Specials

Milli Vanilli | Το σκάνδαλο που συγκλόνισε τον χώρο της μουσικής

music hunter
Written by George Michail

Έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο των Milli Vanilli. Το music hunter θυμάται τι συνέβη τότε, σε μια ιστορία που κεντρίζει το ενδιαφέρον. Είναι κάτι πολύ σύνηθες στις μέρες μας να βλέπεις στιγμιότυπα μιας live εμφάνισης κάποιου καλλιτέχνη και ξαφνικά το απόλυτο κενό να ακούγεται από πίσω, παρ’ όλα αυτά τα χείλη να ανοιγοκλείνουν σαν να μη συμβαίνει το παραμικρό. Αυτό είναι το κατά κόσμον Lip sync, και δεν είναι λίγοι αυτοί που το ενστερνίζονται και χρησιμοποιούν κατά κόρον.

Την δεκαετία του 1980 και 1990 όμως αυτό ήταν κατακριτέο και μη αποδεκτό από τον κόσμο, που απολάμβανε να ακούει τους καλλιτέχνες πραγματικά ‘ζωντανα’ και ουδείς εκ των popstars της εποχής δεν τολμούσε να το κάνει κοροϊδεύοντας το κοινό.

Οι Milli Vanilli ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της pop εκείνης της εποχής. Πάμε πίσω στο Νοέμβριο του 1990 όταν ο θεσμός των Grammy αμαυρώθηκε από μια απάτη που έχει στιγματίσει μέχρι και σήμερα την pop μουσική. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία, που ένα βραβείο αφαιρούνταν από τον καλλιτέχνη που το κέρδισε τέσσερις μόλις μέρες πριν. Τι είχε συμβεί; Οι Milli Vanilli είχαν παραδεχθεί δημόσια ότι ήταν απλά δυο όμορφοι άνδρες που απλά υποδύονταν το ρόλο των τραγουδιστών και πως οι πραγματικές φωνές στα τραγούδια τους, ανήκαν σε άλλους. Ένα σκάνδαλο που πραγματικά συγκλόνισε, με τις μηνύσεις να πέφτουν από παντού προς τους ίδιους, την εταιρεία τους και περισσότερο προς τον άνθρωπο που τα οργάνωσε όλα, το Γερμανό παραγωγό Frank Farian. Την εικόνα του συγκροτήματος αποτελούσαν δύο μοντέλα-χορευτές, ο Γάλλος Fabrice “Fab” Morvan και ο Γερμανός Robert “Rob” Pilatus. Όπως συμφωνούσαν όλοι όσοι τους συναντούσαν, ο Rob και ο Fab δεν ήξεραν καλά την Αγγλική γλώσσα. Και πώς τραγουδούσαν όμως στα τραγούδια τους; Απορία πολλών τότε. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν σε μια εμφάνισή τους για το MTV βρέθηκαν να κάνουν ότι τραγουδούν την ώρα που το τραγούδι τους και μεγάλη επιτυχία “Girl you know it’s true” είχε κολλήσει και επαναλαμβάνονταν σε μια λούπα από τα ηχεία. Όπως αποκαλύφθηκε μετά από λίγες μέρες οι τραγουδιστές που ερμήνευαν και ηχογραφούσαν στο studio ήταν άλλοι. Επρόκειτο για τους Charles Shaw, Brad Howell και John Davis.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, κυκλοφόρησε ακόμη ένας δίσκος με τίτλο The moment of truth από τους The Real Milli Vanilli. Ο Ray Horton, που έμοιαζε εμφανισιακά με τους Fab και Rob, πόζαρε στο εξώφυλλο του δίσκου μαζί με τους αληθινούς Milli Vanilli, Brad Howell και John Davis. Τους καλλιτέχνες πλαισίωναν και οι δεύτερες φωνές του συγκροτήματος, Jodie Rocco και Linda Rocco.

Σε συνέντευξή τους, τα πραγματικά μέλη του συγκροτήματος ανέφεραν ότι ο Frank Farian τους είχε δώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό με σκοπό να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Επίσης δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο,  ο Fab και ο Rob κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ, με τις φωνές τους αυτή τη φορά, άλμπουμ που απλά πάτωσε και οδήγησε στη διάσπασή τους. O Fab συνέχισε σαν session τραγουδιστής, ομιλητής και ραδιοφωνικός παραγωγός την ώρα που ο Rob δεν κατάφερε να ξεπεράσει την αρνητική δημοσιότητα. Συνεχείς απόπειρες αυτοκτονίας και προβλήματα με ναρκωτικά τον οδήγησαν στο θάνατο από υπερβολική δόση το 1998.
 

Σχεδόν 30 χρόνια μετά το σκάνδαλο, μια νέα biopic ταινία αφιερωμένη στους Milli Vanilli αναμένεται να έρθει στο φως της δημοσιότητας. Το σενάριο της ταινίας αυτής γράφτηκε από τον γερμανό Simon Verhoeven ενώ τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει! Μόναχο, Βερολίνο, Κέιπ Τάουν και Λος ΄΄Άντζελες είναι οι κυρίως τόποι γυρίσματος. Ακόμη δε γνωρίζουμε ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα συναντήσουμε τους Tijan Njie και Elan Ben Ali ενώ ήδη έχει κυκλοφορήσει μια promo pic της ταινίας. Η ομοιότητα των ηθοποιών είναι σίγουρα καταπληκτική!

Milli Vanilli biopic releases first look. Credit: Denis Pernath, Copyright: LEONINE Studios / Wiedemann & Berg Film

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ:

© 2023 – 2024, George Michail. All rights reserved.

About the author

George Michail

Eurovisioνικός μέχρι θανάτου και λάτρης του κινηματογράφου και του καλού φαγητού. Λείπει μόνο 20 ώρες την μέρα από το σπίτι του και τις άλλες σίγουρα δεν κοιμάται. Οι μεγάλες του αδυναμίες είναι η pop μουσική και τα ταξίδια.

Leave a Comment