόμη και για ηθοποιούς όπως η Lady Gaga, η Madonna, η Cyndi Lauper, η Meryl Streep και η Oprah Winfrey. Ως gay icon επηρέασε σημαντικά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα τόσο με την καριέρα της, όσο και στο χώρο της μόδας. Από το 1997 άσκησε μεγάλο κοινωνικό και πολιτιστικό ακτιβισμό σε ΛΟΑΤΚΙ θέματα.

thisdayinmusic.com
thisdayinmusic.com

Σημαντική παρακαταθήκη στην ποπ μουσική άφησαν και οι “Spice Girls“. Υπήρξαν πρωτοπόρες στη teen pop της δεκαετίας του 1990. Χαρακτηρίζονται ως το εμπορικότερο γυναικείο συγκρότημα όλων των εποχών με πολυάριθμα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα βραβεία στο ενεργητικό τους. Λογίζονται ως ένα ποπ φαινόμενο του ’90 με σημαντική επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δρόμοι τους χωρίστηκαν το 2000 και επανήρθαν στις live εμφανίσεις δύο φορές. Μία το 2007 με το “The Return of the Spice Girls Tour” και μια το 2019 με το “Spice World- 2019 Tour”.

Μπορεί να αποκαλείται ο “Βασιλιάς του Rock n Roll”, αλλά ο Elvis Presley άφησε σημαντική παρακαταθήκη και στην ποπ μουσική. Είναι μια από τις εμβληματικότερες μουσικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα που άφησε το στίγμα του με τη μουσική του, τα τραγούδια του αλλά και την παρουσία του πάνω στη σκηνή. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών με αναρίθμητα βραβεία και συμμετοχές στη μεγάλη οθόνη. Το 2022, η καριέρα του και η ζωή του μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Austin Butler.

Παρά τα -μόλις- δέκα χρόνια καριέρας, οι Beatles κατάφεραν να γράψουν μια ”χρυσή” σελίδα στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Αν και ροκ, θεωρούνται από πολλούς ως ένα σημαντικό icon ακόμη και για την ποπ μουσική. Θεωρείται ως το συγκρότημα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Οι Beatles έφεραν την επανάσταση σε πολλούς τομείς της μουσικής και συχνά μνημονεύονται ως ηγέτες νεανικών και κοινωνικο- πολιτιστικών κινημάτων της εποχής τους. Καταγράφεται ως το γκρουπ που έχει σημειώσει τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας ακόμη και τους solo καλλιτέχνες. Πολλοί την αποκαλούν Ποπ Πριγκίπισσα.

Μπορεί να μην της δόθηκε κάποιο προσωνύμιο, ωστόσο η Rihanna αποτελεί ένα σημαντικό icon για την ποπ μουσική. Η 36χρονη από τα νησιά Μπαρμπέϊντος ξεκίνησε την καριέρα της μόλις στα 15 της χρόνια, ενώ το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ. Σιγά σιγά εξελίχθηκε σε ένα μουσικό φαινόμενο του 21ου αιώνα με πολλά βραβεία στο ενεργητικό της, με εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο και με υψηλές θέσεις σε σημαντικά μουσικά τσαρτ. Το 2016 κυκλοφόρησε τον τελευταίο και πιο πρόσφατο δίσκο της. Η Rihanna στάθηκε αρωγός για παιδιά με νοητικά προβλήματα, ιδρύοντας το δικός της ίδρυμα “Πιστεύω”. Τέλος, έδωσε μάχη για την καταπολέμηση του AIDS/ HIV.

Η Ariana Grande έχει χαρακτηριστεί ως άλλη μια “Βασίλισσα/ Πριγκίπισσα της Ποπ”. Στα 30 της μόλις κατάφερε να βραβευτεί με σημαντικά βραβεία και να αριθμεί δισεκατομμύρια προβολές/ αναπαραγωγές στις μουσικές πλατφόρμες. Ως τραγουδίστρια ξεκίνησε την καριέρα της το 2013, ενώ τρία χρόνια αργότερα την θαυμάσαμε και στη μεγάλη οθόνη. Φέτος κυκλοφόρησε το 7ο κατά σειρά άλμπουμ της πετυχαίνοντας την πρωτιά του US Billboard 200, με περισσότερα από 100.000 αντίτυπα σε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσον αφορά τη φωνή της, η Ariana Grande έχει χαρακτηριστεί ως άλλη μια σοπράνο.

Άλλους καλλιτέχνες που μπορούμε να αναφέρουμε εδώ είναι η Aaliyah (Βασίλισσα της Urban Pop), o Viguen (Βασιλιάς της Περσικής ποπ), οι Gloria Estefan, Shakira και Thalia (Βασίλισσες της latin pop), o Justin Timberlake (Πρίγκιπας της Ποπ), η Bjork (Βασίλισσα της πειραματικής ποπ),

η Amy Grant (Βασίλισσα της Χριστιανικής ποπ), η Mylene Farmer (Βασίλισσα της Ευρωπαϊκής γαλλικής ποπ) και η Kelly Clarkson (Ποπ πριγκίπισσα).

© 2024, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment