Specials

Poll: Τα Καλύτερα Άλμπουμ των Τελευταίων 25 Χρόνων | Ψήφισε το αγαπημένο σου

music hunter gr

1. Adele – 21 (2011)

Ήταν μόλις 21 ετών, όταν η ταλαντούχα Adele μετουσίωσε υποδειγματικά τον πόνο ενός χωρισμού σε τέχνη. Το 21 είναι ένα αριστούργημα της μοντέρνας soul με κομμάτια, όπως το «Set Fire to The Rain» και το «Rolling In The Deep», που αποδείχθηκαν διαχρονικά και την ανέδειξαν ως κορυφαία ερμηνεύτρια.

2. Air – Moon Safari (1998)

Με τη συλλογή αυτή, το δίδυμο Air κατόρθωσε να εξοικειώσει το mainstream κοινό με ατμοσφαιρικά electro-lounge και chill-out ερεθίσματα. Ο ήχος του μεταφέρει τον ακροατή σε μια αστρική διάσταση, κάνοντας τα πάντα να δείχνουν λαμπρά και εξωπραγματικά.

3. Amy Winehouse – Back to Black (2006)

Το κύκνειο άσμα της αδικοχαμένης μουσικού αφορά την ταραχώδη σχέση της με τον Blake Fiedel-Civil, που την εγκατέλειψε για να επανενωθεί με την πρώην σχέση του. Απιστία, ενοχές, εξαρτήσεις και πόνος ψυχής είναι τα θέματα που η ίδια θίγει στους στίχους των μοναδικών αυτών τραγουδιών, σε παραγωγή του Mark Ronson.

4. Anastacia – Anastacia (2004)

Ο ομότιτλος τρίτος δίσκος της Anastacia ηχογραφήθηκε την ίδια περίοδο που έδινε μάχη με τον καρκίνο και αποτέλεσε την εξέλιξή της σε μια πραγματική rock star. Αν και δεν κυκλοφόρησε ποτέ στις ΗΠΑ, αριστουργήματα, όπως τα «Left Outside Alone» και «Sick And Tired» κατέστησαν το άλμπουμ τεράστια εμπορική επιτυχία στην Ευρώπη.

5. Aphex Twin – Syro (2014)

Ο πρωτοπόρος Aphex Twin είχε ήδη επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά DJ και ηλεκτρονικών παραγωγών στα 90s, δημιουργώντας συνθέσεις – ζωντανούς οργανισμούς. Το συναρπαστικό Syro αποτελεί τη μετεξέλιξη του ήχου του στα στάνταρ των 10s, πετυχαίνοντας την τέλεια πρόσμιξη IDM, acid, techno και funk στοιχείων.

6. Arctic Monkeys – AM (2013)

Εμπνευσμένα από τον ρομαντισμό, τη μοναξιά και το σεξ, τα τραγούδια του AM έχουν μια ευρεία γκάμμα ερεθισμάτων, από indie και ψυχεδελική rock μέχρι soul, blues και metal. Με νέα μουσικά όργανα και πιο σκοτεινές διαθέσεις από ποτέ, η μπάντα επαναδιαμόρφωσε τον ήχο της ριζικά, αποκτώντας ένα magnum opus που πολλοί θα ζήλευαν.

7. Basement Jaxx – Remedy (1999)

Πριν την άνοδό του στη φήμη, το δίδυμο Basement Jaxx έβρισκε την ηλεκτρονική μουσική “κλειστόμυαλη”, άψυχη και δηλητηριασμένη. Ως αντίδοτο κυκλοφόρησαν το Remedy, ένα υποδειγματικό house άλμπουμ που είχε ως στόχο να φέρει κοντά ανθρώπους διαφορετικούς μεταξύ τους.

8. Beyoncé – Lemonade (2016)

Συνοδευόμενο από μια ταινία με τα οπτικοποιημένα τραγούδια του άλμπουμ, το Lemonade αποτελεί την ωριμότερη και ίσως πιο αυθεντική δουλειά της Beyoncé. Χωρίς να φοβάται να εκτεθεί, εξιστορεί την τραυματική καταπίεση των μαύρων προγόνων της και εκφράζει τον πόνο της απιστίας του συζύγου της.

9. Björk – Homogenic (1997)

Εμπνευσμένη από τα ειδυλλιακά τοπία της πατρίδας της, η πειραματική μουσικός πήγε την trip hop σε άλλο επίπεδο, αναμειγνύοντας IDM, techno και glitch στοιχεία. Σκληρά beats που μιμούνται τα ηφαίστεια της Ισλανδίας και ενορχηστρώσεις εγχόρδων που κόβουν την ανάσα συνθέτουν έναν από τους εμβληματικότερους δίσκους των 90s.

10. Black Eyed Peas – The E.N.D. (2009)

Έχοντας καταστήσει το όνομά τους συνώνυμο με τον ήχο των 00s, οι Black Eyed Peas έκλεισαν τη δεκαετία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που ακούει στο όνομα The E.N.D: ένα φουτουριστικό άλμπουμ με party διαθέσεις και EDM πειραματισμούς, που τους κατέστησε πασίγνωστους σε κάθε γενιά.

11. Bring Me The Horizon – Sempiternal (2013)

Ως μια από τις πιο ιδιαίτερες σύγχρονες metal μπάντες, το γκρουπ χαρακτηρίζεται από έντονη επιθυμία να κάνει τον ήχο του προσβάσιμο σε διαφορετικά κοινά. Στο Sempiternal, λοιπόν, επιδίωξαν να αποδώσουν τα καθημερινά τους pop, ambient και dance ακούσματα στο δικό τους metalcore ήχο με απαράμιλλη επιτυχία.

12. Britney Spears – Blackout (2007)

Ο σκοτεινότερος δίσκος της Britney Spears αντανακλά με επιτυχία την ακόμα σκοτεινότερη περίοδο της ζωής της. Η καταπίεσή της, η αποστροφή της για τη φήμη και τους παπαράτσι και η ανάγκη να γιορτάσει τη γυναικεία της φύση οδήγησαν σε μια avant-disco παρακαταθήκη που αναδιαμόρφωσε την ποπ κουλτούρα.

13. Caroline Polachek – Pang (2019)

Το Pang είναι ένα πολυδιάστατο avant-pop δημιούργημα, στο οποίο η Polachek περιγράφει τη μετάβαση από το οδυνηρό τέλος μιας σχέσης στην εκστατική αρχή μιας νέας. Έχοντας πληθώρα επιρροών, από ambient έως hip hop και new age, η στιχουργός δημιουργεί ένα κλίμα απόλυτης ευφορίας και συμφωνικότητας.

14. Céline Dion – Falling into You (1996)

Μελωδίες, όπως το «All by Myself», που έγιναν classics και στίχοι που άφησαν εποχή σε συνδυασμό με τα αξεπέραστα φωνητικά της Céline Dion συντέλεσαν στη δημιουργία ενός από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά δίσκους της ιστορίας.

15. Cher – Believe (1998)

Κόντρα στην δισκογραφική της που ήθελε άλλο ένα ροκ άλμπουμ, η θρυλική Cher με το Believe στρέφεται στην dance, γνωρίζοντας καλά τι αποζητούσε το φανατικό της κοινό. Είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε autotune για να δημιουργήσει ένα μοναδικό εφέ στη φωνή της και ήρθε σε αντιπαράθεση με την εταιρεία της, ώστε να το κρατήσει, αφήνοντας τελικά ιστορία.

16. Christina Aguilera – Stripped (2002)

Στο απελευθερωτικό Stripped η Christina Aguilera αφήνει πίσω το ξανθό, έφηβο pop κορίτσι των 90s, αποκτά έλεγχο της εικόνας και του ήχου της και τσαλακώνεται σε μια σέξι και δυναμική μαχήτρια. Ωμή και συναισθηματική μοιράζεται την ιστορία της και τραγουδάει για τη σεξουαλική απελευθέρωση, την αυτοεκτίμηση και τα δικαιώματα των γυναικών.

17. Coldplay – Mylo Xyloto (2011)

Το Mylo Xyloto είναι μια ροκ όπερα που εξιστορεί τον πόλεμο μιας καταπιεστικής κυβέρνησης ενάντια στα χρώματα και τον ήχο. Η φανταστική ιστορία του concept album εκτυλίσσεται στην Οργουελιανή χώρα Silencia και έχει σκοπό να διδάξει τη δύναμη της αγάπης.

18. Daft Punk – Random Access Memories (2013)

Η τελευταία δισκογραφική δουλειά του βρετανικού διδύμου είναι μια ωδή στη μεταβατική εποχή μεταξύ 70s και 80s, με disco και funk προσανατολισμό. Επιδιώκοντας να περιορίσουν τα ηλεκτρονικά όργανα, απευθύνθηκαν σε μουσικούς που θα έπαιζαν ζωντανά τη μουσική, όπως ο Nile Rodgers των Chic και το αποτέλεσμα δικαίωσε αυτή την προσπάθεια.

19. David Bowie – Blackstar (2016)

Ενώ ο θρυλικός David Bowie βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου, απέκρυψε απ’ όλους την κατάσταση της υγείας του και αφοσιώθηκε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του δημιουργώντας ένα πειραματικό αριστούργημα, με art rock, avant και nu jazz επιρροές. Οι εντατικές ηχογραφήσεις του στο στούντιο γέννησαν ένα κύκνειο άσμα αντάξιο της παρακαταθήκης του.

20. DJ Shadow – Endtroducing… (1996)

Ο οξυδερκής DJ Shadow έκανε το τρανταχτό του ντεμπούτο με μια ψυχεδελική trip hop σύνθεση που πήγε το sampling σε άλλο επίπεδο. Παντρεύοντας ήχους και τέμπο διαφορετικής προέλευσης και προσθέτοντας τα μοναδικά του beats παρουσίασε ένα άλμπουμ, που αγαπήθηκε από εντελώς διαφορετικά κοινά.

21. Drake – Views (2016)

Ο Καναδός ράπερ Drake, επηρεασμένος από Δυτικο-Αφρικανικούς και Ινδικούς ήχους κυρίευσε το ραδιόφωνο και τις streaming πλατφόρμες, κυκλοφορώντας ένα ρομαντικό δίσκο για την αγάπη, την προδοσία και τη φιλία.

22. Dua Lipa – Future Nostalgia (2020)

Το Future Nostalgia είναι ένα επιδραστικό disco αριστούργημα, που γιορτάζει τα θρυλικά 80s. Η πλειοψηφία των κομματιών του κυρίευσαν το ραδιόφωνο και καθόρισαν τον ήχο της νέας δεκαετίας. Ήταν η στιγμή που η ίδια ωρίμασε καλλιτεχνικά και φωνητικά και έγινε μια αληθινή pop star.

23. Eminem – The Marshall Mathers LP (2000)

Στον πιο horrorcore δίσκο του, ο Eminem ραπάρει για την απότομη άνοδο στη φήμη, τους επικριτές της μουσικής του και για κοντινά άτομα, όπως η μητέρα και η πρώην του. Είναι μια αυτοβιογραφία που εστιάζει με ωμό τρόπο στη βαθύτερη ζωή του ίδιου, πέρα από την περσόνα Slim Shady.

24. Evanescence – Fallen (2003)

Δε θα μπορούσε μια μπάντα όπως οι Evanescence να έχει ένα πιο ένδοξο ντεμπούτο από το Fallen. Επιδιώκοντας να συστηθούν στο κοινό στην πιο αυθεντική τους υπόσταση, χρησιμοποίησαν αληθινά όργανα και χορωδίες στην παραγωγή του. Αποτέλεσμα, ένας εμβληματικός nu-goth metal και rock δίσκος με αιθέρια φωνητικά και διαχρονικές μελωδίες.

25. Fever Ray – Plunge (2017)

Πολιτικές αναφορές, σεξουαλικές αναζητήσεις και σκληρά ηλεκτρονικά beats συνθέτουν τον πειραματικότερο δίσκο τ@ Fever Ray, ενός εκκεντρικού χαρακτήρα που δημιούργησε η Karin Dreijer μετά τη διάλυση του electro διδύμου The Knife.

26. Fiona Apple – Fetch The Bolt Cutters (2020)

Για τη γέννηση αυτού του instant classic, η Fiona Apple χρειάστηκε μια πενταετία και μακρά sessions, βασισμένα σε αυτοσχεδιασμούς και single-takes. Αποτέλεσμα, ένα πειραματικό κομψοτέχνημα με αντισυμβατικούς ήχους αυτοσχέδιων κρουστών, που έδωσαν στην pop νέα πνοή.

27. FKA Twigs – Magdalene (2019)

Σε αυτή τη βιωματική και καθαρτική αφήγηση μιας αποτυχημένης σχέσης, η μουσικός παραλληλίζει τον εαυτό της με τη βιβλική Μαρία Μαγδαληνή, η οποία αμαυρώθηκε και έμεινε στη σκιά ενός άνδρα. Έντονες επιρροές από Björk και Kate Bush και καθηλωτικοί στίχοι συνθέτουν ένα avant pop καθηλωτικό αποτέλεσμα.

28. Florence + The Machine – How Big, How Blue, How Beautiful (2015)

Η δυναμική επιστροφή της Florence Welch με τη μπάντα της αφορά τους προσωπικούς μόχθους, τις συγκρούσεις, αλλά και τον νευρικό κλονισμό που η ίδια αντιμετώπισε. Αντίθετα με τους προκατόχους του, ο indie δίσκος είναι πιο προσωπικός, με πιο λιτή αλλά εκλεπτυσμένη παραγωγή και επιρροές από folk και blues.

29. Frank Ocean – Blonde (2016)

Ο μοναδικός avant-soul μουσικός κατάφερε στο Blonde να χτίσει ένα δικό του, προσωπικό σύμπαν με μεθυστικές και ψυχεδελικές μελωδίες. Στην πιο πειραματική στιγμή του συνδυάζει με αυτοπεποίθηση ηλεκτρονικούς ήχους με αλλοιωμένα φωνητικά και συζητάει για την αρρενωπότητά του, τα συναισθήματα και τα ψυχικά τραύματα.

30. Fugees – The Score (1996)

Είναι αδύνατον να γίνει λόγος στην ιστορία του hip hop, χωρίς να αναφερθούν οι Fugees, πόσο μάλιστα όταν έχουν κυκλοφορήσει ένα smash δίσκο, όπως το The Score. Στην παραγωγή του κυριαρχεί μια ευρεία γκάμα samples και ζωντανές ενορχηστρώσεις που επηρέασαν όλη την εναλλακτική hip hop σκηνή.

31. Gorillaz – Demon Days (2005)

Οι Gorillaz είναι ένα από τα πρώτα virtual συγκροτήματα, προβάλλοντας τους εαυτούς τους ως cartoons αντί για τη φυσική τους μορφή. Στο εκλεκτό δεύτερο άλμπουμ τους, κατόρθωσαν να πετύχουν την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη βρετανική hip hop, την εναλλακτική ροκ και τα trip hop beats.

32. Grimes – Art Angels (2015)

Κουρασμένη από τα σεξιστικά σχόλια που υποτιμούσαν τις ικανότητές της, η Grimes εξασκήθηκε στην παραγωγή και ένα πλήθος οργάνων, ώστε να εξερευνήσει μόνη νέα μονοπάτια. Το Art Angels είναι ένα πάντρεμα της pop κουλτούρας με την αισθητική των anime και την k-pop, μια απόπειρα να γίνει η πειραματική μουσική πιο προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

33. Harry Styles – Fine Line (2019)

Πιο απελευθερωμένος από ποτέ, ο Harry Styles περιγράφει τη χαρά και τη μελαγχολία, τους χωρισμούς και τη σεξουαλικότητα. Πρόκειται για ένα ταξίδι συμφιλίωσης του ίδιου με τον εαυτό του σε δώδεκα rock και funk κομμάτια γεμάτα φρεσκάδα και αυτοπεποίθηση.

34. Janelle Monae – Dirty Computer (2018)

Το Dirty Computer αποτελεί μια λεπτεπίλεπτη, neo-soul και R&B ωδή στη γυναικεία φύση και το φάσμα των σεξουαλικών ταυτοτήτων. Είναι μια προσωπική αποτίμηση των εμπειριών της μουσικού ως αυτοδημιούργητη μαύρη γυναίκα και για τη δημιουργία του δέχτηκε τη βοήθεια του Prince, λίγο πριν το θάνατό του.

35. Jay-Z – The Blueprint (2001)

Δεν είναι τυχαίο που το Blueprint έχει εγκωμιαστεί περισσότερο από κάθε άλλη δισκογραφική στιγμή του ράπερ, καθώς διαθέτει όλα όσα τον ξεχώρισαν. Ο επηρεασμένος από τη soul δίσκος είναι μία από τις πρώτες παραγωγές του Kanye West και αναγνωρίστηκε από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για την ιστορικοπολιτική σημασία του.

36. Jessie Ware – What’s Your Pleasure? (2020)

Η βρετανίδα μουσικός, εν καιρώ πανδημίας, δημιούργησε ένα Nu-disco αριστούργημα, με άρτια φωνητικά, εθιστικές μελωδίες και άψογη παραγωγή. Το What’s Your Pleasure? σε μια εποχή εγκλεισμού μετέτρεψε τα σαλόνια εκατομμυρίων ακροατών σε ντίσκο κλαμπ, επηρεάζοντας τον ήχο όλης της χρονιάς.

37. Justin Timberlake – The 20/20 Experience (2013)

Ένα απολαυστικό διπλό άλμπουμ, στο οποίο ο Justin Timberlake, πιο ώριμος από ποτέ, πειραματίζεται με R&B, neo soul και funk ήχους. Τα φωνητικά του πλαισιώνονται από τα χαρακτηριστικά backing vocals που γνωρίζει καλά, αλλά και από εξαιρετικά beats διά χειρός του hitmaker Timbaland.

38. Kate Bush – Aerial (2006)

Έπειτα από δωδεκαετή απουσία, η πρωτοπόρα βασίλισσα της art rock Kate Bush επέστρεψε με διπλό δίσκο, στον οποίο αναμειγνύει τη ροκ με αναγεννησιακά, κλασικά και φλαμένκο στοιχεία. Μάλιστα, το δεύτερο μέρος αποτελεί μια συναρπαστική σουίτα με θέμα τον κύκλο μιας ολόκληρης ημέρας.

39. Katy Perry – Teenage Dream (2010)

Όπως εύστοχα προμηνύει ο τίτλος του, το Teenage Dream είναι ένα νεανικό ταξίδι, που χαρακτηρίζεται από μια ατέρμονη αισιοδοξία. Χάρισε στην Katy Perry πέντε διαχρονικά smash hits και στο εφηβικό κοινό αμέτρητες αναμνήσεις.

40. Kendrick Lamar – good kid m.A.A.d city (2012)

Σε μια μη γραμμική αναπόληση των προσωπικών του βιωμάτων, ο Lamar αφηγείται τα εφηβικά του χρόνια στο Compton. Διηγήσεις για συμμορίες, ναρκωτικά και βία στους δρόμους επενδύονται από ευφυή ατμοσφαιρικά beats και μελαγχολικό production.

41. Kylie Minogue – Fever (2001)

Στη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της, η Kylie Minogue επιστράτευσε μια μεγάλη ομάδα καταξιωμένων παραγωγών, ώστε να δημιουργήσει τον disco, dance και europop ήχο που επιθυμούσε. Οι εθιστικές μελωδίες και η φουτουριστική glam αισθητική του δίσκου τον κατέστησαν έναν από τους διαχρονικότερους όλων των εποχών.

42. Lady Gaga – Born This Way (2011)

Στην πιο επαναστατική φάση της ζωής της η Mother Monster εμπνευσμένη από τη ροκ, μέταλ και industrial κυκλοφόρησε το δικό της μανιφέστο, γράφοντας ύμνους υπέρ των γυναικών, της αυτοεκτίμησης, της LGBT+ κοινότητας και κάθε άλλης μειονότητας.

43. Lana Del Rey – Born To Die (2012)

Το εμπορικό ντεμπούτο της Lana Del Rey ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για την εναλλακτική μουσική. Στο μελαγχολικό Born To Die, η καλλιτέχνιδα νοσταλγεί την αμερικανική κουλτούρα των 50s, με αιθέρια φωνητικά και διαχρονικές baroque pop – trip hop παραγωγές.

44. Lauryn Hill – The Miseducation of Lauryn Hill (1998)

Η ποιητική Lauryn Hill κυκλοφόρησε το σόλο ντεμπούτο της, αφότου οι Fugees διαλύθηκαν και η ίδια ερωτεύτηκε και έγινε μητέρα. Ο δίσκος είναι ένα μίγμα της hip-hop με neo-soul και funk, που άλλαξε ό,τι ο κόσμος γνώριζε για τη μαύρη μουσική και αποτέλεσε ορόσημο στην hip hop κουλτούρα.

45. Lorde – Melodrama (2017)

Η λήξη της πρώτης της σχέσης, οι εφηβικές ανασφάλειες, τα φλερτ σε μια γενιά χωρίς ρομαντισμό και η απομυθοποίηση της φήμης είναι θέματα που ενέπνευσαν το δεύτερο δίσκο της Lorde. Πλημμυρισμένο από συναισθήματα και εκφραστικότητα, το υποδειγματικό Melodrama επαλήθευσε τα λόγια του Bowie ότι η νεαρή μουσικός είναι το «μέλλον της μουσικής».

46. Madonna – Ray of Light (1997)

Μακριά από το σκοταδισμό των 80s, το Ray of Light ήταν η απόλυτη επανεκκίνηση της μοναδικής Madonna, σε συνεργασία με τον παραγωγό Orbit. Στην πιο περιπετειώδη φάση της πορείας της, η καλλιτέχνιδα παντρεύει underground και mainstream ήχους και πειραματίζεται με trip hop, techno και drum and bass ήχους, δημιουργώντας έναν από τους αρτιότερους δίσκους.

47. Mariah Carey – The Emancipation of Mimi (2005)

Η ντίβα της R&B σκηνής Mariah Carey έκανε το απόλυτο comeback στα charts με έναν εκρηκτικό party δίσκο. Για την παραγωγή του, η ερμηνεύτρια κατευθύνθηκε σε πιο hip hop και dance μονοπάτια, σε συνδυασμό με την R&B που γνωρίζει καλά και συνεργάστηκε με πλήθος γνωστών ράπερς.

48. MARINA AND THE DIAMONDS – Electra Heart (2012)

Η ελληνο-ουαλή Marina μετά το ντεμπούτο της κινήθηκε σε electropop ρυθμούς και έθιξε ζητήματα αγάπης και ταυτότητας. Εξιστορώντας τη ζωή της Electra που επινόησε η ίδια, ενέπνευσε με μοναδικό τρόπο τη γενιά του tumblr.

49. Massive Attack – Mezzanine (1998)

Οι απόλυτοι θεμελιωτές της trip hop, στα τέλη των 90s ενσωματώνοντας στον ήχο τους στοιχεία από electronica, new wave και dub δημιούργησαν το Mezzanine.

Η επιρροή του δίσκου ήταν τόσο μεγάλη, που στην 20η επέτειό του μεταφράστηκε σε αλυσίδες DNA και αποθηκεύτηκε σε spray, ώστε να διατηρηθεί για χιλιάδες χρόνια.

50. Missy Elliott – Supa Dupa Fly (1997)

Στο δυναμικό της ντεμπούτο, η Missy Elliott αναδεικνύεται ως το μέλλον της hip hop μουσικής. Οι άψογες στιχουργικές της ικανότητες, σε συνδυασμό με την avant-funk παραγωγή του Timbaland καθόρισαν έναν ήχο που δύσκολα μπορεί κανείς να μιμηθεί και διαμόρφωσαν τη ραπ σκηνή της επόμενης γενιάς.

51. Muse – Black Holes And Revelations (2006)

Στο απόγειο της καριέρας της, η μπάντα δημιούργησε μια progressive rock όπερα με διαστημικό ύφος. Το άλμπουμ θίγει θέματα πολιτικής διαφθοράς και θεωρίες συνωμοσίας, ενώ η συναρπαστική παραγωγή έχει επιρροές από electronica μέχρι world και κλασσική μουσική.

52. Nelly Furtado – Loose (2006)

Αποδεικνύοντας πως αν επιθυμεί μπορεί να γίνει εμπορική, η Nelly Furtado απομακρύνθηκε από τους ροκ και φόλκ ήχους της και συνεργάστηκε με τον Timbaland. Η εξέλιξη είναι γνωστή, καθώς ο dance, R&B και hip-hop ήχος του Loose ήταν καθοριστικός για την πορεία των mid-00s και της χάρισε μερικά από τα μεγαλύτερα hits.

53. Neutral Milk Hotel – In the Aeroplane Over the Sea (1998)

Λίγο πριν τη διάλυσή της, η indie rock μπάντα μοιράστηκε ένα πολυδιάστατο και ψυχεδελικό lo-fi μουσικό ταξίδι. Μεθυστικά φωνητικά του Jeff Mangum, σε συνδυασμό με τη χρήση πρωτότυπων μουσικών οργάνων συνθέτουν ένα νοσταλγικό, λυρικό αποτέλεσμα, που εκτιμήθηκε χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

54. OneRepublic – Native (2013)

Το Native είναι ένα ενθουσιώδες ανθολόγιο, γεμάτο ενέργεια και έμπνευση. Πρόκειται για μια πλούσια συλλογή από πιασάρικες μελωδίες, σε συνδυασμό με τα υπέροχα φωνητικά του frontman της μπάντας, Ryan.

55. Poppy – Am I A Girl? (2018)

Η αυτοδημιούργητη Poppy κατόρθωσε να γίνει διάσημη, χάρη στο YouTube κανάλι της και την bubblegum pop περσόνα της. Ο δεύτερός της δίσκος είναι η απόδειξη ότι τα ερεθίσματα εμπορικής pop, nu metal, vaporwave και στοιχεία από Kate Bush μπορούν να συνυπάρξουν σε κοινή τροχιά.

56. Porcupine Tree – In Absentia (2002)

Η μπάντα, αν και ανέκαθεν φλέρταρε με progressive ήχους, στο παρόν ανθολόγιο έκανε την πιο γενναία βουτιά στα νερά της progressive metal. Τα κομμάτια έχουν ως αντικείμενο τους serial killers, τη βία και την τραυματισμένη παιδική αθωότητα και ελίσσονται ανάμεσα σε rock, electronica και metal, προκαλώντας μια έκρηξη συναισθημάτων.

57. Portishead – Portishead (1997)

Φτιαγμένο με μαεστρία από τους πρωτεργάτες της trip hop, το ομότιτλό άλμπουμ των Portishead είναι ένα συναρπαστικό και σκοτεινό ταξίδι. Επιδιώκοντας απόλυτη αυθεντικότητα, δημιούργησαν τα δικά τους samples ηχογραφώντας τα και πρεσάροντάς τα σε βινύλιο, το οποίο αλλοίωσαν για να ακούγεται παλιό.

58. Radiohead – Kid A (2000)

Έπειτα από το Ok Computer η καταξιωμένη μπάντα εξουθενώθηκε και ο Thom Yorke υπέφερε από κατάθλιψη, που τον οδήγησε σε καλλιτεχνικό μπλακάουτ. Τελικά, γοητευμένος από τη δομή της electronica βρήκε μια σπίθα έμπνευσης, που οδήγησε την μπάντα στη δημιουργία ενός από τους πιο εμβληματικούς δίσκους όλων των εποχών.

59. Rihanna – ANTI (2016)

Η πιο καλλιτεχνική στιγμή της Rihanna ήρθε μετά από το μεγαλύτερο μουσικό της διάλειμμα. Στο ANTI βρίσκει τον εαυτό της σε lo-fi beats, συνδυάζοντας τέλεια dancehall, R&B, reggae και trap συνθέσεις.

60. Robyn – Body Talk (2010)

Η Σουηδή Robyn ήταν τόσο ενθουσιασμένη για αυτή τη δουλειά, που έσπασε το δίσκο σε τρεις κυκλοφορίες, καθώς αδυνατούσε να περιμένει να το μοιραστεί. Το Body Talk είναι ένα δείγμα της μοναδικότητας της σκανδιναβικής ηλεκτρονικής μουσικής, ένα ενεργητικό και φουτουριστικό ταξίδι σε ανεξερεύνητα μονοπάτια.

61. Sia – This Is Acting (2016)

Ο δεύτερος διεθνούς αναγνώρισης δίσκος της ταλαντούχας Sia είναι μια συλλογή κομματιών που έγραψε για άλλες καλλιτέχνιδες και απορρίφθηκαν. Συνθέσεις που προοριζόταν για την Adele, την Katy Perry και τη Rihanna απέκτησαν νέα πνοή, με τη μουσικό να καταφέρνει να τις μετατρέψει σε hits.

62. Sigur Rós – Ágætis byrjun (1999)

«Μια καλή αρχή» ονομάστηκε ο δίσκος που έκανε τους Sigur Rós γνωστούς παγκοσμίως, μολονότι αποτελεί τη δεύτερη δισκογραφική τους προσπάθεια. Η Ισλανδική μπάντα για τη σύνθεσή του διατήρησε τον art και post-rock ήχο του ντεμπούτου τους, με την προσθήκη έγχορδων ενορχηστρώσεων, παράγοντας μια μοναδική ακουστική εμπειρία.

63. Sophie – Oil Of Every Pearl’s Un-Insides (2018)

Το πρώτο και τελευταίο άλμπουμ της αδικοχαμένης Sophie συνδυάζει φουτουριστικούς avant-pop και hyperpop ήχους, απαλές μελωδίες και δυστοπικά beats. Είναι ένα ορόσημο στην ηλεκτρονική μουσική, που ενέπνευσε πολλούς DJ και παραγωγούς και διαμόρφωσε την hyperpop σκηνή.

64. Sufjan Stevens – Illinois (2004)

Η προσπάθεια που ανέβασε τον πολυτάλαντο μουσικό στην κορυφή δεν είναι άλλη από το εξαιρετικό Illinois, ένα concept album με αναφορές σε γεγονότα, μέρη και ανθρώπους της ομώνυμης πολιτείας. Η παραγωγή είναι πολυσύνθετη, με ευρηματικές ενορχηστρώσεις και τον ίδιο να παίζει δεκάδες διαφορετικά μουσικά όργανα, συνδυάζοντάς τα με μια αρμονία που μόνο εκείνος καταφέρνει.

65. Tame Impala – Currents (2016)

Ο multitasker που ακούει στο όνομα Kevin Parker συστήθηκε στο κοινό ως μια neo-psychedelia μπάντα, αναβιώνοντας χιπστερικές στιγμές των 60s. Στο Currents παραμερίζει τις κιθάρες και φλερτάρει με synthesizers, δημιουργώντας ένα ψυχεδελικό όνειρο που διαδραματίζεται όμως σε μια ντίσκο. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο εξωστρεφές, που επηρέασε καλλιτέχνιδες, όπως η Rihanna και η Lady Gaga.

66. The Killers – Sam’s Town (2006)

Παίρνοντας το όνομά του από ένα ξενοδοχείο – καζίνο στο Las Vegas, το άλμπουμ θεωρείται μια από τις επιδραστικότερες rock στιγμές της σύγχρονης εποχής, με επιρροές από θρύλους, όπως οι Beatles και οι U2.

67. The Strokes – Is This It (2001)

Διαφορετικά από ότι συνηθίζεται στις μπάντες, το ντεμπούτο των The Strokes είναι και το μεγαλύτερο αριστούργημά τους. Στο άλμπουμ πειραματίζονται με alternative rock και post – punk ήχους, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη χρήση της κιθάρας και εμπνέοντας νεότερα acts, όπως οι Arctic Monkeys.

68. The Weeknd – Beauty Behind The Madness (2015)

Πρόκειται για μια δουλειά που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που έκαναν τον τραγουδιστή να ξεχωρίσει: σκοτεινές και μυστηριώδεις παραγωγές, σε συνδυασμό με μοντέρνα R&B. Είναι ένα ηδονιστικό, μελαγχολικό και ατμοσφαιρικό ταξίδι, που άλλαξε για πάντα την μετέπειτα πορεία του.

69. The XX – xx (2009)

Το κορυφαίο ντεμπούτο των xx είναι μια σκοτεινή indie και dream pop εμπειρία, με μελαγχολικές μίνιμαλ συνθέσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί αναρίθμητες φορές στα media και την TV, τόσες ώστε να μην υπάρχει άνθρωπος που να αδυνατεί να αναγνωρίσει έστω μία σύνθεσή τους.

70. Tony Bennett & Lady Gaga – Cheek to Cheek (2014)

Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές του θρύλου της jazz Tony Bennett ήταν η συνεργασία του με το μουσικό χαμαιλέων Lady Gaga. Εντυπωσιασμένος από τις φωνητικές της ικανότητες πρότεινε να συνεργαστούν μαζί σε ένα δίσκο με επανεκτελέσεις, που κατόρθωσε να ενώσει γενιές με διαφορετικά ενδιαφέροντα και μουσικές επιρροές.

71. 2Pac – All Eyez On Me (1996)

Το πρώτο διπλό άλμπουμ της hip hop ιστορίας είναι και ο τελευταίος δίσκος του 2Pac, λίγο πριν τη δολοφονία του. Ο ράπερ, φορτισμένος από την εντεκάμηνη φυλάκισή έγραψε το magnus opus του, επιδιώκοντας να απαντήσει τους επικριτές του και να γιορτάσει τη γκάνγκστερ ζωή του.

72. Twenty One Pilots – Blurryface (2015)

Επιδιώκοντας να συμβολίσει τις ανθρώπινες ανασφάλειες, το δίδυμο εμπνεύστηκε το φανταστικό χαρακτήρα Blurryface. Ο indie rock και hip hop δίσκος έμεινε στα charts για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και επηρέασε μια ολόκληρη γενιά.

73. Years & Years – Palo Santo (2018)

Το Palo Santo είναι μια δυστοπική πόλη που φαντάστηκε η μπάντα. Σε αυτή κατοικεί μια άφυλη κοινωνία ανδροειδών, που αναζητούν ανθρώπους ώστε να τους διασκεδάσουν και να παρατηρήσουν τα συναισθήματά τους. Παράλληλα, στους στίχους ο Olly μοιράζεται εμπειρίες από την queer ζωή του καθιστώντας το ένα εξομολογητικό LGBT κλαμπ αριστούργημα.

74. The Prodigy – The Fat Of The Land (1997)

Μπαίνοντας στο βιβλίο Γκίνες για τις πωλήσεις – αστραπή στο Ηνωμένο Βασίλειο, το τρίτο άλμπουμ των Prodigy είναι συνώνυμο της big beat ηλεκτρονικής μουσικής.

Ο τίτλος του είναι ιδιωματισμός για την αφθονία, προμηνύοντας τα πολυποίκιλα φουτουριστικά, ηδονιστικά και σκληροπυρηνικά beats του.

75. Janet Jackson – The Velvet Rope (1997)

Στην πιο σκοτεινή τους εποχή οι καλλιτέχνες μεγαλουργούν κι αυτό επαλήθευσε η Janet Jackson, κυκλοφορώντας το Velvet Rope. Το concept album, αντανακλώντας την ψυχική αστάθεια της μουσικού εκείνη την περίοδο, πραγματεύεται θέματα αυτοεκτίμησης και ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον αναφορές του R&B και trip hop δίσκου σε BDSM και σεξουαλικές ταυτότητες την κατέστησαν σύμβολο του σεξ.

Στο παρακάτω poll ψηφίστε ως και 15 από τα αγαπημένα σας albums και αναδείξτε τον καλύτερο δίσκο από το 1996 μέχρι και σήμερα:

© 2022, Andreas Sotiroulis. All rights reserved.

About the author

Andreas Sotiroulis

Παθιασμένος visual artist και κλινικά εθισμένος σε πολυάριθμα μουσικά είδη. Ενίοτε γκρινιάρης. Λατρεύω τη θάλασσα, το μωβ και τις ξινές γεύσεις. Αντιπαθώ τους κριτικούς τέχνης.

Leave a Comment