Specials

Oscars 2022 | Ποιος κερδίζει στην Κατηγορία Πρωτότυπου Τραγουδιού;

Πριν από πέντε μέρες μιλήσαμε για το Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής και σας επισημάναμε ποια ταινία θεωρούμε ότι θα φύγει με το χρυσό αγαλματίδιο το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Μπορείτε να διαβάστε εδώ.

Τα βραβεία Oscar, η μόνη διοργάνωση που δεν έχει αναβληθεί ποτέ, επιστρέφουν στο Dolby Theatre την Κυριακή 27/3 και αυτή την φορά έχουν παρουσιαστή. Ή καλύτερα παρουσιάστριες, τρεις στον αριθμό. Regina Hall, Wanda Sykes και Amy Schumer για πρώτη φορά στην καριέρα τους καλούνται να φέρουν εις πέρας τον ιδιαίτερα δύσκολο και αγχωτικό αυτόν ρόλο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία ψηφοφορίας έληξε χθες και ο νικητής ήδη υπάρχει για κάθε κατηγορία και το ξέρουν πλέον οι ορκωτοί λογιστές της Ακαδημίας, οι οποίοι είναι και εκείνοι που κρατούν τους φακέλους μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Το πως ψηφίζουν τα μέλη της Ακαδημίας είναι λίγο πολύ γνωστά και αν θέλει κάποιος μπορεί να δει όλη την διαδικασία βήμα βήμα σε βίντεο στο youtube. Αυτό που πρέπει πούμε και έχει μεγάλη αξία για το πως μια ταινία κερδίζει κάποια βραβεία είναι η λεγόμενη διαφημιστική καμπάνια. Από την ώρα που ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες, η κάθε εταιρία με τον δικό της τρόπο προσπαθεί να πείσει τα μέλη της Ακαδημίας ότι πρέπει να ψηφίσουν την δική τους ταινία, ερμηνεία ή ότι άλλο. Κάπως έτσι καταλήγουμε στις ατελείωτες συνεντεύξεις των ηθοποιών, σε προβολές των ταινιών παρουσία πρωταγωνιστών και κριτικών κινηματογράφου ή όποιον άλλον ευφάνταστό τρόπο σκεφτούν αρκεί να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όμως ας περάσουμε στην δεύτερη κατηγορία που μας αφορά, εδώ στο Music Hunter, και δεν είναι άλλη από την Κατηγορία Πρωτότυπου Τραγουδιού. Μια διευκρίνιση για αυτή την κατηγορία. Το βραβείο δεν πάει σε αυτή που το ερμηνεύει αλλά σε όποιον/α έχει πάρει μέρος στην σύνθεση του τραγουδιού. Για παράδειγμα το περίφημο ‘Let It Go’ έδωσε το βραβείο στον συνθέτη και στιχουργό και όχι στους ερμηνευτές που ήταν άλλη στην ταινία και άλλη στο soundtrack. Κάπως έτσι η H.E.R. πέρυσι έγινε κάτοχος Oscar με την νίκη της μιας και ήταν ανάμεσα σε αυτούς που έγραψαν το κομμάτι ‘Fight For You’.

Καιρός όμως να δούμε τους φετινούς διεκδικητές:

Το τραγούδι ‘Somehow You Do‘ από την ταινία ‘Four Good Days‘. Η Diane Warren έχει συνηθίσει πια να φτάνει την πηγή και να μην πίνει νερό. Η παλαίμαχος αυτής της κατηγορίας βλέπει τον εαυτό της υποψήφιο από το μακρινό 1988 και πλέον μετρά δεκατρείς υποψηφιότητες. Ανάμεσα σε αυτές είναι τα τραγούδια της για ταινίες όπως το ‘Armageddon’, ‘Pearl Harbor’, ‘Marshall’ κ.α.

Το τραγούδι ‘Down To Joy‘ από την ταινία ‘Belfast’. Το λόγια είναι περιττά για τον θρυλικό Sir Van Morrison που υπογράφει και ερμηνεύει αυτό το κομμάτι. Το θέμα δεν είναι τόσο αν θα κερδίσει το βραβείο αλλά αν θα έχουμε την τύχη να τον δούμε να ερμηνεύει ζωντανά το υποψήφιο τραγούδι. Κάτι που απαντήθηκε πρόσφατα και δεν πρόκειται να μας κάνει την χάρη.

Το τραγούδι ‘Be Alive‘ από την ταινία ‘King Richard‘. Για αρκετά χρόνια η Queen B προσπαθούσε να κερδίσει μια υποψηφιότητα για Oscar, κυρίως σε κάποια κατηγορία ερμηνείας. Στα 41 της χρόνια, καταφέρνει και είναι υποψήφια στην κατηγορία που της αρμόζει και μοιράζεται αυτή την ξεχωριστή στιγμή με τον DIXSON. Αν και κάποτε το όνομα της και μόνο θα δήλωνε ότι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, στην προκειμένη φάση είναι το outsider και αυτό λόγω του ονόματος της.

Το τραγούδι ‘No Time To Die‘ από την ομότιτλη ταινία του James Bond. Όταν κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο, με το πρώτο άκουσμα, όλοι αναφωνήσαμε ότι για ακόμα μια φορά μια ταινία του James Bond θα στείλει ένα τραγούδι να παραλάβει χωρίς ανταγωνισμό το Oscar Τραγουδιού. Η Billie Eilish και ο αδερφός της Finneas O’ Connell έχουν τα τελευταία χρόνια αποκτήσει ότι διαθέσιμο βραβείο υπάρχει στον χώρο της μουσικής και πολύ πιθανό να βάλουν ανάμεσα σε όλα και ένα Oscar. Το μόνο αρνητικό είναι ότι έχουν χάσει την ορμή τους μετά από έναν χρόνο και τις τόσες αναβολές που πήρε η ταινία για να κυκλοφορήσει στις αίθουσες.

Το τραγούδι ‘Dos Oruguitas‘ από την ταινία ‘Encanto‘. Αυτή την στιγμή στην Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, η συγκεκριμένη ταινία γιγαντώνεται λόγω της μουσικής και των τραγουδιών της σε επίπεδα ‘Frozen’. Το τραγούδι ‘We Don’t Talk About Bruno‘ είναι στο σήμερα ότι το αντίστοιχο ‘Let It Go‘. Κάπου εδώ όμως είναι το εξής παράδοξο ότι δεν έφτασε αυτό να διεκδικεί το Oscar αλλά κάτι τελείως διαφορετικό μέσα από την ταινία. Όπως και να έχει, όποιο τραγούδι και αν είχε φτάσει στην κατηγορία αυτή από την συγκεκριμένη ταινία, ο Lin-Manuel Miranda είναι που βγαίνει κερδισμένος. Αυτός έχει γράψει όλα τα τραγούδια της ταινίας και με την νίκη του μπαίνει σε μια ιδιαίτερη ολιγομελή κατηγορία ανθρώπων. Φυσικά μιλάω για αυτούς που έχουν Emmy, Grammy, Oscar και Tony, τους αποκαλούμενους EGOT νικητές.

ΚΕΡΔΙΣΕ: No Time To Die/James Bond: No Time To Die

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ: Dos Oruguitas/Encanto

 

© 2022, Christos Vasilakopoulos. All rights reserved.

About the author

Christos Vasilakopoulos

Ισχυρογνώμων αλλά συζητήσιμος, αρκεί να έχεις επιχειρήματα.
Η μουσική είναι για όλους, η pop για κάποιους.
Ερωτευμένος με την Μαίρη Συνατσακη μέχρι να το ανακαλύψει η ίδια.
Τελος, μην μπερδεύεις την Coca Cola με την Pepsi, είπαμε..

Leave a Comment