Specials

Special | 10 τραγούδια που δεν γνωρίζατε ότι ήταν εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία

Η λογοτεχνία, η ποίηση και τα θεατρικά έργα, έχουν υπάρξει από την αρχή του ανθρώπου, έμπνευση για διάφορες μορφές της τέχνης. Ταινίες, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, μουσική  και άλλα πολλά αποτελούν αφορμή για ένα καλλιτέχνη να μεταφέρει την άποψη του για ένα τέτοιο έργο στο δικό του κομμάτι τέχνης. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε 10 γνωστά τραγούδια που οφείλουν την ύπαρξη τους στην έμπνευση που προήρθε από την παγκόσμια πεζογραφία και από γνωστά λογοτεχνικά αριστουργήματα. Πριν πάτε λοιπόν μια βόλτα μέχρι την βιβλιοθήκη σας , δείτε παρακάτω μερικά από αυτά.

10. Lana Del Rey – Off to the races ( Vladimir NabokovLolita)

Στο “Off to the Races” της Lana Del Rey βλέπουμε την σαφή επιρροή από το κλασικό  έργο  του Vladimir Nabokov, “Lolita”. Οι πρώτες γραμμές του βιβλίου είναι και οι στίχοι στο κομμάτι : “Lolita, light of my life, fire of my loins. My sin, my soul”. Χρησιμοποιεί λοιπόν το βιβλίο ως μια συνολική μεταφορά για τη δική της ζωή, μιας και  όταν η Lana ήταν νεότερη, είχε προβλήματα με το αλκοόλ όπως η ηρωίδα , και πάντα η μόνιμη φαντασίωση της ήταν ένας…sugar daddy.

09. Thirty Seconds to Mars – Hurricane ( Edgar Allan Poe, The Raven )

Το “Hurricane” από τους  Thirty Seconds to Mars  είναι μια παραβολή πάνω στο έργο του Edgar Allan Poe, “The Raven”. Το διάσημο αφηγηματικό ποίημα του Poe αναφέρει  την ιστορία ενός ανθρώπου που μαστίζεται από  τις αναμνήσεις μιας νεκρής γυναίκας ,της  Lenore,  και δέχεται επίσκεψη από ένα κοράκι που μιλάει μέσα στη νύχτα. Παρά το γεγονός ότι το “Hurricane” δεν παίρνει την λυρική του επιρροή ακριβώς από τον Poe, το θέμα  από το “Κοράκι” , όπως το άγχος, ο θάνατος και η χαμένη αγάπη αναφέρονται  σε αυτό, γεγονός που εξηγεί γιατί ταιριάζει τόσο καλά και με το video clip.

08Kate Bush – Wuthering Heights ( Emily Bronte,Wuthering Heights)

Ίσως το πιο διάσημο τραγούδι με λογοτεχνικές αναφορές, το “Wuthering Heights” (Ανεμοδαρμένα Ύψη)  της  Kate Bush όπου αναφέρεται  η  ιστορία του ομώνυμου  γοτθικού μυθιστορήματος της  Emily Bronte. Η επίσκεψη της σαν φάντασμα στο παλιό σπίτι με τον  εραστή της , Heathcliff, να την αφήνει να μπει από το παράθυρο. Η φωνή της Kate Bush και ο περίεργος ήχος της ορχήστρας  μεταδίδουν το μυστηριώδες πνεύμα της σκηνής από το τρίτο κεφάλαιο του περίφημου λογοτεχνικού αριστουργήματος.

07Radiohead – Banana Co ( Gabriel Garcia MarquezOne Hundred Years of Solitude)

Το Banana Co των  Radiohead είναι εμπνευσμένο από το  “One Hundred Years of Solitude” (Εκατό χρόνια μοναξιά) του μεγάλου Gabriel Garcia Marquez. Οι Radiohead χρησιμοποιούν  εικόνες από το κλασικό έργο  για να μεταδώσουν  την καταστροφή που έφεραν οι εταιρείες μπανάνας σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής στον εικοστό αιώνα.

06. Katy Perry – Firework (Jack KerouacOn the Road)

Το Firework της  Katy Perry περιέχει αναφορές από το βιβλίο “On the Road” του Jack Kerouac. Συγκεκριμένα το ρεφρέν της μεγάλης επιτυχίας της Katy είναι μια παράφραση από κομμάτια του βιβλίου και συγκεκριμένα αναφέρει: “You just gotta ignite the light and let it shine, just own the night like the 4th of July. Cause, baby, you’re a firework, come on, show ‘em what you’re worth, make ‘em go, aah, aah, aah, As you shoot across the sky”  Με την φράση από το βιβλίο : “The only people for me are the mad ones, the ones who are mad to live, mad to talk, mad to be saved, desirous of everything at the same time, the ones who never yawn or say a commonplace thing but burn, burn, burn like fabulous yellow roman candles exploding like spiders across the stars and in the middle you see the blue centerlight pop and everybody goes, “Awww!”

05Mylène Farmer – Rêver ( Primo Levi, If This Is a Man)

Στο Rêver της Mylène Farmer υπάρχουν αναφορές όχι μόνο σε ένα άλλα σε τέσσερα βιβλία και ποιήματα.  Με το θέμα του τραγουδιού να είναι από μόνο του ικανό να σταθεί σαν έπος, ολοκαύτωμα-πόνος-απογοήτευση-θάνατος-ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, η Mylène μας αναφέρει παράλληλα  και μερικά αγαπημένα της λογοτεχνικά έργα.  Το “Rêver” ήταν το πρώτο τραγούδι της  που αναφέρεται στην γενοκτονία του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου (το δεύτερο τραγούδι  ήταν το “Souviens-toi du jour”), όπου υπάρχουν φράσεις  μέσα από το βιβλίο “If This Is a Man”, που γράφτηκε από τον Primo Levi. Ένας στίχος από το κομμάτι , “J’irai cracher sur vos tombeaux”, αναφέρεται σε ένα βιβλίο του Boris Vian με το ψευδώνυμο του Vernon Sullivan (το βιβλίο προκάλεσε διαμάχη το 1947 λόγω του βίαιου και σεξουαλικού περιεχομένου του). Αρκετοί στίχοι εμπνέονται από τα ποιήματα του Γάλλου συγγραφέα Pierre Reverdy: π.χ. οι στίχοι  “Nous ne marcherons plus ensemble” είναι ακριβές απόσπασμα του ποιήματος “Dans le monde étranger”, “Dansent les flammes, les bras se lèvent” στο ποίημα “Esprit Pensant” και οι στίχοι “Le monde comme une pendule, qui s’est arrêtée” εμπνέονται από το ποίημα “Toujours là”.

04Elton John – Goodbye Yellow Brick Road ( L. Frank Baum, The Wonderful Wizard of Oz)

Το  “Goodbye Yellow Brick Road” του Elton John οφείλει την ύπαρξη του στο γνωστό παιδικό διήγημα, “The Wonderful Wizard of Oz” ( Ο μάγος του Όζ). Στο βιβλίο , η Dorothy και οι τρεις φίλοι της ακολουθούν τον δρόμο με τα κίτρινα τούβλα που οδηγεί στη σμαραγδένια πόλη στη χώρα του Όζ. Οι στίχοι περιγράφουν την ανάγκη για την επιστροφή στην απλή  ζωή, μετά από την περιπέτεια προς το άγνωστο. ντίστοιχη αναφορά υπάρχει και στο “Gypsy” της Lady gaga : “Like Dorothy on a yellow brick, Hope my ruby shoes get us there quick, ‘Cause I left everyone I love at home “)

03Led Zeppelin – Ramble On ( J.R.R Tolkien, Lord of the Rings )

Ένα από τα πολλά τραγούδια των Led Zeppelin που αναφέρθηκε ότι εμπνεύστηκαν  από την επική σειρά του J.R.R Tolkien, το “Ramble On είναι μια εξιστόρηση της διαδρομής των Sam και Frodo. Σε αυτό το κλασικό τραγούδι  του 1969, μια γυναίκα, και όχι το περίφημο δακτυλίδι, είναι το αντικείμενο των εμμονών του τραγουδιστή βέβαια. Στον δεύτερο κουπλέ για παράδειγμαο τραγουδιστής Robert Plant τραγουδά: “Twas in the darkest depths of Mordor, I met a girl so fair, but Gollum and the evil one, crept up and slipped away with her”.

02David Bowie – We Are the Dead (George Orwell, 1984 )

Το “We Are the Dead” είναι ένα από τα κομμάτια στο άλμπουμ “Diamond Dogs” του David Bowie, το οποίο αποτίει φόρο τιμής στο 1984 του George Orwell. Ο τίτλος του τραγουδιού προέρχεται από μια επαναλαμβανόμενη φράση  στο μυθιστόρημα που ταυτόχρονα εκφράζει τα καταπιεσμένα συναισθήματα  καθώς και την επικείμενη φυλάκιση του πρωταγωνιστή από την αστυνομία της σκέψης.

01. Madonna – Take a bow (William Shakespeare, Like You Like It )

Στην αγαπημένη μπαλάντα “Take A Bow” της Madonna, ανάμεσα στους στίχους βλέπουμε την αναφορά στο Θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, “Like You Like It” . Η Madonna αναφέρει (με μια μικρή αλλαγή) τις δύο πρώτες φράσεις  της περίφημης ομιλίας του Jaques στην δεύτερη πράξη του έργου :   “All the world’s a stage, and all the men and women merely players.” (All the world is a stage / And everyone has their part.). Το τραγούδι είναι δομημένο γύρω από το έργο ,  από τον τίτλο έως τους τελευταίους στίχους τονίζοντας τη διαφορά  μεταξύ ενός ηθοποιού στη σκηνή που παίζει  ένα ρόλο, και στην πραγματική ζωή χωρίς ..μάσκα.

© 2018 – 2022, Music Hunter Crew. All rights reserved.

About the author

Music Hunter Crew

Leave a Comment