Specials

Οι μεγαλύτερες συναυλίες όλων των εποχών

Τις παρακάτω συναυλίες τις παρακολούθησαν -κυριολεκτικά- εκατομμύρια αλλά και πολλές χιλιάδες άνθρωποι. Μπορείτε να φανταστείτε ποιοι καλλιτέχνες αποθεώθηκαν από χιλιάδες/ εκατομμύρια θαυμαστές τους;

Πάμε να δούμε μερικές από τις πολυπληθέστερες συναυλίες όλων των εποχών…

Ξεκινάμε τη λίστα μας με μια ”διαφορετική” συναυλία. Η εξάπλωση της πανδημίας ανέβαλε και ακύρωσε χιλιάδες συναυλίες ανά τον κόσμο. Έτσι, πολλοί καλλιτέχνες καταφεύγουν στη… λύση του διαδικτύου. Ο διάσημος αμερικανός ράπερ Travis Scott έδωσε τη μεγαλύτερη (διαδικτυακή) συναυλία όλων των εποχών. Μέσα από το γνωστό διαδικτυακό παιχνίδι Fortnite επέλεξε να δώσει μια εικονική συναυλία με την ονομασία “Astronomical”. Σύμφωνα με tweet από τους διαχειριστές της πλατφόρμας, η συναυλία συγκέντρωσε περισσότερους από 12.3 εκατομμύρια ταυτόχρονους παίκτες.

Ο Βρετανός αστέρας της ροκ μουσικής ”Rod Stewart” στα πλαίσια της περιοδείας του ”A Night To Remember Tour (1993- 1994)” εμφανίστηκε στη διάσημη παραλία της Copacabana. Ο τραγουδιστής κατάφερε να συγκεντρώσει 3.5 εκατομμύρια κόσμο σε μια από τις μεγαλύτερες παραλίες παγκοσμίως.

Λίγα χρόνια αργότερα, αυτό το ρεκόρ κατάφερε να το ”αγγίξει” και ο Γάλλος παραγωγός και συνθέτης ”Jean- Michel Jarre”. Στις 6 Σεπτέμβρη του 1997 εμφανίστηκε στη Μόσχα. Γιορτάζοντας τα 850α γενέθλια της πόλης, συγκέντρωσε 3.5 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο καλλιτέχνης έχει και άλλες εμφανίσεις στο ενεργητικό του που ξεπέρασαν σε προσέλευση τους 1 εκ. φαν (Live in Houston, 1986> 1.5 εκ. άνθρωποι).

Οι “Diante do Trono (Before The Throne)” είναι ένα Χριστιανικό συγκρότημα από το Belo Horizonte της Βραζιλίας. To 2003 εμφανίστηκαν μπροστά στο κοινό τους στο Sao Paulo της Βραζιλίας. Εκεί, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 2 εκ. κόσμο. 

Το 1991, στα πλαίσια του Monsters Of Rock, οι AC/DC, οι Metallica, οι Pantera, οι The Black Crowes και οι E.S.T εμφανίστηκαν στη Μόσχα της Ρωσίας. Λαμβάνοντας μέρος στο ετήσιο φεστιβάλ για την heavy metal μουσική, συγκέντρωσαν 1.6 εκ. οπαδούς τους στο Tushino Airfield.

Τον ίδιο αριθμό θαυμαστών κατάφεραν να συγκεντρώσουν και οι παραγωγοί της ηλεκτρονικής μουσικής Paul Van Dyk, Armin Van Buuren και Carl Cox. 1.6 εκ. άνθρωποι ”γέμισαν” ασφυκτικά το Dortmund της Γερμανίας το 2008.

Οι θαυμαστές των θρυλικών ”Rolling Stones” πλημμύρισαν κυριολεκτικά την παραλία της Copacabana το 2006. Τραγουδώντας 20 από τις επιτυχίες τους, συγκέντρωσαν 1.5 εκ. ανθρώπους. Το συγκρότημα για άλλη μια φορά επαληθεύει τη σημαντικότητά του στη διεθνή μουσική σκηνή, όσο χρόνια και αν περάσουν. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συναυλία παρακάτω:

O αμερικανός τραγουδιστής της country ”Garth Brooks” στα πλαίσια της δεύτερης περιοδείας του ”The Garth Brooks World Tour” έδωσε μια από τις πολυπληθέστερες συναυλίες του. Στις  7 Αυγούστου του 1997 πάνω από 980 χιλιάδες θαυμαστές του συγκεντρώθηκαν στο Central Park της Νέας Υόρκης για να τον απολαύσουν.

Κάποια χρόνια πριν και στο ίδιο σημείο, το folk rock δίδυμο ”Simon & Garfunkel” δίνει τη μεγαλύτερη του συναυλία. Το 1981, το δίδυμο καταφέρνει να προσελκύσει πάνω από 500 χιλιάδες ανθρώπους σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Νέας Υόρκης. Η συναυλία κυκλοφόρησε και σε album το 1982. Ένα album που πούλησε 2. εκ αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 1.2 εκ. στη Γαλλία.

Οι ”RBD” ήταν ένα συγκρότημα της ποπ μουσικής που δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα αλλά σημείωσε τεράστια επιτυχία σε όλη την αμερικάνικη ήπειρο και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2008, γιορτάζοντας τα 48α γενέθλια της βραζιλιάνικης πρωτεύουσας, κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 500 χιλιάδες θαυμαστές τους. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Esplanada dos Ministerios και κυκλοφόρησε σε CD και DVD.

O ”Paul McCartney” στα πλαίσια της πρώτης σόλο περιοδείας του ” The Paul McCartney World Tour” έδωσε δύο ξεχωριστές συναυλίες στο στάδιο Maracana του Rio de Janeiro. Στις 21 Απριλίου του 1990 καταφέρνει να συγκεντρώσει 184 χιλιάδες θαυμαστές του. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συναυλία ΕΔΩ.

Ο δημοφιλής τραγουδιστής ”Francis Albert Sinatra” το 1980 ”ξεσήκωσε” τους βραζιλιάνους θαυμαστές του. Στις 26 Γενάρη εμφανίστηκε στο στάδιο Maracana, σε ένα από μεγαλύτερα στάδια του κόσμου. Με αυτή του την εμφάνιση κατάφερε να προσελκύσει 175 χιλιάδες ανθρώπους.

Η μεγαλύτερη συναυλία του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος ”U2” δόθηκε το 1997, στα πλαίσια του ”PopMart Tour”. 150 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Campo Volo Airport της Ιταλικής πόλης Reggio Emilia.

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το βρετανικό συγκρότημα ”Queen”.  Ο Freddie Mercury και η παρέα του έδωσαν δύο ξεχωριστές συναυλίες για τους βραζιλιάνους θαυμαστές τους. Κατά τη διάρκεια του ”The Game Tour” επισκέφτηκαν το Sao Paulo και τραγούδησαν στο Estadio de Morumbi. Η πρώτη τους συναυλία (20 Μαρτίου 1981) συγκέντρωσε 131 χιλιάδες οπαδούς ενώ η δεύτερη (21 Μαρτίου) 120 χιλιάδες. 

Ένας από τους τελευταίους σταθμούς του ”Who’s That Girl World Tour” έλαχε να είναι και ο πιο πετυχημένος για την Madonna. To 1987, βρέθηκε στο Παρίσι και εμφανίστηκε στο Parc de Sceaux. Με αυτήν την εμφάνιση κατόρθωσε να προσελκύσει 131 χιλιάδες κόσμο. 3 συναυλίες στο Wembley Stadium την ίδια περίοδο συγκέντρωσαν 216 χιλιάδες οπαδούς συνολικά. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συναυλία της στην Ιταλία (την ίδια περίοδο) παρακάτω:

To “History World Tour” ήταν το πιο πετυχημένο τουρ για τον Michael Jackson. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1996 βρέθηκε στην Πράγα και εμφανίστηκε μπροστά σε 125 χιλιάδες ανθρώπους στο Letna Park. Τις τρεις συναυλίες στο Wembley Stadium, στα πλαίσια της ίδιας περιοδείας, παρακολούθησαν συνολικά 212 χιλιάδες άνθρωποι.

Ο ”Robbie Williams” έδωσε τον Αύγουστο του 2003 τη μεγαλύτερη συναυλία του. Ο τραγουδιστής εμφανίστηκε το πρώτο 3μερο του Αυγούστου στο Knebworth Rark της Αγγλίας. Εκεί, η τρίτη του εμφάνιση (3 Αυγούστου) κατάφερε να συγκεντρώσει 125 χιλιάδες θαυμαστές.

© 2020 – 2021, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment