Specials

Τα καλύτερα videoclip όλων των εποχών

Η σημασία του videoclip στην κυκλοφορία ενός τραγουδιού αλλά και στην μετέπειτα πορεία του είναι μεγάλη. Μέσα από μια οπτικοποίηση, ένα μουσικό κομμάτι μπορεί να αναδειχτεί περισσότερο ή ακόμη και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. H ανακάλυψή του έδωσε την ευκαιρία στους δημιουργούς να επεκτείνουν τη φαντασία και το όραμά τους ”πατώντας” πάνω σε ένα συγκεκριμένο ήχο. Πλέον, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι, αφού έχουν δημιουργηθεί ειδικές κατηγορίες για την ανάδειξη των καλύτερων βιντεοκλίπ.

Από τα MTV Music Video Awards ως τα Countdown Music Video Awards, όλα τα μουσικά events περιλαμβάνουν πλέον την κατηγορία για το ”Καλύτερο Videoclip”.

Ποια, όμως, κατατάσσονται στα καλύτερα βιντεοκλίπ όλων των εποχών;

Ξεκινάμε τη λίστα μας με το ”Blinding Lights” του The Weeknd. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2019 και από τότε σπάσει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αποτελεί το εμπορικότερο κομμάτι του καλλιτέχνη μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Spotify είναι το τραγούδι με τα περισσότερα streams για το 2020. Όπως το τραγούδι έτσι και το κλιπ που το συνοδεύει απέσπασε σημαντικά βραβεία όπως το ”Βίντεο της Χρονιάς” στα MTV Music Video Awards 2020.

To ”Buddy Holly” των Weezer κυκλοφόρησε το 1994 και αποτελεί από τα πιο γνωστά single του συγκροτήματος. Το βιντεοκλίπ μας δείχνει νέα πλάνα του γκρουπ αλλά και παλιότερα από το show ”Ηappy Days”. Το κλιπ έχει κερδίζει πολλά βραβεία. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα τέσσερα που απέσπασε το 1995 στα MTV Music Video Awards.

Συνεχίζοντας, θα συναντήσουμε ένα ”Δάκρυ” από τους Άγγλους Massive Attack. Στο βίντεο του κομματιού απεικονίζεται ένα βρέφος να κινείται και να τραγουδά στον ρυθμό της φωνής της Elizabeth Fraser, πρώην μέλος του συγκροτήματος Cocteau Twins. Υπήρξε υποψήφιο τόσο στα Βρετανικά Μουσικά Βραβεία όσο και στα βραβεία των MTV στην κατηγορία ”Καλύτερο Videoclip”.

Oι Jonathan Dayton και Valerie Faris σκηνοθέτησαν το ”1979” του εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος The Smashing Pumpkins. To βίντεο ακολουθεί μια μέρα από τη ζωή δυσαρεστημένων εφήβων των προαστίων. Βασίστηκε σε μια ιδέα που χαρακτηρίζει μια εξιδανικευμένη εφηβική ζωή. Στα ΜΤV Music Video Awards κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο εναλλακτικό βίντεο.

To επόμενο βιντεοκλίπ θεωρείται ένα από τα πιο τολμηρά όλων των εποχών. Παρ’ όλο που το τραγούδι γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, το κλιπ δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο βραβείο. Αναφερόμαστε στο τραγούδι ”Smalltown Boy” των Bronski Beat. Σε αυτό απεικονίζεται ένα μέλος του συγκροτήματος που έχει βιώσει όλα εκείνα τα προβλήματα που περιγράφονται στους στίχους. Βλέποντας ένα τρένο, συλλογίζεται το παρελθόν του και τα  γεγονότα που τον έκαναν να φύγει από το σπίτι των γονιών του.

Το σουρεαλιστικό υπαίθριο σκηνικό στο τραγούδι ”Heart Shaped Box” των Nirvana σκηνοθετήθηκε από τον Anton Corjbin. Το κλιπ ξεκινά και τελειώνει με το συγκρότημα σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον, παρακολουθώντας έναν ηλικιωμένο άνδρα να του χορηγείται φαρμακευτική αγωγή. Απέσπασε δύο MTV στις κατηγορίες ”Καλύτερο Εναλλακτικό Βίντεο” και ”Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση”.

Η αμερικανίδα τραγουδίστρια και πιανίστρια Tori Amos κυκλοφόρησε το 1998 το ”Spark”. Η ίδια έγραψε το τραγούδι  μετά από μια αποβολή που είχε. Το βίντεο απεικονίζει μια κοπέλα που έχει θέληση για ζωή. Μπορεί να μην κατάφερε να αποσπάσει κάποιο βραβείο, αλλά συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων κλιπ όλων των εποχών.

Το ”Virtual Insanity” είναι το διασημότερο μουσικό βίντεο του funk συγκροτήματος Jamiroquai. Kυκλοφόρησε το 1996 και στις Ηνωμένες Πολιτείες μια χρονιά αργότερα, το 1997.  Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιο σε 9 κατηγορίες των MTV Music Video Awards, ενώ κέρδισε τις τέσσερις από αυτές. Το 2006, ψηφίστηκε στην 9η θέση από τους θεατές του MTV για το μουσικό βίντεο που ”έσπασε” τους κανόνες.

Το γνωστό σε όλους μας ”Telephone” της Lady Gaga και της Beyonce, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα βιντεοκλίπ όλων των εποχών. Εμφανώς επηρεασμένο από τον Quentin Tarantino, το κλιπ δείχνει τη Beyonce να ελευθερώνει την Gaga από την φυλακή. Σε αυτό κάνει την εμφάνισή του και ο τραγουδιστής Tyrese Gibson. Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών βραβεύτηκε στα MTV αλλά και στα NRJ Music Awards.

Mια ομάδα στελεχών φτάνει σε μια αίθουσα προβών, όπου η Paula Abdul ετοιμάζεται να κάνει ακρόαση για το κομμάτι της ”Cold Hearted”. Σε σκηνοθεσία David Fincher και επηρεασμένο από το All That Jazz, το βίντεο μαζί με το Rhythm Nation της Janet Jackson και το Vogue της Madonna καθόρισαν ουσιαστικά το πρότυπο βίντεο ”χορού”.

Το ”Coffee & TV” κυκλοφόρησε το 1999 από τους Blur. Απεικονίζει ένα κινούμενο ευαίσθητο κουτί γάλακτος ονόματι ”Milky”, το οποίο αναζητούσε τον Coxon. To βίντεο κέρδισε πολλά βραβεία το 1999 και το 2000, μεταξύ των οποίων για το καλύτερο βίντεο στα NME Awards και στα MTV Europe Awards. To 2002, κατατάχθηκε το τέταρτο καλύτερο βίντεο όλων των εποχών από το VH1. To 2005 ψηφίστηκε από το Channel 4, ως το 17ο καλύτερο ποπ βίντεο όλων των εποχών.

Το αμφιλεγόμενο, πρωτοποριακό και συνάμα προκλητικό βιντεοκλίπ ”Smack My Bitch Up” των Prodigy σκηνοθετήθηκε από τον Jonas Akerlund. To τραγούδι και κατ’ επέκταση το βιντεοκλίπ προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των σκηνών σεξουαλικής υπερβολής και βίας υπό την επήρεια των ναρκωτικών και για αυτό παίχτηκε σπάνια στην τηλεόραση. Παρ’ όλα αυτά απέσπασε δύο βραβεία MTV για το καλύτερο πρωτοποριακό βίντεο και το καλύτερο βίντεο ηλεκτρονικής μουσικής.

Το ”Sabotage” των Beastie Boys κυκλοφόρησε το 1994 και αποτελεί έναν φόρο τιμής και μια παρωδία για τις δραματικές αστυνομικές σειρές της δεκαετίας του 1970. Το τραγούδι παρουσιάζεται ως τίτλοι αρχής μιας φανταστικής αστυνομικής εκπομπής του ’70 με τα μέλη του συγκροτήματος να εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές. Το 2009 κατάκτησε το βραβείο MTV στην κατηγορία ”Καλύτερο Βίντεο” του αναδρομικού μουσικού βίντεο.

Στην επόμενη θέση συναντάμε τους R.E.M με το τραγούδι τους ”Drive”. Αποτελεί το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο Michae Stripe στον υπολογιστή. Το τραγούδι έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, ωστόσο έμεινε εκτός σε διάφορες συλλογές που κυκλοφόρησαν από το συγκρότημα. Το μουσικό βίντεο του κομματιού δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο βραβείο και ας συγκαταλέγεται στη λίστα με τα καλύτερα βιντεοκλίπ όλων των εποχών.

Το “It’s Oh So Quiet” της Ισλανδής Bjork κυκλοφόρησε το 1995, στον δεύτερο προσωπικό της δίσκο ”Post”. Το μουσικό βίντεο βασίστηκε στην ταινία του Jacques Demy ”Les Parapluies de Cherbourg” του 1964. Σε αυτό απεικονίζεται η τραγουδίστρια να τραγουδά σε αργή κίνηση και σε μουσικό στυλ Broadway. Το κλιπ ήταν υποψήφιο σε 6 κατηγορίες MTV και 1 Grammy στην κατηγορία ”Καλύτερο μουσικό βίντεο”.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας η βασίλισσα της ποπ Madonna. To ”Frozen” κυκλοφόρησε το 1998 και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο της ”Ray of Light”. Το μουσικό κλιπ του κομματιού ήταν εμπνευσμένο από την ταινία ”The English Patient” αλλά και από το έργο της Martha Graham. Το τραγούδι έλαβε εξαιρετικές κριτικές και σε αυτό ακολούθησε και το βίντεο, το οποίο απέσπασε βραβείο στα MTV για τα καλύτερα οπτικά εφέ.

Το επόμενο τραγούδι κυκλοφόρησε το 2008 από την Beyonce. Πρόκειται για το ”Single Ladies (Put a Ring on it)”, το οποίο απέσπασε πολλά βραβεία. Το κλιπ του τραγουδιού είναι ασπρόμαυρο και ήταν εμπνευσμένο από τη ρουτίνα του χορευτή Bob Fosse ”Mexican Breakfast”, όπου η σύζυγός του χόρευε με δύο άλλες γυναίκες. Τόσο το τραγούδι όσο και το βιντεοκλίπ βραβεύτηκαν στα βραβεία Grammy, ΜTV και Teen Choice.

Ο αστέρας της Αγγλικής ποπ, Robbie Williams, κυκλοφόρησε το 2000 το single του ”Rock DJ”. Το κλιπ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Ιουλίου του ίδιου έτους και δείχνει τον τραγουδιστή να χορεύει σε μία ντίσκο με κάποιες γυναίκες να κάνουν πατινάζ γύρω του. Στόχος του είναι τα τραβήξει την προσοχή της γυναίκας DJ και όταν το πετύχει αυτό, ξεκινά την ”απογύμνωση” των οστών του, του δέρματός του και των οργάνων του, τα οποία εκτελούνται με ειδικά εφέ. Για αυτόν τον λόγο απέσπασε ένα βραβείο MTV στην κατηγορία ”Καλύτερα οπτικά εφέ”.

Το παρακάτω βίντεο συγκαταλέγεται στα ακριβότερα που έχουν γυριστεί ποτέ.  To 1995 κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ για το τραγούδι ”Waterfalls” από το συγκρότημα της hip hop TLC. To κλιπ οπτικοποιεί τις ιστορίες δύο εφήβων, όπου ο ένας αγνοεί τις εκκλήσεις της μητέρα του να πάψει να πουλάει ναρκωτικά και η άλλη αποφεύγει την χρήση προφυλακτικού καθώς κάνει σεξ με τον φίλο της. Απέσπασε 4 βραβεία MTV και δύο βραβεία Soul Train.

To επόμενο τραγούδι έφτασε μέχρι τη φάση των υποψηφιοτήτων για 2 Ευρωπαϊκά βραβεία MTV. Ο λόγος για το ”Around The World” του γαλλικού μουσικού διδύμου της ηλεκτρονικής μουσικής Daft Punk. To μουσικό βίντεο σε σκηνοθεσία Michel Gondry απεικονίζει πέντε ομάδες χαρακτήρων σε μία πλατφόρμα που παραπέμπει σε έναν δίσκο βινυλίου. Το ”Around the World” ήταν μια προσωπική προσπάθεια του σκηνοθέτη να φέρει τον οργανωμένο χορό στα videoclip.

Το ”Wicked Game” του μουσικού Chris Isaak χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα βιντεοκλίπ όλων των εποχών. Για αυτόν τον λόγο το ακούμε σε πολλές παραγωγές του κινηματογράφου, της τηλεόρασης αλλά και σε διαφημίσεις. Για το συγκεκριμένο τραγούδι υπάρχουν δύο διαφορετικά μουσικά βίντεο.  Το κλιπ σε σκηνοθεσία του Herb Ritts απέσπασε 3 βραβεία MTV στις κατηγορίες ”Καλύτερο Βίντεο από άνδρα καλλιτέχνη”, ”Καλύτερη Φωτογραφία” και ”Καλύτερο βίντεο από ταινία”.

To ”Rhythm Nation” της Janet Jackson συμπεριλαμβάνεται στο 4ο προσωπικό της album. Μέσω του δίσκου της, η τραγουδίστρια αντλεί έμπνευση από διάφορα κοινωνικά ζητήματα όπως είναι ο ρατσισμός, η φτώχεια και η κατάχρηση ουσιών. Το συγκεκριμένο βίντεο επικεντρώνεται στην ιστορία δύο αγοριών των οποίων τα όνειρα για μια μουσική καριέρα καταστρέφονται λόγω των ουσιών. Το βίντεο κέρδισε 1 βραβείο MTV για την καλύτερη χορογραφία.

Σε μία θέση παραπάνω συναντάμε ξανά την Janet Jackson, αυτήν την φορά σε συνεργασία με τον Michael Jackson. Το βίντεο τους για το τραγούδι ”Scream” φιγουράρει στην #1 θέση με τα ακριβότερα βιντεοκλίπ όλων των εποχών. Τόσο το τραγούδι όσο και το κλιπ αποτελούν απάντηση στην συμπεριφορά που έλαβε ο τραγουδιστής από τα ΜΜΕ το 1993.

Στη λίστα μας συναντάμε ξανά την Ισλανδή Bjork, αυτή τη φορά με το τραγούδι της ”All Is Full Of Love”. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι εμπνευσμένοι από την άνοιξη, την  αγάπη και τον Ragnarok της σκανδιναβικής μυθολογίας. Όπως είναι φυσικό, στα ίδια πλαίσια κινείται και το μουσικό βίντεο, τονίζοντας τη σημασία του να αγαπάς τον εαυτό σου. Στο κλιπ εμφανίζεται ένα ρομπότ με τα χαρακτηριστικά της τραγουδίστριας.

Οι Jonathan Dayton και Valerie Faris συνεργάζονται ξανά για το ”Tonight, Tonight” των The Smashing Pumpkins. Η αρχή ιδέα για την οπτικοποίηση του βίντεο ναυάγησε, όταν το συγκρότημα κατάλαβε ότι οι Red Hot Chili Peppers είχαν κάνει κάνει ένα βίντεο με παρόμοιο στυλ. Η δεύτερη ιδέα ήταν το συγκρότημα να έπαιζε σε μια σουρεαλιστική σκηνή. Η τρίτη ιδέα, αυτήν του Jonathan και της Valerie, επικράτησε και θα την δείτε παρακάτω:

Το βιντεοκλίπ των The Carters για το τραπ τραγούδι τους ”Apeshit” σκηνοθετήθηκε από τον Ricky Saiz μέσα στο μουσείο του Λούβρου.  Γραμμένο από την Beyonce και τον Jay- Z, απεικονίζει έναν άνδρα με φτερά. Το 6λεπτο κλιπ προτάθηκε για την κατηγορία ”Καλύτερο μουσικό βίντεο” στα βραβεία Grammy το 2019. Μετά την προβολή του, το μουσείο σημείωσε αύξηση των επισκεπτών του κατά 50%.

Την πρώτη δεκάδα ανοίγει η Αυστραλή ποπ τραγουδίστρια Kylie Minogue. Η τραγουδίστρια από τη μακρινή Αυστραλία μας παρακινεί να ταξιδέψουμε στον κόσμο της. Το μουσικό βίντεο περιλαμβάνει την ίδια να περπατά στους δρόμους του Παρισιού. Το κλιπ έλαβε θετικές κριτικές με τους κριτικούς να επαινούν τους συντελεστές για την ιδέα. Παρ’ όλο που το τραγούδι τιμήθηκε με ένα βραβείο Grammy, το βιντεοκλίπ δεν κατόρθωσε να αποσπάσει κάποιο βραβείο.

Στην 9η θέση, συναντάμε το ”Sledgehammer” του Peter Gabriel. Ο σκηνοθέτης, Stephen R. Johnson σε συνεργασία με του Brother Quay και Nick Park, έφτιαξαν ένα ”λίγο πρωτοποριακό” βιντεοκλίπ για τη δεκαετία του ’80. Η προσπάθειά τους ανταμείφθηκε όχι με ένα αλλά με 9 βραβεία στα MTV Video Music Awards του 1987, -μεταξύ άλλων- στις κατηγορίες Video of the Year, Best Concept Video και Best Visual Effects.

Προχωρώντας μια θέση παραπάνω, πέφτουμε πάνω στο ”Karma Police” των Radiohead. Το συγκρότημα της εναλλακτικής ροκ μας μεταφέρει σε ένα μυστηριακό κλιπ εκδίκησης. Η αξιοσημείωτη οπτική άποψη του βίντεοκλιπ του χάρισε 2 υποψηφιότητες στα MTV Awards στις κατηγορίες ”Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας” και ”Καλύτερο Εναλλακτικό βιντεο κλιπ”.  Το 2009 ήταν υποψήφιο στην κατηγορία ”Καλύτερο βιντεοκλιπ” για το αναδρομικό μουσικό βραβείο MTV.

Στην 7η θέση φιγουράρει η βασίλισσα της ποπ Madonna με το τραγούδι της ”Express Yourself”. Το βιντεοκλίπ αποτελεί την ενσάρκωση του queer chic και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από την παγκόσμια ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το concept του βίντεο απεικονίζει την τραγουδίστρια  σε σέξυ πόζες παρέα με ημίγυμνους άνδρες. Σε αυτήν την περίπτωση η δημοφιλία του τραγουδιού  ακολουθεί την επιτυχία του βιντεοκλίπ, που κατόρθωσε να κερδίσει 3 βραβεία MTV το 1989.

Στην 6η θέση βρίσκεται ο Jay- Z με το ”99 Problems”. To βιντεοκλίπ κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2004 και σύμφωνα με τα λεγόμενα του τραγουδιστή ”ήθελε να είναι τόσο αυτοβιογραφικό” όσο και ο υπόλοιπος δίσκος, The Black Album. H δουλειά της σκηνοθεσίας προορίζονταν αρχικά για τον Quentin Tarantino αλλά δόθηκε στον Mark Romanek. Το βίντεο απέσπασε 3 MVPA βραβεία το 2005 και 4 βραβεία MTV, μεταξύ άλλων για την καλύτερη σκηνοθεσία.

Στην 5η θέση συναντάμε ένα βιντεοκλίπ για τη μικρότητα αλλά και την καταπίεση της ανθρωπότητας. Το ”Bitter Sweet Symphony” των The Verve κυκλοφόρησε το 1997. Πουλώντας περισσότερα από 1.2 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κλιπ ήταν υποψήφιο σε 3 κατηγορίες των MTV το 1998. Εκείνη τη χρονιά, δεν κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο για το τραγούδι της Χρονιάς από το Ray of Light της Madonna.

Το 4ο, κατά σειρά, καλύτερο βιντεοκλίπ όλων των εποχών είναι το ”Freedom ’90” του George Michael. Ο ύμνος για την ελευθερία -όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί- κυκλοφόρησε το 1990 και 6 χρόνια αργότερα διασκευάστηκε από τον Robbie Williams. To κλιπ ήταν υποψήφιο σε 6 υποψηφιότητες ΜΤV το 1991: Kαλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας, Καλύτερο Μοντάζ, Καλύτερο βιντεοκλίπ Βρετανού καλλιτέχνη και Καλύτερο βιντεοκλίπ από άνδρα καλλιτέχνη.

Στην τρίτη θέση βρίσκουμε το “This Is America” του Childish Gambino” σε σκηνοθεσία του Hiro Murai. Στο βίντεοκλιπ ο καλλιτέχνης μας δείχνει παραστατικά ”Τι είναι Αμερική”. Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα κλιπ του 2018 με περισσότερες από 810 εκατομμύρια προβολές. Οι πωλήσεις και οι θέσεις του τραγουδιού στα παγκόσμια chars είναι εντυπωσιακές αφού πούλησε πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Kέρδισε 2 βραβεία BET, 1 βραβείο εικόνας NAACP, 3 βραβεία MTV και 1 Grammy. αυτό του Καλύτερου μουσικού βίντεο μικρού μήκους.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η επιτυχία των Νορβηγών A-ha,Take On Me”. Το πρώτο μουσικό βίντεο  του κομματιού κυκλοφόρησε το 1984 σε μία εντελώς διαφορετική ηχογράφηση. Το δεύτερο βίντεο σε σκηνοθεσία Steve Barron, περιλαμβάνει έναν συνδυασμό κινούμενων σχεδίων από μολύβι που παίρνουν δράση. Το κλιπ κέρδισε έξι MTV βραβεία το 1986 ενώ ήταν υποψήφιο για άλλα δύο. Την ίδια χρονιά, ήταν επίσης υποψήφιο στα 13α Αμερικάνικα Μουσικά Βραβεία για την κατηγορία ”Αγαπημένο ποπ/ ροκ βίντεο”.

Στην πρώτη θέση της λίστας μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Michael Jackson και το τραγούδι του”Thriller”. Το μουσικό βίντεο του κομματιού σκηνοθετήθηκε από τον John Landis και αναφέρεται (όπως λέει και ο τίτλος του) σε πολυάριθμες ταινίες τρόμου. Σε αυτό πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο τραγουδιστής καθώς χορεύει με μια ορδή νεκρών. Εκτός από τη λίστα με τα καλύτερα βιντεοκλίπ όλων των εποχών, συμπεριλαμβάνεται και στη λίστα με τα ακριβότερα μουσικά βίντεο.

Στο παρακάτω poll ψηφίστε ως και πέντε από τα αγαπημένα σας video clips και αναδείξτε το καλύτερο!

© 2022, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment