Specials

Rock in Athens ’85: Το πρώτο μεγάλο φεστιβάλ στην Ελλάδα

Η ροκ μουσική εισήλθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60. Συγκροτήματα όπως οι “Ιdols”, oι “Olympians”, oι ”Aphrodite’s Child” και οι αγγλόφωνοι ”Forminx” γέννησαν τη ροκ μουσική και την εξέλιξαν σε σημαντικά επίπεδα. Μπορεί σαν είδος να έκανε την εμφάνισή του το 1960, ωστόσο δεν υπήρχε -μέχρι εκείνη την περίοδο και σε ελλαδικό χώρο τουλάχιστον- κάποια μεγάλη γιορτή/ εκδήλωση για ένα από τα πιο διαδεδομένα μουσική είδη παγκοσμίως. Όλα αυτά μέχρι το 1985, όπου πήρε σάρκα και οστά το πρώτο ροκ φεστιβάλ στη χώρα μας.

Μέχρι τη δεκαετία του ’80, οι ροκ συναυλίες ήταν κάτι άγνωστο για τη χώρα μας. Σαν εξαίρεση μπορούμε να αναφερθούμε στην επεισοδιακή εμφάνιση των Rolling Stones το 1967 στη Λεωφόρο. Το γενικότερο πολιτικό- πολιτιστικό πλαίσιο δεν άφηνε περιθώριο για τέτοιες εκδηλώσεις και τέτοιες φιέστες υπήρξαν άγνωστες στην κουλτούρα του Έλληνα ως τα μισά της δεκαετίας του ’80. Ήταν η χρονιά που πραγματοποιήθηκε το πρώτο ροκ φεστιβάλ στη χώρα μας και γενικότερα το πρώτο μεγάλο φεστιβάλ στην Ελλάδα. Για πολλούς χαρακτηρίζεται ως το “φεστιβάλ που γέννησε τα φεστιβάλ” σε ελλαδικό χώρο και ως μία μουσική εκδήλωση που θα μείνει στην ιστορία.

Το ”Rock in Athens 1985” είχε πραγματοποιηθεί το διήμερο 26- 27 Ιουλίου του 1985 στο Παναθηναϊκό στάδιο της Αθήνας (Καλλιμάρμαρο), μια διοργάνωση του γαλλικού πρακτορείου Nouvelles Frontieres και υπό την αιγίδα της Μελίνας Μερκούρη, του Ζακ Λανγκ και του Γιώργου Παπανδρέου. Υπήρξε ένα φεστιβάλ- ορόσημο διεθνούς βεληνεκούς για εκείνη την περίοδο και τη χώρα μας. Το Rock in Athens τα είχε όλα! Από θέαμα, λαμπερές κοσμικότητες και εντυπωσιακά σκηνικά ως χαβαλέ, μυσταγωγία, queer statements και εκτεταμένα επεισόδια. Προοριζόταν να γίνει μάλιστα θεσμός κάτι που τελικά δεν συνέβη γιατί δεν εμφάνισε τα αναμενόμενα κέρδη και δεν υπήρξε κάποια επίσημη πρωτοβουλία συνέχισής του.

Την πρώτη μέρα των εμφανίσεων, στη σκηνή ανέβηκαν οι Stranglers, οι Depeche Mode και οι Culture Club, ενώ τη δεύτερη ημέρα οι Telephone, oι The Cure, οι The Clash, οι Talk Talk και η Nina Hagen με τη μπάντα της. Συνολικά είχαν εμφανιστεί οκτώ συγκροτήματα, ενώ η μοναδική ελληνική συμμετοχή ήταν οι Μουσικές Ταξιαρχίες του Τζίμη Πανούση, η οποία ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

38 χρόνια μετά το θρυλικό φεστιβάλ παραμένει στην πλατφόρμα του YouTube. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ διάρκειας 3 ωρών.

Το σημαντικό μουσικό φεστιβάλ κυκλοφόρησε, επίσης, σε φωτογραφικό λεύκωμα τον Δεκέμβριο του 2018 από τον φωτογράφο και εικαστικό Γιώργο Τουρκοβασίλη. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις στο Περιθώριο με κείμενα -μεταξύ άλλων- από τον Θανάση Αντωνίου, τον Αντώνη Φράγκο, τον Θοδωρή Βλαχάκη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου.

© 2023, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment