Review

#review: Ακούστε το νέο και επιτυχημένο EP από το k-pop group BTS

Το 2017 έχει αποδειχθεί η καλύτερη χρονιά για το Κορεάτικης καταγωγής boy band BTS. Αυτή την εβδομάδα μάλιστα έγραψαν παγκόσμια ιστορία  με το νέο τους EP με τίτλο Love Yourself: 承 ‘Her’  (που κυκλοφόρησε στις 18 Σεπτεμβρίου) είναι το πρώτο k-pop album στην ιστορία του Αμερικάνικου Billboard 200 που καταφέρνει να μπει στο top 10 και πιο συγκεκριμένα στην 7η θέση με συνδυαστικές πωλήσεις να ανέρχονται στις 31.000 στην Αμερική.

Album Cover

Παγκοσμίως το album πούλησε περισσότερα από 700 χιλιάδες αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο k-pop album. Αξιοθαύμαστο είναι και το γεγονός ότι έσπασε και το record για την υψηλότερη θέση στο Billboard 200 από Ασιατικής καταγωγής καλλιτέχνη. Ο προηγούμενος κάτοχος ήταν ο Φιλιπιννέζικης καταγωγής  Charice με το ομόνυμο album του, που είχε  κάνει ντεμπούτο στην 8η θέση το 2010.

Το Love Yourself: 承 ‘Her’ αποτελεί το 5ο κατά σειρά Ep που κυκλοφορούν. Συνολικά οι BTS έχουν κυκλοφορήσει 4 studio albums (2 στα κορεάτικα και  2 στα Ιαπωνικά) και 5 Eps. Το album περιλαμβάνει 9 κομμάτια στην ψηφιακή του έκδοση και 11 στην φυσική του μορφή και το “DNA” είναι το πρώτο single. Εμείς θα αναλύσουμε τα 9 κομμάτια της ψηφιακής έκδοσης.

Το εναρκτήριο λάκτισμα είναι το “Intro:Serendipity” , ένα k-pop κομμάτι με tropical house στοιχεία, breathy vocals και εκστασιακά γυρίσματα. O τίτλος είναι μία λέξη που επινόησε ο Horace Walpole το 1974. Η επιστημονική της έννοια είναι μια σοφή ανακάλυψη που έγινε τυχαία. Ακολουθεί το “DNA”, το πρώτο single του album, η συνέχεια του Intro. Ένα k-pop  τραγούδι με ηλεκτρισμένη ενέργεια, χαρακτηριστικά whistles και ένα “γιγαντιαίο” chorus που παντρεύεται με dubstep μουσική.

To Best Of Me είναι το πρώτο κομμάτι που έχει ένα πιο International γνώριμο ήχο και το πρώτο στο album με rap verses. Αυτό το γνώριμο στοιχείο οφείλεται στο ότι είναι μια συνεργασία μεταξύ των BTS με τους γνωστούς σε όλους The Chainsmokers. To 4o στη σειρά  “보조개” (Dimple) είναι ένα upbeat high energy μουσικό διαμάντι με υπνωτική μελωδία και βελούδινα φωνητικά, όπου διαδραματίζεται τον πραγματικό έρωτα. Ακολουθεί το εξίσου υπνωτικό “Pied Piper” με rap στοιχεία και  chorus που κυριαρχούν falsetto vocals παντρεμένα με στοιχειώδη autotune και μετά είναι ένα Skit, ο λόγος των BTS στα Billboard Music Awards όπου κέρδισαν το βραβείο “Top Social Artist”. Λίγο πριν το τέλος ακούγεται το “MIC Drop”.Είναι το πιο edgy κομμάτι του album,  καθαρά hip hop με αξιομνημόνευτο pop chorus. Αποτελεί συνέχεια του Skit και οι BTS θέλουν να δείξουν ότι νίκησαν και επίσης είναι συνδεδεμένο με την χαρακτηριστική κίνηση που έκανε ο Obama που έριξε το μικρόφωνο λέγοντας “Obama Out”. Προτελευταίο κομμάτι το “Go Go (고민보다 Go” που σημαίνει “από το να κάθεσαι και να ανησυχείς, προχώρησε”. Το group, εδώ, κριτικάρει τη σημερινή νεολαία και την “ηδονιστική κουλτούρα” που κυριαρχεί σε αυτή. Το κλείσιμο του album (digital release) είναι το “Outro:Her” και είναι το πιο ερωτικό κομμάτι του δίσκου καθώς μιλά για έναν άντρα που ήθελε να αγαπήσει έτσι και όχι γιατί πίστευε στην αληθινή αγάπη. Πλέον είναι πολύ μπερδεμένος γιατί τελικά γνώρισε την αληθινή αγάπη και πιστεύει  ότι κάθε του απορία έχει σαν απάντηση “Εκείνη”.

Συμπερασματικά, η νέα τους δουλειά κατακλύζεται από δυνατή χορευτική μουσική, μελωδικές φωνές, rap στοιχεία και ικανοποιητική θεματολογία. Υπάρχει μία εξελισσόμενη ροή από την αρχή εώς το τέλος. Αποτελεί μία συγκροτημένη δουλειά. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια και προοπτικές για μεγαλύτερη εξέλιξη στη μουσική τους, στις φωνητικές τους δυνατότητες και έχουν να μας δείξουν πολλά πράγματα μελλοντικά.

Ακούστε το album και πείτε μας τη γνώμη σας: 

 

© 2017, George Zaraggas. All rights reserved.

About the author

George Zaraggas

Leave a Comment