Specials

Sounds Of The World part. 3 | Αφιέρωμα στην Ασιατική μουσική

Φεύγουμε από τη Λατινική Αμερική και μεταφερόμαστε στην Ασία, στη μεγαλύτερη ήπειρο της γης. Από την Τουρκία και τη Σουηδική Αραβία ως την Ινδονησία και το ασιατικό κομμάτι της Ρωσίας, η Ασία βρίθει από μια πλούσια μουσική παράδοση. Όπως η Αφρική και η Λατινική Αμερική, έτσι και η ασιατική ήπειρος περιλαμβάνει μια ποικιλία μουσικών ειδών- οργάνων που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Τα μουσικά όργανα

Σε κάθε χώρα της, σε κάθε έθνος της και σε κάθε περιοχή της, η Ασία χαρακτηρίζεται από διαφορετικά στυλ μουσικής αλλά και παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Ξεκινώντας από τη Δυτική Ασία και την Αρμενία συναντά κανείς το shvi (φλαόυτο), το parkapzuk (γκάϊντα χωρίς κηφήνα) και το duduk (πνευστό εθνικό όργανο της χώρας). Στη γειτονική Γεωργία ακούμε τις μελωδίες του panpipe (κατασκευασμένο με μπαμπού ή καλάμια) ενώ σε πολλές χώρες όπως η Συρία, το Ιράν, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν οι κάτοικοι διασκεδάζουν υπό τους ήχους του daf.

Προσεγγίζοντας τα κράτη της Κεντρικής Ασίας παρατηρούμε το Khuuchir (τοξωτό μουσικό όργανο) στη Μογγολία, το dili tuiduk (πνευστό) στο Τουρκμενιστάν και το kobyz (έγχορδο) στο Κιργιστάν. Όποιος ταξιδέψει στην Ανατολική Ασία θα ακούσει το biwa και το wadaiko στην Ιαπωνία, το rolmo (κύμβαλα) και το lingbu (φλάουτο) στο Θιβέτ και το yueqin στην Ταϊβάν. Το κρουστό όργανο damphu χαρακτηρίζει τη μουσική της Ινδίας και το μονόχορδο ektara τη μουσική του Νεπάλ. Τέλος, Νοτιοανατολικά υπάρχει τοkulintang (Φιλιππίνες), το sasando (Ινδονησία) και το khene (Λάος).

Τα μουσικά είδη

Κάθε γωνιά της Ασιατικής ηπείρου απαρτίζεται από το δικό της πολιτιστικό- μουσικό υπόβαθρο. Η Ασιατική μουσική χαρακτηρίζεται από την κλασσική μουσική της εκάστοτε χώρας, από παραδοσιακά ως και σύγχρονα ακούσματα. Για παράδειγμα, η μουσική του Ουζμπεκιστάν μοιάζει πολύ με τη μουσική της Μέσης Ανατολής και σε αυτή ξεχωρίζουμε τη shashmaqam ενώ στο Καζακστάν παρατηρούμε τη Qazap pop και την toi. Ανατολικά και σε περιοχές της Ιαπωνίας παρατηρούμε την enka και τη gunka ενώ στη Νότια Κορέα βασιλεύει η K- pop, που σιγά σιγά έγινε δημοφιλής σε πολλές χώρες του κόσμου. Νότια ξεχωρίζει η tamang selo (Νεπάλ), η Bollywood- hinti (Ινδία) και η baila ή bayila (Σρι Λάνκα).

Ταξιδεύοντας Νοτιοανατολικά θα θυμηθούμε τη γνωστή σε όλους μας μουσική fado (που αντανακλά τον έλεγχο του Ανατολικού Τιμόρ από τους Πορτογάλους) και τη gamelan (μουσική τελετουργιών, θεάτρου και τελετών). Χορευτική και θεατρική μουσική συναντάμε και στη Μαλαισία με κυριότερες τη mata- kantiga και τη dikir barat. Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τη δημοφιλέστερη μουσική της Ασίας που είναι η αραβική μουσική. Το άκουσμα αυτό συναντάται σε ένα ευρύ φάσμα χωρών από την Ιορδανία και το Ιράκ μέχρι τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν. Κάποιες υποομάδες που μπορούμε να αναφέρουμε είναι η fidjeri, η sawt (Μπαχρέϊν και Κουβέϊτ) και η samri (φολκλορική μουσική της Αραβικής χερσονήσου) που συνοδεύονται από τον ομώνυμο χορό. Όπως όλες οι παραπάνω μουσικές έτσι και η αραβική έχει συγχωνευτεί με τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα όπως η pop, η rock, η hip- hop, η ηλεκτρονική μουσική, η ραπ ακόμη και η (heavy) metal.

Hussain Al Jassmi από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένα από δημοφιλέστερα τραγούδια του αραβικού κόσμου

Και κάπου εδώ να αναφέρουμε πως η αραβική επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη μουσικής των χωρών της Βόρειας Αφρικής όπως του Μαρόκου, της Αιγύπτου, της Αλγερίας και της Τυνησίας.

Ανάμεσα στους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες της Ασίας μπορούμε να αναφέρουμε τον A. R. Rahman από την Ινδία (δημοφιλής για τα soundtrack και την προσφορά του στο κινηματογράφο της χώρας του), το συγκρότημα της Κ- pop BTS από τη Νότια Κορέα, o Κινέζος της ροκ Cui Jian, o Mark Bautista από τις Φιλιππίνες, o Aram Mp3 της pop/ budstep μουσικής από την Αρμενία, ο Tarkan από την Τουρκία και η Yara από το Λίβανο.

© 2022, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment