Review

#Review: H πολυαναμενόμενη επιστροφή του The Weeknd, “Starboy”

music hunter
Written by Dimitris Grivas

Η τεχνολογία και η σύγχρονη κουλτούρα έχουν διαμορφώσει τη σεξουαλική μας ζωή σε τέτοιο βαθμό, που η πορνογραφία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, digital sex culture. Πάρτε για παράδειγμα τα πιο γνωστά ονόματα της pop μουσικής και θα δείτε πως οι διαφορές τους από τους πρωταγωνιστές ταινιών πορνό – τόσο σε εμφάνιση όσο και συμπεριφορά – δεν είναι ευδιάκριτες. Φυσικά και δεν είμαι σεμνότυφος, απλά κάνω μία διαπίστωση. Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε πέντε χρόνια πριν, όταν ο Abél Makkonen Tesfaye δημιούργησε την περσόνα The Weeknd. Έναν αχόρταγο R&B τραγουδιστή, με σοκαριστικής ομοιότητας φωνή με τον MJ, να τραγουδά ύμνους για τα ναρκωτικά, το γρήγορο sex και τις αμέτρητες καταχρήσεις του. Εκεί στήριξε όλη του την καριέρα, στην σκοτεινή του πλευρά, κυκλοφορώντας το mixtape Trilogy, για το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές, και στη συνέχεια το debut album του Kiss Land. Για το δεύτερο album του Beauty Behind The Madness, o The Weeknd έριξε λίγο φώς και χρώμα στη σκοτεινή περσόνα και ακολούθησε μια πιο mainstream προσέγγιση, αφού συνεργάστηκε με τον Max Martin, συμμετείχε στο soundtrack του Fifty Shades Of Grey, προτάθηκε για Oscar και άλλα πολλά.

Για το τρίτο του album, ο The Weeknd αποχωρίζεται την κόμη σήμα-κατατεθέν και κάνει φανερές τις προθέσεις του με το lead single και τον τίτλο του LP, Starboy. Ο εμπνευσμένος από τον David Bowie τίτλος, κάνει έκδηλη την προσπάθεια του Tesfaye να συνηθίσει στην ιδέα πως είναι πλέον κομμάτι του συστήματος, ένα “motherfuckin’ Starboy”. Η θεματολογία είναι σχεδόν η ίδια με τις πρότερες δουλειές του, άσκοπο sex, πορνεία και ναρκωτικά, “woke up by a girl \ I don’t even know her name”, όμως κάτι έχει αλλάξει. Στη ζωή του The Weeknd εμφανίστηκε ένα Stargirl, το οποίο υποδύεται η Lana Del Rey, για την οποία ο The Weeknd έχει δηλώσει τον θαυμασμό / σεβασμό του. Η Lana κάνει δύο cameo στο album, ενώ ο The Weeknd σε πολλά κομμάτια αναφέρεται σε αυτό το κορίτσι που του έκλεψε την καρδιά, αλλά όλα τελείωσαν άδοξα. Μπορεί να φταίει και ο χωρισμός του από την Bella Hadid που τον έκαναν τόσο ευάλωτο, αλλά ήταν ευχάριστη ανατροπή να βλέπουμε τον βασιλιά του “Sex & Drugs & Rock N Roll” να “κυλιέται στα πατώματα” για μία γυναίκα. Άλλες εμφανίσεις στο LP έχουμε από Futute, Kendrick Lamar, Daft Punk (σε δύο κομμάτια) και Daniel Wilson, τη φωνή του οποίου πολλοί μπέρδεψαν με του Sam Smith. Ο The Weeknd τα βάζει με το superstardom για το οποίο τόσο πολύ κόπιασε, δεν συμβιβάζεται στη νοοτροπία της showbiz, βραβεία, red carpets, συνεντεύξεις, γι’ αυτό και οι εμφανίσεις του είναι ελάχιστες, “I just won a new award for a kids show / talking ’bout a face coming off a bag a blow / I’m like goddamn bitch I am not a Teen Choice”. Ακόμη και στο εξώφυλλο του LP, ο The Weeknd εμφανίζεται ξεκάθαρα μπουχτισμένος. Μουσικά, το album έχει κάτι από retro disco, garage-house και alt-R&B. Είναι η πιο πολυδιάστατη δουλειά που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής – αν αναλογιστούμε τα ονόματα που εμφανίζονται στα credits, Max Martin, Cashmere Cat, Cirkut, Daft Punk, Benny Blanco, Diplo – μία μεγάλη μουσική παλέτα 78 λεπτών. Μεγάλης διάρκειας, ναι, κουραστικό, σε καμία περίπτωση. Και αυτό το λέω εγώ, που τα δώδεκα τραγούδια σε ένα LP μου φαίνονται πολλά.

O The Weeknd επηρεάστηκε από θρύλους, Prince, the Smiths, Talking Heads, τα έβαλε με το σύστημα, ερωτεύτηκε, απογοητεύτηκε, συνεργάστηκε με τους κορυφαίους Daft Punk – πολλοί θα σκότωναν για μία τους παραγωγή – κυκλοφόρησε την gore ταινία μικρού μήκους Mania και μας σερβίρει το τραγανό και φανταχτερό Starboy.

Highlights : “Starboy”, “Party Monster”, “Rockin’”, “True Colors”, “Stargirl Interlude”, “Sidewalks”, “A Lonely Night”, “I Feel It Coming”

Tracklist (Click links for Videos)
1. Starboy ft. Daft Punk
2. Party Monster
3. False Alarm
4. Reminder
5. Rockin’
6. Secrets
7. True Colors
8. Stargirl Interlude ft. Lana Del Rey
9. Sidewalks ft. Kendrick Lamar
10. Six Feet Under ft. Future
11. Love to Lay
12. A Lonely Night
13. Attention
14. Ordinary Life
15. Nothing Without You
16. All I Know ft. Future
17. Die For You
18. I Feel It Coming ft. Daft Punk
Short Film: M A N I A

11 Ιουνίου κυκλοφόρησε το έκτο Video μέσα από το album:

 

© 2016 – 2017, Dimitris Grivas. All rights reserved.

About the author

Dimitris Grivas

Αν μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε με πέντε λέξεις θα ήταν, χαρούμενος, χορευταράς, ξινός (ώρες ώρες), ξεροκέφαλος (όλες τις ώρες) και πεισματάρης. Ακούει τα πάντα και το motto του είναι "It's all pop to me"!

1 Comment

Leave a Comment