Music News

KID A MNESIA | Οι Radiohead γιορτάζουν 20 χρόνια με μια επετειακή επανέκδοση

Οι Radiohead αδιαμφισβήτητα αποτελούν σύμβολα της εναλλακτικής και avant-garde ροκ, έχοντας στον κατάλογό τους μερικά από τα πιο καταξιωμένα πειραματικά άλμπουμ.

Δύο από τα πιο εμβληματικά και πρωτοπόρα δημιουργήματά τους είναι τα αδέλφια Kid A (2000) και Amnesiac (2001) που κλείνουν είκοσι χρόνια από την κυκλοφορία τους. Η μπάντα έχει κάθε λόγο να γιορτάσει, επανακυκλοφορώντας τα ως μια special κυκλοφορία, το KID A MNESIA που μόλις κυκλοφόρησε.

Kid A

Μετά την τεράστια επιτυχία του τρίτου δίσκου της, OK Computer (1997), η μπάντα εξουθενώθηκε. Ο Thom Yorke έπαθε μπλακαουτ, δεν μπορούσε να ολοκληρώσει κανένα τραγούδι του, άρχισε να βρίσκει ενοχλητικό τον ήχο του και να πιστεύει ότι η ροκ μουσική φθίνει. Άρχισε να ακούει αποκλειστικά ηλεκτρονική μουσική, όπως το αριστουργηματικό Homogenic (1997) της Björk και τους δίσκους του Aphex Twin. Γοητευμένος από τη δομή της electronica, εμπνεύστηκε ώστε να χρησιμοποιήσει τη φωνή του όχι συμβατικά, αλλά ως ένα ακόμη όργανο.

Παρουσιάζοντας ένα τελείως διαφορετικό ήχο από ό,τι είχε κυκλοφορήσει η μπάντα ως τότε, το Kid A κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2000 ως ένας ambient, art rock και post-rock δίσκος. Αν και στην αρχή αυτή η αλλαγή πορείας ξένισε το κοινό, λίγο αργότερα κατάφερε να γίνει ένας από τους ιστορικούς σταθμούς της εναλλακτικής ροκ σκηνής. Το άλμπουμ δεν είχε σινγκλς ούτε βίντεο κλιπ, αντιθέτως για την προώθησή του χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο το internet, κάτι πρωτοπόρο για την εποχή.

Amnesiac

Έχοντας παράγει πάνω από 20 κομμάτια κατά τη διάρκεια των sessions και παρατηρώντας ότι είναι τόσο πυκνά που δεν κολλούν μεταξύ τους, οι Radiohead αποφάσισαν να μην τα επισκιάσουν με ένα διπλό άλμπουμ, αλλά να σπάσουν το πρότζεκτ στα δύο. Έτσι, τον Μάιο του 2001 ήρθε στο φως το Amnesiac. Σε αυτή την κυκλοφορία ο Thom και η μπάντα επηρεασμένοι από τη Jazz και την κλασσική μουσική τελειοποίησαν τις ενορχηστρώσεις των εγχόρδων τους, παρουσιάζοντας ένα σκοτεινότερο και ακόμη πιο πειραματικό δίσκο. Στο εξώφυλλο, ο μινώταυρος που κλαίει συμβολίζει τον λαβύρινθο στον οποίο ο Thom ένιωθε πως χάθηκε όταν έπεσε σε κατάθλιψη.

Kid Amnesiae

Στην επανέκδοση των δύο εκπληκτικών δίσκων προστίθεται το Kid Amnesiae. Πρόκειται για ένα δίσκο με μπόνους υλικό, όπως b-sides που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ αλλά και εναλλακτικές εκδοχές των κομματιών. Το KID A MNESIA κυκλοφορεί λοιπόν ως τριπλή συλλογή σε βινύλιο, CD και ένα Art Book με 300 σελίδες έργων τέχνης. Μια διπλή κασέτα με τίτλο Kid Amnesiette είναι επίσης διαθέσιμη σε πολύ περιορισμένη κυκλοφορία. Τέλος, μια μοναδική virtual έκθεση αφιερωμένη στους δύο δίσκους θα είναι διαθέσιμη σε PlayStation, Mac και Windows τις επόμενες ημέρες.

Ακούστε παρακάτω τα άλμπουμ και το καινούριο υλικό από τα sessions και γιορτάστε μαζί μας την εικοστή επέτειό τους.

© 2021 – 2022, Andreas Sotiroulis. All rights reserved.

About the author

Andreas Sotiroulis

Παθιασμένος visual artist και κλινικά εθισμένος σε πολυάριθμα μουσικά είδη. Ενίοτε γκρινιάρης. Λατρεύω τη θάλασσα, το μωβ και τις ξινές γεύσεις. Αντιπαθώ τους κριτικούς τέχνης.

Leave a Comment