Review

#Review: Οι αδελφές Quin a.k.a. Tegan And Sara επέστρεψαν

music hunter
Written by Dimitris Grivas

Μετά από 14 χρόνια καριέρας και έξι δίσκους στο ενεργητικό τους, οι αδελφές Tegan Rain Quin και Sara Keirsten Quin αποφασίζουν να βουτήξουν στα βαθιά της mainstream μουσικής – συνεργάστηκαν με τον μαέστρο του είδους Greg Kurstin – κυκλοφορώντας το έβδομο album τους Heartthrob και ταράζοντας τα νερά της indie-pop σκηνής. Ένα διαμάντι της pop, το οποίο ξεχώρισε το 2013 και μας άφησε όλους να αδημονούμε για το follow-up. Το Love You To Death λοιπόν, κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή και όλοι οι muso (music lovers) ανυπομονούσαμε να πατήσουμε το play και να ακούσουμε για τα νέα κατορθώματα των πανομοιότυπων διδύμων – αφού μέσα από τη μουσική τους τα κορίτσια αφηγούνται πραγματικά περιστατικά της ζωής τους. Στα δέκα νέα τραγούδια οι αδελφές Quin συνεργάστηκαν ξανά με τον Greg Kurstin, ο οποίος αυτή τη φορά έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την παραγωγή του album.

Το album ξεκινά βάζοντας μας, πολύ επιτυχημένα, στον κόσμο των Tegan And Sara με το “That Girl”, όπου κατευθείαν σου έρχεται στο μυαλό ο λόγος που τις πρωτολάτρεψες. Μία γλυκιά μελαγχολία, κεκαλυμμένη από catcy synth-pop μελωδίες. Το “Faint Of Heart” ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. “Everyone will say / It’s dangerous to take this path / Everyone will say that we’re crazy”, πολύ αργά, έχετε ήδη πάρει τον κακό, τον mainstream, τον δρόμο.

Ακολουθεί το lead single του LYTD “Boyfriend”, το οποίο έγραψε η Sara για τη σχέση της με μία κοπέλα που δεν είχε αποδεχθεί την σεξουαλικότητά της. Ένα τραγούδι σήμα κατατεθέν της retro-electro αισθητική τους.

“Dying To Know” και “Stop Desire” είναι τα δύο κομμάτια στα οποία οι αδελφές Quin αποστασιοποιούνται λιγάκι. Αν ο στόχος ήταν, όπως και στο προηγούμενο LP, να βγάλουν τα εσώψυχά τους με μουσικό χαλί poppy μελωδίες – μία διαδικασία κάθαρσης όπως έχουν δηλώσει – τότε σε αυτά τα δύο κομμάτια, δυστυχώς απέτυχαν.

Από τη μέση και μετά, αρχίζουν οι πραγματικές εξομολογήσεις, με τα “White Knucles” και “100x”, στα οποία η Sara αποκαλύπτει μερικά ψεγάδια της σχέσης της με την αδερφή της. “I made us feel unlucky too / So left me dead break that mirror in two” στο μεν και “I swear I tried to tell you a thousand times, a different way / I need out, on my own, I don’t wanna live this way” στο δε. Το δεύτερο είναι αρκετά συγκινητικό, ειδικά αν σκεφτείς πως είναι γραμμένο για την μεταξύ τους σχέση.

“BWU” και “U-Turn” έρχονται να ανεβάσουν λίγο τη διάθεση, τόσο μουσικά όσο και θεματικά. Και τα δύο εξυμνούν τον έρωτα, στον οποίο όμως κάνουμε υποχωρήσεις και αλλάζουμε (360ᵒ = 1 u-turn) για χάρη του έτερου ήμισυ, χωρίς βέβαια να χρειάζεται ένας “white wedding”, με ένα απλό σύμφωνο είμαστε ευχαριστημένοι! Το πρώτο είναι το αγαπημένο μου κομμάτι του LP.

Το album κλείνει το “Hang On To The Night”, επάξια του δόθηκε αυτός ο ρόλος, αφού μου θυμίζει τραγούδι που ακούς σε bar λίγο πριν κλείσει, με την καλή έννοια.

Τι πήγε στραβά; Πριν απ’ όλα να ξεκαθαρίσω ότι τα κορίτσια, at the end of the day, κυκλοφόρησαν μία εξαιρετική pop δουλειά, και επιπλέον είναι καλλιτέχνες και έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους να αποδείξουν τα αυταπόδεικτα. Απλά αυτό που με χάλασε στο τελευταίο τους πόνημα, είναι η έλλειψη προσωπικότητας και αυτό το αίσθημα παράδοσης που εξέλαβα στις προηγούμενες κυκλοφορίες. Δεν έδωσαν το στίγμα τους σε όλα τα τραγούδια για να δημιουργήσουν το τέλειο album, δεν ανοίχτηκαν και δεν εξομολογήθηκαν όσο θα ήθελα ίσως εγώ, αλλά αυτό είναι μία δική μου λόξα και καθαρά προσωπική άποψη. Πέραν τούτου, τα κορίτσια εφέραν εις πέρας την αποστολή τους, ποιοτική pop μουσική. Ήμουν, είμαι και θα είμαι fan των αδελφών Quin! Και απλά να επισημάνω ότι LGBT καλλιτέχνες και LGBT υποστηρικτές, που προβάλλουν υγιή πρότυπα στην mainstream κουλτούρα, καταλαμβάνουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Ακούστε το εδώ.

© 2016, Dimitris Grivas. All rights reserved.

About the author

Dimitris Grivas

Αν μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε με πέντε λέξεις θα ήταν, χαρούμενος, χορευταράς, ξινός (ώρες ώρες), ξεροκέφαλος (όλες τις ώρες) και πεισματάρης. Ακούει τα πάντα και το motto του είναι "It's all pop to me"!

Leave a Comment