Review

#Review: Pet Shop Boys “Super” + Βonus Celebrate Mix!

Καθόλη τη διάρκεια της υπέρλαμπρης καριέρας τους, τα albums των Pet Shop Boys είχαν ως χαρακτηριστικό τον μονολεκτικό τίτλο τους. Μιά λέξη. Αυτή η λέξη που σηματοδοτούσε κάθε φορά το βασικό θέμα του κάθε album ή τον ήχο του. Αυτό που πραγματικά κατάφερνε κάθε τίτλος όμως ήταν η εκπροσώπηση της φινέτσας και της απλότητας που συνόδευε κάθε φορά την δουλειά των Neil Tennant και Chris Lowe.

Στην 13η τους προσωπική δουλειά με τίτλο “Super“, μας δείχνουν ξεκάθαρα σε τί “κατάσταση” βρίσκονται και οι δυό την παρούσα φάση στον μουσικό κόσμο. Ένα album συχνά παιχνιδιάρικο, ολοζώντανο, πνευματώδες που επιδεικνύει (θετικά, φυσικά…) όλα τα χαρακτηριστικά των κλασσικών Pet Shop Boys.

pet shop

Mετά το “Electric” του 2013, αυτή η νέα τους προσπάθεια τους βρίσκει ξανά στο studio παρέα με τον Stuart Price (“Confessions on a dancefloor“, “Progress“, “Aphrodite“). Όπως και στο προηγούμενο album, ο ήχος, παρ’ότι καθαρά ηλεκτρονικός, επεκτείνεται σε ένα άλλο νέο επίπεδο: Συχνά και ξέφρενα σκαμπανεβάσματα, αφθονία εξάρσεων γεμάτων χαρά, με το opening track “Happiness” να σε βάζει κατευθείαν στο όλο κλίμα που ακολουθεί.

Ηλεκτρονικοί ήχοι από διάφορες περιόδους κυριαρχούν σε όλη τη διάρκεια του “Super”. H τερατώδης δύναμη των dance ήχων από τα early 00’s (Tiesto, Delerium) κύριο χαρακτηριστικό του “Inner Sanctum“, η luxurious house pop του “Groovy” με το επίμονο piano και την ριπή από synths ενώ το “Undertow” είναι από εκείνα τα επίδοξα κομμάτια που χαρακτηρίζονται από τη βιασύνη της μεγάλης καριέρας σε οποιοδήποτε chart!

Μέρος του τί κάνει γενικά τους Pet Shop Boys τόσο ξεχωριστούς υπήρξε πάντα το δέσιμο των στίχων του Neil Tennant με την μουσική γενικότερα και το τί θα πρέπει να σημαίνει για όποιον μπαίνει στη διαδικασία να ασχοληθεί μαζί τους. Στο “Super” το, επιτηδευμένα και επιδέξια, λυρικό του “άγγιγμα” δημιουργεί υποβλητικές και συγκινητικές εικόνες που έρχονται σε αντίθεση με την ενέργεια της μουσικής.

Το lead singleThe Pop kids” είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, με στίχους όπως “They called the pop kids, cause we loved the pop hitsand quoted the best bits” οπτικοποιεί το πώς ακριβώς αισθάνεται ένας true music fan κάθε μέρα. Ένα νοσταλγικό retro house anthem που καταφέρνει να αιχμαλωτίσει την πραγματική ουσία της pop Mουσικής ως μέσο “διαφυγής”για κάθε pop kid στον κόσμο. Κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα από τον Neil Tennant πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Είναι πανεύκολο να “κολλήσεις” άλλη μιά ταμπέλα τύπου “επιστροφή στις ρίζες” σε ένα όνομα σαν αυτό των Pet Shop Boys αλλά αυτή ακριβώς η φράση δεν ταιριάζει εδώ. Αντίθετα το “Super” είναι η σφραγίδα για το πόσο υψηλή θέση έχουν στο pop πάνθεον με ένα album γεμάτο ενθουσιασμό και ξεχειλεισμένο από ενέργεια.

Ακούστε το Album

Bonus Mix: Θέλοντας να γιορτάσω το νέο Album των PSP ετοίμασα ένα Celebrate Mix!

Listen LOUD !

© 2016, Panos Moggolias. All rights reserved.

About the author

Panos Moggolias

Ορίζει το "καλό" στη μουσική από το "κλικ" που θα κάνει μιά απλή μελωδία στο αυτί του αλλά κι από το πόσο δάκρυ θα ριξει με την πάρτη της! Ειδικότερα pop & classic rock λάτρης, σιχαίνεται τις μπάμιες, καπνίζει πολύ και... μη του θίξεις τη Celine.

1 Comment

Leave a Comment