Specials

Μίκης Θεοδωράκης: Ένα χρόνο χωρίς το μεγάλο μουσικοσυνθέτη

Πριν λίγες μέρες (2 Σεπτεμβρίου) πέρασε ένας χρόνος από τη στιγμή που ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 ετών. Σε συνέχεια του αφιερώματός μας στον συνθέτη και στιχουργό, πάμε να δούμε τη συναυλία που διοργανώθηκε για τη μνήμη του, τις συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού και όχι μόνο και τα τραγούδια που αφιερώθηκαν γύρω από το όνομά του.

Συναυλία στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη

Tην Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε μια μεγάλη συναυλία για τον έναν χρόνο από την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Η εκδήλωση δόθηκε στο χώρο των φυλακών του Ωρωπού με τον τίτλο “Κοντά σας όλη μου η ζωή“, στίχο του Μάνου Ελευθερίου από το τραγούδι του εκλιπόντος, “Επιστολή”. Η συναυλία διοργανώθηκε από την Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ με καλλιτεχνική επιμέλεια του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, ο οποίος είχε και τη διεύθυνση της ορχήστρας. Το event μεταδόθηκε και από την ΕΡΤ. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μουσικό απόσπασμα από την εκδήλωση.

Στο μεγάλο αφιέρωμα συμμετείχαν η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Βιολέτα Ίκαρη, ο Δημήτρης Κανέλλος, η Πολυξένη Καράκογλου, η Μαριλίζα Λούντζη και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης. Έπαιξαν οι μουσικοί Γιώργος Κατσίκας, ο Περικλής Μαλακατές, ο Νίκος Παπαναστασίου, ο Στάθης Σαββίδης, ο Ορφέας Τσακτσίρας και η Μαρίνα Τσοκάνη. Πριν τη συναυλία το κελί του Μίκη Θεοδωράκη ήταν ανοιχτό για το κοινό.

Τα ντουέτα του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν υπήρξε μόνο ένας συνθέτης και στιχουργός αλλά και τραγουδιστής. Το 1960 ηχογράφησε με τη φωνή του τον περίφημο κύκλο τραγουδιών του “Λιποτάκτες”. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 320 ηχογραφήσεις με τη φωνή του, από τις οποίες οι 90 περίπου είναι σε πρώτη εκτέλεση, ενώ πάρα πολλές προέρχονται από ζωντανές ηχογραφήσεις συναυλιών του. Πίσω από το ίδιο μικρόφωνο στο studio ή στη σκηνή, ο Μίκης Θεοδωράκης συνεργάστηκε με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Βασίλη Τσιτσάνη, την Πόλυ Πάνου, τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Τούρκο μουσικό και ποιητή Zulfu Livaneli, την Αμερικάνα Jocelyn Smith και τη Φινλανδή τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Aria Saijonmaa.

Το 1983, Θεοδωράκης και Μπιθικώτσης ανέβηκαν μαζί στη σκηνή για να παρουσιάσουν το τραγούδι “Δραπετσώνα“. Σε μια ΄άλλη συναυλία ο Βασίλης Τσιτσάνης κάλεσε στη σκηνή τον συνάδερφό του για να τραγουδήσουν μαζί το “Κάποια μάνα αναστενάζει“.

Το 1993 ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη και έτσι δεν άργησε να συναντηθούν και μουσικά σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ ερμηνεύοντας το “Σαββατόβραδο“.

Σε μεγάλη συναυλία της Πόλυ Πάνου, η τραγουδίστρια κάλεσε τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος παραβρέθηκε εκεί ως θεατής, να ερμηνεύσουν μαζί την “Ντερμπεντέρισσα“.

Το 1997 στην πόλη της Πάτρας Μίκης Θεοδωράκης και Γιώργος Νταλάρας δίνουν μια ξεχωριστή συναυλία, στα πλαίσια ενός μεγάλου αφιερώματος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Επί σκηνής μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη εμφανίστηκε και η Μαρία Φαραντούρη. Το 1993 στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών δόθηκε μια μεγάλη συναυλία. Στην παρέα τους είχαν και τον Μανώλη Μητσιά.

Οι συνεργασίες του Μίκη Θεοδωράκη ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας μας. To 1997 κυκλοφόρησε το “Together“, ένα άλμπουμ του Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με τον Τούρκο Zulfu Livaneli. Μετά από από αυτό ακολούθησαν διάφορες συναυλίες στο Βερολίνο.

To 2000 κυκλοφορεί το album “Margarita” της Jocelyn Smith και του Μίκη Θεοδωράκη. Η συνύπαρξη των δύο μεγάλων καλλιτεχνών έγινε και στο “Πόσο ήσυχα κοιμάται“.

To 1992 o Μίκης Θεοδωράκης έδωσε μια σειρά συναυλιών στη Νορβηγία. Σε αυτές εμφανίστηκε μαζί του στη σκηνή η Φιλανδή τραγουδίστρια Aria Saijonmaa ερμηνεύοντας τραγούδια όπως το “Όταν μια άνοιξη/ Varen Onskar“.

Τραγούδια που αφιερώθηκαν στον Μίκη Θεοδωράκη

Μέσα από τη μακραίωνη μουσική του διαδρομή, ο Μίκης Θεοδωράκης ενέπνευσε και άλλους καλλιτέχνες -τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά-. Τραγούδια που δεν έγιναν ευρέως γνωστά περιλαμβάνουν το όνομά του στους στίχους τους ή αφιερώθηκαν στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Ρασούλης, η Βίκυ Λέανδρος, ο Παντελής Θαλασσινός και άλλοι τραγούδησαν για τη μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού πενταγράμμου.

Το “Δέκα Παλικάρια” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Μάνου Λοΐζου ηχογραφήθηκε το 1970 καταμεσίς της Χούντας. Με σαφείς αναφορές στην λευτεριά, το τραγούδι δέχθηκε λογοκρισία. Σε αυτό ακουγόταν ο στίχος “οι πενιές του Θεοδωράκη”, ο οποίος μετονομάστηκε ”οι πενιές του Μιχαλάκη”.

Ο Γιώργος Νταλάρας έχει ηχογραφήσει και ένα άλλο κομμάτι- αφιέρωση στον Μίκη Θεοδωράκη. Πήρε σάρκα και οστά το 1972 και είναι σε στίχους του Γιάννη Μέτσικα. Το τραγούδι ακούει στον τίτλο “Ήταν άνθρωπος δικός μας“.

Την ίδια χρονιά ο Γιώργος Νταλάρας ηχογράφησε το ”Της Δάφνης τα φύλλα” του ίδιου στιχουργού, το οποίο όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Δέκα χρόνια αργότερα το ηχογράφησε ο τραγουδιστής Ανδρέας Διλβόης, που το ένταξε στο δίσκο του “Οδός λαού”.

Το 1996 κυκλοφόρησε το τραγούδι ”Οι δρόμοι του Αρχαγγέλου” σε στίχους του Μιχάλη Γκανά και μουσική του ίδιου του Μίκη. Σε ερμηνεία του Βασίλη Λέκκα το κομμάτι περιγράφει όλη τη ζωή του μουσικοσυνθέτη σε λίγες λέξεις.

Το 2003 η Βίκυ Λέανδρος μας παρουσιάζει έναν ολόκληρο δίσκο αφιερωμένο στο Μίκη Θεοδωράκη. Με τίτλο ”Τραγούδι αλλιώτικο“, ο δίσκος περιλαμβάνει το κομμάτι ”The Man Who Gave Us Zorba”, μία μίξη του ”Ζορμπά” με ένα καινούργιο μουσικό θέμα.


Ένα άλλο τραγούδι που γράφτηκε για τον Μίκη Θεοδωράκη είναι το ”Η Δραπετσώνα Μίκη μου’‘, ένα γράμμα του Ρασούλη στον Μίκη και τον Στέλιο Καζαντζίδη. Επίσης, το ζεϊμπέκικο ”Τι ήταν τότε” είναι αφιερωμένο στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Το 1997 η Λένα Αλκαίου ηχογραφεί το ”Στη μοναξιά της εξορίας σου”, ενώ το 2015 ο Παντελής Θαλασσινός ερμηνεύει το ”Στης Αρκαδίας τα βουνά”. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Απόστολος Καλτσάς (πρώην μπασίστας του συγκροτήματος ”Υπόγεια Ρεύματα”) εμπνευσμένος από το ”Άξιον Εστί” γράφει τους στίχους και τη μουσική του ”Μικρή Ελλάδα”.

Τη διετία 2016- 2017 κυκλοφορούν δύο τραγούδια αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη. Η Καλλιόπη Βέττα τραγούδησε το ”Της Ρωμιοσύνης Μελωδέ” σε μουσική Γιάννη Ιωάννου και στίχους Στάθη Τζωρτζόπουλου και ο συνθέτης Αντώνης Πολίτης ενορχήστρωσε το ζεϊμπέκικο ”Άξιον Εστί”. Το τραγούδι παρουσιάστηκε διαδικτυακά με τη φων΄ή του Κώστα Σμοκοβίτη, ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει ανέκδοτο.

© 2022, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment