Review

Review | Ο φεμινιστικός και ταυτόχρονα electro-pop κόσμος της Tove Lo

Ο πέμπτος δίσκος της πάντα ευρηματικής Σουηδής Tove Lo κατεφθασε πριν από λίγες μέρες. Το Dirt Femme είναι η πρώτη κυκλοφορία της Lo ως independent artist αφού αποχώρησε από την Island Records λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση του κύκλου για τον δίσκο Sunshine Kitty (2019).

Αυτή η ελευθερία σίγουρα είναι διακριτή σε ολόκληρο το εύρος του δίσκου. Σε αυτόν συναντούμε ιδιαίτερα beats και τολμηρούς στίχους που σίγουρα δε θα μπορούσαν να ακουστούν κάτω από την στέγη μιας μεγάλης δισκογραφικής εταιρίας. Στο Dirt Femme η Tove Lo πειραματίζεται και τολμά. Καταδυκνεύει τα υπέρ και τα κατά του να είσαι ερωτευμένος ενώ το έντονο φεμινιστικό στοιχείο του album την βοηθά να ανακαλύψει τον εαυτό της και παράλληλα να επουλώσει πληγές του παρελθόντος. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα dance-pop και electro-pop περιβάλλον με μεγάλες… δόσεις από disco και synth ρυθμούς.

Το επίσημο cover του δίσκου.

Album opener αποτελεί το “No One Dies from Love”. Τα σχεδόν ρομποτικά φωνητικά της Σουηδής αναμιγνύνται εξαιρετικά με τον electro pop ήχο του τραγουδιού σε μια κυκλοφορία – ωδή στην αγάπη.

Το “Suburbia” ΄έχει έναν 1980’s και ταυτόχρονα διαχρονικό ρυθμό. Παρόλα αυτά αφήνει την αίσθηση του φουτουριστικού. Την αίσθηση αυτή ενισχύουν τα ρομποτικά φωνητικά που δίνουν και πάλι το παρών. Επόμενο κομμάτι το
“2 Die 4” που χρησιμοποιεί με έξυπνο τρ΄΄οπο ως sample την μεγάλη 1970’s επιτυχία “Popcorn” των Hot Butter. Σίγουρα ένα highlight κομμάτι του album.

Το Dirt Femme συνεχίζει με το “True Romance”. Εκεί η Tove Lo είναι περισσότερο μελωδική ενώ με πολύ συναίσθημα ”φωνάζει” για το τι είναι αγάπη για την ίδια και για όλες τις γυναίκες. Οι διατροφικές διαταραχές της αποτελούν τον δημιουργικό οδηγό του “Grapejuice”. Μέσα από αυτή την μάχη η ίδια έμαθε καλύτερα τον εαυτό της. Φυσικά και αποτελεί το κατ’ εξοχήν κομμάτι του δίσκου για την αυτοεξερεύνηση της. Σε παρόμοιο στιχουργικό μοτίβο, αυτό του self search, κινείται και το επόμενο κομμάτι το “Cute & Cruel” ένα μάλλον filler track.

Και από το πιο αδύναμο τραγούδι του δίσκου στο πιο δυνατό! Το “Call On Me”, μια συνεργασία με τον Βρετανό παραγωγό και DJ SG Lewis, είναι ένα unapologetic electro-pop κομμάτι με disco στοιχεία. Σίγουρα μια από τις κορυφαίες pop κυκλοφορίες για το 2022!

Κάτι από Faithless θυμίζει το 8ο κομμάτι του album. Στο “Attention Whore” η Lo αναζητά την προσοχή. Την προσοχή ενός συγκεκριμένου άνδρα για να κάνουν sex. Αποτελεί συνεργασία με τον Channel Tres. O SG Lewis επιστρέφει και πάλι. Το “Pineapple Slice” είναι και αυτό highlight κομμάτι του δίσκου δείχνοντας τη δυνατή χημεία των δύο καλλιτεχνών.

Λίγο πριν το τέλος εμφανίζονται τα “I’m to Blame” και “Kick In the Head” δύο αδιάφορα κομμάτια, τουλάχιστον μουσικά. Στο πρώτο οφείλουμε να αναγωρίσουμε ότι αποτελεί μια από τις δυνατές στιχουργικές στιγμές του δίσκου. Το Dirt Femme θα κλείσει λυτρωτικά με το “How Long” που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους ενώ το ακούσαμε και στη σειρά του Netflix, Euphoria. Σε αυτό, μάλλον, αποκαλύπτει την άπιστη φύση του συζύγου της, Charlie Twaddle. Βέβαια η ίδια η Tove Lo δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αν το “How Long” αναφέρεται στον ίδιο ούτε αν ακόμη παραμένει στη ζωή με τον συγκεκριμένο άνδρα.

Μέσα από ειδικά διαμορφωμένα chapters η Tove Lo παρουσιάζει όλα τα τραγούδια του δίσκου. Η 40λεπτη ταινία που φυσικά φέρει τον τίτλο Dirt Femme εξιστορεί μια περιπέτεια – ένα ταξίδι προς την αγάπη. Κατά τη διάρκεια αυτού πολλά και αντιθετικά συναισθήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Έρωτας, απορία, εκδίκηση, μοναξιά όλα αποτελούν μέρος του Dirt Femme.

Παρακολουθείστε την παρακάτω:

Η γυναικεία ενδυνάμωση και ο φεμινισμός ήταν στοιχεία που πάντα υπήρχαν στις δισκογραφικές δουλειές της Tove Lo. Όπως πάντα υπήρχαν και οι synth, disco και electro-pop ήχοι. Αυτή τη φορά και με αφορμή τον δίσκο Dirt Femme παρουσιάζονται με έναν διαφορετικό τρόπο. Ανακαλύπτωντας καλύτερα τον εαυτό της και έχοντας αρκετό χρόνο στη διάθεση της και χωρίς την πίεση του χρόνου που ίσως μια δισκογραφική εταιρία να της επέβαλε η ίδια κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο μωσαϊκό για την γυναίκα και την αγάπη.

Απολαύστε το Dirt Femme και στο Spotify:

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2022, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment