Specials

Sugababes | Ένα girl group γεμάτο εντάσεις, αποχωρήσεις και πολύ pop μουσική

Αν γεννήθηκες τη δεκαετία του 1990 ή ήσουν ήδη αρκετά μεγάλος σε αυτήν τότε σίγουρα θα έχεις ακούσει τις Sugababes. Το girl group από την Βρετανία κυριάρχησε επί της ευρωπαϊκής pop μουσικής τη δεκαετία του 2000 με πολλά hits όπως τα “Overload”, “Round Round”, “Push the Button” κ.α.

Εκτός από πολλά pop hits, η πορεία των Sugababes σφραγίστηκε από τις backstage εντάσεις αλλά και τις συνεχείς αποχωρήσεις μελών του που είχαν ως αποτέλεσμα τις πολλές αλλαγές στο line up του – κατά τ’άλλα – αγαπημένου συγκροτήματος. Στο παρών άρθρο θα παρουσιάσουμε ένα timeline του girl group από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα.

1998 – 2001: SUGABABES 1.0. | Η ίδρυση, τα πρώτα χρόνια, η κυκλοφορία του debut δίσκου τους και η πρώτη αποχώρηση.

Τα original μέλη των Sugababes (από αριστερά προς δεξιά): Keisha Buchanan, Siobhan Donaghy και Mutya Buena.

Οι Sugababes ήταν ένα all-female group που δημιουργήθηκε στον απόηχο της επιτυχίας των Spice Girls. Οι τεράστιες πωλήσεις των Spice Girls έστρεψαν τη προσοχή του κοινού αλλά και των δισκογραφικών εταιριών στα girl groups. Έτσι, μετά τις Spice Girls και τα αμέσως επόμενα χρόνια είδαμε μια σωρεία γυναικείων συγκροτημάτων να κάνουν την εμφάνιση τους όπως οι All Saints, οι Atomic Kitten, οι B*Witched, οι Girls Aloud και φυσικά οι Sugababes.

Στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών η Siobhan και η Mutya είχαν ήδη υπογράψει με την London Records. Τις ίδιες τις είχαν προσεγγίσει οι manager των All Saints, Ron Tom και Sarah Stennett. Οι δύο managers γρήγορα κατάλαβαν ότι οι συγκεκριμένες θα μπορούσαν να βρεθούν σε ένα girl group. Στην αναζήτηση άλλων μελών η Mutya θα προτείνει την καλή της φίλη Keisha. Και κάπως έτσι ιδρύθηκαν οι Sugababes! Ή μάλλον οι Sugababies όπως ήταν το αρχικό όνομά τους όπου πολύ γρήγορα άλλαξε σε Sugababes καθώς ήταν ωριμότερο.

Κι ενώ το δισκογραφικό τους ντεμπούτο προορίζονταν για το 1999 η εταιρία τους πρότεινε να πάρουν επιπλέον χρόνο για το project. Ο πρώτος τους δίσκος ονομάστηκε One Touch και κυκλοφόρησε στις 27 Νοεμβρίου του 2000. Μέρος του ήταν το ιδιαίτερα γνωστό και στη χώρα μας “Overlaod”.

Το τραγούδι προτάθηκε για BRIT Award στη κατηγορία του κορυφαίου single της χρονιάς ενώ έφθασε μέχρι το #6 των βρετανικών charts. Ο δίσκος προωθήθηκε με άλλα τρία singles. Αυτά ήταν τα “New Year”, “Run for Cover” και “Soul Sound”.

Προς τα τέλη του 2001 και κατά τη διάρκεια του promo tour τους στην Ιαπωνία η Siobhan αποχώρησε από το συγκρότημα. Επικαλέστηκε το ότι ήθελε να ακολουθήσει μια καριέρα στο χώρο της μόδας. Βέβαια, λίγο αργότερα θα ξεκινήσει τη solo καριέρα της στη μουσική. Θα δηλώσει επίσης ότι όσο ήταν στις Babes υπήρξε θύμα bullying από την Keisha λέγωντας ότι ”Η Keisha ήταν ο πρώτος bully που συνάντησα στη ζωή μου’‘. Τη δήλωση αυτή την έχει πάρει πίσω ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί ο πραγματικός λόγος της αποχώρησής της.

2002 – 2005: SUGABABES 2.0. | Η άφιξη της Heidi, η εμπορική επιτυχία, καλλιτεχνικές διαφωνίες και η δεύτερη αποχώρηση.

Το δεύτερο line up των Sugababes αποτελούνταν από τις (αριστερά προς δεξιά) Keisha Buchanan, Mutya Buena και Heidi Range.

Λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση της Siobhan οι Sugababes έμειναν χωρίς δισκογραφική εταιρία αφού η London Records έμεινε απογοητευμένη από τις πωλήσεις του One Touch. Χωρίς δισκογραφική στέγη και μείον ένα μέλος οι Mutya και Keisha πίστεψαν ότι η καριέρα τους είχε τελειώσει. Στις αρχές του 2002 η Island Records θα δείξει το ενδιαφέρον της. Τα δύο κορίτσια μαζί με την Heidi Range (η οποία ήταν επιλογή της εταιρίας) υπογράφουν και πολύ γρήγορα ξεκινούν την ηχογράφηση του sophomore δίσκου τους. Θα απομακρυνθούν από τον ήχο του One Touch καθώς θα εισάγουν electro pop στοιχεία στη μουσική τους. Αυτή η αλλαγή στη μουσική κατεύθυνση τους φαίνεται καθαρά και στη πρώτη τους κυκλοφορία, το “Freak Like Me” το πρώτο από τα πολλά #1 singles τους.

Signature hit των Sugababes είναι το “Round Round”. Έφθασε κι αυτό στο #1 των βρετανικών charts ενώ μπήκε στο Top 10 σε Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ελλάδα κ.α. Οι Sugababes ήταν πλέον μια υπολογίσιμη δύναμη στην pop μουσική βιομηχανία.

Το album Angels With Dirty Faces θα καταφθάσει στις 26 Αυγούστου του 2002. Σαν single θα κυκλοφορήσει και το R&B influenced “Stronger” ως double side του ομώνυμου “Angels With Dirty Faces” που έντυσε μουσικά την ταινία Powerpuff Girls. Στις αρχές του 2003 κυκλοφόρησε και το “Shape” το οποίο προορίζονταν για συνεργασία με τον Sting, αφού χρησιμοποιεί ως sample τραγούδι του, ωστόσο το γεμάτο πρόγραμμα του τραγουδιστή στάθηκε εμπόδιο σε αυτή τη μουσική σύμπραξη.

Προς το τέλος της άνοιξης του 2003 τα κορίτσια θα μπουν ξανά στο studio. Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης και κυρίως λόγο καλλιτεχνικών διαφωνιών η Mutya θα έρθει σε αντιπαράθεση με την Heidi αλλά και την Island Records για την full on pop κατεύθυνση του girl group.

Ο δίσκος ολοκληρώνεται κι ενώ αρχικά ήταν να ονομαστεί Points of You τελικώς τιτλοφορείται ως Three αφού αντικατόπτριζε τα τρία μέλη των Sugababes, το ότι ήταν ο τρίτος τους δίσκος, ότι χρειάστηκαν τρεις μήνες για τη δημιουργία του και φυσικά το ότι κυκλοφόρησε το 2003. Κατέφθασε στις 27 Οκτωβρίου του 2003. Lead single του δίσκου το “Hole in the Head” ένα ακόμη #1 single και ένα από τα καλύτερα τραγούδια τους ενώ ακολούθησε το “Too Lost In You” γραμμένο από την Diane Warren. Ακολούθησαν τα “In the Middle” και “Caught In a Moment”.

Το μεγαλύτερο μέρος του 2004 θα το περάσουν σε περιοδεία ενώ η Mutya Buena θα γίνει μητέρα! Στις αρχές του 2005 ξεκινά η ηχρογράφηση του Taller In More Ways, του τέταρτου album τους. Και πάλι η Mutya θα εκφράσει την δυσαρέσκειά της για πολλά από τα τραγούδια. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 10 Οκτωβρίου του 2005 ενώ προηγήθηκε η κυκλοφορία του single “Push the Button”. Αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία των Babes με πωλήσεις μεγαλύτερες των 2.000.000! Φυσικά και έφθασε στο #1 στη Βρετανία ενώ μπήκε στο Top 5 σε μια σειρά από ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – χώρες όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Αυστραλία.

Τελευταίο single με τα φωνητικά της Buena υπήρξε το “Ugly” ένα επίσης stand out κομμάτι της δισκογραφίας τους. Τις τελευταίες μέρες του 2005 η Mutya Buena αποχώρησε από το συγκρότημα. Η ίδια θέλησε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο παιδί της ενώ οι συνεχείς αντιπαραθέσεις με την Heidi αλλά και την δισκογραφική εταιρία έκαναν την απόφασή της πολύ πιο εύκολη.

2005 – 2009: SUGABABES 3.0. | Η είσοδος της Amelle, επιπλέον συγκρούσεις και η αποχώρηση του τελευταίου original member.

Οι Amelle Berrabah, Keisha Buchanan και Heidi Range (αριστερά προς δεξιά) αποτέλεσαν το τρίτο line up των Sugababes.

Περίπου 48 ώρες από την αποχώρηση της Buena και οι Sugababes είχαν ήδη υποδεχθεί το νεότερο μέλος τους, την Amelle Berrabah. Ο δίσκος Taller In More Ways επανακυκλοφόρησε στις 13 Μαρτίου του 2006. Τρία τραγούδια ξανα-ηχογραφήθηκαν αυτή τη φορά με τα φωνητικά της Amelle. Η νέα εκδοχή του “Red Dress” αποτέλεσε και το single με το οποίο μας συστήθηκε το νέο μέλος. Υπήρξε ένα από τα πολλά τραγούδια που η Mutya δεν ήθελε να ηχογραφήσει. Για την ακρίβεια έχει δηλώσει: ”Πραγματικά μισώ αυτό το τραγούδι. Χαίρομαι που κυκλοφόρησε ως single όταν ήμουν πια παρελθόν από το συγκρότημα. Δε θα μπορούσα να το τραγουδήσω σε συναυλίες και τηλεοπτικά shows”.

Τέταρτο και τελευταίο single το “Follow Me Home”. Μια από τις αδιάφορες μπαλάντες των Sugababes και μια άστοχη επιλογή για single όταν στον δίσκο υπήρχαν τραγούδια όπως τα “Ace Reject”, “Gotta Be You” και “It Ain’t Easy”.

Τους αμέσως επόμενους μήνες οι Babes κυκλοφόρησαν τον greatest hits δίσκο τους, Overloaded: The Singles Collection ενώ λίγο αργότερα συνεργάστηκαν με το… αντίπαλο δέος τους τις Girls Aloud στο “Walk This Way”, ένα ακόμη #1 hit.

Το Change, ο πέμπτος δίσκος τους κυκλοφόρησε στις 1 Οκτωβρίου του 2007. Το “About You Now” αποτελεί μια από τις best selling κυκλοφορίες τους και το τελευταίο #1 single τους στην Βρετανία. Ακολούθησε το ομότιτλο με τον δίσκο “Change” και το “Denial” ένα από τα καλύτερα τραγούδια του καταλόγου τους. Ακόμη αναρωτιόμαστε γιατί δεν κυκλοφόρησαν ως singles τα “Never Gonna Dance Again” και “My Love Is Pink”.

Ήταν η περίοδος που τα tabloids είχαν καθημερινά ως θέμα τους, τους συνεχείς τσακωμούς και τις εντάσεις μεταξύ των μελών ενώ κάθε εβδομάδα υπήρχε η ”είδηση” ότι κάποιο από τα κορίτσια αποχωρούσε από τις Sugababes. Ωστόσο η αλήθεια δεν ήταν πολύ μακριά από αυτό που μαρτυρούσαν τα media. Οι έντονες προσωπικότητες των Amelle και Keisha συχνά τις έφερνε αντιμέτωπες.

Ο έκτος δίσκος τους είχε τον ευρηματικό θα λέγαμε τίτλο Catfights & Spotlights. Κυκλοφόρησε στις 17 Οκτωβρίου του 2008. Υποστηρίχθηκε με δύο singles τα “Girls” και “No Can Do”. Μέχρι και σήμερα αποτελεί τον lowest selling δίσκο τους. Για το επόμενο album οι Babes ταξίδεψαν μέχρι την Αμερική όπου και συνεργάστηκαν με μεγάλα ονόματα όπως ο Stargate, ο RedOne, ο Ryan Tedder αλλά και ο Bruno Mars! Το “Get Sexy” ήταν το πρώτο δείγμα από τη νέα τους δουλειά.

Με τις εντάσεις να είναι πλέον καθημερινές η συνύπαρξη των Keisha και Amelle είχε γίνει αδύνατη. Σε πολλές από τις live εμφανίσεις του girl group κατά το 2009 η Amelle θα απουσιάζει. Φυσικά και τα βρετανικά μέσα οργίαζαν ενώ πολλοί ανέφεραν την είδηση ότι η Berrabah δεν ήταν πλέον μια Sugababe. Και όντως κάπως έτσι συνέβει. Όμως την τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2009 η Island Records αποφάσισε την απομάκρυνση της Keisha, του τελευταίου μέλους από το original line up των Sugababes και στην αναζήτηση ενός νέου προσώπου που θα την αντικαθιστούσε. Η Keisha θα κάνει λόγο για απόλυσή της από το συγκρότημα και για προδοσία από την Heidi η οποία προτίμησε τελικά να σταθεί στο πλευρό της Amelle. Κατηγορίες για bullying υπήρξαν και από τις δύο πλευρές. Η Keisha θα κάνει λόγο και για ρατσιστική συμπεριφορά και αντιμετώπιση από την εταιρία της!

2009 – 2011: SUGABABES 4.0. | Ο ερχομός της Jade και η διάλυση των Sugababes.

Πλέον όλα τα original member των Sugababes αποτελούσαν παρελθόν. Το τέταρτο line up αποτελούνταν από τις (αριστερά προς δεξιά) Jade Ewen, Heidi Range και Amelle Berrabah.

Ορμόμενη από την 5η θέση στην Eurovision του 2009, η Jade Ewen έγινε το τρίτο μέλος του συγκροτήματος. Έπρεπε μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μάθει τον μακρύ κατάλογο των Sugababes αλλά και τις χορογραφίες που ακολουθούσαν στα live τους. Το πρώτο τραγούδι το οποίο βρίσκει την Jade μαζί με τα υπόλοιπα κορίτσια ήταν το “About A Girl”.

Ακολούθησε το “Wear My Kiss” ενώ στις 5 Μαρτίου του 2010 κυκλοφόρησε ο έβδομος και τελευταίος δίσκος τους, Sweet 7. Το διάστημα του τέταρτου line up πολλά μέσα αλλά και music forums θα αναφέρονται στο συγκρότημα ως Suga-fakes, λόγο της έλλειψης κάποιου μέλους από το αρχικό line up. Δημόσια η Mutya Buena θα πει ότι εφόσον δεν υπάρχει κανένα original μέλος δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται το όνομα Sugababes για να περιγράφει αυτό το line up. Λίγο καιρό αργότερα θα την υποστηρίξει και η Keisha.

Και οι ίδιοι οι fans τους θα στραφούν απέναντι από το συγκρότημα βασιζόμενοι στο ότι και η εικόνα (ήταν πλέον πιο americanized και sexy) και η μουσική τους (το Sweet 7 ήταν ένας dance-pop / EDM δίσκος) είχαν αλλάξει σε υπερβολικό βαθμό και ως αποτέλεσμα να μην είναι πιστά στη ταυτότητα των Babes.

Παρά τα σχόλια και την αρνητική κριτική οι Sugababes 4.0. ξεκίνησαν από τα τέλη του 2010 να γράφουν νέα μουσική. Στις αρχές του 2011 κυκλοφόρησε το “Freedom” το οποίο δε κατάφερε να κάνει αίσθηση στα charts. Μέσα στο έτος η Island Records δε συνέχισε τη συνεργασία της με τις Sugababes. Η διάλυση του girl group ήταν αναπόφευκτη.

2012 – σήμερα: THE ORIGINAL SUGABABES | Η επανένωση του πρώτου line up, οι MKS, η δικαστική μάχη για το όνομα ”Sugababes” και η κυκλοφορία του νέου τους δίσκου!

Τα original μέλη Keisha, Mutya και Siobhan ενώθηκαν ξανά το 2012.

Ήδη από τα τέλη του 2011 κυκλοφορούσε η φήμη για επανένωση του αρχικού line up. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν πανυγυρικά την αμέσως επόμενη χρονιά. Ωστόσο, το trademark ”Sugababes” άνηκε στην Island Records και ως εκ τούτου το original line up δε μπορούσε να το χρησιμοποιήσει. Έτσι οι 3 τους αποφάσισαν το όνομα MKS από τα αρχικά των ονομάτων τους. Το 2013 κυκλοφόρησαν το τραγούδι “Flatline” το οποίο έλαβε πολύ καλές κριτικές.

Τον Ιούνιο του 2019 τα κορίτσια κέρδισαν την δικαστική μάχη και κατάφεραν να αποκτήσουν το όνομα Sugababes. Το 2021 μαζί με τον MNEK κυκλοφόρησαν ένα remix του ”Run for Cover” ενώ την ίδια χρονιά μια επετειακή edition του δίσκου One Touch έγινε διαθέσιμη. Το 2022 πραγματοποίησαν μια σειρά από συναυλίες! Εμφανίστηκαν σε Βρετανία και Ιρλανδία ενώ άνοιξαν τις εμφανίσεις των Westlife. Λίγο πριν την δύση του 2022 οι Sugababes ξάφνιασαν τους fans τους με την surprice κυκλοφορία του 8ου δίσκου τους, The Lost Tapes. Ο δίσκος περιλαμβάνει ηχογραφήσεις του girl trio την περίοδο 2012-2014.

Το 2023 τις βρίσκει ως opening acts για τους Take That ενώ κυκλοφόρησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο το τραγούδι ”When the Rain Comes”.

Ως και σήμερα οι Sugababes κατέκτησαν 6 φορές την κορυφή του βρετανικού charts ενώ μετρούν 18 Top 10 hits! Στην Ευρώπη και σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις αποτέλεσαν το best selling girl group των 2000’s αφήνωντας πίσω τις Pussycat Dolls και τις Girls Aloud. Το legacy των Babes στη pop μουσική είναι μεγάλο. Οι Sugababes ήταν διαφορετικές – αν δεν θέλετε να τις χαρακτηρίσουμε καλύτερες – από τα υπόλοιπα girl bands της περιόδου τους. Κυρίως λόγο των πρώτων δύο line ups κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την φρεσκάδα τους, το απίστευτο coolness τους αλλά και το edginess τους.

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2022 – 2023, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment